This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Sat Feb 16 20:24:44 2019 / +0000 GMT

Уште од 2008 година за ВМРО-ДПМНЕ успешен референдум е мнозинство од излезените граѓани
Шефот на македонската дипломатија, Никола Димитров на „Фејсбук“ објави неколку конкретни ставови околу референдумското изјаснување кои ги оценуваме како вистинити, пишува „Вистиномер“.

Димитров на својот „Фејсбук“ статус посочува дека во програмата на ВМРО- ДПМНЕ на страница 295 е запишано дека: „референдумот ќе биде успешен доколку го поддржат мнозинство од граѓаните кои ќе ИЗЛЕЗАТ да гласаат, а не мнозинство од запишаните на избирачкиот список“ .

Вистина е, како што вели Димитров, дека прашањето за референдумско консултирање на граѓаните за името беше промовирано од сегашната опозиција. ВМРО-ДПМНЕ првпат го стави референдумот уште во 2008 година во изборната програма Перодба во 100 чекори надградена и проширена, во делот „Приоритети на надворешната политика за 2008 – 2012 година“ (стр.146) е наведено дека за можното решение треба да се согласат „мнозинството од граѓаните кои ќе излезат на тој референдум“.

Целата статија прочитајте ја на „Вистиномер.мк“.

Post date: 2018-10-05 14:14:08
Post date GMT: 2018-10-05 12:14:08
Post modified date: 2018-10-05 14:14:08
Post modified date GMT: 2018-10-05 12:14:08

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com