Шекеринска: Како никогаш досега потребно ни е единство за брзо членство во НАТО и во ЕУ


Скопје, 17 август, 2017 - 14:47 (META) 

За доброто на нашата Република Македонија, за доброто на сите нејзини граѓани како никогаш досега потребно ни е единство без оглед на пол, вера, етничка припадност и политичка провиниенција да се обединиме кон целта сите заедно во најскора иднина да застанеме под државното знаме кое гордо ќе се вее како знаме на држава, полноправна членка на НАТО и на Европската Унија.

Ова денеска го истакна министерката за одбрана, Радмила Шекеринска, која ја отвори музејската изложба „25 години Армија на Република Македонија“ во Воениот музеј во Скопје, а по повод 18 Август – Денот на АРМ.

На изложбата ќе бидат поставени опрема, оружје, фотографии и ексклузивитети од вооружувањето на специјалните единици од 25-годишниот историјат на Армијата.

– Армијата на Република Македонија е секогаш прва кога тоа е потребно за државата и за граѓаните, а тоа го покажуваат примерите и со помошта во справувањето со неодамнешните пожари, минатогодишните поплави, и секогаш кога државата се наоѓа во услови на загрозеност и криза. Во изминатиов период нашата Армија помина низ повеќе процеси на трансформација. Од регрутен систем денес имаме целосна професионализирана армија која нуди еднакви можности на припадниците на двата пола. Армијата беспрекорно ги извршуваше сите стратешки одлуки на највисокото државно раководство и вашите успеси беа и остануваат еден од главните двигатели на Република Македонија во евроатлантската интеграција – рече министерката, додавајќи дека припадниците на АРМ се најдобрите претставници на Македонија во меѓународната заедница, за што говори учеството во меѓународните мисии во Авганистан, Ирак, Босна, Либан…

На отворањето на изложбата во Воениот музеј во Скопје, присуствуваа и началникот на Генералштабот на АРМ, генерал потполковник Методија Величковски, министерот за култура Роберт Алаѓозовски, претседателот на Собранието на Република Македонија, Талат Џафери, високи претставници во Министерството за одбрана и АРМ, амбасадори и воени аташеа во Македонија.