Вечерва во Охрид премиера на драмската презентација на поемата „Дениција“


       
Охрид, 19 јануари, 2017 - 17:10 (META) 

Вечерва, во 20 часот, во Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид ќе се одржи премиера на драмската презентација на поемата „Дениција“ на великанот на македонската книжевност Петре М. Андреевски.

Драматизацијата е во продукција на Народниот театар од Охрид и Театарот „Иси ет ла“ (Ici et la) од Париз, Франција.

Во овој несекојдневен театарски потфат на режисерот Константин Плевнеш, кој е воедно автор на оригиналната музика, во улогата на Петре М. Андреевски настапува првенецот на Драмскиот театар, Рубенс Муратовски, во улогата на Дениција, младата актерка Димитрина Мицкоска, а во улогата на божицата Талија, Саша Ефтимова од Македонска опера и балет (МОБ).

Сценографијата е на Валентин Светозарев, костимографијата е на Марија Пупучевска, видеоартистичката подлошка е на Милчо Узунов, додека уметнички советник е Флориан Габер.

Во рамките на претставата користени се и слики на Сергеј Андреевски на тема „Дениција“.