Учебната година на 4 септември ќе ја почнат 20.437 првачиња


       
Скопје, 1 септември, 2017 - 10:25 (META) 

Оваа учебна година, според податоците на Министерството за образование и наука, образовниот пеоцес ќе го почнат 20.437 првачиња. Според одлуката на МОН, тие во училишните клупи ќе седнат в понеделник, на 4 септември, наместо денеска, на 1 септември, како што традиционално почнува секоја школска година.

Во Скопје, во вкупно 10 општини, досега се пријавени 6.159 првачиња.

Во средните училишта запишани се вкупно 17.131 ученик. Во двата уписни рока во скопските средни училишта запишани се 6.496 ученици, а во другите општини бројот на запишани изнесува 10.635 ученици.

Поголем интерес имало за стручното образование, каде се запишани 9.983 ученици, а за гимназиско образование се одлучиле 6.703 средношколци.

Во гимназиското образование во другите општини запишани се 3.935 ученици, а во стручните училишта во другите општини – 6.576 ученици.

Во скопските гимназии се запишани 2.768 ученици, а во стручните училишта – 3.407 ученици.

Во уметничко образование се запишани вкупно 224 ученици, од кои во Скопје 148, додека во спортска гимназија се запишани 221 ученик, од кои во Скопје 173.