МТСП: Владата усвои законски измени за да се опфатат дополнителни 1.900 стечајци


Скопје, 27 февруари, 2018 - 15:12 (META) 

На денешната 56. седница, Владата ги усвои најавените измени на Законот за материјално обезбедување на невработените лица, поради приватизацијата на претпријатијата со доминантна сопственост на државата, предложени од страна на Министерството за труд и социјална политика.

Од МТСП информираат дека, со законот кој што беше донесен во септември 2017 година, досега се издадени решенија на 2.732 стечајни работници. Со овие измени ќе бидат опфатени дополнителни 1.900 лица.

„Со усвоените измени и дополнувања на законот се олеснуваат потребните услови утврдени со постојниот закон, кои се однесуваат на стекнување на правото на материјално обезбедување доколку престанокот на работниот однос настанал во моментот кога претпријатието со доминантна сопственост на државата се приватизирало, под услов единствениот матичен број на субјектот да не е променет од моментот на засновањето на работниот однос во тоа претпријатие, до неговиот престанок. Истовремено, поголема флексибилност е дадена со условот за потребната возраст која треба да ја има невработеното лице (најмалку 52 години за жени, односно 55 години за мажи), со тоа што истата сега се исполнува не од моментот на стапување во сила на постојниот закон, туку во моментот на поднесување на барањето за остварување на правото за материјално обезбедување“, информираат од МТСП.


Огласот за наследник на Зврлевски и трите социјални закони денеска пред пратениците


Скопје, 4 септември, 2017 - 9:44 (META) 

Денеска Собранието на Република Македонија ќе ја почне 12. пленарна седница, прва по двенеделниот одмор на пратениците.

На дневен ред на седницата, чиј почеток е закажан за 11 часот, е и предлогот на Владата за распишување оглас за именување нов државен јавен обвинител, по разрешувањето на Марко Зврлевски.

Зврлевски беше разрешен на последната седница пред одморите, односно на 17 август, а пет дена подоцна Владата ја почна постапката за избор на нов шеф на Јавното обвинителство, односно донесе предлог за распишување оглас, за што надлежно е Собранието.

Оваа е 11. точка на дневниот ред на денешната седница.

Како што информираат од Собранието, денеска на дневен ред се ставени и законите за минимална плата, за стечајците и за укинување на радиодифузната такса.

Пратеничката група на СДСМ ги повика пратениците од опозицијата да не ја блокираат расправата и да ги поддржат трите закони, кои се предложени во скратена постапка.


Ременски: ВМРО-ДПМНЕ да не ги блокира законите за стечајците и за минималната плата


Скопје, 15 август, 2017 - 15:49 (META) 

Крајно време е да се откажете од тесно-партиските интереси и од партиската пропаганда, и да  престанете да ги блокирате законските решенија кои што ќе им помогнат на две групи наши сограѓани, побара денеска пратеничката од СДСМ Фросина Ременски од нејзините колеги од ВМРО-ДПМНЕ.

– Со вашите јалови дискусии во Собранието на Република Македонија за одбрана на криминалот и попречување на правдата, вие директно го блокирате усвојувањето на Законот за минималната плата кој ќе овозможи решавање и подобрување на стандардот на илјадници работнички семејства во Република Македонија. И Законот за материјално обезбедување на невработени лица поради приватизација на претпријатија со доминантна сопственост на државата, во јавноста познат како ,,Законот за стечај“, со кој што ќе се реши долгата егзистенцијална агонија на овие наши сограѓани – рече Ременски.

Таа нагласи дека новите закони ќе овозможат илјадници работници во текстилната и кожарската  индустрија да имаат агарантиран минимален приход од 12.000 денари, наместо досегашните 9.000, како и околу 3.000 работници – стечајци од  претпријатија со доминантна сопственост на државата да добиваат по 7.596 денари месечно.

– Нема да помине обидот преку грбот на граѓаните и нивните реални потреби, со блокирање на процесите и постапките во Собранието да се покрие катастрофалниот рејтинг на Никола Груевски и неговата партија, која во пресрет на локалните избори со беспредметни пропаганди, дискусии и сеење на страв помеѓу граѓаните се обидуваат да го попречат решавањето на проблемите кои што тие ги создадоа изминативе години криминално владеење – порача Ременски.