Ванхауте: Реформите во медиумите ќе опстојат само ако има политичка волја


Скопје, 3 април, 2018 - 16:36 (META) 

Понатамошен значаен напредок може да се постигне за неколку години, под услов Владата, а особено надлежниот министер, да останат вклучени во поддршката на слободното и професионално медиумско опкружување – вели белгискиот експерт во интервјуто за „Вистиномер.мк“ и „Мета.мк“.

Питер Ванхауте, медијаторот во разговорите меѓу политичките партии за време на процесот за постигнување на Договорот од Пржино неодамна престојуваше во Македонија по втор пат откако ја заврши својата мисија во 2016 година.

Еднаш беше по покана на ЗНМ во јуни 2017 година, веднаш по назначувањето на новата Влада, а сега како дел од тимот што ја подржа работилницата за спроведување на Итните реформски приоритети, организиран од Владата а инициран од Републиканскиот институт од САД. Можноста ја искористивме да поразговараме со Ванхојте за реформскиот процес во Македонија, фокусирано пред се на реформите во медиумите.

Веќе некое време сте надвор од Македонија. Свесен за ситуацијата во медиумите за време на вашиот престој и вашата вклученост во медиумските реформи, може ли да видите подобрување? Ако да, во кои сектори: МРТВ, печатените медиуми, законодавство …?

Кога заминав пред неколку години, состојбата со медиумите беше многу лоша, главно поради тоа што беше целосно контролирана од Владата. Денес, гледаме дека има подобрување. Целокупната атмосфера, вклучително и во медиумите, е многу порелаксирана. Новиот Закон за медиуми сигурно може да придонесе за дополнителен напредок. Сепак, има уште многу работа да се направи. Новиот закон се уште е премногу напишан од перспективата, дека ако не се покорувате, треба да бидете казнети. Таквиот рестриктивен пристап не е добар. Наместо тоа, ние мораме да инвестираме многу повеќе енергија во зајакнувањето на медиумите, вклучувајќи ги и сопствениците на медиумите и новинарите, да го прават она што е исправно. Казните треба да се заменат со медијација. Ако има проблем, треба да се разговара и да се договорат компромисни решенија. Верувам дека ова е изводливо и треба да биде дел од навистина професионално медиумско опкружување.

Ситуацијата во печатените медиуми останува проблематична, како што е случај и во целиот свет, поради транзицијата кон електронските медиуми. Сепак, веројатно има премногу печатени медиуми во Македонија за да бидат одржливи. Затоа субвенционирањето на печатените медиуми не е добра идеја, но мора да прифатиме дека во блиска иднина ќе ни бидат потребни помалку, но профитабилни печатени медиуми.

Ситуацијата со МРТВ исто така останува комплицирана. На МРТВ итно и треба солиден реформски план, вклучувајќи ја и целосната модернизација на радиодифузерот, со помлади вработени и веројатно помалку, со нова опрема и јасна визија за нејзината улога во денешното општество. Политичката контрола воспоставена со закон може да биде предност, но во реалноста честопати е контрапродуктивно – политиката е на прво место наместо медиумите.

ЗА МРТВ Е ПОТРЕБЕН ПОСЕБЕН ФИНАНСИСКИ ПЛАН

Дали новиот предложен закон за Аудио и Аудиовизуелни медиумски услуги може да гарантира, да биде добра база за реформи за јавниот радиодифузер? Ако не, што треба да се направи за да се елиминираат потенцијалните пречки за успешни реформи во јавниот радиодифузен сервис?

Новиот закон за Аудио и аудиовизуелни медиумски услуги е добра почетна точка за реформите во јавниот радиодифузен сервис. Меѓутоа, остануваат уште две клучни прашања: финансирањето на радиодифузерот и назначувањето на членови на програмскиот совет. За финансирањето да биде ефективно, неопходно е прво биде договорен солиден стратешки план, како и финансиски план за тоа како да се модернизира и реформира јавниот радиодифузен сервис. Финансирањето треба да се заснова на овој финансиски план. Постапката за избор на членовите на Програмскиот совет содржи неколку добри елементи, како што е и случајот со регулаторната медиумска агенција. Сепак, слабата точка останува процесот на селекција од страна на Собранието. Овој процес не е навистина ефикасен, освен ако парламентот не воспостави прво професионален и независен процес на селекција пред конечна (политичка) одлука за членовите на Советот. Само ако некој може да избира помеѓу неколку подеднакво компетентни кандидати, ќе има гаранција за помалку политизиран Совет. Најдобрата опција би била да се формира високо професионално независно тело за селектирање, вршејќи селекции за целата државна служба, вклучувајќи ги и луѓето што ќе бидат назначени од парламентот. И по правило, состаноците на парламентот треба да се ограничат на апсолутен минимум.

Дали имате примери за успешни реформи во јавниот радидифузен сервис во мултикултурното општество како што е нашето?

Тешко е да се најдат споредливи примери на успешни реформи на јавните радиодифузери, со оглед на специфичниот контекст на одделни земји. Меѓутоа, би било интересно да се изучува белгискиот начин на кој јавните радиодифузери се организирани, финансирани и контролирани од парламентот, додека во исто време нивната независност е загарантирана. Политичарите никогаш не смеат да се мешаат во работата на радиодифузерот, но мора да гарантираат дека, врз основа на добро дефинирана долгорочна визија, јавните радиодифузери ќе останат предводници на јавната комуникација.

Дали мислите дека може да биде постигнат значителен напредок и во која временска рамка?

Понатамошен значаен напредок може да се постигне за неколку години, под услов Владата, а особено надлежниот министер, да останат вклучени во поддршката на слободното и професионално медиумско опкружување. Начинот на кој акуелниот министер за медиуми спроведува отворен дијалог со медиумите е одлична можност за промени. За новинарите, сепак е важно да се размисли за воведување на систем за акредитација, како што постои и на други места во Европа. Таквиот систем, вклучувајќи ги и прес-картичките, треба да биде целосно управуван од самите медиуми. Тоа ќе послужи како добра заштита за новинарите, бидејќи може да се идентификуваат кога е потребно, но исто така треба да се сметаат за гаранција дека новинарите со новинарска картичка се вистински професионалци, дури и во однос на уредниците. Во случај новинарот да не ги почитува основните стандарди на професионално новинарство, прес-картичката може да биде отповикана привремено или трајно. Професионално тело, како што е Советот за етика, може да одлучи за таквите мерки кога е потребно. Воведувањето на систем за акредитација ќе им овозможи и на новинарите на интернет порталите да бидат препознаени како професионалци.

НАПРЕДОКОТ НЕ Е ДОВОЛЕН ВО НЕКОИ КЛУЧНИ ОБЛАСТИ

Какво е вашето мислење за целокупниот реформски процес во Македонија, во врска со извештајот на Прибе 1 и 2 и сите прашања се покренати за време на процесот на Пржино и вашата медијација?

Постигнат е напредок во однос на реформскиот процес. Сепак, во некои клучни области напредокот сè уште не е доволен. Судските реформи остануваат многу проблематични. Верувам дека има потреба прво да се заменат одредени членови на Судскиот совет и да се започне со темелен процес на проверка на целиот систем, вклучувајќи и оценување на сите судии.

И на крајот, сите ние треба да прифатиме дека луѓе ќе бидат отпуштени, ако тие не работат како вистински професионалци. Тоа е единствениот начин да се оди напред. Да не заборавиме дека, без оглед на важноста на реформските приоритети, вистинските приоритети на граѓаните денес се на друго место. Станува збор за правото на благосостојба, просперитетна економија, чиста животна средина, професионален образовен систем и здравствен систем кој е достапен за сите.

Пак дојдовте во Скопје – на што се должи тоа?

Во последниве неколку недели се вратив во Скопје за да ја поддржам работилницата за спроведување на итни реформски приоритети од страна на Владата, иницијатива на Меѓународниот републикански институт (ИРИ), која се покажа како многу корисна. Покрај тоа, заедно со некои од моите контакти во Македонија, разгледувавме начини за понатамошна стабилизација на ситуацијата и на регионално ниво. Останува уште многу работа да се направи, со фокус на економскиот развој, здравството и образованието, кои се вистински итни приоритети за сите граѓани.

 
foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на Фондацијата Отворено општество – Македонија.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Фондацијата Отворено општество – Македонија.


Поповски – Ромео: Со законот ќе се обезбеди независно работење на МРТВ и ААВМУ


Скопје, 27 февруари, 2018 - 14:49 (META) 

Се обврзавме на создавање услови за независно и професионално работење на Македонска радио-телевизија, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги и на сите медиуми во Македонија и измените на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги се во таа насока, го информирал министерот за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски италијанскиот амбасадор Карло Ромео.

На средбата, како што информираат од владата, било разговарано за придобивките од измените на Законот за ААВМУ со кои, како што се додава во соопштението, „се отвора простор, експерти и истакнати личности од медиумската и општествената сфера да членуваат во советите на Македонската радио-телевизија и на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, како и да раководат со нив.“

„Очекувам да имаме поддршка и разбирање и од опозицијата за измените на Законот што се испратени веќе во Собранието, со оглед дека промените во медиумската сфера се меѓу клучните забелешки во двата извештаја на Рајнхард Прибе, како и обврска од Договорот во Пржино“ рекол Поповски на средбата.


Нема да го повлечеме Законот за медиуми, вели Манчевски


Скопје, 15 јануари, 2018 - 14:45 (META) 

Законот за аудио и аудиовизуелни услуги нема да биде повлечен, но остануваме отворени за дискусија, изјави денеска министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, во врска со забелешките од одредени здруженија дека законот е противуставен и дискриминаторски.

– Би сакал да знам зошто овие здруженија на многуте јавни дебати што ги имавме не го искажаа овој став, туку го искажуваат преку брифинзи во јавноста. Законот нема да се повлече затоа што согласно информациите кои ги имам, за еден состанок во Стопанската комора на Македонија, учесниците не го делат ова мислење. Сепак остануваме отворени за дискусии и јавна дебата, а не зад затворени врати, да го решиме овој проблем и апсолутно сум сигурен дека ќе најдеме решение – рече Манчевски, одговарајќи на новинарско прашање.

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


Трајчевски: Порталите нема потреба да се регулираат, туку само да се регистрираат


Скопје, 22 декември, 2017 - 16:15 (META) 

Невозможно е регулирање на интернет порталите, порача Зоран Трајчевски, директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) на денешниот јавен состанок на кој ги презентираше активностите за четвртото тромесечје со фокус на медиумскиот мониторинг за локалните избори.

– Не станува збор за регулирање, туку најмногу за регистрирање и нотификација. Сметаме дека е невозможно да се спроведе регулирање на овој вид медиуми. Ние како Агенција имаме нарачано истражување во однос на овие нови медиуми за тоа каква е состојбата споредено со другите држави. Требаше да го плати Агенцијата преку јавна набавка меѓутоа добивме одобрение од Советот на Европа и тие ќе го спроведат во еден краток разумен период, можеби до крајот на првото тромесечје од идната година и тогаш ќе имаме објективно, непристрасно мислење од експерти коишто ќе ни понудат не решение, туку ќе ни дадат слика каква е состојбата на ова поле во другите држави – рече Трајчевски на четвртиот и последен јавен состанок за 2017 година на Aгенцијата.

Toј потсети дека и досега наведувале дека ААВМУ не може да спроведе изборен мониторинг на известувањето што го вршат порталите.

Темата за интернет порталите се актуелизираше вчера на дебатата „Утврдување на потребата за можни измени во Законот за медиуми“, која ја организираа Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) и министерот без ресор, задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски.
foom-logo-disklejmer

Текстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


Новинарските здруженија се против „владино законодавство“, бараат саморегулација


Скопје, 21 декември, 2017 - 14:28 (META) 

На македонското новинарство воопшто не му е потребен закон за медиуми, па постоечкиот треба да се укине, а не да се размислува за нова верзија, порача Тамара Чаусидис, претседателката на Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници на Македонија (ССНМ) на денешната дебата „Утврдување на потребата за можни измени во Законот за медиуми“, која ја организираа Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) и министерот без ресор, задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски.

Според министерот за информатичко општество Дамјан Манчевски и според Поповски, целта на дебатата е власта да ја слушне медиумската фела дали е потребна измена на законот и да ги слушне решенијата за сериозните проблеми како што се „лажните вести“ и проблемите со некои онлајн медиуми.

Денешната трибина, порачаа тие, е само почеток на јавната дебата, во рамките на која до МИОА и до кабинетот на министерот Поповски до крајот на јануари ќе може да се изнесуваат мислењата и предлозите.

Како што посочија поголем дел од учесниците во дебатата, темите како што се крадењето содржини и објавувањето лажни вести треба да се остават на медиумската фела, односно на саморегулацијата на новинарството, а владата не треба да се меша во новинарството, оти од тоа во иднина може да се создаде ситуација која ќе значи силна контрола на новата власт врз медиумите, слично како во времето на ВМРО-ДПМНЕ. Дополнително, беше посочено дека сите проблеми што сега се присутни може да се разрешуваат преку сега постоечките закони.

На денешната дебата се изнесуваа и различни мислења за тоа дали треба или не треба да има регистрација или само евидентирање на онлајн медиумите, а поголемиот дел од учесниците застанаа против идејата да се регулираат онлајн медиумите, велејќи дека тоа задира во слободата на говорот и на медиумите. Истовремено беше посочено дека тоа би било неефективно, бидејќи таа регулација би се однесувала само на Македонија, а производителите на лажни вести или, како што беше кажано, „луѓето кои не се новинари туку се облечени во наши дресови“, ќе може и понатаму да пласираат клевети и навреди и лажни вести од портали регистрирани во странство.

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


Манчевски: За законот за ААВМУ не ни се брза, а за законот за медиуми – апсолутно не се брза


Скопје, 22 ноември, 2017 - 13:14 (META) 

Ако за законот за ААВМУ не ни се брза, за законот за медиуми – апсолутно не ни се брза да го донесеме, изјави денеска министерот за информатичко општество и за администрација, Дамјан Манчевски, во паузата на 13. Kонференција „Е-општество“, организирана од Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“.

– Законот за ААВМУ веќе три години се дебатира и нема да се брза, а во однос на закон за медиуми, пак, апсолутно не брзаме и ќе се договориме заедно со медиумите кога да ја почнеме дебатата – рече Манчевски.

Тој додаде дека интернет-медиумите се предмет на законот за медиуми, но дека Министерството само ќе отвори дебата во тој поглед.

– Нема да излеземе со конкретни предози. Веднаш по законот за ААВМУ, ќе отвориме дебата за законот за медиуми. Личен став ми е дека минимум што интернет-портал треба да декларира е кој му е главен уредник – истакна Манчевски.

Според него, Владата не смее да биде моторот на реформите во медиумската сфера.

– Иронично е да се каже Владата да биде мотор на реформи во медиумите. Тоа треба да бидат медиумските работници и самите медиуми. Нам, како Влада, единствена амбиција ни е да им обезбедиме простор, дебата и механизам. Ние сме алатка за спроведување на тоа што тие сметаат дека треба да се спроведе – изјави Манчевски.

Министерот рече дека Владата е тука за да чуе какви измени се потребни, но оти дебата треба да биде полезна и да не трае до недоглед бидејќи треба да се носат одлуки и решенија.

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


Манчевски: Владата нема да иницира регулирање на работата на порталите


Скопје, 14 ноември, 2017 - 15:52 (META) 

Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, денеска соопшти дека Владата нема да иницира промени во Законот за медиуми за да се регулира работата на порталите. Сепак, тој додаде дека остануваат отворени за сугестии за законот ако професионалните здруженија сметаат дека има потреба од тоа.

– Промените во Законот за медиуми, ако има потреба, треба да дојдат по барање од медиумските работници. Мислам дека ни треба консензус како општество ако треба да го отвориме ова прашање, истакна Манчевски, одговарајќи на новинарско прашање по средбата со претставникот за медиуми во ОБСЕ, Харлем Дизер.

Манчевски рече дека Македонија не само што има сериозен проблем со лажните вести, туку е и извор за глобални лажни вести.

– Работиме заедно и веќе разговарав со претставникот за медиуми на ОБСЕ, Харлем Дезир, но и со други наши помагачи како може ова прашање на глобално ниво да го адресираме. Ние како Македонија, како мала земја сме прилично голем играч во областа на лажните вести и во рамки на Глобалниот самит за Западен Балкан што ќе се одржи на пролет ќе има посебен панел само за ова – рече Манчевски, додавајќи дека на самитот ќе бидат поканети сите големи медиуми и меѓународни организации.

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


Трајчевски: Независноста на АВМУ ќе се наруши ако се стави под капата на Владата


Скопје, 5 септември, 2017 - 14:18 (META) 

Укинувањето на радиодифузната такса и финансирањето на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги од буџетот ќе ја наруши независноста на институцијата и ќе ја стави под капата на Владата, оцени денеска директорот на АВМУ, Зоран Трајчевски, на отворањето на Конференцијата со регулаторните тела за медиумите од Бугарија, Косово, Србија, Црна Гора, Хрватска и од Словенија, организирана по повод 20 години од основањето на Агенцијата.

Тој истакна дека ако постоела таква практика, ќе била применета и во другите европски земји.

– Ова е популистички чин со кој сакаат да се исполнат предизборни ветувања, за жал, и на опозицијата и на позицијата, не водејќи притоа сметка дека се уништува функционирањето на Агенцијата, која претходните 20 години, поради финансиската независност, можеше да ја врши улогата во општеството – изјави Трајчевски.

Во врска со подготовката на нов закон за медиуми, Трајчевски истакна дека негов личен став е дека се работи за текст кој е спротивен на европските директиви. Тој истакна дека АВМУ не е вклучена во изготвувањето на законот и оти веројатно станува збор за работна верзија.

– Логично е да има јавна расправа и да бидат вклучени сите субјекти кои се засегнати од законот – рече Трајчевски.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Фондацијата „Отворено општество – Македонија“.


Грчкиот суд го прогласи за неуставен новиот закон за медиуми


Атина, 27 октомври, 2016 - 11:06 (META) 

Новиот закон за медиуми на грчката влада не помина на Уставен суд. Со 14 гласа „за“ и со 11 „против“, судот одлучи дека законот е неуставен бидејќи владата го заобиколила Националниот совет за радиодифузија во аукцијата во која се доделија само четири национални телевизиски концесии.

Аукцијата за национални концесии ја спроведе Генералниот секретаријат за медиуми, а не Советот за радиодифузија, кој според Уставниот суд е единствениот надлежен орган за регулација на работата на медиумите. Со одлуката на судот, целата аукција се смета за неважечка, а новата потенцијална процедура за доделување концесии за работа ќе мора да ја спроведе Советот за радиодифузија. Грчката влада, пак, ќе треба да ги врати парите што телевизиите ги платија за концесиите.

По судската одлука, работите ќе си останат по старо. Сите постојни телевизии, независно од тоа дали обезбедиле концесија, продолжуваат најнормално со работа. Бизнисмените Иван Савидис и Вангелис Маринакис, кои обезбедија концесија за работа, но немаат постоечки телевизии, со судската одлука губат секаква дозвола за емитување телевизиска програма.

Грчката влада остро го нападна Уставниот суд за одлуката, ставајќи го под знак прашалник неговиот кредибилитет со обвинување дека во минатото ги одобрил меморандумите за штедење и одлуката да се затвори грчката државна телевизија. Владиниот потпарол Олга Геровасили истакна дека со оваа одлука судот лишува 15.000 деца од ранливи групи од одење во градинки, спречува вработување на 4.000 нови медицински лица во државните болници и ја осиромашува државната каса за 250 милиони евра што ѝ се потребни на државата, за да им ги врати парите на богати бизнисмени.

Сепак, судската одлука не става крај на владините планови за регулација на медиумскиот простор. Геровасили најави дека од понделник пред парламентот ќе донесат нов закон за концесии, со кој секоја телевизија ќе мора да плати за концесија за користење на фреквенциите за работа.

„Одлуката на Уставниот суд ја враќа државата во претходниот неуставен систем. Ние нема да дозволиме тоа да се случи. Ништо нема да ја спречи волјата на владата да воведе ред, според принципи и правила на праведност, во нерегулираниот медиумски простор“, истакна Геровасили.

Опозициските партии ја коментираат судската одлука како пораз за грчката влада. ПАСОК и партијата Река бараат оставка од министерот Никос Папас, кој е одговорен за овој закон за медиуми, а Нова демократија бара владата да си даде оставка и да распише предвремени избори.


Грчкиот уставен суд ќе му пресуди на новиот закон за медиуми


Атина, 19 октомври, 2016 - 11:11 (META) 

По долга тензична расправа, со 16 гласа „за“ и со 9 „против“, Уставниот суд ги одобри жалбите на грчките телевизии. Во следниот период ќе има дискусија и одлука дали е уставен новиот закон за медиуми на владата на СИРИЗА, со кој дозвола за работа добија четири телевизии, а исто толку постоечки телевизии останаа без концесија и ќе треба да го згаснат сигналот до крајот на годината.

Доколку судот одлучи дека законот е неуставен, тогаш ќе треба да се откаже целата процедура за доделување телевизиски концесии. Засега е неизвесно колку долго ќе трае процесот. Проценките се дека може да биде од неколку недели до неколку години ако има некакви компликации во составот на судиите.

Одлуката на Уставниот суд предизвика изненадување во грчката влада. Извори од кабинетот на премиерот Алексис Ципрас коментираат дека не треба работите да се расудуваат предвреме бидејќи не е донесена никаква конечна и суштинска одлука. Оттаму обвинуваат дека опозициската Нова демократија и бизнисмените зад телевизиите кои останаа без концесии, се обидуваат да извршат притисоци врз Уставниот суд и да се мешаат во правниот систем.

Грчкиот министер одговорен за медиуми, Никос Папас, во интервју за државната телевизија ЕРТ истакна дека ако законот биде прогласен за неуставен, тогаш државата ќе треба да се врати на стариот неуставен систем и да фукционира со телевизии кои немаат платено национална концесија.

„Ако се случи тоа, се враќаме во неуставен режим. Нова демократија ги повикува судиите да извадат пари од државната каса и да ги вратат назад на сопствениците на медиумите“, истакна Папас.

Папас ја обвини и Нова демократија за обид по секоја цена да се урне законот и да се оди на предвремени избори, а ги обвини и бизнисмените зад телевизиите за притисоци врз судиите, коментирајќи дека медиумите во вестите не се занимаваат со информирање на граѓаните, туку со заштита на бизнис-интересите на нивните газди.