УЈП очекува повеќе од 400 илјади граѓани да поднесат годишна даночна пријава


       
Скопје, 15 февруари, 2017 - 12:08 (META) 

Управата за јавни приходи очекува до 15 март, кога е крајниот рок, повеќе 400 илјади граѓани да поднесат Годишна даночна пријава.

Заклучно со 13 февруари 2017 година, 51.616 граѓани ја исполниле својата даночна обврска, соопштија од УЈП и апелираа граѓаните да не ги чекаат последните денови со цел да се избегнат метежите на даночните шалтери.

Годишна даночна пријава поднесуваат граѓаните кои во изминатата 2016 година освен плата или пензија или приход од земјоделска/самостојна дејност, оствариле и други дополнителни приходи.
Според податоците на УЈП, од поднесените пријави најмногу се во Штип 13.321, потоа Скопје 12.794, Битола 8.315, Прилеп 9.075, Струмица 5.881 и Тетово 3.182 годишни даночни пријави. Од нив најголемиот дел се писмено, а 251 поднесени се електронски.

„Граѓанинот кој е од друг град, но работи, живее, студира…, односно е со привремен престој во Скопје, даночната пријава може да ја поднесе во Контакт центарот на УЈП, на новата локација во зградата на Регионална дирекција Скопје. Годишната даночна пријава може да се поднесе и по пошта на адресата на надлежната Регионална дирекција на УЈП или електронски доколку обврзникот е регистриран корисник на е-Даноци“, стои во соопштението од УЈП.