Во Србија 29 луѓе починале од вирусот Западен Нил


Белград, 12 септември, 2018 - 14:59 (META) 

Од почетокот на сезоната на комарците, од 1 мај, о соседна Србија до вчера биле регистрирани 286 случаи на заболени од вирусот Западен Нил, а 29 починале од последиците, соопшти Институтот за јавно здравје на Србија „Др. Милан Јовановиќ – Батут“.

Најголемиот број заболени се регистрирани околу Белград и на територијата на Војводина.

До 6 септември, на Косово биле регистрирани три случаи на заболени од Западнонилска треска, со еден починат,  во Грција имало 168 случаи, со 18 починати.


Во Македонија нема Западнонилска треска, но набргу може да се појави


Скопје, 9 август, 2018 - 16:36 (META) 

Во Македонија досега нема случаи треска предизикана од вирусот Западен Нил, но се очекува и кај нас да се појави болеста, соопшти Гордана Кузмановска, епидемиолог во Институтот за јавно здравје (ИЈЗ).

Таа рече дека лабораториските анализи на двата сомнителни случаи, возрасна жена и дете, биле негативни, односно не е утврдено присуство на вирусот. Кузмановска посочи на состојбата во соседството, со повеќе од сто случаи во Србија годинава и 55 заболени во Грција во последните две седмици и рече дека вирусот може да се појави набргу и кај нас.

– Очекуваме и кај нас да се појави случај. Не може да се предвиди кога болеста ќе се појави, а може многу брзо да се рашири – рече таа.

Овој вирус се пренесува од комарци, па Кузмановска препорача да се користат средства за заштита од комарци, да се носи облека што ќе спречи каснувања, како и да се заштитат прозорците и вратите со комарници.