fbpx

Тестирано шампањско кое на дно на море лежело 170 години

-

Шишиња шампањско, кои беа спасени од дното на Балтичкото Море од остатоците од брод стар 170 години, беа тестирани во лабораторија, јавува „Би-Би-Си“, наведувајќи дека резултатите покажале интересни карактеристики на познатиот пијалак.

Во јули 2010 година, од дното на Балтичко Море беа спасени 168 шишиња шампањско, кои потонале во бродолом што се случил пред 170 години. Нуркачите ги пронашле шишињата на длабочина од 50 метри, а неколку од нив биле одлично сочувани поради стабилните, студени и темни услови.

Научниците зеле неколку шишиња и ги жртвувале во име на науката за да го проучат составот на стариот шампањ. Анализата покажала дека шампањот има многу висок ниво на шеќер, повеќе од 14 отсто и траги од арсен, пренесува „Би-Би-Си“.

Некои шишиња шампањско во 2011 година биле продадени на аукција за десетици илјади евра.

Професорот Филип Жанде, од Универзитетот во Ремс, во Шампањ-Арден во Франција, го предводел тимот научници што го проучувале историскиот шампањ. Тој самиот вкусил околу 0,1 милиметар од ова пенливо вино, но и толку мало количество го воодушевило.

Жанде изјавил дека имал вкус на тутун и на кожа и оти вкусот во устата траел уште два до три часа потоа. Шампањот изгубил голем дел од својата пенливост, но поради температурата и условите на дното на морето, бил совршено сочуван – од арома до хемиски карактеристики.

https://www.youtube.com/watch?v=9FNAdD1nV_w

Нашите вести во вашето сандаче

Секој ден во 17 ч. добивајте ги вестите од Новинската агенција Мета директно на вашата електронска адреса.

Ве молиме одберете на кој начин сакате да добивате информации од нас:
Можете да се отпишете од оваа листа преку линкот на крајот од нашите пораки.

„Шорткат“: Апликацијата ДИА како асистент на лицата со дијабетес

Во вечерашното издание на емисијата „Шорткат“ ги имаме Ѓорѓина Ристовска и Марио Мијатовиќ - млади иноватори кои ја креираа апликацијата ДИА, како асистент на лицата со дијабетес. Инспирирани од...