Европскиот стандард ќе го достигнеме за 30 години ако БДП има пораст од 4 процнети


Скопје, 13 септември, 2017 - 14:24 (META) 

Македонските граѓани ќе го достигнат европскиот стандард на живот за 30 години доколку во наредните години домашниот бруто-производ (БДП) има пораст од 4 проценти, а порастот на БДП во ЕУ е 2 проценти.

Ова го покажува најновата студија на Владимир Глигоров од Виенскиот институт, која денеска беше презентирана во „Холидеј ин“. На презентацијата, меѓу другите, присуствуваа премиерот Зоран Заев, вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, и претставници од Стопанска комора на Македонија.

Глигоров смета дека за пораст на економијата во Македонија најважна е поддршката на домашните компании, кои своите производи треба да ги пласираат на странските пазари. Тој препорачува да се вложува во иновативни проекти, во научно-технолошки процеси и да се спроведат активни мерки за вработување.

– Странските инвестиции и технологијата се добредојдени, но земјата мора да има сопствен претприемнички потенцијал – изјави Глигоров.

Премиерот Зоран Заев изјави дека е убеден дека поддршката на домашното стопанство и странските инвестиции се најважната спирала на порастот на економијата и на развојот на среден и на долг рок.

– Убеден сум дека не мора да чекаме да дојдеме до 90 проценти од она што е просекот на Европа. Еве, со 4 проценти пораст тоа се постигнува. Целта на Владата е економскиот пораст да се зголеми на 5 проценти од домашниот бруто-производ – додаде Заев.


Ѓукановиќ: Малите земји страдаат од товарот на наследената економска неразвиеност


Скопје, 17 февруари, 2017 - 15:03 (META) 

Клучниот проблем што малите држави не се развиени е тоа што со себе носат длабоко наследство од економска неразвиеност, смета црногорскиот премиер Мило Ѓукановиќ кој денеска учествува на тркалезна маса на тема „Позицијата на малите земји во меѓународната економија – предности и недостатоци“ која што ја организира Стопанска комора по повод 95-годишнината од коморското организирање во Македонија.

Тој додаде дека земјите од Западен Балкан имаат 33 отсто од европскиот просек на домашен бруто-производ.

Поранешниот хрватски претседател Стипе Месиќ истакна дека мора да се најде нова парадигма во соработката помеѓу помалите земји, бидејќи ако тие соработуваат ќе бидат подобро прифатени од големите земји кои носат стратешки одлуки.

Александар Влаховиќ, кој е главени организатор на бизнис-форумот Копаоник, во регионот познат како „српскиот Давос“, рече дека за една мала земја да биде економски просперитетна треба да има реформи во јавниот сектор и добро дефинирана и јасна визија за политиката.

– Политичарите не треба да собираат политички поени и да гледаат од денеска за утре туку да имаат јасна визија и реформи кои можеби негативно ќе се одразат краткорочно, но долгорочно ќе бидат од корист за граѓаните. Посебно вниамние треба да се обрне на малите и средни претпријатија кои се моторот на економијата – истакна Влаховиќ.

Хрватскиот милијардер Бранко Роглиќ, чијашто фирма  „Орбико“ е водечки дистрибутер во Европа, изјави дека извозот на малите земји во регионот е неконкурентен бидејќи државните буџети на земјите во регионот за две децении се трипати зголемени.

– Таа државна бирократија е прескапа за плаќање. Решението е мала и ефикасна администрација – додаде Роглиќ.

На тркалезната маса која денеска се одржува  во хотелот „Александар Палас“ се зборува за поврзување на малите земји се со цел зголемен економски раст и зголемено вработување.

Мотото на настанот е „големите глобализираат, малите соработуваат“.

 


Политичарите нека се караат, економијата нека ни ја остават нам, велат бизнисмените


Скопје, 27 октомври, 2015 - 15:00 (META) 

Бизнис-заедницата во Македонија поминала многу кризи, а економијата успеала да биде отпорна и да се носи со предизвиците. Неофицијално, сепак признаваат дека функционираат како во предизборен период, на стенд-бај со своите деловни активности.

– Преголемата политизација влијае депримирачки врз економијата, но ние максимално се заложуваме позитивните трендови што ги имаме во стопанството, да продолжат. Нема причини да се воведат какви било мерки кои ќе го минираат извозот, бидејќи економијата не придонесува за политички или каков било застој – изјави бизнисменот Антони Пешев.

Според Пешев, губењето на препораката за членство во Европската унија, може да влијае врз искористување на претпристапните фондови, но не и врз работата на домашните компании што работат пазарно.

– Ваквите мерки ќе влијаат неповолно глобално на политиката и на претпристапните фондови на ЕУ. Најважно за македонските компании е да го задржат високото ниво на конкурентност и да се почитуваат договорите за слободна трговија со земјите каде што се остварува најголемиот извоз – додаде Пешев.

Според економистот Владимир Глигоров од Виенскиот институт за меѓународни економски студии, овие политички процеси нема да имаат големо влијание врз економскиот пораст.

– Моменталната политичката состојба не укажува на тоа дека има големи последици врз стопанскиот развој. Очекувам порастот на економијата да се движи околу 3 проценти. Изгледите за извозот се добри и тој е со пристоен пораст. Проблемот е во нешто друго. Што има да се извезува, бидејќи индустријата учествува со многу мал дел од БДП – изјави Глигоров.

Претседателот на Стопанската комора, Бранко Азески, избегна да даде изјава пред новинарите и порача дека бизнис-заедницата сака да соопштува само убави работи.

Со презентацијата на најуспешните македонски компании, кои освен дома имаат и производствени погони надвор од државата, бизнис-заедницата сака да го задржи оптимизмот за економски пораст, независно од политичката неизвесност во државата.

Стопанската комора ги претстави своите членки кои остваруваат 60 проценти од македонскиот извоз, имаат производствени погони надвор од земјава, генерираат вработувања, инвестираат и придонесуваат за развој на економијата. Станува збор за компаниите „Алкалоид“, „Адинг“, „Брилијант“, „ИГМ-Трејд“, „Фени индустри“, „Брако“, „Ренова“, „Урбан инвест“, „Монтенегро“.