Интересот на граѓаните за да се приклучат на парно-греење се зголемил за 50 отсто


Скопје, 13 септември, 2018 - 12:38 (META) 

Пред стартот на грејната сезона, се поголем е интересот кај правните лица и домаќинствата во Скопје за бесплатно приклучување кон системот за централно греење, информираат од „БЕГ Снабдување“.

„Од почетокот на акцијата, во август годинава, до денеска пристигнати се вкупно 270 барања за приклучок. Споредено со истиот период лани, интересот за приклучување кон системот за централно греење е зголемен за над 50 отсто. Трендот за повторно приклучување се должи на високиот комфор што го добиваат потрошувачите, за најдобра цена, согласно сите еколошки стандарди. Како резултат на континуираната модернизација на системот за централно греење, квалитетот на услугата е значително подобрена. Повеќегодишното подобрување на квалитетот на услугата и намалувањето на цената, која во периодот од 2013 до 2018 година вкупно се намали од 33 до 66 проценти, во зависност од категоријата на потрошувачи, очекувано го зголеми интересот кај потрошувачите за приклучување“, се вели во соопштението на компанијата.

Акцијата за бесплатен приклучок трае до 15 септември 2018 година. Од 16 до 30 септември корисниците ќе плаќаат 50 отсто од предвидените трошоци за оваа услуга, а од 1 октомври приклучувањето ќе се наплаќа во целост, согласно важечкиот ценовник.


ДИК прави измена на роковникот за ценовниците за медиумско претставување


Скопје, 6 август, 2018 - 9:33 (META) 

Државната изборна комисија денеска треба да изврши промена на роковникот, со која рокот за поднесување на ценовниците за медиумско претставување поврзано со референдумот, закажан за 30 септември, ќе се продолжи до утре.

Само овластениот предлагач, односно Собранието има привилегиран пристап до услугите, кои ги обезбедуваат радиодифузерите, печатените медиуми и електронските медиуми (интернет порталите), предвидени со Изборниот законик.

Сите останати субјекти можат да имаат свое медиумско претставување поврзано со референдумот, но пристапот до услугите на медиумите е под пазарни услови, согласно правилата и политиките за платено рекламирање на секој медиум.

Неискористените термини, медиумот може да ги продаде на други субјекти, под услови договорени со субјектот кој го купил терминот. Ценовниците и условите за медиумско претставување, кои медиумите ги доставуваат до ДИК се однесуваат само на „привилегираниот пристап“ на овластениот предлагач. Сите останати субјекти го договараат своето медиумско претставување со соодветниот медиум, под пазарни услови, информира ДИК.

Овластениот предлагач, услугите кои ги користел за јавната пропаганда ги плаќа од сопствени средства, според ценовниците определени од медиумите и доставени до ДИК. Останатите субјекти, искористените услуги за сопствено медиумско претставување ги плаќаат од сопствени средства.

Референдумот ќе се одржи на 30 септември, откако Собранието на 30 минатиот месец донесе одлука за негово распишување, која потоа собранискиот спикер Талат Џафери ја достави до ДИК.

Референдумското прашање ќе гласи: „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот помеѓу Република Македонија и Република Грција?“.


ДИК: Денеска е последен рок за објавување на цените за закуп на рекламен простор за локалните избори


Скопје, 11 август, 2017 - 14:33 (META) 

Државната изборна комисија се обратила до сите општини за да обезбедат соодветни просторни и технички услови за работа на општинските изборни комисии, за непречено организирање и спроведување на локалните избори на 15 октомври, информираат комисијата.

ДИК ги известила сите општини и Градот Скопје дека се должни најдоцна денеска јавно да ги објават локациите и цените за закуп на рекламните паноа и билборди, додека најдоцна до 25 август, општините и Градот Скопје се должни да ги објават условите за добивање право за користење на местата за истакнување изборни плакати.

„Истовремено, Државната изборна комисија, известува дека денеска е крајниот рок до кога печатените медиуми и електронските медиуми (интернет-порталите) се должни ценовниците да ги достават до ДИК, Државниот завод за ревизија (ДЗР) и до Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК), а радиодифузерите да ги достават и до Агенција на аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ)“, се вели во соопштението.

Во однос на крајниот рок за поднесување листи на кандидати за локалните избори, ДИК известува дека во согласност со роковникот за извршување изборни дејства, крајниот рок е 14 септември, а не како што беше објавено во дел од медиумите 9 септември.