Јункер: ЕУ да се отвори кон Западен Балкан за да нема нови војни


Стразбур, 17 април, 2018 - 15:59 (META) 

Претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер, денеска порача дека Европската Унија треба да се отвори кон прифаќањето нови членки од Западен Балкан за да се избегне ризикот од нови војни во регионот.

Говорејќи во Европскиот парламент на денешната пленарна седница, каде попладнево се презентира и извештајот на Европската Комисија за напредокот на земјите од Западен Балкан и Турција во реформите неопходни за евроинтегративниот процес, Јункер рече дека доколку ЕУ не се отвори кон овие земји што се наоѓаат во многу комплициран и трагичен регион и доколку не им даде европска перспектива, постои можност за враќање на војната во ова подрачје, каква што имаше во 90-тите години.

– Не сакам да видам нова војна на Балканот, па затоа мораме да се отвориме за нив – рече Јункер.


Повратниците од војните – безбедносна закана за регионот


Охрид, 13 септември, 2016 - 14:30 (META) 

Повратниците од војните, насилниот екстремизам, тероризмот, исламскиот фундаментализам и странските борци се клучните предизвици со кои се соочува цела Европа и претставуваат безбедносна закана за регионот.

Ова е општиот став на експертите кои денеска расправаат на конференцијата „Менаџирање и преговори во кризни ситуации“, што се одржува во Охрид.

За да се совладаат предизвиците, полициските сили од регионот заеднички соработуваат и ќе се координираат.

– Фактот што има странски борци од Македонија на боиштата во кризните региони, фактот што дел од нив се враќаат, фактот што имавме ефективни истраги и фактот што имаат нивни поддржувачи, се сами по себе потенцијал за загрозување, кој треба внимателно и систематски да го следиме, анализираме, превенираме и да го сузбиваме – рече Митко Чавков, директор на Бирото за јавна безбедност.

Повратници од војните има и во Македонија, која, сепак, е стабилна на безбедносен план, на Косово, а најмногу во Босна и Херцеговина.

– Имаме зголемен број на тие странски борци и државјани на БИХ кои одат на странските боишта и се враќаат назад и стануваат потенцијална опасност како за БИХ така и за другите земји во регионот. Ние во меѓународната соработка интензивно, секојдневно остваруваме контакти со другите земји и агенции како Интерпол, Европол, со кои собираме и разменуваме податоци – рече на собирот Сани Лилиќ од Агенцијата за координација на полициските тела на БИХ.