Теодоракис: Загубивме 25 години во спор со земја што може да биде верен сојузник


       
Атина, 22 јануари, 2018 - 12:16 (META) 

Ставрос Теодоракис, претседателот на грчката либерална и социјал-демократска партија „Потами“ (Река) вчера по големиот антимакедонски митинг во Солун, на својата Фејсбук страница искажа силна осуда за грчкиот национализам.

Во постот насловен „Зошто не сум на протестот во Солун“, тој вели дека Грција губи веќе 25 години со одржувањето на воинствена атмосфера кон една мала земја што може да биде нејзина верна сојузничка. Теодоракис искажува и презир кон оние што си градат кариера преку популистичко однесување и национализам.

„Бидејќи не гледам голема разлика помеѓу „Поранешна југословенска република Македонија“ – име што сите го прифативме – и Нова или Северна или Горна Македонија. Бидејќи во „македонското“ прашање, исто како во „кипарското“, неактивноста и одлагањето се на штета на Грција и елинизмот. Бидејќи со ништо не сум политички или естетски поврзан со оние што велат дека сме под окупација и зборуваат за предавници, анти-Хелени, бесења и ковчези. Бидејќи ваквото дејствување води до политички терор. Бидејќи секој пат кога една држава на Обединетите нации ја признава „Република Македонија”, грчката дипломатија е ослабена. Затоа што не сакам соседната земја да се распадне – сакам да го спречам „муслиманскиот подарок на турската мајка” и „Голема Албанија”, посочува Теодоракис на Фејсбук.

Тој вели и дека не сака децата во соседната земја да растат со омраза кон Грција и дека препораките да не се брза со решавање на проблемот со името од 1992 година досега „ја призна“ „Република Македонија“.

Според него, Солун е главен град на Балканот, а не фобичната провинција Атина и вели дека Касториа (Костур), Флорина (Лерин), Пела, Килкис (Кукуш), Серес, Драма, сакаат работни места и развој, а не сомнителни бизниси во нови „изолирани зони“.