СТЕП: Туристички пакети за природните и културни вредности на Македонија и Албанија


Тетово, 24 јануари, 2019 - 11:04 (META) 

На заеднички состанок во селото Јанче, партнерите во Проектот за зајакнување на иновативен туризам (СТЕП) ги договараа туристичките пакети што ќе се нудат заеднички во северозападна Македонија и во регионот Елбасан во Албанија.

Учесниците од Албанија на средбата во комплексот „Туто“ во живописното село во општина Маврово – Ростуше, кој исто така е член на мрежата на СТЕП, претставија неколку пакети со туристички содржини што се насочени кон запознавање со културните вредности и традиционалните дејности, како и за активен планински туризам.

Тие предвидуваат пакет за езерото Белши и Сеферан, со опција за кану, фотографирање, запознавање со традиционалната облека а сместувањето би било во Елбасан или Ѓинари.

Вториот пакет што се предвидува е „Виа егнација“, со посета на Пеќин, Елбасан, Ѓинар, со можност да продолжува во Македонија.

Третиот пакет е „Бањите на Елбасан“, а четвртиот пакет ги вклучува Грамш, кањонот Холта и посета на некои пештери.

Петтиот пакет на СТЕП го опфаќа националниот парк „Шебеник – Јабланица“, а се предвидуваат и велосипедски планински тури, за што се предложени 10 потенцијални патеки.

Последниот пакет е „Ден на летото“ во Елбасан.

Македонскиот дел од СТЕП презентираше неколку пакети, од кои првиот е за културните споменици на Полог. Следниот пакет ги опфаќа туристичките центри Попова Шапка и Маврово, со можностите за туризам во сите годишни времиња.

Интересен пакет, кој би можел да се спои со албанскиот е „Виа Егнација“ и запознавање со неговите остатоци.
Последниот пакет што е предвиден на територијата на Македонија е посети на пештерите и другите природни знаменитости во Полог.

Дополнително, разгледувани се можностите и за наменски пакети, како што се планинарење, потоа дегустација на сирења на Шар Планина и на Бистра, како и земјоделски туризам и параглајдерство, но и посебно скроени тури според желбите на посебните туристи.

По дефинирањето на пакетите, СТЕП во февруари ќе организира дводневни работилници за учесници од ресторани, хотели, туристички агенции, хостели и други сместувачки капацитети.

Целта на СТЕП е промовирање на енергичен туристички сектор кој ефикасно се прилагодува на потребите на домашните и меѓународните пазари и придонесува за забрзување на растот и стимулирање на отворањето нови работни места во прекуграничната туристичка зона помеѓу Македонија и Албанија. Проектот е финансиран од ЕУ, преку програмата ИПА2.

Проект-партнери се Фондацијата „Метаморфозис“, Центарот за регионален развој „Полог“ и Советот на Округот Елбасан.


Онлајн апликација за членство во проектот за иновативен туризам (СТЕП)


Скопје, 15 ноември, 2018 - 10:50 (META) 

Заинтересираните туристички капацитети кои сакаат да станат дел од мрежата на Проектот за зајакнување на иновативен туризам (СТЕП), отсега тоа ќе може да го направат и електронски.

Тоа може да се стори со пополнување на овој електронски формулар, по што од СТЕП ќе контактираат со апликантот.

Целта на СТЕП е промовирање на енергичен туристички сектор кој ефикасно се прилагодува на потребите на домашните и меѓународните пазари и придонесува за забрзување на растот и стимулирање на отворањето нови работни места во прекуграничната туристичка зона помеѓу Македонија и Албанија. Проектот е финансиран од ЕУ, преку програмата ИПА2.

Проект-партнери се Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, Центарот за регионален развој „Полог“ и Советот на Округот Елбасан.


Туристичките водичи во Охрид се брендираа 


Охрид, 14 ноември, 2018 - 14:59 (META) 

Oхридските туристички водичи се брендираа, а истовремено денеска беше ставен во функција туристичкиот Инфо-центар во центарот на Охрид. Три години после неговото поставување, објектот ќе је оправда својата намена.

„Регистрираните туристички водичи, со опремата која што ќе ја добијат, ќе бидат вистински репрезент на градот. За таа цел беа набавени и изработени маички и чадори кои ќе бидат брендирани“, вели Климент Наумов, претседател на здружение на туристички водичи „Кеј” Охрид.

Тој додаде дека станува збор за проект кој дополнително ќе се развива, проект кој ќе помогне да се реализираат голем број идеи за подобра туристичка служба во Охрид. Една од целите е, на овој начин да се направи дистинкција помеѓу лиценцираните и т.н „диви“ туристички водичи.

„Во инфо-центарот, секој турист треба да ги добие сите потребни информации за сместувачки капацитети и ресторани, безбедност на планина, еднодневни тури ги нудат членките на Здружението „Експлорер““, кажа претседателот на Здружението, Димитри Димитров.

Инаку, главната цел на здружението „Експлорер“ ќе биде промоција на националниот парк „Галичица“ и што тој може да им понуди на туристите.


Хотелиерите реагираат за лошата состојба на туристичкиот центар Попова Шапка


Тетово, 5 септември, 2018 - 16:18 (META) 

Хотелиерите на Попова Шапка реагираат што двоседот „Св.Илија“ не работи од февруари лани и велат дека без негово функционирање, не може да се одвива никаков туризам. Загрижени се што толку долго време никој не презема ништо и нема никакви вложувања во овој познат туристички центар.

Освен тоа, стагнира и изградбата на шестоседот. Хотелиерите велат дека досега немало толку слаба организација на Попова Шапка. Делот од планината каде што е започната изградбата на шестоседот е во хаотична состојба, без никакви најави за продолжување на градежните работи и завршување на проектот.

Тие особено се жалат и на проблемот со отпадоците. Голем дел од туристичкиот центар е затрупан со смет, а од надлежните нема никаква реакција. Уште на самиот влез од Попова Шапка се забележува голема количина на отпадоци и непријатна миризба.

Заради ваквата состојба на Попова Шапка, хотелиерите стравуваат за престојната туристичка сезона. Велат, во ваква ситуација, тешко можат да привлечат туристи. Апелираат до надлежните за што поскоро справување со овие проблеми.


Нов планински туристички производ кој ги поврзува Македонија, Албанија и Косово


Пешкопеја, 13 август, 2018 - 11:09 (META) 

Нов транс-национален планински туристички производ „Хај скардус треил“ (High Scardus Trail) кој ги поврзува планинските масиви во пограничните области на Албанија, Македонија и Косово беше промовиран на 11 август во Пешкопеја, Албанија.

Во рамките на промоцијата, имаше и промотивно планинарење на две групи по две патеки патеки кои се дел од ХСТ,  Битуше – Веливар – Хиноске и Торбешки мост – Кораб – Радомир.

Планинарите кои тргнаа од Битуше, Македонија на врвот Веливар се сретнаа со планинарите кои тргнаа од Попинар, Албанија и заедно се спуштија во селото Хиноске, Албанија.

Планинарите кои пак го искачија Кораб, на врвот се сретнаа со планинари од Албанија и заедно се спуштија до Радомир, Албанија.

ХСТ има вкупна должина од 495 километри и овозможува создавање на тури со различни должини, траење и нивоа на тежина. Постојат 16 главни секвенци и бројни поврзувачки патеки кои водат до населени места и служат како влезни или излезни точки до или од главната патека.

„495 километри долгата мрежа на патеки го носи латинското име на најголемиот масив во регионот Шар Планина – Скардус, шарена планина. И токму таков разнолик и шарен е и новиот производ со на бои, пејзажи, биодиверзитет, луѓе, традиција, храна“, изјави Аница Палацо, координатор од Македонија на проектот „Перспективи во иднина преку планинскиот туризам“, спроведен од страна Германското друштво за меѓународна соработка (ГИЗ) во име на Германското сојузно министерство за економска соработка и развој (БМЗ).

Целта на проектот е да ги подобри можностите за вработување во туристичкиот сектор во пограничниот регион помеѓу Македонија, Косово и Албанија преку развивање и промовирање на постојните и новите регионални авантуристички понуди за туризам.

Преку овој проект сместувачките капацитети на руралните средини во пограничниот регион се зголемиле со нови 50 легла, а 21 мали претприемачи ги подобриле туристичките услуги надгардувајќи ги нивните капацитети, знаење и вештини. Во рамките на проектот 17 локални претставници биле финансиски поддржани за да нудат туристички услуги преку подобрување на сместувачките капацитети но и угостителство, од кои 13 биле старт-ап бизниси (6 во Албанија, 3 во Косово и 4 во Македонија).

Заменик-министерот за туризам на Албанија, Хајрула Чеку при промоцијата во Албанија рече дека ХСТ претставува диверзификација на туристичките понуди и производи.

„Поврзувањето на селата се добра шанса за соработка на регионот, односно на овие мали земји да им се даде шанса да бидат конкурентни на глобалниот пазар. Тоа е одлична можност за развој на локалната економија преку зголемување на понудата на рестораните, приспособување на куќите за прием на туристи, работа на туристичките водичи и сите што даваат услуги“, рече Чеку.

Од германската амбасада во Албанија истакнаа дека и понатаму ќе поддржуваат вакви проекти кои ќе генерираат економски бенефит за локалното население, развој на туризмот и поврзување на пограничните региони.

Од таму изразија надеж дека проектот ќе заживее, дека ќе има голем број на туристи, ќе ги приближи луѓето од Македонија, Косово и Албанија преку нивното гостопримство и природни убавини, а во исто време ќе има влијание економијата.

 

 


РСС објави повик за грантови за развој на туризмот во земјите од Западен Балкан


Сараево, 16 јули, 2018 - 13:47 (META) 

Регионалниот совет за соработка (РСС) објави програма за доделување на грантови во вкупна вредност од 1,62 милиони евра за развој на туризмот во земјите од Западен Балкан.Парите се наменети за унапредување на инфраструктурата и квалитетот на услугите на културните и авантуристичките рути во регионот.

Со повикот кој ќе трае до 16 август годинава, се очекуваат понуди на субјекти од јавен и од приватен сектор во шест земји на Западен Балкан, по што ќе се доделат грантови за околу 30 или повеќе субјекти или проекти во поединечна вредност до 54 илјади евра, соопштено е од РСС.

На повикот се очекува да конкурираат локални и регионални организации што се занимаваат со туризам, туристички кластери, организации за образование и развој на туризмот, како и национални или паркови на природата.

Програмата за бесповратни финансиски средстав е составен дел од Проектот за развој и промоција на туризмот во вредност од пет милиони евра што го финансира ЕУ, а го спроведува РСС.

Регионалниот совет за соработка е интервладино оперативно тело на земјите членки на Процесот за соработка во Југоисточна Европа, чиј основач и полноправен член е и Македонија.


Министерството за економија промовираше апликација „Посети ја Македонија“


Скопје, 13 јули, 2018 - 15:51 (META) 

Министерство за економија ја промовираше апликацијата „Посети ја Македонија“ (visitmacedonia). Министерот Крешник Бектеши изјави дека апликацијата ги следи светските трендови за дигитализација и иновации во туристичката промоција, а има за цел да го привлече вниманието на туристите, посебно на транзитните.

„Нивната бројка не е за занемарување, само по Коридорот 10 низ нашата земја транзитираат во просек по 3,5 милиони туристи. Ако им покажеме содржини кои ќе ги привлечат бар малку да скршнат од нивната маршрута и да останат некој ден и во нашата земја, сме добиле многу“, истакна Бектеши на денешната прес-конференција.

Проектното решение го изработи „СИМТ“ и вклучува мобилна, веб-апликација и администраторска конзола на три јазици англиски, македонски и албански.

Целта на мобилната апликација, која е во завршна фаза и веќе може да се симне на „андроид“, а во процес на валидација е за „ајфон“, е да понуди брз пристап кон сите потребни информации за да го направи поудобен и поинтересен престојот на туристот во државата.

„Туристите ќе можат да пристапат до информации за објектите од интерес, од типот на споменици, музеи, ресторани, хотели, природни добра, археолошки наоѓалишта на својот мобилен уред и истите ќе му бидат дадени на располагање преку приказ на детали, слики, GPS координати преставени на интерактивна мапа, со оценки и коментари од останати корисници“, посочи Бектеши.

Во мобилната апликација е содржан и механизам за пребарување низ објектите по разни основи, а истите се организирани од аспект на близината на корисникот, според локацијата на уредот кој го користи. Освен тоа, апликацијата содржи и Планер на патување и Патнички дневник, кој претставува трага од патувањето на корисникот, а нуди можност за споделување на социјалните мрежи. Дневникот е воедно интерактивниот дел на оваа апликација и нешто по што апликацијата на нашата земја  се одделува од вакви слични апликации во светот.

Веб-апликацијата дополнително содржи простор за пријавување на угостителски објекти, културни обележја и сл. Имено, фирмите или други засегнати лица ќе можат да го пријават својот објект за истиот да влезе во системот на апликацијата и на тој начин да се промовира.


Холандските туристи најбројни и со најмногу субвенции


Скопје, 9 јули, 2018 - 17:05 (META) 

Во последните 10 години односно од 2008 до 2017 година над 200.000 туристи од Холандија оствариле речиси еден милион ноќевања во Македонија, покажува најновата анализа на „ДАТА“. По нив, најмногу ноќевања имало од туристите од Турција односно 922.046 ноќевања од 600.221 Турци, а 417.959 Срби ноќевале 837.802 пати.

Туристичкиот пик Македонија го доживеала во 1987 година кога имало 2,4 милиони ноќевања од македонски туристи и 1,5 ноќевања од странски туристи. Во последните пет години туризмот бележи благ раст, но сепак бројките се далеку од нивото на кое државата била во 80-тите години.
Минатата година во државава имало 1,4 милиони ноќевања од домашни туристи и 1,3 милиони од странски туристи.

Според анализата, во просек странските туристи остануваат две вечери, домашните четири вечери, а Холанѓаните пет. Од 2013 година, државата на тур-операторите им доделува по 65 евра субвенции за секој холандски турист со најмалку три ноќевања.

 

Објавените визуелизации се дел од проектот D.A.T.A. – Data Analytics for Transparency and Accountability имплементиран од Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“. Овој проект е делумно поддржан од Амбасадата на САД. Мислењата, откритијата и заклучоците или препораките изнесени овде се на имплементаторите/авторите, и не ги одразуваат оние на Владaта на САД.


Пет милиони евра за заеднички туристички понуди на Западен Балкан


Сараево, 28 јуни, 2018 - 14:17 (META) 

Тригодишен проект за унапредување на туризмот преку заеднички туристички понуди во земјите од Западен Балкан, вреден пет милиони евра, беше промовиран денеска во Сараево.

Проектот, како што соопшти Регионалниот совет за соработка (РСС), треба да им помогне на земјите од Балканот да ги прошират и соединат туристичките производи од културниот и авантуристичкиот туризам.

„Во следните три години преку овој проект на РСС, ќе се доделат до 30 мали грантови во вредност од околу 50 илјади евра со цел на унапредување на инфраструктурата поврзана со културниот и авантуристичкиот туризам, при што првите јавни повици за грантови ќе бидат објавени веќе во средината на јули годинава – изјави Горан Свилановиќ, генерален секретар на РСС.

Активностите ќе бидат спроведувани со помош на владите, приватниот и невладиниот сектор, а крајната цел е привлекување што поголем број странски туристи.

Проектот ќе го спроведува РСС, а го финансира Европската унија. РСС е оперативно меѓувладино тело на Процесот за соработка во Југоисточна Европа, чиј основач и полноправен член е и Република Македонија.


Се формира мрежа за иновативен туризам


Скопје, 14 мај, 2018 - 17:12 (META) 

Во рамките на проектот за зајакнување на иновативен туризам (СТЕП) денеска се одржа првата конститутивна седница на мрежата за проширување и унапредување на стратешкиот и координиран пристап до нови и стратешки пазари за извоз на туризам за туристички бизниси и за подобрена комуникација и соработка.

Учесници беа претставници мали и средни претпријатија, владини агенции на централно и на локално ниво, стопански комори, стартери и граѓани, како и невладини организации и медиуми.

На првиот состанок беа разгледани активностите кои ќе доведат до постигнување на резултатите од проектот.

Сите учесници се подготвени да бидат активен дел од мрежата. На средбата беа презентирани и позитивните искуства на некои нови компании и бизниси кои ќе бидат поттик за сите други потенцијални членови.

Утре ќе се одржи првата конститутивна седница во регионот на Елбасан.

Проектот за зајакнување на иновативен туризам (СТЕП) партнерски го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, Центарот за регионален развој на Полог и Советот на округот Елбасан.