Законот за заштита на Водно ќе се донесе догодина


Скопје, 19 декември, 2018 - 10:16 (META) 

Нереално беше да се очекува постапката околу донесувањето на законот за заштита на парк-шумата Водно да биде комплетирана за кусо време поради тоа што на донесувањето му претходат неколку фази за реализација вели Ана Петровска, државен секретар во Министерството за животна средина и просторно планирање на прашањето на „Мета“ зошто ова Министерство не си ја завршило обврската дадена од Владата уште во август годинава да изготви закон за заштита на Водно.

Тогаш Министерството за животна средина доби рок од 30 дена да го изготви текстот на законот со кој конечно ќе се уреди статусот на Водно и ќе се заштити од понатамошна урбанизација и уништување. Ова задолжение од Владата дојде откако летово граѓанските активисти протестираа против изградбата на гасоводната траса преку парк-шумата Водно и откако стана јасно дека тоа што статусот на оваа планина не е докрај законски решен, овозможило реализација на проекти со кои се уништува голем дел од вегетацијата и природните хабитати на Водно.

Дека постои политичка волја кај парламентарното мнозинство за донесување на овој закон потврди во интервјуто за „Мета“ и скопскиот градоначалник Петре Шилегов. Парк-шумата Водно е во надлежност на градот, а законот треба да ги уреди обврските кои Град Скопје ќе ги има во однос на ова препознатливо градско обележје и рекреативна зона.

На донесувањето на законот за прогласување на Водно за заштитено подрачје ќе му претстои конечното финиширање на студијата за ре-валоризација на Водно и јавна расправа, а во склад со постоечките закони треба да биде донесен и План за управување со парк-шумата Водно. Во подготовка на овој закон партнер на Министерството е и УНДП.


Со перформанс „Мора мораториум“ се протестираше за заштита на Охридско Езеро


Охрид, 31 јули, 2018 - 16:13 (META) 

Со мирен протестен перформанс, кој тргна од Лагадин, и застанувајќи на неколку места, заврши пред зградата на Општина Охрид, денеска балерината Гарсиа Елена од театарот „Баљшој“ од Москва, Охрид SOS и здружението Стар Лагадин, поддржани од Go green – Биди зелен, Фронт 21/42 и Здружението за заштита на животните и животната средина Е.Д.Е.Н., заедно со туристи од Белгија, Италија, Франција, Русија, Молдавија, Грузија, Србија и други држави, побараа прекинување на прекумерната и непланската урбанизација на бреговите на Охридското Езеро.

Карванот кој тргнувајќи од Лагадин, застана кај Горица, Свети Стефан и Студенчишко Блато имаше една порака за Општина Охрид – прогласување на мораториум според шестата препорака на УНЕСКО, како и поништување на Општиот акт за Лагадин, односно стопирање на сите издадени дозволи за градење и стопирање на издавање нови.

Балерината Гарсиа Елена изведе дел од сцената „Умирање на лебедот“ од балетот „Лебедово езеро” на Чајковски. Подигањето на црните згради со црвени покриви ја симболизираше разуларената урбанизација, која го „убива“ лебедот како симбол на убавината и сето живо во природата, како симбол на Охридското Езеро.

Поетот Бруно од Франција, пак, рецитираше поема која ја напишал за Охридското Езеро и неговата одбрана од урбанизацијата.

Организаторите на протестот побараа да престане префрлувањето на одговорноста меѓу државната и локалната власт и итно преземање на сите потребни чекори за целосно спроведување на шестата препорака на Реактивната мисија на УНЕСКО –запрогласување на мораториум на сите крајбрежни и урбани трансформации на пoдрачјетo на Светскoтo наследствo, сè додека не се изработат сите релевантни плански документи, додека не се прифати соодветна правна регулатива и се воспостават ефикасни механизми за контрола.

Организаторите на протестот укажаа и на незаконитоста на Општиот акт за Лагадин со кој се овозможи урбанизација на овој дел на крајбрежјето и побараа да не се дозволи  спорниот хотел во Лагадин да се изгради.


Граѓани утре ќе протестираат против спорниот хотел во Лагадин


Охрид, 3 август, 2017 - 14:10 (META) 

Со почеток точно напладне, утре пред градилиштето на спорниот хотел во охридската населба Лагадин и во непосредна близина на планираната локација за Медитеранска плажа, група граѓани ќе одржат протест за одбрана на Лагадин и на охридското крајбрежје од понатамошна урбанизација и девастација.

И покрај тоа што повод за овој мирен протест е изградбата на спорниот хотел, протестот има цел да го сврти вниманието на институциите и на јавноста кон сите обиди за уништување на крајбрежјето, езерото и на Националниот парк Галичица, кои најчесто се прават под превезот на развојот и на унапредувањето на туризмот.

„Ги повикуваме сите што не се согласуваат со урбаното, еколошко, звучно и секакво друго насилство врз Охридскиот Регион, да дојдат и заедно со нас, преку еден симболичен чин, гласно да ги повикаат добрите духови на езерото и на планината, во одбрана на автентичното природно, културно и амбиентално богатство на Охрид и на крајбрежјето“, велат граѓаните во своето соопштение.