!На 1 февруари 2017 година, заврши промотивниот период на слободно користење на содржините на „Мета“. Во периодот што претстои го воведуваме новиот систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително

Македонски и косовски компании на тет-а-тет средби во „Сити хол“


Скопје, 28 март, 2017 - 13:59 (META) 

Проектот на УСАИД за мали и за микропретпријатија денеска беше домаќин на „бизнис за бизнис“ (Business to Business) вмрежување меѓу компании од Македонија и од Косово, во „Сити хол центар“ во Скопје.

„Целта на овој настан е да креира можности за соработка меѓу компании од Македонија и од Косово. Соработката меѓу компаниите од регионот е многу важна, особено за помалите економии, како овие две земји,“ изјави заменик-шеф на мисијата на Амбасадата на Швајцарија во Македонија.

На настанот присуствуваа сопственици на мали и на микрокомпании, учесници во проектот, членови на ЦЕЕД-бизнис и на едукативниот клуб од Македонија и членови на ЦЕЕД Косово.

„Од аспект на продажба и на извоз, настаните за вмрежување се една од најважните активности на проектот за учесниците, затоа што претставуваат можност за запознавање со нови пазари, создавање нови контакти и воспоставување нови партнерства“, изјави проект-менаџерот од Канцеларијата за економски развој, УСАИД, Татјана Марковска.

Проектот за мали и за микропретпријатија во вредност од 3.079.400 милиони долари е петгодишен проект за поддршка на мали и на микро бизниси преку тренинг, вмрежување, менторство, консалтинг, поддршка на извозот и пристап до инвестициски фонд.

Проектот е почнат од УСАИД во јули 2011 година, а е кофинансиран од Владата на Швајцарија.


Бизнисмените плаќаат казни бидејќи не можат да го следат брзото менување на законите


Тетово, 27 март, 2017 - 16:28 (META) 

Стопанствениците најчесто се казнуваат поради непознавање на законите, затоа што постојано се менуваат, а понекогаш се сложени и нејасни. Ова беше истакнато на информативната сесија која се одржа во Тетово, во рамки на проектот – „Партнерство за подобра бизнис регулатива“.

Целта на проектот, финансиски поддржан од УСАИД, е зајакнување на капацитетите на бизнис-заедницата за следење на законските регулативи.

– Пребрзото менување на законите без период каде бизнис-заедницата ќе биде свесна за оваа постапка, без да има канали кои ќе придонесат овие информации навремено да стигнат до фирмите, се причините поради кои бизнис-заедницата не ги знае доволно законите, поради што и ги прекршува соочувајќи се со казни – изјави Тамара Тодоровска од организацијата „Епицентар“.

За да се спречи ваквата појава, од Стопанската комора на Северозападна Македонија советуваат при донесувањето на законите да учествува самата бизнис-заедница.

– Донесувањето на тие закони треба да почне од самите компании, тие да ги креираат законите, а владата односно извршната власт да ги спроведува. И така на тој начин, би се донесувале закони кои би биле во интерес на фирмите, а не од интерес на дневната политика која ја водат политичките партии – изјави Мендерес Кучи од Стопанската комора на Северозападна Македонија.

Денешната информативна сесија во рамки на проектот – „Партнерство за подобра бизнис регулатива“ е втора по ред од планираните осумнаесет, кои ќе се одржат во повеќе градови во Македонија.


УСАИД почнува со инфо-сесии за компаниите, ќе се детектираат нивните проблеми


Скопје, 20 март, 2017 - 14:05 (META) 

Сивата економија и брзото менување на регулативите се најголеми проблеми за малите, средните и за микропретпријатија во Македонија, беше истакнато на прес-конференцијата во Стопанска комора.

За компаниите е особено тешко да се прилагодат на законите за работни односи и за безбедност и заштита при работа, како и на правата и обврските од законите за даночна и за царинска политика, животна средина и за урбанизам.

– За што подобро информирање на компаниите, но и за детектирање на нивните проблеми, почнуваме со т.н. инфо-сесии, вкупно 18, во десет градови низ Македонија. Почетокот е задутре, 22 март, со првиот информативен настан во Велес. Клучни сектори што ќе бидат опфатени со анализите се земјоделството, текстилот, градежништвото, ИКТ и туризмот – изјави Јадранка Аризанковска, виш советник во комората.

Инфо-сесиите, кои ќе се одржуваат до 7 јуни, се дел од проектот на УСАИД што го спроведува „Епицентар интернационал“ – Скопје во партнерство со Стопанската комора на Македонија, Комората за информатичка и телекомуникациска технологија МАСИТ и Стопанската комора на Северозападна Македонија.

Целна група се сите иновативни, мали, средни и микропретпријатија, но не е исклучена можноста и за присуство на претставници од големите компании.


Во бизнисот со јавни набавки вклучени се само 4.800 од 70.000 компании


Скопје, 14 март, 2017 - 17:06 (META) 

Од околу 70.000 активни компании во во земјава, само 4.800 се вклучени во бизнисот со јавни набавки, кој годишно вреди околу една милијарда евра.

Ова беше истакнато на конференцијата „Јавните набавки во Македонија: искуства и предлози за законски решенија за нивно подобрување“, како завршен настан на Проектот на УСАИД за пристап на микропретпријатијата до јавните набавки.

– На секој четврти јавен повик објавен од државните институции, има само по еден понудувач. На државните тендери со години учествуваат и ги добиваат исти фирми. Поради ова, неопходна е поголема контрола на целиот процес на јавни набавки, која би требало да му се довери на Бирото за јавни набавки – велат од Центарот за граѓански комуникации, кои го надгледуваат овој процес.

Оттаму сметаат дека проширените надлежности на Бирото за јавни набавки би овозможиле спречување на злоупотребата на јавните пари, но би довело и до санкционирање на случаите кога ќе се констатираат злоупотреби.


Бејли: УСАИД не работи против владата, нови избори не гарантираат нови резултати


Скопје, 18 февруари, 2017 - 20:27 (META) 

Американскиот амбасадор во Македонија Џес Бејли во интервју за телевизија „Сител“ изјави дека УСАИД не работи против владата, дека потребно е продолжување на мандатот на СЈО и дека нови избори најверојатно не би донеле нови резултати.

– Дека УСАИД работи за уривање на владата едноставно не е точно. Грантовите не се за поддршка на некоја идеологија или политичка партија, или било што слично. Се работи за создавање услови за активна и здрава демократија – вели Бејли.

Според американскиот амбасадор, кога се потпишувал договорот за формирање на Специјалното јавно обвинителство никој не бил свесен со колкав материјал ќе се соочи оваа институција и дека затоа меѓународната заедница се залага за продолжување на мандатот.

– Да се вратиме назад и видиме која беше поентата за формирањето на СЈО, а тоа е да донесе одговорност за содржината од наводите кои произлегуваат од прислушуваните разговори. Не сум сигурен дека било кој тогаш беше свесен за обемот на работа со кој ќе се соочи СЈО. Оваа институцијата исто така се соочи со препреки и отежната соработка. Многу е важно работата да се заврши до крај и да се утврдат фактите и да се расчистат сомнежите дали и кој вршел злоупотреба – изјави Бејли.

Прашан да го соопшти неговиот став за платформата на албанските партии, Бејли рече тој нема став, бидејќи како странски фактор не се заинтересирани за било која платформа туку дека се фокусирани на реформите во Македонија и враќањето на државата на евроатлантскиот пат.

Според Бејли, ако повторно ако се спроведат избори во брзо време, како што бара ВМРО-ДПМНЕ, тоа не гарантира излез од политичката криза бидејќи никој не може да гарантира резултати различни од изборите на 11 декември.

– Не е мое да одлучам која опција е вистинската. Партиите ќе мора да го направат тоа. Било која одлука, дали да се оди на владина широка коалиција или нови избори ќе бара поддршка од 61 пратеник. Јас како пријател би посочил дека нови избори не мора да донесат поинакви резултати. На „Телма“ пред неколку дена се емитуваше анкета која покажа дека граѓаните не се толку заинтересирани за нови избори. Па сметам дека предизвикот е да се владее со резултатите кои ги имаме и да видиме каде тоа ќе води. Јас не знам како ќе биде но одлуката зависи од Собранието – изјави американскиот амбасадор.


УСАИД превенира урбани поплави во Делчево


Делчево, 16 февруари, 2017 - 13:30 (META) 

Мисијата на УСАИД во Делчево го одбележа завршувањето на мерката за намалување на ризикот од урбани поплави во Милково Брдо. Оваа мерка беше завршена како дел од учеството на општината во Проектот на УСАИД за општински стратегии за климатски промени, спроведен од „Милиеуконтакт Македонија“.

Од мисијата на УСАИД информираат дека пилот проектот вклучувал изградба на нова атмосферска канализација во урбаната населба Милково Брдо во Делчево, која ги собира и одведува атмосферските води подалеку од населеното место. Со оваа мерка, додаваат од УСАИД, се зголемил капацитетот на жителите на Делчево да се прилагодат на климатските предизвици и да се заштитат од потенцијалните штети од поплави.

-Во текот на изминатите четири години, работевме заедно со нашите партнери во Македонија на идентификување и ефективно управување со ризиците поврзани со промените на климата. Меѓу најопасните од овие ризици се оние поврзани со екстремни временски настани, вклучувајќи суши, топлотни бранови и силното – изјави директорот на мисијата на УСАИД, Џејмс Стајн.

Мисијата на УСАИД во пилот проектот придонела со 3.300.000 денари односно 58.930 долари, а Општина Делчево придонела со 1.734.792 денари односно 30.978 долари.


УСАИД организира Трета меѓународна конференција за климатски промени во Скопје


Повеќе од 150 учесници – домашни и меѓународни експерти, носители на одлуки, граѓански организации од земјата и од регионот, научници и практичари од областа на адаптацијата и на ублажувањето на климатските промени, експерти за одржлив развој и претставници од приватниот сектор, се состануваат денеска за да се договорат за заедничките следни чекори за справување со климатските промени на Третата меѓународна конференција за климатски промени во Скопје.

Тридневната конференција што се одржува на Универзитетот ФОН е организирана од проектот на УСАИД за општински стратегии за климатски промени, спроведуван од „Милиеуконтакт Македонија“.

Учесниците ќе работат и на воспоставување регионални врски за заеднички активности за унапредување на отпорноста кон климатските промени во државата и во регионот.

– Оваа конференција одбележува клучен момент за УСАИД и за нашите партнери и ни дава можност да погледнеме наназад на заеднички постигнатиот напредок во изминатите четири години во справувањето со локалните предизвици на климатски промени со кои е соочена Република Македонија. Главната цел на проектот на УСАИД за општински стратегии за климатски промени е да се зголеми отпорноста на локалните заедници и да се зајакне нивниот капацитет да одговорат на предизвиците како поплави, ерозија и управување со водните ресурси. Овој пристап предводен од локалните заедници помогна да се најдат решенија кои најдобро функционираат за локалните заедници, како руралните, така и урбаните – рече директорот на Мисијата на УСАИД, Џејмс Стајн.


Утре конференција „Е-општество“: Проверката на факти и новите технологии во новинарството


Скопје, 30 јануари, 2017 - 13:33 (META) 

Утре ќе се одржи 12. меѓународна конференција „Е-општество.мк“ на тема „Проверката на факти и влијанието на новите технологии врз новинарството“, во организација на Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“.

Kонференцијата ќе се орджи во хотелот „Холидеј ин“ во Скопје и е организирана во рамките на проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија, компонента „Сервис за проверка на факти од медиумите“, имплементирана од Фондацијата „Метаморфозис“.

Гости говорници на конференцијата ќе бидат Џејмс Стајн, Директор на мисијата на УСАИД во Македонија, Валентина Пелицер, заменик-претседавач на одборот на директори на АПЦ (Асоцијација за прогресивни комуникации), Аида Ајановиќ, уредник на „Вистиномер“ во Босна и Херцеговина, и Весна Радојевиќ, уредник на „Вистиномер“ во Србија.

Покрај нив, преку видеоврска ќе учествува Петар Померанцев, британски експерт за медиуми, а со видеопорака ќе се обрати и Алексиос Манцарлис, директор на Меѓународната мрежа за проверка на факти.

Во првиот дел од конференијата ќе се одржат три панел-дискусии на следните теми: „Проверка на факти наспроти лажни вести“ , „Медиумска писменост и барањето на граѓаните за повисок квалитет на медиумите“ и „Промоција на етичко новинарство“.

Во вториот дел од конференцијата паралелно ќе се одржуваат три работилници, на кои ќе се зборува за моменталната состојба на медиумите во Македонија, за интернет-алатките и за тактиките за новинари и за активни граѓани,  и за „Новинарството во улога на чувар“.

Конференцијата ќе може да се следи и преку интернет на http://vozivo.mk.


Шест судски институции добија сертификати ISO 9001:2015 со поддршка на УСАИД


Скопје, 26 јануари, 2017 - 13:54 (META) 

На шест судски институции денеска им се доделени сертификати за стандардот за квалитет ISO 9001:2015, во рамки на Програмата на УСАИД за подобрување на работењето на организациите.

Судскиот совет на Република Македонија, Врховниот суд на Република Македонија и четирите апелациони судови во Скопје, Штип, Битола и во Гостивар не само што се првите судски институции сертифицирани за овој стандард за управување со квалитет, туку се и првите јавни институции во земјава кои се сертифицирани за најновата верзија на овој стандард.

Воведувањето на стандардот се спровело во текот на 2015 и 2016 година, со поддршка на консултантската компанија „Евросимовски“.

– Во изминатите 25 години, УСАИД ѝ помогна на Македонија во воспоставувањето ефикасен и транспарентен судски систем и работеше на зајакнување на капацитетите на судовите за поефективна и поконзистентна примена на судските политики и практики. Во рамки на Програмата за подобрување на работењето на организациите, УСАИД им помогна на судските институции во поефективно спроведување на процесите на набавки, а со тоа и во исполнување на нивните законски обврски за воведување системи за управување со квалитет. Овој процес е целосно применлив и во другите судови и треба да биде имплементиран на национално ниво – рече директорот на Мисијата на УСАИД, Џејмс Стајн.

Програмата на УСАИД за подобрување на работењето на организациите во Македонија има цел да го подобри работењето на одредени институции кои се сметаат за клучни за развојот на земјата и за целите на Мисијата на УСАИД во Македонија. Во нејзините рамки, досега се спроведени интервенции за подобрување на работењето во следните седум организации: Секретаријатот за европски прашања, Инспекцискиот совет на Република Македонија, Министерството за информатичко општество и администрација, стручната служба на Судскиот буџетски совет, Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, Фондацијата „Чекор по чекор“ и Центарот за стратегиски истражувања и документација „Форум“.

Почнувајќи од 1993 година, во Македонија преку УСАИД се инвестирани повеќе од 583 милиони долари, пари од буџетот на САД. УСАИД работи на креирање работни места, зајакнување на демократските институции и практики, развој на интегрирано образование и на подготовка на студентите како работна сила.


УСАИД останува посветена на демократизација на македонското општество


Штип, 18 јануари, 2017 - 20:32 (META) 

Американската организација за меѓународен развој (УСАИД), има повеќегодишна стратешка програма по која работи и ова е втора година од таа програма, изјави денеска во Штип, директорот на канцеларијата за развој, Едвард Гонзалес.

Директорот Гонзалес изјави дека УСАИД Македонија има повеќегодишна програма која работи на зајакнување на демократските процеси во македонското општество.

– УСАИД во Македонија е насочена и фокусирана кон обезбедување помош за граѓанските организации во Македонија, нивно вклучување во демократските процеси и идентификување на проблеми од нивен интерес и воедно наоѓање решенија за нив – изјави Гонзалес.

Во оваа насока, Американската организација за меѓународен развој, активно работи со повеќе страни, почнувајќи од граѓанското општество, со владата и приватниот сектор за заедничко идентификување и решавање на проблемите.

– За таа цел, во наредните месеци ќе развиеме нов проект во Македонија, кој ќе ги вклучи овие актери на национално и на локално ниво, токму во контекст на демократските процеси – рече Гонзалес.

Денеска во Штип, пред невладиниот сектор, институциите и заинтересираните граѓани беа презентирани четирите компоненти на проектот за граѓанско учество, спроведуван од „Ист вест менаџмент институт“, во партнерство со четири граѓански организации – Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, Асоцијацијата за демократски иницијативи (АДИ), Фондацијата „Отворено општество“ -Македонија (ФООМ) и Националниот младински совет на Македонија (НМСМ).