Просечната нето-плата во ноември изнесувала 24.548 денари


Скопје, 22 јануари, 2019 - 15:44 (META) 

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во ноември 2018 година изнесувала 24.548 денари, а бруто-платата 36.017 денари и е зголемена за 5,8 проценти во однос на истиот месец 2017 година, објави Државниот завод за статистика.

Ваквото зголемување пред сè се должи на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите информации и комуникации (19,2 проценти), рударство и вадење на камен (18,6 проценти) и дејности на здравствена и социјална заштита (10,2 проценти).

Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите рударство и вадење на камен (5,6 проценти), други услужни дејности (5,5 проценти) и финансиски дејности и дејности на осигурување (3,5 проценти).


Просечната нето-плата во октомври изнесувала 24.817 денари


Скопје, 21 декември, 2018 - 15:41 (META) 

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во октомври изнесувала 24.817 денари и во однос на истиот месец лани е зголемена за 6,3 проценти објави Државниот завод за статистика.

Бруто-платата изнесува 36.488 денари и има зголемување за 6,5 проценти во однос на октомври лани.

Ваквото зголемување се должи, пред се на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите рударство и вадење на камен (22,2 проценти), информации и комуникации (18,7 проценти) и преработувачка индустрија (11 проценти).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите рударство и вадење на камен (5,1  проценти), административни и помошни услужни дејности (3,9 проценти) и други услужни дејности (3,8 проценти).


Фазлиу: Раководителот на Финансиска полиција да се зафати со вистинскиот криминал


Скопје, 11 декември, 2018 - 15:20 (META) 

Министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу, против кого Управата за финансиска полиција вчера поднесе кривична пријава за овозможување незаконска исплата на хонорари во износ од 37.750 евра, денеска се огласи со реакција.

Фазлиу порачува дека тој нема одговорност во овој случај, туку дека вината треба да се бара кај неговиот претходник, кој исто така доби кривична пријава вчера за овој случај. Министерот за локална самоуправа објаснува дека пред една година, кога дознал за случајот, им наложил на двете вработени во Министерството за локална самоуправа, кои исто така добија кривични пријави за овој случај, да ги вратат парите што ги зеле како хонорар и дека тие тоа и го сториле.

Дополнително, Фазлиу ги повика и Управата за финансиска полиција и нејзиниот директор да се зафатат со витинскиот криминал, а не да водат политички игри.

„Апелирам до сите релевантни институции во државата, а исто и до Финансиската полиција сериозно да се зафатат со истражување, откривање и документирање на злоупотребите, корупцијата во сите сегменти на државата, без да поштеди ниту поединец, ниту група на организиран криминал.  Крајно време е раководителот на Управата за финансиска полиција сериозно да се зафати со реалните злоупотреби кои се вкоренети во Македонија во последните 20- 30 години, и да не дозволи да стане дел од политичките игри, барајќи криминал таму кадешто не му е место, а затворајќи очи таму кадешто и слепиот гледа реален и организиран криминал“, напиша министерот за локална самоуправа.


Општина Тетово сокрива податоци за Општинскиот инспекторат


Тетово, 4 декември, 2018 - 14:05 (META) 

Општина Тетово одбива да разоткрие детали за работата, структурата и за вработените во Општинскиот инспекторат, непочитувајќи го своето ветување дека ќе биде транспарентна, пишува „Порталб“, посочувајќи дека овие податоци треба да бидат јавни, бидејќи вработените се плаќаат од народни пари.

Редакцијата пред повеќе од еден месец, врз основа на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер, поднела барање од Општина Тетово за доставување информации за работата и вработените на Општинскиот инспекторат.

„Но, она што ги добивме како одговор не е воопшто задоволително“, пишува „Порталб“.

Од Општина Тетово било побарано да достави информации за:
• Бројот на вработени во инспекцискиот оддел на Општинскиот инспекторат во Тетово.
• Бројот на вработени кои ја имаат позицијата „инспектор“ (со име, презиме и телефон за контакт).
• Бројот на други вработени, освен инспектори, и описот на нивните работни места.
• Бројот на возила што се на располагање на Општинскиот инспекторат.
• Платите на вработените и дали им се исплаќа надоместок за прекувремена работа.
• Распоредот на работа на инспекторите (во часови).
• Дали има некој вработен којшто постојано работи вон работното време, односно има ли дежурен во вечерните часови?

На тие прашања, од Општина Тетово одговориле со куса информација за вкупниот број вработени и бројот на инспектори.

„Врз основа на табеларната контрола на работните места во општинската администрација се вработени 42 лица, од кои 24 се општински инспектори; 19 се референти или или професионални официјални административни асистенти“, одговориле од општината.

„Порталб“, незадоволен што најголемиот дел од прашањата не се одговорени, поднел жалба до Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер.

„Нашата редакција никако нема да престане да бара одговори и транспарентност од општина Тетово за нашите граѓани, а ние ќе ја вршиме нашата работа. Потсетуваме дека во последното интервју за „Порталб.мк“ и „Вистиномер.мк“, градоначалничката на Тетово, Теута Арифи вети дека ќе биде транспарентна и нејзиниот тим за односи со јавноста ќе го стори истото.
Истото го вети и претходно во дебатата Животот во Македонија, како и во претходниот. Оваа општина не е на листата на најтранспарентни општини во Македонија“, порачуваат од  „Порталб“.

Во Тетово постојано се случува палење на ѓубрето, но сторителите ретко или никогаш не се откриваат.

„Ова се должи на ненавременото делување на органите на редот и Општинскиот инспекторат. Последниот случај беше на 11 октомври оваа година, кога некои луѓе запалија отпад на неформална депонија во ромската населба, односно во коритото на реката Пена. Порталб.мк, го пријави случајот до општинските власти, но сторителите не беа фатени. На 20 септември оваа година, за време на утринските часови жителите во некои тетовски населби пријавиле дека чувствуваат лош мирис, што веројатно потекнувал од горењето отпадоци.  Сепак, инспекторите задоцниле премногу и не успеале да ги фатат загадувачите. Случај што треба да се спомене е и случајот на масовно горење на депонијата на влезот на Тетово – и по една година, органите на редот и прогонот сè уште не успеале да ги најдат сторителите и да ги изнесат пред лицето на правдата“, пишува „Порталб“.


Заев: Владата ќе бара законски можности да ги проследи барањата на стечајците на „Охис“


Скопје, 26 ноември, 2018 - 16:33 (META) 

Премиерот Зоран Заев денеска прими делегација на Иницијативниот одбор на поранешни вработени во АД „Охис“ Скопје во стечај.

Нивните очекувања главно се однесуваат за исплата на побарувања од стечајната постапка за 24 неисплатени плати и за затворање на придонесите од плата за периодот од јуни 2012 година до октомври 2013 година, како и во списокот за обесштетувања од стечајната маса на АД „Охис“ да бидат вклучени и вработените од фабриката „Малон“ АД Охис.

„Премиерот Заев на средбата истакна дека, иако стечајната постапка на АД „Охис“ Скопје е завршена и спроведена од судските органи во процес во којшто Владата нема ингеренции, тој ќе го задолжи министерот без ресор задолжен за регулатива за подобрување на инвестициската клима за домашните претпријатија Зоран Шапуриќ, да ја продолжи понатамошната комуникација со поранешните вработени во „Охис“, да оствари средби со надлежни институции, како и со стечајниот управник Маринко Саздовски, за да се најде одржлив одговор на барањата на Иницијативниот одбор на поранешни вработени во АД „Охис“ Скопје во стечај“, се вели во соопштението од Влада.


Стечајците на ОХИС на средба во Владата: Нови пресметки на плата и за придонеси


Скопје, 26 октомври, 2018 - 14:35 (META) 

Претставници на поранешните вработени во АД ОХИС Скопје-во стечај и претставници на Синдикатот денеска одржаа средба со министерот задолжен за регулатива за подобрување инвестициска клима за домашни претпријатија, Зоран Шапуриќ.

Од Владата информираат дека на состанокот, на нивно барање, им бил презентиран извештајот од електронската продажба на недвижниот и подвижниот имот од стечајната маса на ОХИС, и планот за авансна распределба на парични средства на доверители.

„Им беше објаснето дека согласно Законот за интегрирана наплата на плата и придонеси од плата, следува да се изготват нови пресметки на плата и придонеси од плати на вработените, за намирување на побарувањата на доверителите“, велат од кабинетот на Шапурќ.

На барање на поранешните вработени, министерот Шапуриќ им ветил дека ќе се заложи тие да остварат средба со Народниот правобранител и претседателот на Основен суд Скопје 2.

Оваа е осма средба помеѓу Шапуриќ и претставници на поранешните вработени во ОХИС која е во стечај и претставници на Синдикатот.


Амбасадата на САД до вработените: Избегнувајте ги местата каде може да има протести за референдумот


Скопје, 27 септември, 2018 - 11:16 (META) 

Амбасадата на САД во Македонија ги предупредува своите вработени да го избегнуваат делот околу Собрание и градскиот плоштад за време на референдумот.

Од таму како критични датуми и точки ги посочуваат Собранието на 27 септември (денеска) од 19 часот како и Собранието и централниот градски плоштад на 30 септември на денот на референдумот од 19 часот.

„Различни групи имаат намера да протестираат против претстојниот национален референдум за договорот од Преспа за името меѓу Македонија и Грција, кој ќе се одржи во недела, на 30 септември. Спонтани, ненајавени демонстрации може да се случат и во Скопје и во други делови од земјата во текот на овој период. Му советуваме на персоналот на американската влада да се избегнат секакви места каде може да има демонстрации“, стои во соопштението од амбасадата на САД во Македонија.

Од амбасадата препорачуваат вработените да ги избегнуваат деловите каде што се одржуваат протести, да се информираат од локалните медиуми за новости, да избегнуваат гужви и демонстрации, да не се истакнуваат, да ги известуваат пријателите и семејствата за нивната безбедност и да бидат внимателни на нивните опкружувања.


Познатиот американски бренд за брза храна „КФЦ“ ќе отвори ресторани во Скопје и Тетово


Скопје, 14 август, 2018 - 9:43 (META) 

Премиерот Зоран Заев синоќа се сретна со Фатмир Зимбери, сопственик на лиценцата за отворање на ресторани за брза храна на американскиот бренд „КФЦ“ (KFC – Kentucky Fried Chicken), на која беше најавено отворање на првите два ресторани, во Тетово и Скопје на 14 септември.

Инвестицијата е вредна повеќе од 10 милиони евра и согласно подготвениот бизнис план планирано е да се отворат повеќе ресторани во земјава со околу 400 нови работени места.

„Премиерот Заев, поздравувајќи ги намерите на компанијата, изрази особено задоволство заради доаѓањето на светски познатиот бренд и порача дека секоја нова инвестиција во Македонија освен што отвора нови работни места и придонесува за економскиот развој, испраќа и силна порака до новите инвеститори дека државата е безбедна и солидна на пазарот“, информираат од Влада.

Зимбери информирал дека до крајот на годината се планира отворање на вкупно три ресторани во Македонија, со подготвен четиригодишен бизнис план за отворање 15 до 20 ресторани со вкупно 400 вработени.

„Особено сум среќен дека со инвестицијата вредна над 10 милиони евра, ние освен нашите вработени, обезбедуваме партнерство исклучиво со домашни компании од кои се снабдуваме со потребните суровини и намирници“, истакнал Зимбери.

Тој додал дека „КФЦ“ како лидер во подготовка и послужување на пилешко месо, веќе има направено анализа на позициите на регионите во Македонија, каде може да се стимулира одгледувањето на кокошки.

Компанијата „КФЦ“, со седиште во Кентаки, САД е основана во 1991 година и со повеќе од 23.000 ресторани во над 120 држави е втор најголем ресторан за брза храна во светот. „КФЦ“ е лидер во подготовка и послужување на пилешко месо подготвено на специфични начини.


Бошњаковски: УЈП ќе добие 39, МВР 50 вработени според Рамковниот договор


Скопје, 1 август, 2018 - 11:40 (META) 

Според списоците што се сега изготвени, од групата од 958 вработени според Рамковниот договор што не одеа на работа одреден број веќе се прераспределени на работни места, а според списоците, некои институции наскоро ќе добијат нови вработени од оваа група, објасни портпаролот на Владата, Миле Бошњаковски, известувајќи за детали од вчерашната 82-седница на владиниот кабинет.

Како што објасни тој, во УЈП треба да се прераспределат 39 лица, во Агенцијата за вработување 13, во Агенцијата за катастар на недвижности 18, а во Државниот завод за ревизија 11. Во јавното обвинителство ќе бидат примени 26 лица кои примаа плата според Рамковниот договор, во Клиничка болница Тетово 28, во МВР 50 а во Министерството за правда, односно во Управа за водење матични книги 20 лица.

На новинарско прашање колку вкупно лица кои биле вработени според Рамковниот договор сега редовно одат на работа, Бошњаковски не кажа точна бројка и најави дека наскоро ќе биде соопштенн тој податок.


Пораст од 8,9 отсто на бројот на вработени во индустријата за една година


Скопје, 29 јуни, 2018 - 15:29 (META) 

Во мај годинава во индустријата биле вработени 8,9 отсто повеќе луѓе отколку во истиот месец во 2017 година.

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во мај 2018 година, во однос на мај 2017 година, бележи пораст од 1,7%. Во секторот Преработувачка индустрија порастот во истиот период изнесувал 9,9%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација, опаднал за 0,2 отсто.

Во периодот јануари – мај годинава, пак, имало 7,5 отсто повеќе вработени во индустријата во однос на истиот период минатата година.