!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Иванов – Бокова: Македонија ги поддржува програмите на УНЕСКО


Аман, 20 мај, 2017 - 12:30 (META) 

Претседателот на Ѓорге Иванов денеска во јорданскиот главен град Аман разговарал со генералната директорка на УНЕСКО Ирина Бокова за тековните и идните активности и проекти на Република Македонија во соработка со светската организација за образование, наука и култура.

Како што соопштија од Кабинетот на претседателот, двајцата соговорници ја потврдиле одличната соработка меѓу Македонија и УНЕСКО и изразиле подготвеност за нејзино проширување во насока на натамошна реализација на проекти од областите на културата, образованието, науката, комуникациите, информациите, и во однос на програмите за млади и граѓанското општество.

– Република Македонија ги поддржува програмите на УНЕСКО и ние сме исклучително посветени во напорите за заштита на изобилното природно и културно-историско наследство кое го имаме, посочи македонскиот претседател и изрази благодарност за поддршката која УНЕСКО континуирано и ја дава на Република Македонија преку проекти реализирани во рамките на мултилатералната и директната соработка.

Иванов и Бокова разговарале и за актуелните случувања во Македонија на политички план, за улогата на УНЕСКО во однос на бегалската криза, како и за актуелностите и реформските процеси во светската организација.


Еколозите и властите со различни толкувања на ставовите на мисијата на УНЕСКО во Охрид


Охрид, 19 април, 2017 - 10:49 (META) 

Градоначалникот на Охрид, Никола Бакрачески, ги обвинува еколошките асоцијации дека намерно шират паника и невистини околу можното симнување на Охрид од листата на светските вредности и реткости на УНЕСКО.

– Се чини дека некои структури се задолжени и од петни жили се борат Охрид да го изгуби статусот на заштитен град на УНЕСКО, многу повеќе отколку што привидно се загрижени за зачувување на природата и на културното наследство – реагираше Бакрачески.

Екологистите, пак, остануваат на своите ставови и ги поткрепуваат со сознанијата од разговорите со експертската група на УНЕСКО.

– Реактивната мисија на УНЕСКО е најригорозниот инструмент што постои во рамки на институцијата. Наспроти наративот што го презентираат македонските институции, мисијата не е овде за да дава забелешки, туку за да собира информации. Извештајот во кој тие ќе ги вклучат своите забелешки, ќе биде готов за осум недели. Врз основа на тој извештај ќе се реши дали регионот ќе биде преместен на листата на загрозено наследство или не, на 41. седница на УНЕСКО што ќе се одржи во јули годинава, во Краков, Полска – изјави Драгана Велковска од Здружението за заштита на животни и животна средина, по состанокот со експертите на УНЕСКО.

Еколошките асоцијации ја образложиле актуелната ситуација и го претставиле истражувањето на Здружението според кое речиси сите опфатени институции, граѓани и граѓански организации се против уништување на природните вредности на регионот во име на краткотрајна или еднократна финансиска добивка.

– Урбанизацијата на Студенчишко Блато ќе предизвика уништување на последниот блатен еко-систем на Охридското Езеро карактеристичен со својата флора и фауна, додека, пак, изградбата на пристаниште и на пешачки патеки во езерото од каналот Студенчишта до реката Грашница трајно ќе одземе и ќе уништи неколку хектари од литоралниот регион во овој дел од езерото со што ќе се уништат ендемски видови – предупредува д-р Трајче Талевски од „Охрид СОС“.

Експертите на УНЕСКО изнеле иницијатива за прогласување на регионот за зелена дестинација, што еколошките асоцијации ја поддржувале.

Надзорната мисијата на експертски тим на УНЕСКО, која треба да подготви извештај за заштитеното природно и културно наследство во Охридскиот Регион, покрај со невладините организации, оствари средби со претставници на Националниот парк Галичица, Завод и музеј Охрид и на локалната самоуправа.


Комисијата на УНЕСКО: На Охрид не му се заканува бришење од листата


Охрид, 12 април, 2017 - 15:53 (META) 

Посетата на Охрид е рутинска контрола, односно вршиме увид на бројните проекти. Тоа не треба да се доведува во врска со предупредувањата за бришење од листата на УНЕСКО. Ова е ставот на експертите од комисијата на УНЕСКО кои неколку дена вршат увид на проектите во Охрид, кои додаваат дека никогаш не станало збор за такво прашање.

– Нашата посета е рутинска за да ја провериме состојбата на објектите врз кои се врши  конзервацијата, а се дел од  културното наследство на сите компоненти и за тоа да го известиме комитетот на УНЕСКО. Остваривме средба за да ги видиме прогресот и напорите на локалните и на националните власти во заштитата на културното наследство и во спроведувањето на забелешките на УНЕСКО од лани на 40. седница во Истанбул – изјави Ања Сидоренко од комисијата на УНЕСКО.

Сидоренко додаде дека тие сега вршат само надзор. Подоцна ќе  ги презентираат нивните препораки.

– Во овој момент не можеме ништо повеќе да кажеме. Не сме дојдени само за Националниот парк „Галичица“, туку вршиме надзор на целото културно и природно наследство и како тоа се заштитува, сите активности кои се преземаат. Никогаш не дошло во прашање Охрид да биде избришан од листата на УНЕСКО. Ги разгледавме сите проекти за НП „Галичица“. Комплексните проекти беа на увид кај стручни експерти, дел од комитетот Икомос, затоа што се работи за многу комплексно подрачје богато со културни и природни вредности – прецизираше Сидоренко.

Денеска комисијата на УНЕСКО се сретна со директорката на Завод и музеј Охрид, Тања Паскали-Бунташеска, а потоа замина на увид на Плаошник, Античкиот театар, „Богородица Перивлепта“ и во „Света Софија“.

– Мислам дека многу имаме сработено во последниве години и не гледам вооопшто зошто Охрид би се нашол на црна листа на УНЕСКО – категорична е Паскали-Бунташеска.


Еколозите и реактивната мисија на УНЕСКО: Животната средина не е за остварување профит


Охрид, 12 април, 2017 - 11:46 (META) 

Здружението за заштита на животните и животната средина „Еден“, заедно со реактивната мисија на УНЕСКО, денеска во Охрид ги систематизира препораките и заклучоците од претходно одржаните средби со граѓанските организации што го третираат прашањето на заштитата на околината.

Една од темите на средбите беше „Заштитени зони во Охридско-преспанскиот Регион во рамки на програмите на УНЕСКО“, а ја презентираше Наташа Доневска, консултант за одржлив развој. Таа е еден од тројцата консултанти што ја пишуваа номинацијата за Прекуграничниот биосферен резерват Охрид-Преспа.

Драгана Велковска од Здружението „Еден“ потсетува дека животната средина не е за остварување профит.

– На заштитата на животната средина не смее да се гледа како на неможност за остварување профит, напротив, туризмот во регионот постои токму поради природата и токму затоа не смееме да си дозволиме да ја уништиме засекогаш. Уништувањето на природата ќе значи уништување на туризмот – додава Велковска.

Александар Јованоски од туристичкиот кластер на Југозападна Македонија, го посочи примерот на Словенија, која живее од тоа што ја продава приказната на првата зелена земја во светот, а има далеку помалку природни богатства од Македонија.

– Ние имаме многу, но мора да научиме убаво да ги спакуваме ако сакаме да ги продаваме – напомена Александар Јованоски.

Д-р Вера Новевска од Македонското лимнолошко друштво, инаку пензиониран научник со 35-годишен работен стаж во Хидробиолошкиот завод во Охрид, особено ја нагласи потребата дека регионот не смее да го изгуби статусот на подрачје заштитено од УНЕСКО и дека сè што води кон тоа мора да запре.

– Јас патам кога го гледам езерото вакво. Не треба да зборуваме дека ќе го заштитиме, туку треба да го сториме тоа без одложување – напоменува д-р Новевска.

Учесниците, меѓу другото, заклучија дека не се почитува законската регулатива и дека е неопходно нејзино спроведување доколку сакаме регионот да оди напред. Исто така, неопходна е масовна едукација на населението за огромното природно богатство со кое располага регионот и за неговото зачувување доколку сакаме трајни резултати.


Експертите на УНЕСКО ја почнаа контролата на проектите во Охрид


Охрид, 11 април, 2017 - 12:50 (META) 

Група експерти на УНЕСКО од денеска се во Охрид каде што вршат увид на повеќе проекти што се во тек или кои се планирани да се реализираат.

Експертите на УНЕСКО најпрво го посетиле Националниот парк Галичица, каде разговарале со раководството на јавната установа, но и со претставници на владата. Неофицијално, во НП Галичица се врши увид во однос на два проекти планирани за реализација: експресен пат до Свети Наум и зимски ски-центар на Галичица.

За утре е планирана посета на комплексот во изградба на Универзитет „Св. Климент Охридски“ на Плаошник.

Последниот надзор на УНЕСКО беше пред неколку години, кога тие вршеа детален увид на Плаошник, по што констатираа дека проектите не ги нарушуваат стандардите на УНЕСКО .

На крајот од престојот, експертите треба да се сретнат со стручните лица и со раководството на Завод и музеј во Охрид, со претставници на локалната самоуправа, но и со невладините еколошки асоцијации.

Претходно, Комитетот за светско наследство на УНЕСКО на 40. седница во Истанбул изрази сериозна загриженост за иднината на регионот на Охрид, поради бројните инфраструктурни проекти кои беа предложени, што потврдува дека тие најверојатно би предивикале значителни потенцијални влијанија врз исклучителната универзална вредност на регионот на Охрид.


Од утре експертска група на УНЕСКО во инспекција на Охрид


Охрид, 9 април, 2017 - 18:58 (META) 

Од поодамна најавената експертска група на УНЕСКО утре конечно, доаѓа во контрола на Охрид. Странските експерти ќе извршат увид на одредени проекти кои се во тек на реализација, или се планирани да се реализираат во наредниот период во Охрид. Од националната канцеларија на УНЕСКО информираа  дека посетата, која требаше да се реализира во февруари годинава, доцни поради недостигот на слободни термини, а не како што се шпекулира во јавноста, дека експертите целосно ја откажале.

Последниот мониорнинг на УНЕСКО беше пред неколку години, кога тие вршеа детален увид на Плаошник, по што констатираа дека проектите не ги нарушуваат еколошките и археолошките стандарди.

Се претпоставува дека групата повторно ќе  врши увид на Плаошник, а најверојатно и на хотелот во Лагадин, на проектот Експресен пат до Свети Наум, како и на планираниот скијачкиот центар на Галичица.

Претходно, Комитетот за светско наследство на УНЕСКО на 40. седница во Истанбул изрази сериозна загриженост за иднината на регионот на Охрид, поради бројните инфраструктурни проекти кои беа предложени, што потврдува дека тие најверојатно би предивикале значителни потенцијални влијанија врз исклучителната универзална вредност на регионот на Охрид.

Еколошките здруженија покренаа петиции, а експертите им дадоа поддршка во  барањата власта да се повлече од намерата за реализација на проектите, вклучувајќи го експресниот пат Охрид – Пештани преку Галичица, скијачкиот центар на Галичица, новата елитна населба во Студенчишко Блато и туристичко-развојната зона во Љубаништа. Еколозите укажуваат на правото, но  и должноста да се зачува ова наследство и да се пренесе на идните генерации, не само во Македонија, туку и како светско културно наследство.

Тие предлагаат мораториум на овие, како што ги дефинираат,  деструктивни проекти и целосна имплементација на законот за управување на природното и културно наследство во регионот на Охрид.


Денеска се одбележува Меѓународниот ден на театарот


Скопје, 27 март, 2017 - 12:31 (META) 

Денеска се одбележува Меѓународниот ден на театарот на тој начин што ќе се играат претстави и ќе се чита пораката посветена на сценската уметност.

Автор на светската порака е француската актерка, Изабел Ипер, а македонската порака ја напиша Благој Мицевски, костимограф, режисер, уметнички директор на Народниот театар од Битола.

-Не постои театарот поради нас, туку ние постоиме благодарејќи му нему. Театарот е силен. Тој се спротивставува и преживува сè војни, цензури, сиромаштија – вели Ипер во пораката.

Меѓународниот ден е проект инициран од Интернационалниот театарски институт (ИТИ), меѓународно здружение на УНЕСКО основано со цел да се поврзат театарските работници и за полесен проток на информации помеѓу нив.


„Охрид СОС“ повторно бара Општина Охрид да го поништи одобрението за градба во Лагадин


Охрид, 15 март, 2017 - 13:56 (META) 

Активисти на граѓанската иницијатива „Охрид СОС“ велат дека се згрозени од последните изјави на Општина Охрид, во врска со одобрението за градба на хотел во Лагадин.

„Општина Охрид упорно го продолжува своето безочно противзаконско дејствување, но не можеме да кажеме дека очекувавме да постапат законски имајќи го предвид импресивниот обем на прекршени закони и подзаконски акти, како и Уставот на РМ, со издавање на незаконското одобрение за градба на хотел во Лагадин. Природно е сите вмешани кои се под ризик да бидат санкционирани, да стојат на своето самоволие до последно зашто за нив во моментов нема друг излез“, велат од иницијативата.

Оттаму додаваат дека според членот 244-а од Кривичниот законик на РМ, „службеното лице во локална самоуправа кое ќе донесе решение за локациски услови спротивно на важечки урбанистички план, ќе се казни со затвор од три до осум години“.

„Според истиот овој член, службеното лице подлежи на истата казна доколку при издавањето на бесправно решение за градба му нанесе штета на друг. Во случајов огромна материјална штета му беше нанесена на првиот сосед, кај кој беше урната терасата и почна да пука бетонската плоча внатре во куќата, со што се наруши статиката на целата конструкција и објектот стана опасен по животот на тие што престојуваат во него. Законот за инспекциски надзор е, исто така, јасен. Непостапување по решение издадено од инспекциска служба повлекува плаќање глоба и поведување прекршочна постапка по службена должност“, прецизираат од „Охрид СОС“.

Активистите потсетуваат дека моментално на сила како плански документ за потегот Лагадин-Пештани се забранува градење во заштитниот појас од 50 метри од највисокиот водостој на езерото.

„Актот е донесен без никаква јавна расправа, спротивно на сите демократски начела и принципи, а освен тоа, за него не е спроведена ни задолжителната постапка за оцена на влијанија врз животна средина како што се наведуваше во известувањето од Државниот инспекторат за животна средина. Во пресрет на реактивната мисија на УНЕСКО, на која ќе се решава дали ќе го задржиме или изгубиме статусот, Општината покажува не само целосна неодговорност туку и општа неспособност за добро владеење“, додаваат од „Охрид СОС“.


Странски експерти ќе го надгледуваат Охридското Езеро


Охрид, 5 март, 2017 - 15:31 (META) 

Во текот на овој месец претставници од УНЕСКО ќе го разгледуваат извештајот за статусот и за преземените чекори по утврдената потенцијална опасност за природните и за културните добра на Охридскиот Регион.

Претходно, домашни експерти вршеа надзор на состојбата со нивото и со загадувањето на Охридското Езеро.

Се стравува дека можно е Охридскиот Регион да се најде на листата на светско наследство во опасност на УНЕСКО.

Како причина се наведуваат плановите за изградба ски-центар на Галичица, патот над Пештани, железничкиот коридор 8 и изградбата на хотел во заштитениот зелен појас во населбата Лагадин.


Попоски: Дачиќ добро знаеше во која земја е дојден


Скопје, 9 февруари, 2017 - 14:41 (META) 

Српскиот министер за надворешни работи, Ивица Дачиќ, добро знаеше во која земја доаѓа, изјави шефот на македонската дипломатија, Никола Попоски, одговарајќи на новинарско прашање дали Дачиќ знае која земја ја посетува.

– Да, добро знаеше каде дошол и не е единствениот во Србија што знае која е оваа земја. Ги поканувам да дојдат и да ја посетат Македонија затоа што Македонија има што да понуди да се види – рече Попоски.

На прашањето дали добил појаснување од Дачиќ за неговите изјави, Попоски истакна дека тоа не било ништо поинакво од претходните изјави.

– Објаснувањето не беше ништо поинакво, но ја разбираме чувствителноста што ја имаат, особено пред гласањето за влезот на Косово во УНЕСКО. Сепак, ние сме одлучни да продолжиме со регионалната соработка и да ја продлабочуваме – додаде Попоски.

Дачиќ во новогодишното интервју изјави дека во Србија биле „будали“ кога ја признале Македонија под уставното име, како и дека во понатамошните мултилатерални односи ќе го користат акронимот БЈРМ.