!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Трајчевски: За овие избори медиумите известуваат порамномерно и попрофесионално


Скопје, 12 октомври, 2017 - 19:51 (META) 

За овие локални избори медиумите известуваат далеку порамномерно и попрофесионално во споредба со претходните два изборни циклуси, каде беше забележано нерамномерно известување и воочлива координација, рече директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ), Зоран Трајчевски, на денешната дебата на тема „Известување на медиумите во изборна кампања, искуства и предизвици“, што се одржа во Клубот на новинари.

Трајчевски истакна дека годинава првпат судот во Скопје постапил во законски рок по пријава на ААВМУ и донел пресуда за само 48 часа по поднесувањето. Според него, судот сè уште не ги решил предметите на AАВМУ поднесени пред две години.

Насер Селмани, претседател на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), рече дека постои тренд на намалување на нападите врз новинарите. За разлика од предвремените парламентарни избори во декември минатата година, кога беа регистрирани два физички напади на новинари, во оваа изборна кампања нема ниту еден физички напад, а регистрирани се само вербални закани.

– Полицијата почна сериозно да ги истражува нападите, но загрижува фактот дека од 54 напади ниту еден напаѓач не е казнет од судовите. Тоа покажува јасна политика на неказнивост. Само 10 случаи се целосно истражени и поднесени се пет кривични и уште толку прекршочни пријави. Со политиката на неказнивост не можеме да очекуваме подобрување на слобода на говорот – рече Селмани, кој се заложи за изградба на ефикасен институционален механизам за превенција на насилство против новинари, во кој ќе учествуваат полицијата, обвинителството и судот.

Дебата во Клубот на новинари беше организирана од „Онлимит медиа“ и од ЗНМ, а финансиски поддржана од „Цивика мобилитас“.


ААВМУ, АЕК и медиумите да се заштитат од политичко мешање


Скопје, 28 септември, 2017 - 15:04 (META) 

Да се донесат законските измени со кои се предвидува двотретинска согласност на парламентарците при именување  на членовите на Советот на Агенцијата за аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и да се намали  рекламирањето на власта, пред се на локално ниво, во електронските медиуми и да се елиминира можност за политичко влијание во медиумите, се едни од главните цели што треба да се постигнат за да се овозможи поголема независност на електронските медиуми и во нивното контролирање.

Тоа беше кажано на денешната презентација на извештајот на Евротинк – Центар за европски стратегии, НВО „Инфоцентар“, Транспарентност Македонија и Хелсиншкиот комитет за човекови права. Тоа е третиот тримесечен извештај на работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) подготвен во рамките на проектот „Мониторинг на ефикасноста, ефективноста, транспарентноста и одговорноста на регулаторните тела за медиумите – PROformance Watch“.

АВМУ во изминатото тромесечје одржала солидно ниво на транспартеност и отчетност, а од пет медиумски организации биле побарани законски измени за предлагање и именување членови на Советот на АВМУ, но процесот е закочен. Тоа во Собранието треба да се направи како што е предвидено и членовите на овој Совет да се избираат со двотретинско мнозинство за да се постигне вистинска независност на агенцијата и нејзината работа, побара Зоран Фидановски од Здружението на новинарите на Македонија во дискусијата по презентацијата.

Како што рече комуникологот Сефер Тахири во презентацијата, според извештаи на ЗНМ и според други согледувања, уште се регистрира големо мешање на власта во електронските медиуми, а тоа, како што рече, се случувало и преку рекламирањето на власта. На тоа се спротивстави Зоран Трајчевски, директорот на АВМУ, кој рече дека рекламирањето на власта во последните две години е речиси елиминирано. Фидановски во одговор посочи дека тоа рекламирање е присутно главно на локално ниво, во поглед на пренесување на извештаи од Советите на општини и разни соопштенија.

– АВМУ треба да биде независно тело. Клучот е во политичката независност од власта, но тоа е лесно да се каже, а тешко да се оствари – рече Тахири.

Покрај него, за работата на АВМУ и АЕК говореа и Горан Лазаров, проектен координатор од Евротинк и Билјана Бејкова, извршна директорка на НВО Инфоцентар.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ – Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка од „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


АВМУ вели дека не сака да зависи од Владата, невладините денеска ќе кажат што не одговара


Скопје, 28 септември, 2017 - 10:28 (META) 

Директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ), Зоран Трајчевски, вчера порача дека со укинувањето на радиодифузната такса и финансирањето на Агенцијата од страна на bуџетот ќе се наруши независноста на оваа институција.
Денеска неколку невладини организации ќе презентираат извештај токму за АВМУ.

– Укинувањето на радиодифузната такса и финансирањето од буџетот значи целосно уривање на независноста на институцијата и ставање под капата на Владата. Ако постоела таква практика, ќе била применета и во другите европски земји. Ова е популистички чин со кој сакаат да се исполнат предизборни ветувања, за жал, и на опозицијата и на позицијата, не водејќи притоа сметка дека се уништува функционирањето на Агенцијата, која претходните 20 години, поради финансиската независност, можеше да ја врши улогата во општеството – порача вчера Трајчевски.

Одговарајќи на новинарски прашања во врска со подготовката на нов закон за медиуми, Трајчевски рече дека неговиот личен став е оти се работи за текст на закон кој е спротивен на европските директиви. Рече дека агенцијата не е вклучена во новиот закон.

Денеска ќе биде презентиран третиот извештај за работата на АВМУ, кој го подготвуваат  „Евротинк“ – Центар за европски стратегии, НВО Инфоцентар, „Транспарентност Македонија“ и Хелсиншкиот комитет за човекови права.

– Во изработката на законот, ние не сме вклучени и сметам дека се работи за работна верзија која се изработува. Логично е да има јавна расправа и да бидат вклучени сите субјекти кои се засегнати од законот – рече Трајчевски во изјава за медиумите.


Трајчевски: Независноста на АВМУ ќе се наруши ако се стави под капата на Владата


Скопје, 5 септември, 2017 - 14:18 (META) 

Укинувањето на радиодифузната такса и финансирањето на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги од буџетот ќе ја наруши независноста на институцијата и ќе ја стави под капата на Владата, оцени денеска директорот на АВМУ, Зоран Трајчевски, на отворањето на Конференцијата со регулаторните тела за медиумите од Бугарија, Косово, Србија, Црна Гора, Хрватска и од Словенија, организирана по повод 20 години од основањето на Агенцијата.

Тој истакна дека ако постоела таква практика, ќе била применета и во другите европски земји.

– Ова е популистички чин со кој сакаат да се исполнат предизборни ветувања, за жал, и на опозицијата и на позицијата, не водејќи притоа сметка дека се уништува функционирањето на Агенцијата, која претходните 20 години, поради финансиската независност, можеше да ја врши улогата во општеството – изјави Трајчевски.

Во врска со подготовката на нов закон за медиуми, Трајчевски истакна дека негов личен став е дека се работи за текст кој е спротивен на европските директиви. Тој истакна дека АВМУ не е вклучена во изготвувањето на законот и оти веројатно станува збор за работна верзија.

– Логично е да има јавна расправа и да бидат вклучени сите субјекти кои се засегнати од законот – рече Трајчевски.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Фондацијата „Отворено општество – Македонија“.


Агенцијата за медиуми и ад хок телото ќе се опарат до петок


Скопје, 18 октомври, 2016 - 10:37 (META) 

Министерот за финансии, Кирил Миновски, телефонски го информирал директорот на Агенцијата за аудиовизуелни медиумски услуги, Зоран Трајчевски, дека Владата ги одобрила средствата за функционирање на оваа институција. Трајчевски за „Мета“ потврди дека одлуката поминала на вчерашната седница и очекува парите да им бидат префрлени до петок.

Инаку, Агенцијата треба да добие 9,2 милиони денари (околу 150.000 евра) за финансирање на набљудувањето на изборите.

Од ад хок телото за надзор на медиумите, кое работи веќе еден месец, велат дека ако не се уплатат парите навреме, ќе биде доведено во прашање реализирањето на надзорот бидејќи имаат информација дека телекомуникацискиот оператор веќе реагирал за неисплатениот долг.

– Ќе видиме дали ќе ги добиеме парите. Требаше да ни исплатат три од вкупно 9 милиони денари. Мислам дека требаше да ги побараме сите пари за да немаме вакви проблеми во иднина. Се работи за сума која во секој момент Министерството може да ја уплати, но за изведувањето на надзорот е повеќе од значајна бидејќи покрај платите на вработените и на членовите на надзорното тело, од оваа сума треба да се плати сигналот на телекомуникацискиот оператор без кој не може да се врши надзорот. Ако операторот го исклучи сигналот, нема да може да се реализира надзорот, ниту да се подготви извештајот на ад хок телото – вели Љубомир Костовски, член на ад хок телото за надзор на медиумите.

Според договореното, од овие пари треба да се исплатат платите на вработените вклучени во процесот на набљудување на медиумите, платите на членовите на ад хок телото за надзор на медиумите, како и сигналот на телекомуникацискиот оператор „Вип“, преку кој се врши надгледувањето на програмите на медиумите.

Од Министерството за финансии, пак, информираа дека процедурата за обезбедување и за уплата на овие пари е во тек.

„Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги е добро запознаена со постапката за исплата на средства за финансирање на Агенцијата за време на изборниот процес, според која, Владата најпрвин треба да донесе одлука – процедура која веќе е во тек, врз основа на која Министерство за финансии врши исплата на средствата“, се вели во соопштението од Министерството за финансии.


Зоран Трајчевски: Имам притисоци од повеќе страни, но нема да им подлегнам


Скопје, 3 октомври, 2016 - 10:25 (META) 

Имам притисоци од повеќе страни, потврди за „Мета“ директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ), Зоран Трајчевски, на прашањето дали политичките партии се обидуваат да влијаат врз него.

– Имам притисоци од повеќе страни, но нема да подлегнеме и ќе работиме професионално и транспарентно како и досега – вели тој.

Ад хок телото за назор на медиумите со три гласа „за“ и со еден „против“ во петокот одлучи ААВМУ да поведе прекршочна постапка против телевизите „Нова“ и „Сител“ за неизбалансираност во известувањето.

За другите радиодифузери чие известување беше предмет на набљудување, не беа констатирани прекршувања на Изборниот законик.

Во случајот на телевизија „Нова“, за предлогот на членот Горан Трпеноски гласаа членовите Љубомир Костовски и Љуљзим Хазири, а против беше членот Цветин Чилиманов. Предлогот се однесува на поведување постапка за прекршување на членот 75, став 1 од Изборниот законик. Во образложението се вели дека „се забележува негативно врамување на одредени личности и континуирано известување со позитивна рамка и со позитивен тон за политичката партија ВМРО-ДПМНЕ и за носителите на власта“.

На 16 септември се констатира дека во рамки на „Отворено студио“ од 20 часот, водителката се вмешувала со навивачки начин во дијалогот меѓу министерот за финансии и неговиот заменик. Таа настапувала со поостар тон со претставникот на СДСМ, а во функција на поддржувач на претставникот на ВМРО-ДПМНЕ. Во исто време, на кајронот постојано се емитувани цитати со изјави на министерот, со што се истакнувал неговиот дел од изјавите, што е недвојбено навивачки и може директно да се припише на тој што ја подготвувал емисијата.

За време на дискусијата по овој предлог беше најавено издвоено мислење на спротиставениот член и беа презентирани информации од страна на телевизија „Нова“ дека СДСМ систематски не ги информирала за партиските активности, одбила интервју со лидерот Зоран Заев и не обезбедувала свои учесници во информативните и во дебатните емисии на телевизија „Нова“, што директно влијаело телевизијата да не може во целост да ги претставува партиските ставови.

Одлуката за поведување прекршочна постапка за телевизија „Сител“ се однесуваше на два члена од Изборниот законик, 75, став 1 и 75 – б, кој регулира објавување на прилози за активности на државните органи во прилог на претставување на политички субјект. За овој предлог на Костовски гласаа членовите Трпеноски и Хазири, додека Димишкова и Чилиманов беа против.


АВМУ ја усвои методологијата за изборен надзор на медиумите


Скопје, 26 август, 2016 - 21:44 (META) 

Советот на Агенцијата за аудио и аудио-визуелни медиумски услуги (АВМУ) на денешната 29. седница, ја усвои методологијата за надзор на изборното медиумско претставување преку радио и телевизиските програмски сервиси за предвремените парламентарни избори.

Директорот на АВМУ, Зоран Трајчевски, информирал дека не се прифатило барањето да се надгледува работата на интернет-порталите, бидејќи за тоа е потребно да се направат законски измени.

Според усвоената методологија за надзор, во времето што медиумите го посветуваат на власта, ќе влегува и времето што во вестите и во информативните емисии ќе се посветува на активностите на државните функционери.

Трајчевски: Радио Охрид не ги изврши обврските предвидени со закон


Охрид, 26 јули, 2016 - 13:24 (META) 

Советот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги донесе одлука за одземање на дозволата за радиоемитување на ТРД „Радио Охрид“ ДОО Охрид, откако беа исполнети законските услови, вели директорот на Агенцијата, Зоран Трајчевски.

– Издавачот на медиум и во дополнителниот рок не ги изврши обврските предвидени со одредбите од Законот за медиуми – вели Трајчевски.

Тој додава дека претходно на радиото, поради повеќекратно недоставување податоци, му биле доставувани опомени и решение за изрекување мерка, а му биле дадени неколку рокови за усогласување на работењето.

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги на 13 и 15 јуни годинава извршила контролен административен надзор, за што бил подготвен писмен извештај.

 


Бејли и Орав разговараа со директорот на АВМУ, Трајчевски


Скопје, 5 февруари, 2016 - 19:46 (META) 

Амбасадорите на САД и на ЕУ, Џес Бејли и Аиво Орав, се сретнале со директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, Зоран Трајчевски.

– Средбата е одржана во рамките на мисијата на ЕУ и на САД, во периодот пред распуштањето на Собранието и не подоцна од 20 февруари, во консултации со меѓународни и со локални експерти, да оценат дали се исполнети условите да се одржат кредибилни избори на 24 април – стои во соопштението на Агенцијата.

При оценувањето, како што посочиле амбасадорите Бејли и Орав, предвид ќе биле земени неколку мерливи критериуми: прочистен избирачки список, работењето на Државната изборна комисија, слободата на медиумите и слободното учество на гласачите на изборите – без заплашување.

– Во однос на медиумите, беше истакнат фактот дека при оценувањето на избалансираноста во медиумското известување, особено е важен тонот на известувањето, како и дека оцената за избалансираност е предмет на подолготрајна и посложена анализа – се вели во соопштението.

Директорот на Агенцијата, Зоран Трајчевски, истакнал дека според податоците од надзорот, најголемиот дел од медиумите никогаш не известувале избалансирано во изборниот период, поради што на сите радиодифузери што го прекршиле законот, им биле изрекувани мерки.

– Генерално, проблемот не е во законските решенија, туку во начинот на кој радиодифузерите го практикуваат новинарството. Со оглед на тоа што треба да се работи во насока на зголемување на свеста на радиодифузерите за почитување на изборната регулатива, Агенцијата, како и при сите други изборни процеси, во претстојниот период планира да одржи обуки за новинарите и за уредниците во медиумите – стои во соопштението.