Владата формираше Национален совет за информатичка и компјутерска технологија


       
Скопје, 9 февруари, 2018 - 21:02 (META) 

Владата формираше Национален совет за информатичка и компјутерска технологија кој ќе изготви и ќе ја имплементира Националната стратегија за ИКТ, информираат од владината прес-служба.

Советот денеска одржал прв состанок на кој било одлучено со него да претседава Владимир Цветковиќ, советник за ИКТ на премиерот Заев, а заменик претседател е министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски.

Членови на советот се министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, министерот за земјоделство, Љупчо Николовски, министерот за здравство Венко Филипче, министер за финансии, Драган Тевдовски, министерот за правда, Билен Саљији, министерката за образование, Рената Дескоска – Тренеска, претседателот на ЗЕЛС, Петре Шилегов и Сашо Димитријоски, директорот на Агенцијата за електронски комуникации.

Членовите на Националниот совет за ИКТ треба да направат детална анализа на постојната состојба во однос на информатичко – компјутерската технологија во ресорите со кои раководат, но и анализа за нивните потреби.

Врз основа на податоците кои ќе ги даде анализата, Советот ќе изготви, а потоа и ќе ја следи имплементацијата на Националната ИКТ стратегија.

-Постои голема хаотичност, како во министерствата, така и во сите други институции. Оваа стратегија ќе дава јасни патокази каде грешиме и во од ќе можеме да ги решаваме проблемите – вели Манчевски.