Адеми: Пет отсто повисоки плати за наставниците од септември 


Скопје, 7 февруари, 2019 - 14:29 (META) 

Во 2019 година, вкупно за образование ќе се трошат 26,1 милијарда денари, што е зголемување на буџетот за седум отсто повеќе од лани. Парите ќе се трошат меѓудругото, и за повисоки плати за наставниците, информира на брифинг со новинарите денеска министерот за образование и наука, Арбер Адеми.

– Минатата година имаше зголемување на платите за пет отсто, а за уште пет отсто ќе се зголемат и од следната учебна година. Освен во основното и во средното образование, зголемување на платите ќе има и во високото образование. Најголем дел од парите, 16,3 милијарди денари, ќе се трошат во основното и во средното образование, а исто така, ќе се инвестира и во нова математичко-информатичка гимназија – рече Адеми.

Од буџетот за образование, една милијарда денари повеќе ќе има и за блок-дотациите, кои министерството им ги дава на општините, а се наменети за училиштата. За високото образование, министерот информира дека ќе се трошат 6, 45 милијарди денари.

– Ќе се вложува во инфраструктура, ќе се градат нови учлишта и нови спортски сали, а предвидени се пари и за универзиетот „Мајка Тереза“. Одредивме и локација за оваа високообразовна институција, таа ќе биде сместена во касарната „Илинден“. Ќе вложуваме и во обнова на сите студентски домови, а заедно со Министерството за финансии ќе разгледаме кои домови се приоритетни за обнова, иако речиси сите се соочуваат со потешкотии – изјави Адеми.


Распустот нема да продолжи, од утре сите на школо


Скопје, 22 јануари, 2019 - 14:54 (META) 

Министерството за образование и наука соопшти дека од утре учениците се враќаат на настава. Распустот беше два дена продолжен поради загадувањето на воздухот.

„Согласно препораките на Министерството за животна средина и просторно планирање, а имајќи ги во предвид и препораките на Интерсекторската работна група за следење на состојбата со квалитетот на амбиенталниот воздух, Министерството за образование и наука информира дека второто полугодие започнува утре, и тоа за сите ученици од јавните и приватните основни и средни училишта во сите општини во Република Македонија“, информираат оттаму.

Денеска во Владата информираа дека мерките и препораките за заштита од загадувањето што ги воведе завчера Владата, од утре престануваат да важат бидејќи концентрациите на ПМ10 честичките се под дефинираниот праг на алармирање од 200 микрограми на еден кубен метар, соопштија денеска од Владата.

Во соопштението се наведува дека прагот за алармирање на суспендирани честички со големина до 10 микрометри (надминување на вредноста од 188 микрограми на еден кубен метар во текот на два последователни денови) и добиената временска прогноза од Управата за хидрометеоролошки работи, е надминат на мерното место Струмица, за каде остануваат во сила мерките и препораките.


Сипаниците може да го одложат почетокот на второто полугодие


Скопје, 11 јануари, 2019 - 14:34 (META) 

Министерството за образование и наука ја следи ситуацијата со епидемијата од сипаници, во координација е со министерствата за здравство и за труд и социјална политика и врз основа на состојбата на терен, ќе одлучи за евентуално одложување на второто полугодие, кое по правило треба да започне на 21 јануари, изјави денеска министерот за образование Арбер Адеми.

Во МОН потсетуваат дека согласно Законот за основно образование, при запишувањето на детето во прво одделение родителот е должен да достави потврда за примените задолжителни вакцини за детето, издадена од надлежна здравствена установа.

– Според тоа што ќе го имаме на терен, ќе преземеме мерки во пресрет на второто полугодие. Ќе биде преземено тоа што е неопходно од наша страна како надлежна институција. Треба да водиме грижа и за следење на воспитно-образовниот процес во основно и за вакцинацијата на нашите деца. И во постојниот закон е предвидено дека при упис на децата во основно, нивните родителите треба да докажат дека биле вакцинирани – рече Адеми.

Членот во законот со кој се предвидува задолжително приложување потврда за примени вакцини, го има и во новиот Закон за основно образование кој е во фаза на изработка, а ќе биде ставен и на јавна консултација.


Родителите се жалат на непрофесионален кадар во училиштата


Скопје, 3 јануари, 2019 - 12:00 (META) 

Во некои скопски училишта, бројот на запишани или заинтересирани ученици за упис е премногу голем, па дури има и ученици кои патуваат од подалечни општини до одредено училиште поради наставниот кадар, пишува „Порталб.мк“.

Родителите во овој случај ги обвинуваат општината и Министерството за образование и наука поради партиски вработувања и вработувања со партиски врски за несоодветни лица да бидат наставници.

Од Министерството за образование и наука ги објаснуваат условите за вработување, и според законот, овој сектор само дава согласност за вработување, додека конкурсот за слободното место го огласува општината, а изборот го врши училиштето.

„За вработување на наставник мора да бидат исполнети неколку услови, ако тој завршил факултет во отсек за кој е отворено работното место, како и полагањето стручен испит, што е услов за донесување одлука за неопределено вработување во некое училиште“, изјави „Порталб.мк“, портпаролката на МОН, Лаура Папранику.

Таа додаде дека за овој испит се формираат комисии и кандидатите подлежат на тестирање, така што тие кои ќе го положат овој испит, стануваат професионални наставници.

Универзитетскиот професор Авзи Мустафа, неодамна го обвини МОН за слабиот кадар, бидејќи според него кадарот треба да биде повеќе ангажиран во обуката и контролата на развојот на учењето во училиштата во Македонија. Според него, обуката треба да се спроведува во училници во присуство на ученици и родители, а не во хотели и сали надвор од училиштата.


Училниците се преполни поради недостиг на квалификувани наставници


Скопје, 17 декември, 2018 - 11:07 (META) 

Недостатокот од професионални кадри e eдна од причинитe поради која нeколку основни училишта во Скопјe сe соочуваат со голeм број на учeници и нeдостаток на простор, пишува „Порталб.мк“.

Родитeлитe бараат наставницитe да работат повeќe со нивнитe дeца, и во потрага по добар наставен кадар, често се случува да ги запишуваат во училишта што нe сe на територијата на општината кадe што живeат, бeз да сe зeмe прeдвид законот што тоа го забранува. Дирeкторитe нe ги одбиваат дeцата, и со тоа ги прeоптоваруваат училиштата.

Дирeкторот на основното училиште „Пeтар Здравковски-Пeнко“, Eнис Мeмeти за „Порталб. мк“ објаснува дeка поради персоналот и барањата на родитeлитe да ги запишат дeцата во ова училиштe, во eдна паралeлка e надминат законскиот опрeдeлeн број, а тоа e 34 учeници.

„Ниe имамe добар пeрсонал и родитeлитe сe брзаат да ги запишат нивнитe дeца во нашeто училиштe кај најдобритe наставници“, додадe Мeмeти.

Исто така и дирeкторката на основното училиштe „Исмаил Ќeмали“, Бурбуќe Имeри за изјави дeка eдна од причинитe за бројнитe барања на родитeлитe да ги запишуваат нивнитe дeца во ова училиштe e и успeхот на наставницитe во наставата.

„Во ова училиштe рeчиси сeкоја паралeлка e на граница или го надминува законски дозволениот број на учeници во eдна паралeлка, а eдна од причинитe e порастот на насeлeниeто во овој дeл на Чаир, но исто така и квалификуваниот и успeшeн пeрсонал во работата што ја вршат“, изјави Имeри.

Унивeрзитeтскиот профeсор Авзи Мустафа, вeли дeка родитeлитe како никогаш досeга ги бираат наставницитe, бидeјќи спорeд нeго нeкои наставници нe работат доволно со учeницитe.

„Со сeта почит што ја имам за учитeлитe и наставницитe, за жал постојат и наставници кои залуталe, и поради тоа повeќeто од родитeлитe ги ориeнтираат дeцата кај ониe наставници кои покажуваат подобри рeзултати. Ова e eдна од тиe причини поради кои смeтам дeка сeкој родитeл e заинтeрeсиран да го запишe своeто дeтe кај наставник кој ќe го учи и воспитува“, изјави  Мустафа.

Тој објаснува дeка МОН трeба да организира повeќe сeминари и проeкти за унапрeдувањe на образованиeто, но нe да организира сeминари по хотeли и сали, туку тиe да сe спровeдува во училиштата.

„Што поскоро трeба да сe прeзeмат чeкори за да сe спровeдат внатрeшни рeформи, да барамe мeтоди, најдобритe форми на настава, кадe што ќe сe бара учeникот да бидe повeќe ангажиран на час, прeку работа во групи, интeрактивна настава“, рeчe Мустафа.

Родитeлитe бараат да сe изврши соодвeтна сeлeкција на наставницитe спорeд вeштинитe а нe спорeд партиската книшка и политиката да ги тргнe рацeтe од образованиeто. Исто така МОН, Испeкторатот и општината да спровeдуваат повeќe контроли за одвивањeто на наставата во училиштата.


За три месеци од Штип во странство се иселиле 48 основци


Штип, 5 декември, 2018 - 14:56 (META) 

Од почетокот на  учебната година до крајот на ноември, од основните училишта во Штип се испишале 48 ученици. Тоа значи дека секој втор ден во странство заминувал по еден ученик. Во истиот период, 12 ученици од средните училишта се испишале поради заминување во странство.

Податоците се базирани на исписниците од училиштата, во кои прецизно е наведена причината за отпишувањето.

За разлика од минатите години, кога се чекаше да се заврши училишната година, па се повлекуваа децата во земјите каде работат нивните родители, последните две години, децата се отпишуваат од училиште во кој било период од училишната година. Во основните училишта во Општината Штип, настава посетуваат над 4.000 ученици.

За разлика од Штип во Кочани за овие три месеци се испишале 18 ученици. Интересно е дека од кочанските училиштата си заминуваат и наставници. Работата за овие три месеци ја напуштиле четворица наставници.

Од останатите општини во регионот, од  делчевските училишта се отпишале 13 основци, но има и шест новозапишани ученици, додека во Македонска Каменица, каде изминатите години имаше значајно ислелување, од почетокот на учебната година си заминале само двајца ученици.


Општина Чаир има проект за проширување на училиштето „Исмаил Ќемали“, на ред е МОН


Скопје, 23 ноември, 2018 - 10:21 (META) 

Од Општина Чаир, под чија надлежност е основното училиште „Исмаил Ќемали“, велат дека имаат проект за решавање на проблемот на преголемиот број на ученици, каде што во речиси сите паралелки е надминат максималниот број дозволен со закон – 34 ученици.

Од оваа општина велат дека барањето за проширување на сегашниот училиштен објект е испратено до Министерството за образование и наука и дека се чека одобрувањето, по што ќе започнат со реализација на предвидениот проект.

Портпаролот на Општина Чаир, Куштрим Ала за „Порталб.мк“ објасни дека во подготвениот проект од општината, се планира да се изградат уште осум паралелки.

Директорката на ова училиште, Бурбуќе Имери изјави дека најоптоварени се паралелките од петто одделение, каде што во секоја паралелка е надминат бројот од 34 ученици, а во некои случаи тој достигнува и до 40.

Таа рече дека најдобро би било да се изгради ново училиште, бидејќи според неа, проширувањето на сегашниот објект е краткорочно решение и дека во иднина бројот на ученици повторно ќе се зголеми.И наставниците се пожалија дека е многу тешко да се работи со толку голем број ученици во една паралелка, и велат дека се потребни итни решенија.

Инаку, согласно законот на Министерството за образование и наука, минималниот број ученици во еден клас е 24, а максималниот 34, но паралелки може да се формираат и со помал број ученици доколку се исполнат условите.

Родителите бараат Општината Чаир да бара долгорочно решение на проблемот, МОН да се ангажира повеќе за распределба на паралелките во кои е надминат максималниот број на ученици определен со Закон и изградба на училишта, а таму каде што има потреба, Министерството за финансии да даде согласност за спроведување на законот.


„Три едукации и две наредби за отстранување на неусогласености“ по контролата на АХВ во школите


Скопје, 23 ноември, 2018 - 10:16 (META) 

Иако државата преку Министерството за образование и наука, минатата година најавуваше дека ќе започнат засилени контроли од неколку институции на оброците што ги добиваат учениците во училишните мензи, засега нема ништо од тоа. По низата реакции на родители преку социјалните мрежи, дека во храната децата наоѓале парчиња пластика, остатоци од зеленчуков отпад, како и тоа дека немало крем во кифлите со крем, или пак, пецивата имале помала грамажа од пропишаната, поранешната министерка за образование и наука Рената Дескоска, најавуваше дека целиот процес ќе се надгледува интерресорски, преку неколку државни институции – Министерството за образование и наука (МОН), Министерството за здравство, односно Институтот за јавно здравје, Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), како и Државниот пазарен инспекторат.

Од почетокот на учебната година, контроли во училишните мензи спровеле само инспекторите од АХВ, кои констатирале ситни неправилности.

– Агенцијата за храна и ветеринарство не е надлежна за вршење на контрола на нормативите кои се пропишани за исхрана во училиштата за кои се надлежни локалните самоуправи, Министерството за образование и Пазарната инспекција. Инспекциските служби на Агенцијата ја контролираат безбедноста на производите, хигиенските услови при подготвувањето и послужувањето на храната во градинките и училиштата, како и здравствената состојба на лицата кои манипулираат со храната. Контроли се вршат и на објектите од каде се добавува храната, исклучиво од аспект на безбедност – информира Велика Атанасова од АХВ.

Таа додава дека во септември и октомври, инспекторите од Агенцијата спровеле 54 контроли во училиштата каде има организирана исхрана на деца, а со контролите констатирани биле „мали неусогласености“ со прописите кои се однесуваат на безбедноста на храната за што се изречени мерки „три едукации и две наредби за отстранување на неусогласености“ (неофарбани ѕидови во мензите, незаверени санитарни книшки).

Министерството за образование и наука годинава во мај усвои нов правилник за исхрана, во кој се пропишани стандардите за исхрана и за оброците во основните училишта. Засега од МОН нема најави дека ќе има интерресорски контроли на храната. Министерот Арбер Адеми не е достапен да информира дали се планира да се направи нешто во однос на овој дел.

Додека беше прв човек во МОН, Дескоска изјавуваше дека биснис-интересите на градоначалниците и добавувачите на храна, не смеат да бидат пред здравјето на децата.


По тројца ученици на една клупа во „Петар Здравковски Пенко“ во Општина Бутел


Скопје, 24 октомври, 2018 - 11:30 (META) 

Основното училиште „Петар Здравковски Пенко“ во Општина Бутел, се соочува со голем број на ученици, поради недостаток на простор. Во ова училиште има 1.654 ученици, поделени на 65 паралелки на три наставни јазици, албански, македонски и турски јазик. Некои од албанските паралелки се пренатрупани, дури и со 37 ученици. „Порталб.мк“ го посети училиштето, на една клупа има и по тројца ученици, што го попречува учењето на децата.

Од друга страна, паралелките на македонски и турски наставен јазик, поради немање деца работат со по 10 ученици.

Родителите се жалат во врска со овој проблем, и вината ја гледаат во раководството на училиштето, со обвинување дека се прифаќаат деца кои не се од оваа населба, и на тој начин се преоптоваруваат паралелките.

„Многу деца кои се примени во училиштето не се од оваа населба, ги избегнуваат училиштата во нивна близина за да ги донесат своите деца овде. Јас не знам зошто се дозволува нивниот прием ако паралелките се веќе преполни со ученици и со тоа им нанесуваат штета на нашите деца, бидејќи наставниците не можат да работат со сите 37 ученици, во толку краток временски рока колку што трае еден час”, велат родителите , кои беа се насобрани пред училиштето чекајќи ги нивните деца да ја завршат наставата.

Раководството очекува одговор од Министерството за образование на нивната реакција за поделба на паралелката која го брои повеќе од 34 ученици.

Директорот на основното училиште „Петар Здравковски-Пенко“, Енис Мемети за „Порталб.мк“ вели дека интересот на децата за запишување во ова училиште е огромен, а сега е поднесено барање и во општина и во МОН за проширување и зголемување на бројот на паралелки.

„Ние сме во разговори со општината и МОН идејата е од порано, но дојде до политички турбуленции сега кога повторно почнавме со нашето барање. Пред две недели имавме средба со Министерот за образование, Арбен Адеми и ја обновивме оваа идеја, и верувам дека до следната година таа ќе биде во програмата на МОН, за проширување на објектот на нашето училиште”, рече Мемети.

Тој додаде дека поради вработените и барањата од родителите за да ги запишат децата во ова училиште, една паралелка го надминува бројот пропишан со закон, што е 34 ученици, и дека до Министерството е поднесено барање за поделба на истата.

„Имаме добар наставнички кадар и затоа родителите брзаат да ги запишат децата кај нашите најдобри наставници. Има една паралелка со повеќе од 34 ученици и ние веќе имаме поднесено барање за поделба, па сега чекаме одговор од Министерството за образование и наука ја имаме поднесено потребната документација за оваа поделба. Да се отворат дури пет паралелки во прво одделение, тие веднаш се пополнуваат, интересот е огромен“, додаде Мемети.

Согласно законот на Министерството за образование и наука, минималниот број ученици во еден клас е 24, а максималниот 34, но паралелки може да се формираат и со помал број ученици доколку се исполнат условите.

Родителите бараат МОН да ја подели паралелката која го надминува бројот на ученици предвидени со закон,  а раководството на училиштето да го применува законот и да не дозволи надминување на бројот на ученици за време на уписот како и да се зголеми простор на објектот согласно потребите.

Секој родител кој има поплаки за нерегуларности во основните училишта на Македонија може да го пријави случајот во два сектори и одговорни лица во Министерството за образование и наука.

Секторот за основно образование има две единици Единица за основно образование
и Единица за финансирање на основното образование и развој на кариера. Раководител на сектор е Елена Ивановска +389 2 3117 896 elena.ivanovska@mon.gov.mk.

Во Сектор за стандарди на учениците и студентите постојат Единица за стандард на учениците и Единица за стандард за студентите.Одговорни лица за овие сектори се Ќенан Сали +389 2 3117 896 qenan.sali@mon.gov.mk и Џемиле Идризи +389 2 3117 896 xhemile.lamallari@mon.gov.mk


МОН: Дистрибуирани учебниците за основно, средношколците ќе ги добијат до 15 октомври


Скопје, 3 октомври, 2018 - 15:01 (META) 

Учебниците за основно образование кои се откупени од издавачките куќи, ги испорачуваат до училиштата, а дистрибуцијата заврши минатата недела, информираат во Педагошката служба при Министерството за образование и наука.

– Испораката на учебници за средно образование пак, очекуваме да заврши до средината октомври. Во процесот на испорака на учебници, им укажуваме на училиштата да внмаваат на роковите за пополнување на формулари за нарачка како и на тоа да ги читаат дадените упатства од страна на Педагошката служба – велат оттаму.

Има едно апсурдно правило според кое, министерството бара од училиштата, во мај да достават број на потребни книги за идната учебна година, иако во мај никој не знае колку точно нови ученици би се запишале за да се знае колку учебници ќе бидат потребни.

На прашањето дали се планира ваквата практика да се промени, од Педагошката служба велат дека станува збор само за првооделенците и тука имаат можност до 20 септември да го корегират бројот кој го пријавиле во мај.

– Се размислува и за законски измени, но секое пролонгирање на нарачката значи и пролонгирање на дистрибуцијата, така што треба внимателно да се размисли за ова проблематика – додаваат од таму.

До минатата година, немаше можност да се купи учебник во слободна продажба зашто авторските права ги има министерството. Од оваа година, тоа е овозможено.

Оваа власт ја продолжува политиката на бесплатни учебници за сите ученици. Како што за „Мета“ изјави неодамна заменик министерот Петар Атанасов, ќе се настојува тие да бидат што подобри во однос на квалитет.

-Моја интенција е да во пониските нивоа на образование учебникот да биде главно помагало, но во секоја наредна година, мора да се изнаоѓаат и нови алатки и извори на информации. Учениците неопходно е сами да учат да експериментираат и да истражуваат – рече тој.

disklejmer1-01