Растот на животниот стандард најбавен во Македонија и во Србија


Белград, 30 ноември, 2018 - 14:59 (META) 

Во изминатите пет години, вклучувајќи ја и оваа 2018, во Југоисточна и во Централна Европа најбавен раст на стандардот на граѓаните е забележан во Македонија и во Србија, пишува српскиот весник „Данас“.

Според податоците од октомврискиот Светски економски преглед на ММФ, во тој период Бруто домашниот производ (БДП) по жител измерен преку паритетот на куповната моќ, во Македонија пораснал за 15,2 отсто, во Србија за 19,2 отсто, а во сите други земји на Југоисточна и Централна Европа порастот изнесувал повеќе од 20 отсто.

Според стапките на раст на стандардот на граѓаните предничи Романија со зголемување на БДП за 31 отсто во изминатите пет години и за 46,5 отсто во последните седум години.

Растот на сите други земји освен Романија, Македонија и Србија изнесувал меѓу 22 и 24 отсто во последните пет години.


Економскиот тим во Министерството за финансии се сретна со амбасадорот Бејли


Скопје, 12 јуни, 2017 - 17:15 (META) 

Министерот за финансии, Драган Тевдовски, заедно со својот економски тим, се сретнал со амбасадорот на Соединетите Американски Држави во Македонија, Џес Бејли, информираат од Министерството.

Тевдовски на средбата истакнал дека активно ќе работат на реформи што ќе значат подобро управување на јавните финансии во Македонија, што ќе резултира со зголемување на економскиот пораст и со подобрување на животниот стандард на граѓаните.

На средбата соговорниците размениле мислења и за глобалните предизвици.