!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

УЈП објави нова листа на должници, прва годинава


Скопје, 11 јануари, 2018 - 10:31 (META) 

Управата за јавни приходи (УЈП) ја објави првата листа на должници за оваа година на која се најдоа вкупно 3.964 физички и правни лица.

Нивните долгови се доспеани до 30 септември и неплатени до 31 декември лани, а се по основ на данок на додадена вредност (ДДВ), данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси за задолжително социјално осигурување, акцизи и царини.

Кај физичките лица и самостојни вршители на дејност, долгот надминува 120.000 денари, додека кај правните лица тој износ е повеќе од 300.000 денари.


Азески: Сè додека има мито и корупција, нема олеснување на трговијата


Скопје, 6 октомври, 2016 - 14:43 (META) 

„Олеснување на трговијата нема да има сè додека не се елиминираат митото и корупцијата. Институциите мора да се заложат за откривање на причините на ваквата појава и за нејзино целосно искоренување“, истакна претседателот на Стопанска комора, Бранко Азески, на регионалната конференција „Поедноставување и хармонизација на царинските постапки во регионот“, која денеска се одржа во Скопје.

Во таа насока се и четирите барања што ги испорача денеска Стопанската комора на Македонија за поедноставување на царинските постапки. Станува збор за поширока примена на поедноставните царински постапки од страна на бизнис-заедницата на ниво на регионот, заживување на електронското, наспроти хартиеното работење во трговијата, користење на добивките од новиот компјутеризиран транзитен систем, како и поголема соработка со комитетот за олеснување на трговијата во рамките на ЦЕФТА.

Според министерот за економија, Дритон Кучи, Македонија има усогласена царинска законска регулатива со царинските прописи во Европската Унија и е меѓу првите членки на Светската трговска организација што ја ратификуваше Спогодбата за олеснување на трговијата.


СКСЗМ бара институционална помош и за компаниите во поплавените подрачја


Скопје, 1 септември, 2016 - 14:06 (META) 

Седум милиони евра изнесува материјалната штета на компаниите во поплавените подрачја, покажува анкетата на Стопанската комора на Северозападна Македонија (СКСЗМ).

Оттаму информираат дека во оваа сума не се пресметани 1,5 милиони евра авансно платен данок на додадена вредност (ДДВ), како и 1,3 милиони евра за царини и за акцизи на уништената стока.

– Штетите од поплавите во Стајковци, Сингелиќ и во Арачиново за најголем дел од бизнисите ќе значат банкрот. Институционалната поддршка изостана, а тие не се моќни сами да застанат на нозе. Сега е вистинско време државата да покаже дека се грижи за стопанството, да се направи план и да се предложат конкретни мерки за заживување на компаниите – истакна претседателот на СКСЗМ, Неби Хоџа.

Тој додаде дека особено на удар се малите фирми, на кои ќе им бидат потребни две години за финансиски да се стабилизираат.

Бизнисмените истакнаа дека голем дел од нив ја стопирале работата. Нури Сулејмани од АД „Сингелиќ“, кој стопанисува со 700 хектари државно земјоделско земјиште, бара надлежните да ги регистриаат сите оштетени, независно дали се домаќинства или бизниси.

– Ние сме обесправени. Државата манифестираше различен аршин. На едни им ги исплаќа штетите, а другите не сака ни да ги евидентира – изјави Сулејмани во чија компанија се стопроцентно уништени површините, опремата, земјоделската механизација, објектите и стоката.

Бизнисмените од поплавените подрачја бараат да се донесе владина одлука за вклучување на економските оператори во институционалниот третман, да почне процесот на утврдување на штетите од релевантните институции и да се донесе одлука за степенот на покриеност на потенцијалните загуби на компаниите од овие подрачја.

– Да се евидентира ДДВ и царината на оштетената стока и да се најде начин за враќање или ослободување од нив на компаниите, без разлика дали тие ќе увезуваат следниот период. Во случај да не се увезува во траење од шест месеци, Комората бара компаниите да бидат ослободени од данок на добивка или други давачки во износ на штетите. Истото важи и за царинските и за акцизните давачки. Се предлага и четири до шест месеци субвенционирање на придонеси за вработените во сите компании – истакна Хоџа.


ВМРО-ДПМНЕ: Намалувањето на невработеноста е најголем успех на оваа Влада


Скопје, 24 март, 2016 - 18:32 (META) 

„Намалувањето на невработеноста е најголем успех на оваа Влада и СДСМ тоа добро го знае. Отворени се работни места во секој град, вкупно 150.000“, се вели во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ, по повод соопштението на СДСМ за вработувањата.

Понатаму во него се потсетува за „намалување на даноците, воведувањето на најнизок рамен данок во Европа, како и за намалените стапки за придонеси за пензиско и за здравствено осигурување“.

– Во периодот од 2006 до 2015 година, повеќекратно се намалени царините на барање на бизнис-заедницата, со што се зголеми конкурентноста на фирмите. Денес фирмите плаќаат 40 отсто пониски царини споредено со 2006 година, додека врз основа на укинати и намалени царински такси и надоместоци, дополнително остваруваат заштеди во износ поголем од 10 милиони евра годишно – се вели, меѓу другото, во соопштението на владејачката партија.