Филипче бега од одговор за критериумите за бројот на амбулантни возила


Скопје, 3 декември, 2018 - 10:10 (META) 

Министерот за здравство Венко Филипче, по прес-конференцијата што се одржа во Министерството за здравство, одлучи да го избегне одговорот на прашањето на „Порталб.мк“ „зошто при набавката на 12 амбулантни возила за Итната медицинска помош користел критериум што не постои и дали ќе се откаже од изјавата“.

На прашањето „дали за набавката на 12 амбулантни возила се засновале на критериум што не постои“, Филипче одговори дека „не е точно дека не постои стандард.“

„Ќе ви ги испратам документите од организацијата која ги дефинира тие стандарди“, одговори Филипче, кој одби да го даде тој документ.

Ова е трет пат како министерот вели дека има стандард и дека ќе го документира тоа, но во документите што ги испрати, за кои тој вели дека во нив е стандардот, не се спомнува дека „за 50 илјади жители треба да има едно амбулантно возило“.

Набавката на 12 амбулантни возила за Итната помош, и распределбата на шест од нив само во Скопје, како што беше објавено во медиумите и од страна на Министерството за здравство, се заснова на критериумот дека за 50 илјади жители треба да има едно амбулантно возило.

И Министерството, но и некои медиуми ја цитираа Светската здравствена организација (СЗО), некои дури рекоа дека тоа е европски критериум, но никој не го објави јавно документот на стандардот што се наведува.


За набавка на амбулантните возила, Филипче се повикува на стандард кој не постои


Скопје, 30 ноември, 2018 - 9:59 (META) 

Набавката на 12 амбулантни возила за Итната медицинска помош, и дистрибуција на шест од нив само во Скопје, е врз основа на критериумот дека „за 50 илјади жители треба да има едно амбулантно возило“.

За овој критериум, Министерството за здравство и медиумите се повикуваат на Светската здравствена организација (СЗО), но никој не го објави документот од каде е изваден тој стандард, пишува „Порталб.мк“.

Според текстот, Министерството за здравство нема критериум по кој се врши распределба на возилата на Итната медицинска помош.

„Порталб.мк“ веќе подолго време го истражува начинот на функционирање на службата за Итна медицинска помош во Македонија и во други земји, но не наишле на никакви критериуми во врска со распределбата на амбулантни возила по број на жители.

„Според препораките на Светска здравствена организација, на 50.000 луѓе мора да има едно возило на Итна медицинска помош. До сега во Градот Скопје имало шест возила. Со оваа набавка, се обезбедуваат дополнителни шест возила, со што капацитетот на Итната медицинска помош ќе се зголеми за 100 проценти, но, исто така ќе се исполнат и стандардите на СЗО“, рече министерот за здравство, Венко Филипче.

Од него се бара, јавно да објави дека набавката на 12 амбулантни возила на Итната помош е заснована на критериум што не постои и да одговори дали е направено претходно тестирање од Министерството за здравство за состојбата на службата за Итна медицинска помош, и на кое ниво се забележани пропустите.


Граѓаните да пријават дотур на стока во центарот на Скопје од 7.30 до 18 часот


Скопје, 29 ноември, 2018 - 15:53 (META) 

Градот Скопје упати апел до стопанските субјекти да ја почитуваат одлуката на Советот за запирање на возилата за доставување на стока во централното градско подрачје во периодот од 7.30 до 18 часот.

– Се надеваме дека апелот ќе вроди со плод, но подготвени сме да казнуваме доколку се крши одлуката на Градот – вели Мирослав Богдановски, директор на Инспекторатот на град Скопје.

Според него, состојбата околу почитувањето на забраната ќе ја мониторираат и градските инспектори и сообраќајната полиција, но очекуваат со свои пријави на прекршителите на забраната за дотур на стока во централното градско подрачје да се јавуваат и граѓаните на телефон 3297 231.

Забраната е донесена во март годинава како една од мерките за намалување на загадувањето на воздухот во градот. Со оваа одлука, трајно се забранува запирање на возилата за доставување стока во централното градско подрачје во тој период.


Граѓаните во Тетово бараат повеќе контејнери за отпадоци


Тетово, 26 ноември, 2018 - 10:05 (META) 

Имајќи предвид дека отпадоците во контејнери не се селектираат и распоредот на нивното собирање не е задоволителен, граѓаните од Тетово бараат од властите да распоредат повеќе контејнери за отпадоци, за да се спречи нивната пренатрупаност и со тоа одржувањето на чистотата во градот ќе биде поефикасна, пренесува Порталб.мк“.

Во повеќето случаи, контејнерите се полни, а граѓаните се жалат дека немаат место каде да ги фрлаат отпадоцитеБехар Асани, жител од Тетово, посочува дека треба да има повеќе контејнери, и тоа пропорционално според бројот на жителите.

„Мислам дека бројот на поставени контејнери е недоволен врз основа на бројот на жители. Во повеќето случаи, тие се поставени на погрешни места, и верувам дека им пречат на возилата“, вели Асани.

Директорот на Јавното комунално претпријатие во Тетово, Џелал Чека нагласува дека е свесен за ситуацијата и за таа цел се нарачани нови контејнери.

„Чистењето на контејнерите за отпадоци се врши еднаш во 24 часа и тоа после 23 часот, додека во текот на денот, после 14 часот, чистиме на локации каде што има потреба. Точно е дека постои потреба за повеќе контејнери за отпадоци и затоа нарачавме нови контејнери, но во повеќето случаи не можеме да ги поставиме поради тоа што на некои локации има недостаток на простор. Имаме барања за контејнери во некои населби, и ќе ги поставиме штом ги добиеме новите контејнери“, вели Чека за „Порталб.мк“.

Иако контејнерите, како што истакна директорот, се чистат еднаш на ден, според поплаките на граѓаните, тоа не е доволно, бидејќи во нив се фрлаат различни габаритни материјали кои веднаш ги полнат контејнерите

Контејнерите за отпадоци во Тетово, имаат уште еден недостаток, односно околу 80 проценти од нив немаат капаци, па се шири лоша миризба. Недостатокот на чистење и одржување доведува до нивно преполнување. Тоа што ја влошува ситуацијата е и тоа што отпадоците што се фрлаат во нив не се селектирани. Ова прашање, ЈКП Тетово вети дека ќе почне да го решава следната година. Претпријатието планира да замени половина од контејнерите со нови, што ќе имаат капаци.


Давање еколошки налепници без мерење е промашена мерка, реагираат екологистите


Скопје, 26 ноември, 2018 - 9:56 (META) 

Техничките служби, во јавноста познати како служби за хомологација, ќе ги доделуваат еколошките налепници  за возилата врз основа на документите и годината на производство, а не со мерење на издувните гасови, велат од Министерството за економија.

Ова е одговор на прашањето на „Мета“ како ќе изгледа самата постапка за еколошка категоризација, за која има многу нејаснотии, бидејќи предлог-законот што ја предвидува оваа новина дури вчера влезе во собраниска процедура. Јавноста досега претпоставуваше дека доделувањето на еколошката категорија и соодветната нелепница се доделуваат врз основа на измерените вредности за гасовите и честичките што возилото ги испушта.

„Постапката за еколошка категоризација  на моторните возила, започнува со поднесување на барање со документација за возилото (сообраќајна дозвола, фотокопија од потврда за сообразност- СОС сертификат и други документи за да се утврди дека конкретното возило кога е произведено и кој ЕУРО стандард на емисии го исполнува) од сопственикот на возилото до техничката служба. Техничката служба ја разгледува доставената документација, ја утврдува еколошката категорија и издава потврда и еколошка налепница во соодветна боја. Техничката служба не врши мерење на емисии на гасови од моторот на возилото, туку прави идентификација на документацијата на моторното возило“, објаснија од Министерството за економија.

Процесот на измени на овој закон почна на 5 јануари годинава, а конечно Владата го достави законот во Собранието на 6 ноември.

Тројца владини министри или заменик-министри – Крешник Бектеши, Оливер Спасовски и Јани Макрадули на 8 и 10 ноември – ги најавија еколошките налепници како една од мерките што ќе придонесат за намалување на загадувањето на воздухот.

Како што за „Мета“ објаснија од Министерството за економија категоризацијата според новиот закон би се правела само еднаш и налепницата би важела сè додека не се смени законот или во возилото не се вгради уред за течен нафтен гас, или метан, со што возилото би можело да помине во повисока категорија.

„Категоризација се врши само еднаш пред регистрација на возилото или порано, кое зависи од сопственикот на возилото и категоризација не се прави секоја година“, одговорија од Министерството за економија на прашањето дали со новиот закон се очекува да се создаваат гужви.

Екологистите велат дека е бесмислена ваквата мерка, бидејќи кога веќе се прави категоризација тоа треба да биде врз основа на реалната состојба, односно да се доделува налепница врз основа на загадувањето што реално возилото го предизвикува, а не само врз основа на годината и моделот.

– Не може да се прави категоризација само врз основа на документите. Налепниците имаат поента само доколку секоја година при технички преглед се врши мерење на емисиите на возилото. Само тогаш, не по дифолт и по датум на производство и по модел, поради тоа што сите знаат дека со текот на времето колата го губи стандардот. Ваквата мерка нема да вроди со плод – вели Ана Чоловиќ – Лешоска, директор на Центарот за истражување и информирање за животната средина „Еко-свест“.

Тие уште во 2016 година заедно со други организации го изнесоа предлогот за еколошка категоризација во рамките на низата препораки што ги дадоа за справување со загадувањето и Чоловиќ – Лешоска е фрапирана што се донесува вакво несоодветно решение.

Новите прописи би стапиле на сила шест месеци откако законот ќе биде усвоен и објавен во „Службен весник“.

По стапувањето на законот на сила, со зелена налепница, за 1 еколошка категорија, ќе се означуваат возилата со стандарди Евро 5 и Евро 6, како и возилата со Евро 4 на кои е вграден уред за течен нафтен гас или компримиран земјен гас, како и електричните и хибридните возила. При енормно зголемување на загадувањето на воздухот во градовите, тие возила ќе може слободно да се движат во заштитените еколошки зони, според одлуките на општините и Град Скопје.

Втората еколошка категорија,со жолта налепница, ќе ја сочинуваат возилата со стандарди Евро 3 и Евро 4, како и возилата со Евро 2 на кои е вграден уред за течен нафтен гас или компримиран земјен гас. За тие возила при зголемено загадување ќе има ограничување на движењето, според одлуките на општините и градот Скопје.

Во третата, најниската категорија, која ќе се означува со црвена налепница, ќе бидат возилата со Евро 2 или Евро 1 стандард, или без таков стандард. За нив ќе биде забрането сообраќањето во периоди на загадување на воздухот.

Правилниците и одредбите ќе се донесуваат од општините и Град Скопје по донесувањето на законот.

Предлог-законот предвидува и субвенции од 5.000 евра за секое купено електрично возило, а 3.000 евра за купено хибридно возило. Во првата година по стапувањето на законот ќе се доделат вкупно 200 такви субвенции.

Исто така, ќе се субвенционира вградувањето на уреди на течен нафтен гас или на компримиран земјен гас, односно метан, и тоа најмногу 50 отсто од трошоците за набавка и вградување на уредот, но најмногу до 300 евра по возило. Во првата година се планираат 1.200 такви субвенции.


Димитровски: Дизелите и неодржувањето се главни виновници за загадувањето од возилата


Скопје, 25 ноември, 2018 - 15:02 (META) 

Иако транспортот не е доминантен загадувач на воздухот со цврсти честички, фактот што е значително пораснат процентот на автомобили со дизел мотори во земјава не треба да се пренебрегне, предупредува д-р Даме Димитровски, вонреден професор на Машинскиот факултет во Скопје и раководител на факултетската лабораторија за мотори со внатрешно согорување. Дополнително, вели тој, мора да се земе предвид амортизацијата на моторите, и дизел и бензински, и порастот на загадувањето на воздухот што таа го носи. Посебно што возилата, но и моторите и системите за издувна емисија во земјава не секогаш се сервисираат така како е предвидено.

Владата со измените на законот за возила, кои што се во собраниска процедура, сака да воведе еколошка категоризација на возилата со налепници и соодветни забрани за нивно движење при зголемено загадување на воздухот. Какви ефекти очекувате Вие од ваквата мерка?

– Возниот парк во Македонија е со просечна старост од 15 години. Добар дел од возилата се постари од 20 години и при нивното производство биле категоризирани како пред Еуро или како Еуро 1. Поради старост на возилото, деградација или несоодветно одржување кај дел од возилата, емисиите кои ги имаат денес не се исти со емисиите кои ги имале кога биле нови.
Мислам дека е добро возилата да имаат категоризација и според издувната емисија, но притоа треба да се внимава на процесот на мерење на емисијата на возилата, кој возен циклус ќе се одбере, каде ќе се спроведе мерењето и слично. Ова прашање бара вклучување на стручната јавност при дефинирање на категоризацијата. Ако зборуваме за загадување со цврсти честички, емисиите од бензинските и дизел мотори се драстично различни, а моторите на гасни горива скоро и да немаат емисија на цврсти честички.
Секоја мерка која ќе влијае на помала емисија на цврсти честички, па и оваа со еко налепниците, е мерка за која треба да се размислува, но приоритетно треба да се работи на големите емитери на цврсти честички и намалување на употребата на цврсти горива во урбани средини.

Каква е всушност одговорноста на возилата во загадувањето на воздухот?

По сите согледувања коишто ги имам, а работев многу во различни студии кои што се однесуваат на град Скопје, но и за Тетово, транспортот не е доминантен загадувач со цврсти честички, – ниту во Скопје, ниту во Тетово. Тој е значителен загадувач секаде во светот, па и тука, но не е доминантен, ниту е блиску до останатите доминантни фактори, особено за Скопје. Имаме неколку криви коишто покажуваат дека прекумерното загадување на Скопје со цврсти честички во зимскиот периодможе скоро директно да се поврзе со кривата на топлински степен-ден, која што укажува дека како што почнува грејната сезона, така се зголемува и загадувањето…Исто така, влијание имаат и индустријата, но и атмосферските услови – знаете дека во зима оваа температурна инверзија што се јавува во Скопје само ни го задржува загадувањето внатре во градот.
Исто така, кога веќе ги набројуваме овие фактори, хигиената во градот, она што би значело (не)тргањето на правта од улиците е исто така голем фактор, зашто тие исти честички 20 пати ги вдишуваме на секое поминување на возилата, постојано се подигнуваат… Посебно што тоа ги погодува најранливите групи – децата, кои се тука на 50-60 сантиметри височина над тротоарите… Исто така, и урбанистичкото планирање и непланската градба даваат свој придонес во подолгото задржување на честичките во Скопската котлина…

Ги споменавте цврстите честички, оние ПМ10 и ПМ2,5. Колку од нив точно ни доаѓаат од возилата?

– Ако зборуваме за цврсти честички исфрлени од издувните емиси на транспортот, загадувачи се старите дизел возила. Теоријата укажува дека ако сакаме да оцениме дали некое загадување во град, во општина и слично е поврзано со сообраќај, тогаш правиме увид на азотните оксиди. Мерните станици кај нас мерат азотни оксиди и доколку беше доминантно сообраќајот загадувач, тогаш ќе имавме високи азотни оксиди, па и цврсти честички коишто го следат тоа. Земајќи предвид, нели, дека во вкупната бројка дизел моторите учествуваат со голем удел, оти не само автомобилите, туку и сите автобуси и сите камиони во земјава се дизел. И јавниот превоз и другите товарни возила, коишто исто така се на дизел. Лесните течни горива и гасните горива речиси и да не емитуваат цврсти честички во издувната емисија. Бензинските мотори многу малку, моторите коишто користат пропан-бутан или коишто користат метан речиси и да имаат нула емисија на цврсти честички.

Од либерализацијата на увозот во 2010 година, Македонија се преплави со користени возила донесени од странство. Какви проблеми носат тие во oднос на другите возила?

– Во Македонија се појави ситуација во која возниот парк на лесни возила од доминантни бензински мотори, премина во ситуација 50 отсто бензински и 50 отсто дизел возила и се направи таканаречена дизелизација на лесниот возен парк. Не е тоа затоа што бензинските возила се намалија драстично, туку затоа што вкупниот број на возила расте. И според моите очекувања, вкупниот број на возила во Македонија  ќе продолжи да расте. Затоа што ние се уште сме земја во развој и не сме го достигнале нивото на европските земји.
Покрај тоа, возилата коишто се увезуваа беа еуро 2, еуро 3, еуро 4 по некаква ознака која што ја носеле во сообраќајната книшка таму од каде што биле увезени. Ние сега немаме увид дали после изминати 100.000, 200.000, 300.000 километри тие ги задржале параметрите на ознаката еуро 2, еуро 3, еуро 4, дали и сега толку загадуваат, односно најверојатно преминале во пониска класа.
На пример, не сум сигурен дека голем дел од возилата на поминати 100.000 километри менуваат катализатор. Оти не се продадени толку катализатори во Македонија… Исто така, не сум сигурен дека и филтрите за цврсти честички на дизел возилата се менуваат според предвиденото. Таа ставка, по некакво мое скромно знаење, е над 500 евра по возило.

Каде Скопје треба да гледа почиста иднина во поглед на јавниот превоз – во електрични автобуси, во автобуси на гас или во автобуси со висок еуро стандард?

– Скопје како велеград треба да развива модерна мрежа на јавен презов по постојните и по нови рути, и притоа мрежата во чекор треба до го следи, можеби и да предничи пред развојот на градот. Во врска со најавите на Град Скопје да донесе одлука да распише тендер за автобуси на гас, за една од локалните телевизии ме прашуваа истото. И тогаш, а и долги години го имам тој став, дека електричните автобуси се иднина некаде понатаму. Во Град Скопје во овој момент има целосна инфраструктура за гасни горива и доколку утре купиме 200 автобуси, ќе бидат чисти и еколошки, ќе знаеме да ги одржуваме, ќе имаме инфраструктура за да ги користиме и нема да се соочиме со друг предизвик на таа тема. Доколку увеземе 200 електрични автобуси, треба допрва да ги „учиме“.  Употребата на електрични возила треба да е поврзана и со употребата на чисти горива или обновливи извори за производство на електричната енергија. Така што, иако постепено електричните автобуси ќе влегуваат во возниот парк и во светот и кај нас, со оглед и на искуствата кои ги има ЈСП со користење природен гас во своите возила, спремни сме утре да почнеме со гасни автобуси. Метанска станица има ЈСП уште од 2005 година, и таа можеше да го поддржи целиот капацитет на ЈСП. Имаа добра програма, 30 автобуси работеа и покажаа многу добри параметри на загадување. Мислам дека брзо се исплати инвестицијата, уште во првата година, но  програмата од некои причини застана. Но имаат обучен кадар, обучени мајстори, шофери коишто не се плашат од горивото, кои што знаат да работат. Мислам дека тоа е интересно решение.

Но идејата во процесот на зелен транспорт е дека во тој тек на зголемување на бројот на возила, ние ќе овозможиме подобар јавен транспорт, повеќе основни видови на транспорт, како што се велосипедизам, пешки, добри рути и слично, коишто ќе ги демотивираат луѓето да возат индивидуални моторни возила непотребно.

Значајно е да се нагласи дека активно треба да се работи и на патната инфраструктура, на приоритетите за употреба на јавен транспорт или немоторизиран транспорт, да се работи на почисти технологии кај возилата и да се работи на навиките и културата на учесниците во сообраќајот. Само со ваков холистички пристап може да се очекуваат добри резултати.


Скопје има само 13 возила на Итна помош, а Кочани, со 38.000 жители – десет (инфографик)


Скопје, 23 ноември, 2018 - 10:34 (META) 

Министерството за здравство обезбеди 12 возила за Итна медицинска помош, при што, шест од нив ќе бидат распределени во Скопје, а за другите шест не се знае во кои градови.

Ниту деловникот за работа на Итната помош, ниту пак Министерството за здравство ги имаат дефинирано критериумите според кои се распределуваат возилата низ градовите. Од друга страна, постои значајна разлика во бројот на амбулантни возила по глава на жител што ги имаат другите градови пренесува „Порталб.мк“.

Министерот за здравство, Венко Филипче изјави дека возилата ќе бидат распоредени таму каде што е потребно, но не наведе како ќе се дефинираат „потреби на градовите“, бидејќи со Правилникот не се предвидува такво нешто.

„Шест други возила ќе бидат распределени низ целата земја, во здравствените домови каде што има поголема потреба. Возилата не може да се заменат одеднаш, ќе треба постепено да се реши, и следната година, со набавката на овие возила ќе добиеме и соодветен кадар таму каде има потреба“, рече Филипче.

Запрашан од „Порталб.мк“ за критериумите за распределба, Филипче првично рече дека ќе биде направено во согласност со моменталната состојба на возилата, но подоцна изјави дека распределбата ќе се врши откако ќе ги прашаат здравствените центри за тоа, кој колку има потреба.

„Да бидеме реални, има здравствени центри, кои велат дека немаат потреба за возила“, рече Филипче.

И со новата набавка, нема да се подобри сегашната ситуација во Македонија, при што во понаселените градови имаат мал број на возила за Итна медицинска помош, додека во помалку населените имаат поголем број на возила.

Во Скопје со над 800 илјади жители во служба се 13 возила, во Кочани со над 38 илјади жители има 10 возила. Кичево има над 52 илјади жители, што е повеќе од Кочани, но има само четири возила на Итна помош. Меѓу поголемите градови се Гостивар и Струмица, но тие имаат само по две возила, иако тие имаат само по три илјади жители помалку од Кочани.


Од денеска задолжително е носењето зимска опрема за возилата


Скопје, 15 ноември, 2018 - 9:39 (META) 

Законската обврска за задолжително поседување зимска опрема во возилата стапи на сила денеска и ќе трае до 15 март 2019 година. Доколку возилото во сообраќај не ја поседува пропишаната опрема, возачот може да добие казна од 45 евра во денарска противвредност или 25 негативни поени во возачката книшка.

За моторните возила со тежина до 3.500 килограми, задолжителна опрема се зимски гуми на сите тркала со минимална длабочина на шарата од четири милиметри, а ако имаат летни гуми со четири милиметри, мора да се носат и синџири за снег кои одговараат на големината на погонските тркала.

Задолжителна зимска опрема за моторни возила со погон на сите тркала (4×4), пак, се зимски гуми на сите тркала со минимална длабочина на шарата од шест милиметри или летни пневматици со минимална длабочина од четири милиметри, доколку возилото поседува синџири за снег најмалку за задната осовина во случај кога има постојан погон на сите тркала, или синџири за снег најмалку за погонските тркала кога возилото има преклопив погон.

За моторните возила со тежина над 3.500 килограми, задолжителни се зимски гуми на сите тркала со минимална длабочина на шарата од шест милиметри, а ако има летни пневматици со минимална длабочина на шарата од четири милиметри, треба да има и соодветни синџири за снег.

Автобусите и товарните возила кои не можат да постават синџири на тркалата, задолжително треба да поседуваат зимски пневматици на погонските тркала, како и прирачен алат.

На бочната страна на зимските пневматици ги има ознаките „МС“, „М+С“, „М&S“ како и знак на снегулка на стилизирана планина со три врва. Во Македонија според закон, забрането е користење пневматици, односно гуми, со клинци.


ЛП: Налепниците нема да го решат проблемот со загадувањето


Скопје, 14 ноември, 2018 - 10:24 (META) 

Либералната партија (ЛП) смета дека со воведувањето на црвена, жолта и зелена еколошка налепница за возилата нема да се реши проблемот со загадувањето.

„Ќе се удри по најсиромашниот слој граѓани кои својата последна заштеда ја искористиле за купување на сопствено возило, кое во 21 век претставува потреба, а не луксуз. Загадувањето прикажано на мерните станици покажува најголеми бројки на загадување во часовите по полноќ, период во кој низ главниот град се движи минорен број на возила. Затоа сметаме дека одговорноста треба да се бара во дивите депонии, потпалувачите на отпад и фабриките“, порача партијата.

ЛП вели дека и субвенционирањето на електрични и хибридни возила не е долгорочно решение и предлага Владата да ја укине акцизата за увоз на нови автомобили, товарни возила и механизација во наредните две години, за во краток период граѓаните да се ослободат од старите возила. Партијата предлага и во деновите со загадување над максимално дозволените граници, автобускиот превоз да биде бесплатен за сите граѓани во земјава.


Ѓорчев: Налепниците на возилата се директен удар врз средната класа и сиромашните


Скопје, 12 ноември, 2018 - 17:13 (META) 

Пратеникот и член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ, Влатко Ѓорчев, на прес-конференција денеска ги повика премиерот, заменик-министерот за животна средина и просторно планирање и скопскиот градоначалник Петре веднаш да се откажат од планот за воведување еколошки категории за возилата, нарекувајќи го тој чекор „стигматизирање на сиромашните“.

– ВМРО-ДПМНЕ ги повикува Зоран Заев, Јани Макрадули и Петре Шилегов веднаш, веднаш уште денес или уште утре да престанат со нивниот проект за стигматизирање на цели категории на граѓани, а кој што се однесува на налепниците на возилата поврзани со издувните гасови. Оваа нивна мерка е директно насочена против средната класа во Република Македонија и против сиромашните. Затоа што нивните возила нема да можат да бидат забележани со зелена налепница. Тие луѓе со месеци, и со месеци нема да можат да ги користат нивните возила, нема да можат слободно да се движат и ќе имаат реални конкретни, практични проблеми во нивното дневно функционирање. И тие и нивните семејства – рече Ѓорчев.

По прес-конференцијата реагираа од Градот Скопје, порачувајќи дека мерката е непопуларна, но здравјето на граѓаните е најбитно.

„Сигурни сме дека дел од решенијата нема да бидат популарни, но здравјето на граѓаните е од највисок приоритет и само со заеднички напори и жртва може да се постигнат резултати и подобрување на состојбата во оваа област. Конкретните измени во Законот за возила, кои се на иницијатива на Град Скопје, се далеку поефективни и поправични во однос на алтернативата која се спроведува во некои метрополи, а тоа е забрана за користење на возилата по принципот „пар-непар“, се вели во реакцијата, во која се посочува дека се спроведува план за подобрување на квалитетот на воздухот со 53 мерки.