Што препорачува Прибе за медиумите: Ослободување од ДДВ, намалени даноци…


Скопје, 15 септември, 2017 - 16:40 (META) 

Констатирајќи дека состојбата на медиумите во Македонија е поприлично лоша, вториот извештај на Рајнхард Прибе објавен вчера, дава низа препораки за подобрување на медиумската сфера.

„Спроведувањето на сите препораки, вклучувајќи ги и главните препораки од 2015 година, е неопходно за справување со системските проблеми на медиумите“, се вели во извештајот.

  • Владата мора да стори сè за сите медиумски реформи да се вклопат во сеопфатна стратегија, да бидат добро испланирани и засновани на истражувања, како и на веродостојни, навремени и транспарентни консултации со сите учесници, и од јавниот и од приватниот сектор, без дискриминација и да вложи напор нивните забелешки да бидат сфатени сериозно;
  • Земајќи ги предвид специфичните предизвици со кои се соочени печатените медиуми, треба да се усвојат мерки како ослободување од ДДВ или од други даноци, за да има плурален медиумски склоп;
  • Секој медиум мора да усвои кодекс на однесување и да го објави на својата веб-страница. Треба да се создаде механизам за забелешки за случаите за обвинување за прекршување на кодексот;
  • Мора да се дава приоритет на истрагите на нападите врз кој било новинар и тие да завршуваат бргу;
  • За да се засили улогата на медиумите во барање отчет од власта, треба да се поттикнува истражувачкото новинарство и јавните институции и медиумите треба да ја овозможат неговата работа.

Неколку препораки се дадени и за подобрување на работењето на јавната радиодифузна куќа МРТ:

  • Мора итно да се обезбедат соодветни средства за да се засили нејзината независност и за да се овозможи ефикасно работење и управување. Законските измени или одредбите мора да овозможат МРТ да биде целосно транспарентна и отчетна пред сите засегнати страни, активно да соработува со сите релевантни засегнати страни и да се погрижи сите граѓани, без разлика на политичката ориентираност, пол, возраст, попреченост, итн., да бидат со уверување дека МРТ е нивен радиодифузер, а не инструмент на политичките партии или на други играчи. Менаџментот на МРТ мора активно да соработува со сите засегнати страни. За да се смени јавното мислење за МРТ би помогнало усвојувањето стратегија за комуницирањето и за вклучувањето на различни чинители, која би била создадена заедно со сите засегнати страни;
  • Мора да се разјасни ситуацијата со финансирањето на Агенцијата за аудио и аудио визуелни медиумси услуги и во целост да се гарантира независноста на Агенцијата, вклучувајќи го тука и нејзиниот Совет.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ – Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка од „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


ЗНМ и Манчевски разговараа за можното субвенционирање на весниците


Скопје, 7 септември, 2017 - 16:45 (META) 

Здружението на новинарите на Македонија заедно со претставници на печатените медиуми, денеска со министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, разговараа за можноста за субвенционирање на печатените медиуми во Македонија. Темата беше иницирана од ЗНМ за да се помогне на весниците да се прилагодат на новите услови за работење на пазарот, особено по појавата на интернетот и на социјалните мрежи.

Загрижени од затворањето на неколку весници, од ЗНМ сметаат дека Владата има на располагање низа можности преку кои може да ги помогне за да се преструктурираат на пазарот.

– Владата може да воведе разни даночни олеснувања, попусти за јавни услуги, субвенционирање за хартија, печатење или помош за развој на дистрибутивната мрежа на весниците. Такви мерки се применуваат во разни европски земји – истакна на средбата директорот на ЗНМ, Драган Секуловски.

Претставници на печатените медиуми предложиле разни форми на субвенции и истакнале дека без соодветна помош, нивната егзистенција е доведена во прашање.

Министерот Манчевски искажал разбирање за проблемите со кои се соочуваат весниците и се согласи со Здружението да се организира дебата, на која ќе бидат повикани сите претставници на печатените национални и регионални медиуми во Република Македонија за да се разговара за можните модели на субвенционирање.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


ССНМ: Политиката и менаџментот се виновни за згаснувањето на „Дневник“ и на МПМ


Скопје, 14 јуни, 2017 - 11:33 (META) 

Згаснувањето на еден од првите независни весници во Македонија е уште еден клинец во ковчегот со кој цела деценија се погребува новинарството во земјава, стои во реакцијата на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) за затворањето на дневниот весник „Дневник“.

Од синдикатот, потсетувајќи дека „Дневник“ престана да излегува само месец и половина откако истата судбина ја доживеаја „Вест“ и „Утрински весник“, кои беа под капата на ист издавач, велат дека главен виновник за урнисувањето на медиумската куќа „Медиа принт Македонија“ е менаџментот и тоа од повеќе причини.

„Луѓето што ја водеа куќата, наместо навреме да се прилагодат на новите трендови во медиумскиот бизнис, тие сервилно ѝ слугуваа на политиката со што буквално не им дозволија на новинарите професионално да произведуваат новинарски содржини и со нив рамноправно да се натпреваруваат на пазарот. Колегите беа оневозможени да прават весници што публиката ќе сака да ги купува и да ги чита“, се вели во соопштението на ССНМ.

Доплнително, додаваат оттаму, јавноста дозна дека во МПМ во истиот период испаќала неоправдано висока плата на еден од своите управители, со што финансиски се исцрпувала куќата до колапс.

„Токму поради сомневањата за намерно финансиско исцрпување на компанијата, ССНМ поднесе кривични пријави против поранешните управители Јана Станисављева и Срѓан Керим. Единствен начин оваа медиумска трагедија да не се повтори е политиката да ги тргне рацете од медиумите и буквално сите новинари и медиумски работници солидарно да реагираат и да се борат секогаш кога и во најмала мера ќе бидат доведени во прашање слободата на изразувањето и достоинствените услови за работа во медиумите“, порачуваат од ССНМ.


Новинарите со протестен собир ги најавија последните броеви на „Вест“ и на „Утрински“


Скопје, 28 април, 2017 - 14:07 (META) 

Новинарите на „Утрински весник“ и на „Вест“ се собраа на паркиралиштето на трговскиот центар „Зебра“ каде што преку мирен протестен собир го одбележаа згаснувањето на двата дневни весници, кои 18 години излегуваа и ја обележаа медиумската сцена.

Овие два дневни весници, за последен пат во печатено издание ќе излезат утре, 29 април.

Новинарите добија поддршка од Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници на Македонија и од Европската федерација на новинари, чиј генерален секретар, Рикардо Гутиерез, присуствуваше на собирот.

За гаснењето на „Вест“, основачот и главниот уредник, Горан Михајловски, кој го раководеше весникот од основањето, 5 јули 2000 до 31 декември 2015 година, вели дека за него таа приказна заврши во моментот кога од „Вест“ заминаа германските газди.

– Со „Вест“ докажав дека знам да направам успешен медиумски производ. На колегите од мојот тим кои до последен момент даваа отпор на злосторниците што дојдоа да им го уништат производот и да ја загрозат егзистенцијата на нивните семејства, им посакувам добро здравје за да ги пребродат овие тешки моменти. Верувам дека со нивното знаење и професионалност, бргу ќе му се вратат на вистинското новинарство – вели Михајловски.

Бизнисменот Трифун Костовски беше мнозински сопственик и заедно со уште неколку уредници го основа „Утрински весник“.

На прашањето на „Мета“ дали се обидел да си го врати некогашното сопствеништво врз весникот, Костовски вели изрично „не“.

– Времињата се променија, поминаа многу години и сега еден таков обид за враќање на брендот би предизвикал бурни реакции, пред сè политички – вели Костовски.

Според новинарот Бранко Тричковски, кој е еден од основачите на „Утрински весник“, „смртта на „Утрински“ е тажен крај на еден голем новинарски, издавачки и културен проект“.

„Во својата агонија, весникот ја следеше агонијата на Македонија како национална и државна идеја. Тоа што ќе умре пред да умреме сите како заедница, можеби и не е толку лош редослед за еден весник“, вели Тричковски.


ЗНМ: Менаџментот на МПМ, наместо да ја реши кризата, се пресметува со новинарите


Скопје, 21 април, 2017 - 13:10 (META) 

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) денеска изрази загриженост поради опасноста „Медиа принт Македонија“ (МПМ), која поседува четири весници, еден магазин и еден интернет-портал, да оди под стечај.

ОД ЗНМ велат дека намерата на сопствениците и на менаџерите на МПМ не е да ја решат кризата во компанијата, туку полека да ги згаснат весниците преку постојано отпуштање на новинарите, што, како што нагласуваат од Здружението, не претставува само кршење на работничките права на новинарите, туку е и удар врз слободата на медиумите.

„Обидите за преземање на дел од вработените во новата сестринска фирма преку огласи, претставуваат понижување за новинарите и опасност за отпушање на неподобните. Менаџментот нема храброст да признае дека неуспехот на компанијата е негов неуспех. Наместо да ги отстранат причините што ја произведоа кризата, тие брутално се пресметуваат со новинарите“, стои во соопштението на ЗНМ.

Оттаму велат дека драстичното намалување на тиражите на весниците и на приходите од огласи се случило поради „погрешните политики на менаџментот на компанијата, кои преку послушни уредници некритички ги поддржуваа политиките на владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ“.

„Тивкото пропаѓање на МПМ е најдобар пример дека партискиот печат во Македонија нема иднина. Само слободното и професионалното новинарство може да создаде самоодржливи медиуми, кои одговорно ќе ја одиграат својата улога во демократијата, да ги информираат граѓаните и да ја контролираат власта“, нагласуваат од ЗНМ.

Здружението се солидаризира со Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) во неговите барања да се почне дијалог помеѓу синдикатот и менаџментот на МПМ заради наоѓање одржливо решение во интерес на сите.


Поддршка за новинарите во МПМ од синдикатите на Црна Гора, Хрватска и на Србија


Скопје, 24 февруари, 2017 - 15:34 (META) 

Синдикатите на новинари на Црна Гора, Хрватска и на Србија изразија целосна солидарност и поддршка на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници и на новинарите на „Утрински весник“, „Дневник“ и на „Вест“, трите дневни весници на фирмата „Медиа принт Македонија“, кои штрајкуваат од 17 февруари годинава поради неисплатени плати, придонеси и хонорари, како и поради избегнувањето на управата да им даде основни информации за состојбата и за плановите за опстанок на фирмата.

„Како и другите во регионов, и новинарите на МПМ се еден од примерите на искористување на медиумите во транзициските земји за остварување на економски и на политички цели на центрите на моќ, а сè под закрилата на ширењето на демократијата во земјите од Југоисточна Европа. Спрегата на сопствениците на медиумите и на политичката елита на локано, но и на пошироко европско ниво, повеќе се грижеше за својот профит и за наметнување на своите политички цели, а помалку за правото на јавноста во тие земји да биде информирана за битни теми. Медиумските сопственици од западните земји не ги донесоа очекуваните промени“, велат од синдикатите на новинари од Црна Гора, Хрватска и од Србија.

Со оглед на сличните транзициски искуства и состојбите во медиумите, синдикатите на новинарите на Црна Гора, Хрватска и на Србија велат дека во целост ја разбираат тешката положба на македонските колеги и колешки и ги поддржуваат во нивната борба за основно човеково право да бидат платени за својата работа и да го одбранат своето човечко и професионално достоинство.


Петти ден штрајк на новинарите во МПМ


Скопје, 21 февруари, 2017 - 12:52 (META) 

Со симболично делење на јубилејниот петилјадити број на весникот „Вест“ од страна на штрајкувачкиот одбор на „Вест“, „Утрински весник“ и на „Дневник“, денеска се одбележа петтиот ден од штрајкот на новинарите и на медиумските работници во редакциите на „Медиа принт Македонија“.

Од Самостојниот синдикат на новинари велат дека прекинот на работата заради неисполнетите барања за плата и за хонорари продолжува, но и дека продолжува и нивната подготвеност за конструктивна комуникација.

ССНМ и штрајкувачките одбори уште еднаш истакнуваат дека станува збор за легитимна акција која не е со цел да се наруши угледот на весниците ниту на МПМ.

„Во заеднички интерес на сите е опстанокот и успешно работење на брендовите во чие градење многумина кои денес штрајкуваат се вклучени со сиот свој професионален и човечки капацитет. Mенаџментот упорно одбива средба со претставниците на штрајкувачкиот одбор. Тензиите се зголемуваат. Со тоа и неизвесноста. Зголемувањето на времетраењето на штрајкот е директен резултат на однесувањето на менаџментот“, велат од ССНМ.

Новинарите и медиумските работници денеска добија поддршка и од прогреснивните синдикати на УПОЗ, СИЕР, АГРО и на СУДКОС.


СЈО истражува во МПМ


Скопје, 17 февруари, 2017 - 11:56 (META) 

Тим на Специјалното јавно обвинителство (СЈО) денеска влегол во „Медиа принт Македонија“ (МПМ) дознава „Призма“. Целта на СЈО била да истражуваат дел од финансиското работење на оваа издавачка куќа, која под своја капа ги има весниците „Дневник“, „Утрински весник“, „Вест“, „Македонски спорт“, магазинот „Теа“ и интернет порталот „Телеграф“.

Сопственик на МПМ остана само поранешниот шеф на макдонската дипломатија и претседател на 66. Генерално собрание на ООН, Срѓан Керим, додека неговите партнери „Интернет груп“ од Србија и македонскиот бизнисмен Јордан Камчев веќе не се дел од сопственичката структура. Денеска, пак, новинарите од трите дневни весници на МПМ почнаа да штрајкуваат поради задоцнети плати.


Новинарите на МПМ почнуваат со штрајк на неопределено време


Скопје, 17 февруари, 2017 - 10:31 (META) 

Новинарите и другите медиумски работници на „Медиа принт Македонија“ (МПМ), денеска, на Денот на македонското новинарство (17 февруари), ќе стапат во штрајк на неопределено време.

Штрајкот е во организација на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници на Македонија (ССНМ), а одлуката неодамна ја донесоа синдикалните групи во дневните весници „Утрински весник“, „Дневник“ и „Вест“.

– Ваквиот непосакуван начин на борба за своите права на новинарите и другите медиумски работници е директна последица на негрижата на сопствениците и менаџментот на компанијата за нејзиниот развој во основната дејност – издавање печатени медиуми и печатење на други производи. Раководството на компанијата, за кое вчера јавноста беше информирано дека делумно веќе го напуштило бродот кој тоне, наместо грижа за одржување на тиражите на весниците и други иновативни решенија, портфолиото на медиумите го стави во слугинска улога на бизнис и партиски центри на моќ – соопштија од ССНМ.

Од таму додаваат дека „наместо да се свестат, сопствениците на комапнијата излезот го побараа во постојано бркање на успешни уреднички тимови и новинари, а носејќи колеги кои им се по волја на властите.“

Вчера, компаниите „Орка Холдинг“, и „Интернет груп инвестмент“ соопштија дека ги продале своите удели во „Графички центар – Скопје“, сопственикот на МПМ.


Српските весници престанаа да се дистрибуираат во Македонија, оти МПМ им должи


Белград, 8 февруари, 2017 - 11:01 (META) 

Дневните весници од Србија од завчера не се дистрибуираат во Македонија поради долг на „Медија принт Македонија“ (МПМ) кон српскиот дистрибутер „Беоколп“, јавуваат српските медиуми.
Комерцијалниот директор на „Беоколп“, Драшко Ѓуриќ, за Унијата на новинари на Србија (УНС) изјави дека МПМ повторно не исплатила пари за дистрибуција.

– МПМ на „Беоколп“ не му исплатил три заостанати рати. Никогаш не је запираме дистрибуцијата кога исплатите малку доцнат, тоа не ни е практика, но ова веќе ја премина границата. Грдо е што нè доведуваат во ситуација да ја прекинеме работата, но без тоа не би можеле да го наплатиме услугите – рече Ѓуриќ.

Тој додава дека српските весници нема да се најдат на продажните места во Македонија, најмалку до петок.

– Дури и денеска да ни исплатат сè, нема да стигнеме пред петок да организираме дистрибуција. Веруваме дека проблемот нема да се одолжи и дека наскоро ќе биде сè по старо – вели Ѓуриќ.
Од УНС велат дека се обиделе да добијат одговор од МПМ, но дека не одговарале на нивните повици.
Ова не е првпат „Беоколп“ да ја сопре дистрибуцијата на српски весници во Македонија, Последен пат, во октомври минатата година, повеќе од десет дена српските весници не се дистрибуираа во Македонија.