Промовиран водич за граѓаните полесно да разберат дали се ДДВ-обврзници


Скопје, 9 јануари, 2019 - 15:54 (META) 

Во Министерство за финансии денеска беше промовиран „Водич за подобро информирање на физичките лица за данокот на додадена вредност“, кој министерството го изработил заедно со Управата за јавни приходи и „Цивитакс група“ во која членуваат 14 граѓански организации.

Целта на Водичот е на едноставен начин да ги информира граѓаните дали спаѓаат во оваа група, како можат да се регистрираат за ДДВ обврзници.

Министерот за финансии Драган Тевдовски објасни дека мнозинството граѓани не се и не треба да бидат ДДВ-обврзници бидејќи платите, надоместоците на плати, бонусите и слично, не се предмет на оданочување со ДДВ.

„Немаат обврска да влезат во системот на ДДВ ниту оние кои дополнително од платата прават промет помал од еден милион денари на годишно ниво, односно 83.333 денари просечно на месечно ниво. Оние кои вршат промет повисок од ова треба да видат дали сите промети им влегуваат во прагот, бидејќи постојат ослободувања и олеснувања. На пример: изнајмување на недвижен имот за станбени цели не е предмет на оданочување со ДДВ, а исто така, не подлежат на оданочување со ДДВ и давање услуги (пример: ИТ, консултантски и слично) кон странство, како и средства од грантови“, рече Тевдовски.

Водичот може да се најде на веб-страницата на УЈП и во него можат да се најдат сите објаснувања.

Од соработката со граѓанските организации произлезе предлогот Министерството за финансии да подготви две измени во законот за ДДВ. Со првата подобро ќе се прецизира ослободувањето на образовната дејност во законот, и истата природно ќе се надополни и со научната дејност.

Второто се однесува на периодот за кој може да се изврши дерегистрација. Во моментов ДДВ обврзниците имаат обврска да останат во системот пет години по регистрацијата. На барање на граѓанските организации, ќе дадеме можност на доброволна основа лицето да може да се одјави по две години, доколку во нив има промет помал од еден милион денари и не остварил поврат на ДДВ.

Моментално лицата кои стануваат ДДВ обврзници се дел од овој систем во следните пет години по регистрацијата. Граѓанскиот сектор побара тие да имаат можност по две години да поднесат барање за исклучување од системот, доколку повеќе не ги исполнуваат условите.


Граѓаните ќе се информираат за земањето станбен кредит преку брошури


Скопје, 29 октомври, 2015 - 17:15 (META) 

Народна банка промовираше брошура за граѓаните, која е водич при земање станбен кредит. Главната цел е да се подигне свесноста на граѓаните што значи земање кредит и да им се објасни целиот процес при донесување одлука.

– Важно е граѓаните да знаат колкав износ на кредит можат да земаат, да знаат како да ги пресметаат вкупните трошоци, да одлучат дали да земаат денарски или девизен кредит, да ги знаат ризиците што тој ги носи, да ги споредат трошоците кај различни банки и да изберат соодветен рок на отплата – изјави гувернерот Димитар Богов.

Според Богов, и економски образованите граѓани тешко може да ги препознаат скриените трошоци на кредитите и потенцијалните ризици. Оттука произлегува и важноста за информираноста за ризиците од долгорочните задолжувања.

Брошурата е испечатена во 10.000 примероци и ќе биде дистрибуирана во сите ескпозитури на банките.

Овој водич е во рамките на проектот на Народна банка за финансиска едукација, а е финансиран од  ЕФЈЕ ( Европски фонд за Југоисточна Европа – European Fund for Sothest Europe).