This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Tue Dec 11 12:18:56 2018 / +0000 GMT

Трговската војна помеѓу САД и Кина се повеќе се заострува, Трамп воведува нови царини
Соединетите Американски Држави направија нов список на увозни кинески производи во вредност од 200 милијарди долари годишно на кој од септември би можела да биде воведена царина, изјави американскиот трговски претставник Роберт Лајтхајзер.

Владата на американскиот претседател Доналд Трамп го зголеми притисокот во трговската војна против Пекинг минатата недела и воведе данок на 34 милијарди долари увоз од Кина, во име на авторски права. Кина веднаш возврати со иста мера.

Лајтхајзер изјави дека даноците ќе покријат вкупно 50 милијарди долари увоз од Кина и тоа производи кои имале од бенефит од „присилен трансфер на технологија“, пракса за која американските власти ја обвинуваат Кина.

Реципрочните мерки од Кина предизвикаа нова закани од Вашингтон.

„Како последица на кинеските реципрочни мерки и нивната неспособност да го променат односот, претседателот му наложи да се почне процес со цел воведување на царина од десет отсто на дополнителни 200 милијарди долари“, рече Лајтхајзер.

Post date: 2018-07-11 10:15:43
Post date GMT: 2018-07-11 08:15:43
Post modified date: 2018-07-11 10:16:13
Post modified date GMT: 2018-07-11 08:16:13

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com