АППТ: Туристите годинава потрошиле 64,7 милиони долари


Скопје, 6 август, 2018 - 15:27 (META) 

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ), соопшти дека туристите во Македонија во првиот квартал потрошиле 64,71 милиони американски долари што е повеќе за 26,5 проценти во споредба со истиот период лани.

„Една од активностите што ги реализира АППТ во насока на промоција на Македонија во странски земји, беше интензивирана и реализирана преку строго таргетирање на маркетинг кампања која се пласираше во таргет земјите. Македонија се најде во бројни објави на светски познати магазини и интернет страни, додека интересот на информативни патувања во Македонија континуирано е во пораст. Реализацијата на турите за новинари и тур-оператори кои имаат за цел да го претстават туристичкиот потенцијал на државава важат за дополнение на промоцијата на државава“, се вели во соопштението.

Од Агенцијата оценуваат дека придонесот за целокупниот пораст во туристичката индустрија се должи и на зголемувањето на бројот на летови од и до скопскиот и охридскиот аеродром, но и модернизација на патната инфраструктура во земјава.

„Земајќи го предвид досегашниот тренд на пораст, очекувањата до крајот на 2018 година е овој тренд да регистрира благ пораст поради зголемувањето на број на туристи кои ќе патуваат низ Македонија со автобуси или сопствени возила“, се додава во соопштението на АППТ.


Холандските туристи ја отворија летната сезона во Охрид


Охрид, 2 мај, 2017 - 13:32 (META) 

Првиот сезонски чартер-лет со 180 патници од Амстердам, кои допатуваа со авиокомпанијата „Корендон“ на аеродромот „Св. Апостол Павле“, ја отвори летната сезона во Охрид.

– Покрај редовните линии кои ги имаме преку целата година на охридскиот аеродром – за Базел, Цирих и за Лондон, како и традиционалните чартер-летови од Холандија, ова лето ќе продолжат сезонските летови кои ги отворивме во 2016 година од Белград, Брисел и од Тел Авив, додека нови чартер-летови од Полска ќе почнат од 22 јуни. Еднаш неделно 200 полски туристи ќе доаѓаат на Охридското Езеро, благодарение на договорот што го потпишавме со еден од најголемите полски тур-оператори – изјави генералниот директор на „ТАВ Македонија“, Алпер Ерсој.

Ова лето на охридскиот аеродром се очекува да слетаат 183 авиони од Амстердам, со авиокомпаниите „Корендон“ и ТУИ, кои ќе донесат повеќе од 28.000 холандски туристи, информираат од компанијата.

Во исто време, од мај до октомври 2017 година, со сезонските летови, на охридскиот аеродром се очекуваат околу 2.000 патници од Брисел со „Томас Кук“, потоа 2.300 патници од Белград со „Ер Србија“ и околу 2.600 патници од Тел Авив со „Аркиа“.


Туристичката понуда на Охрид беше презентирана на саем во Москва


Охрид, 12 април, 2017 - 16:40 (META) 

Неодамнешните промотивни активности на Општина Охрид за позиционирање на градот на мапата на атрактивни туристички дестинации на Саемот за туризам во Москва, наидоа на голем пласман во руските медиуми.

Меѓу другите медиуми, Охрид се најде и на веб-страницата „Вотпуск“ која дневно ја посетуваат повеќе од 90.000 посетители, меѓу кои најбројни се претставниците на туристичките агенции, тур-оператори и потенцијалните туристи.

Претставници на туристички агенции, тур-оператори и медиуми го најавија своето учество на промотивната тура „Охрид 2017“, која Општина Охрид годинава ја организра во септември, а поканата во Москва ја упати градоначалникот на Охрид, Никола Бакрачески.


Туристичките потенцијали на Македонија претставени на саем во Турција


Истанбул, 29 јануари, 2017 - 10:40 (META) 

Туристичките потенцијали на Македонија беа презентирани пред претставници од туристичката индустрија на Саемот за туризам во Истанбул на кој присуствуваат повеќе од 80 држави.

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот ги промовираше природата, културата и отоманските споменици во Македонија, како и македонската традиција и градовите кои може да се посетат.

Делегацијата на Агенцијата оствари бројни средби со претставници на познати тур-оператори и компании кои дејствуваат во областа на туризмот.


Француски тур-оператори во Охрид за воспоставување чартер-летови


Охрид, 24 септември, 2016 - 16:33 (META) 

Компанијата „ТАВ Македонија“ преку својот оддел за маркетинг, викендов донесе неколку големи француски тур-оператори за да ги запознае со убавините на Македонија.

Претставници на шест туристички друштва, меѓу кои се и „ТУИ Франс“и „Мондиал турисм“, следниве денови ќе се запознаат со убавините на Охрид и со туристичките потенцијали на градот и на неговата околина.

Целта е француските тур-оператори да ја вклучат Македонија во нивните балкански тури, преку воспоставување редовни чартер-летови од охридскиот аеродром.

Маркетинг-претставникот на „ТАВ Македонија“, Серкан Карахатај, напоменува дека воведувањето нови чартер-летови од аеродромот „Св. Апостол Павле“ преку привлекување на француските тур-оператори е на врвот на агендата на оваа посета.


Француски тур-оператори во посета на Македонија


Скопје, 20 април, 2015 - 14:59 (META) 

Агенцијата за промоција и за поддршка на туризмот организираше информативно патување за тур-оператори и за новинари од Франција, за промоција на Македонија како туристичка дестинација.

Тур-операторите од Франција одржале средби лице в лице со претставници од туристичкиот сектор и со хотелиери во Охрид.

– Тур-операторите од Франција изразија задоволство од успешните средби со бизнис-секторот и беа задоволни од организацијата на Агенцијата за промоција и за поддршка на туризмот. Потенцијал за соработка има, разменија контакти со сите претставници од туристичкиот сектор од Македонија и ќе останат во понатамошна комуникација со нив. Интересот на тур-операторите е проширување на нивната дејност и на македонскиот пазар, привлекување на поголем број потенцијални туристи од Франција – пишува на веб-страницата на Агенцијата.