Скоро 74 проценти од месечните трошоци се за храна и за сметки


Скопје, 13 декември, 2018 - 12:20 (META) 

За храна, најсиромашните месечно трошат 74 евра, најбогатите 340 евра. Просечно, на едно семејство му се потребни 528 евра за да го истурка месецот – односно да ги подмири неопходните животни трошоци.

Во измнатиот период, иако инфлацијата се движи во очекувани рамки а според прогнизите таа ќе се засили во следните две години, што значи дека е можен бран на поскапувања, пишува неделната економска анализа на „Порталб.мк“.

Стапките на инфлација од околу два проценти според економистите не се загрижувачки, но во услови кога платите бавно се зголемуваат, секое поскапување влијае на животниот стандард.

Само за храна и за сметки, месечно на едно смејство му се потребни скоро 400 евра. Најновите податоци за месечните трошоци преку минималната синдикална кошница покажуваат дека во месец октомври, 73,5 проценти од месечните расходи завршуваат за да се подмират основните потреби – храна и сметки. Во споредба со лани, истиот месец, трошоците се зголемени можеби незначајно , за околу 190 денари, но сепак ова покажува дека тие се во пораст.

Според тоа колку пари се потребни да се задоволат основните животни потреби, преку дефинираната минимална синдикална кошница – податоците покажуваат дека за исхрана и пијалоци месечно треба да се одвојат 13 486 денари, за домување 10 407 денари, за хигиена 2 300 денари, за превоз 2 386 денари, за облека и обувки 2 168 денари, за култура 1 070 денари и за одржување на здравје 686 денари.

Просечно од вкупните употребени средства во рамките на едно домаќинство скоро 38 отсто завршуваат за исхрана, 11,4 отсто за сметки, станарина, вода, струја, гас, 5,4 отсто од употребените средства се за покуќнина и одржување на домот, 5,1 отсто за облека и обувки и исто толку за сообраќај.

Јавноста неволно ја дочека веста дека дел од производителите на леб ја зголемија цената за околу 20 отсто или од два до три денари. Овој потег го правдаат со зголемување на цените на брашното и на пченицата.


Tрошоците во постапките пред нотарите и извршителите се намалуваат


Скопје, 25 септември, 2018 - 16:29 (META) 

Владата на 90. седница ги прифати предлог – законите за изменување и дополнување на законот за извршување и на законот за нотаријат.

Од таму информираат дека главната цел на овие измени е намалување на трошоците на најсиромашните граѓани кои не можат да си ги платат сметките за комунални трошоци и кои земаат мали потрошувачки кредити.

„Во постапките пред нотарите овие граѓани ќе бидат ослободени од судските такси и од надомест за клаузула за правосилност и извршност. Додека во постапката пред извршителите, според измените на законот, дури 16 ставки за кои досега граѓаните плаќаа одредена сума, со новата тарифа тие ќе бидат целосно бесплатни. Со предлог – законот за изменување и дополнување на законот за извршување, воедно се имплементираат стратешките приоритети на државата определени во Стратегијата за реформа на правосудниот сектор, особено во правец на намалување на трошоците за граѓаните во сите постапки, вклучувајќи ја и прекршочната“, се вели во соопштението на Владата.

Премиерот Зоран Заев и министерката за правда Рената Дескоска ги презентираа деталите на прес-конференција.

„Во постапките пред нотарите овие граѓани ќе бидат ослободени од судските такси и од надомест за клаузула за правосилност и извршност, а нотарската награда ќе биде 10 отсто од главниот долг, но не повеќе од 500 денари. Тоа значи ако долгот е 1.000 денари, надоместокот за нотар ќе биде 100 денари. Ако долгот е 10.000 денари, надоместокот нема да биде 1.000 денари, туку 500 денари. Исто така за сметки за вода, смет, телефон и одржување на заеднички простории во висина до 6.000 денари нема да биде потребно учество на адвокати, како и за сметки за струја и парно до 15.000 денари. Со тоа ќе се исклучат и адвокатските трошоци за лицата кои имаат неплатени сметки до одреден износ“, појасни Дескоска.

Во постапката пред извршител, исто така има големо намалување на трошоците, 16 ставки за кои порано постоеја трошоци, со новата тарифа ќе бидат целосно бесплатни. Некои ставки се намалени до 50 отсто, некои дури и повеќе од 50 отсто.

„На пример, налогот за извршување на трансакциска сметка на физичко лице кое порано чинеше 20 евра, со новиот тарифник ќе биде две евра за долгови до 1.000 евра и ќе се движи до шест евра за највисоките долгови.Наградите на извршителите се исто така намалени, со тоа што се става ограничување дека при извршување на платни налози за комунални трошоци, наградата не може да биде повеќе од 20 отсто од висина на главниот долг“, додаде Дескоска.


Елези: Се намалуваат трошоците за брзите кредити до 200 евра


Скопје, 8 август, 2018 - 12:22 (META) 

Високите трошоци за брзите кредити се намалуваат, а тоа ќе се овозможи со законските измени, кои ги изготви Министерството за финансии.

Вкупните годишни трошоци за потрошувачки кредити се ограничуваат на 55 отсто од кредитот, а порано годишните трошоци не беа ограничени и достигнуваа и до 500 отсто од кредитот. Со измените се опфаќаат и мали кредити под 200 евра кои претходно, не беа законски опфатени.

На пример, ако за 200 евра, граѓаните до сега враќаа и 600 и 1.000 евра, со законските измени тие би вратиле 300 евра.

–  Со измена на Законот, сега вкупните трошоци на кредитот се лимитираат на 55 отсто, или пет пати по стапката на казнената камата од 11 проценти. За споредба, претходно не постоеше лимит, така што давателите на кредити за мали износи и куси временски рокови наплаќаа двојно или тројно повисока сума трошоци од главнината. На пример, за земен кредит од 12.000 денари на два – три месеци, граѓаните требаа да вратат 36.000 денари- рече заменик-министерката за финансии, Ширет Елези.

Претседателката на Организацијата на потрошувачите на Македонија (ОПМ), Маријана Лончар апелираше измените на законот да бидат што побргу усвоени. Таа додаде дека брзо земените кредити не соодветствуваат со одговорното кредитирање.

– Поволно за потрошувачите е тоа што со законските измени се овозможува законот да се применува и на кредитите до 200 евра кои досега не беа опфатени со овој закон, додека кај потрошувачите се создава заблуда затоа што најчесто овие кредити се рекламираат како кредити без камата, а всушност пресметаните трошоци претставуваат скриена камата. Од тие причини ОПМ апелира измените да бидат што побргу усвоени – рече Лончар.

Текстот на законот е поставен денеска на ЕНЕР, така што сите засегнати страни можат да оставаат предлози и коментари.

Брзи кредити до 200 евра нудат околу 20 финансиски друштва и една банка.


Град Скопје предлага одржувањето на фонтаните во Центар да го преземе ЈП „Водовод“


Скопје, 17 јули, 2018 - 14:39 (META) 

Со предлог-одлуката за отстапување на чување, одржување, заштита и користење на фонтани, која ќе се најде пред Советот на Град Скопје на утрешната седница, се предлага јавното претпријатие „Водовод и канализација“ да ја презеде обврската за чување, одржување, заштита и користењето на поголем број фонтани лоцирани во централното градско подрачје, информираат од Град Скопје.

„Со предлог-одлуката Градот Скопје оваа обврска ја префрла на ЈП „Водовод и канализација“, а со истата се опфатени фонтана „Воин на коњ“, подна фонтана на плоштад Македонија, „Матрикс“, фонтани на плоштад „Филип II“ (Карпошово востание), фонтана на мост „Око“, фонтани на плоштад „Богородица“, фонтана во парк „Жена борец“, фонтана на плоштад „ВМРО“. Одржувањето на фонтаните од 2013 година го вршеше Градот Скопје, за чија цел се склучени неколку договори со „Бетон“, за што од градскиот буџет се одвојуваа од 25 до 30 милиони денари годишно. Средствата што досега беа користени за оваа намена, во иднина ќе бидат пренаменети за реализација на капитални проекти“, се вели во соопштението на Град Скопје.

Град Скопје се обврзува да ги подмирува сметките за потрошената електрична енергија на фонтаните, но нема да одвојува дополнителни средства за нивно одржување.


Владата денеска треба да објави колку потроши за прославата


Скопје, 16 јули, 2018 - 10:52 (META) 

Се очекува Владата денеска да го објави деталниот извештај со трошоците направени за големата прослава што се одржа во саботата во 15 градови низ Македонија по повод поканата за преговори за членство во НАТО.

Од Владата велат дека извештајот е во подготовка и се очекува во текот на денот да биде испратен до медиумите.

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски, објави дека според негови информации за прославата се потрошиле 400.000 евра буџетски пари. Оваа информација не беше потврдена од Владата.

На прославата настапија околу четириесетина изведувачи. Етно бендот Љубојна и пејачот Влатко Лозаноски – Лозано, ги откажаа во последен момент своите настапи.

Дел од музичарите тврдеа дека не биле конкретно информирани за природата на настанот, но авторски договор објавен преку социјалните мрежи покажува дека авторите знаеле што потпишуваат.


Заев: Прославата чини колку две театарски претстави, опозицијата да не сее омраза


Скопје, 13 јули, 2018 - 13:34 (META) 

Прославата што е најавена за утре во повеќе градови низ Македонија, во врска со врачувањето на поканата на Македонија за почеток на преговори за членство во НАТО, за премиерот Зоран Заев е многу вредна и има за цел „да се одбележи децениската аспирација на Република Македонија“.

Тој појасни дека прославата се организира со одлука на Влада, дека концептот значи децентрализација, различна и квалитетна музика во многу градови, богата културна програма и според него ќе чини колку две театарски претстави што ги финансира државата.

– Трошоците се од буџетот, а вклучуваат ставки за бина, озвучување, осветлување, надомест за музичарите, промоција – рече Заев и додаде дека службите за односи со јавност веднаш ќе ја објават висината на трошоците откако ќе ги имаат целосните информации од сите субјекти кои се вклучени во настанот.

Премиерот апелираше до опозицијата да престане да сее омраза пред демократското мнозинство во Македонија.

– Македонија заслужи да прослави, затоа ја повикувам опозицијата да им честита на граѓаните и да престане да врши притисок врз музичарите кои на најтранспрентен и чесен начин учествуваат во прославата. Опозицијата треба да се одважи да ја поддржи македонската иднина и да се откаже од сеење омраза, затоа што дури и музичарите и групите низ Македонија се граѓани кои ќе го соопштат својот став на самиот референдум – порача премиерот.


Град Скопје има буџет за уште околу 300 барања за субвенции за велосипеди


Скопје, 4 јуни, 2018 - 11:24 (META) 

Град Скопје ги информира граѓаните дека од објавениот jавен повик на 21 април до денеска, се поднесени 2.860 барања за субвенции за купување велосипед.

„Според предвидените финансиски средства за оваа намена во буџетот на Град Скопје, преостануваат средства за уште околу 300 барања. Средствата што Градот Скопје ќе ги субвенционира се во износ од 50 отсто од вредноста на велосипедот, но не повеќе од 3.000 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход, како и 50 отсто од вредноста на адаптираниот велосипед за лица со телесна инвалидност, но не повеќе од 90.000 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход“ се додава во соопштението.

За субвенционирање на граѓаните за набавка на велосипеди во буџетот на Град Скопје за 2018 година, се предвидени 10 милиони денари, од кои 9 милиони денари се предвидени за субвенции за велосипеди, додека еден милион денари за адаптирани велосипеди за лица со телесна инвалидност.

Јавниот повик се реализира по принципот „прв дојден, прв услужен“.


Трошоците за живот во март се минимално зголемени во однос на лани


Скопје, 10 април, 2018 - 16:42 (META) 

Индексот на трошоците за живот во март 2018 година е на исто ниво како и претходниот месец, а има зголемување од 1,6 отсто во однос на истиот месец лани, објави Државниот завод за статистика.

Пораст на индексите на трошоците на животот во март, во споредба со претходниот месец, е забележан кај свежото и разладеното овошје за 7,1 отсто, житата за 1,6 отсто, замрзнатото овошје за 1,2 отсто.

Во истиот период, намалување на индексите на трошоците на животот е забележано кај оризот за 1,5 отсто, сувото овошје и јаткастите производи за 1,1 отсто, а незначително намалување на цените има кај месото, јајцата, рибата, морските плодови, јогуртот.


„Метаморфозис“: Податоците за трошењата ќе бидат покорисни во машински читлив формат


Скопје, 27 март, 2018 - 16:15 (META) 

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ ѝ препорачува на Владата на Република Македонија да ги објави во машински читлив формат податоците за трошоците на министерствата и другите институции од централната власт.

„Метаморфозис“, која е една од граѓанските организации што цврсто се залагаат за примена на принципите на доброто владеење, отчетност, транспарентност и отвореност, го поздравува потегот на Владата да ја воведе електронската алатка за прикажување на трошоците, но напоменува дека податоците што се презентираат преку неа, заради подобра анализа, треба да ги овозможи и во машински формат.

„Потсетуваме дека за целосно исполнување на принципите на отчетност, транспарентност и отвореност потребно е податоците да се објават на начин и во форма кој ќе овозможи нивна додатна анализа и користење од страна на сите заинтересирани страни, особено од страна на македонските даночни обврзници за чии пари всушност се однесуваат самите податоци“, порачуваат од „Метаморфозис“.


Алaѓозовски: Трошоците се од бифето на Министерството за вода и кафе за сите гости


Скопје, 26 март, 2018 - 14:08 (META) 

Министерот за култура, Роберт Алаѓозовски, вели дека неговите лични трошоци за шестте месеци додека е министер, не надминуваат 6.000 денари месечно. Како што изјави тој денеска, дезинформација е веста дека потрошил речиси 9.000 евра за угостителски услуги. Тој посочи дека во наведениот износ не се издвоени неговите лични трошоци.

– Расчленетите ставки од алатката за транспарентност беа прикажани како групен трошок и сите беа поднесени под графата: трошења во кафеани. Во алатката за транспарентност има три типа на трошоци – угостителски услуги во странство, угостителски услуги надвор од Министерството за култура и беа прикажани трошоците направени во бифето на Министерството за култура. Во бифето не постои исхрана, туку само пијалаци. Во таа смисла, постои спецификација и административните службеници имаат направено превид што ги немаат издвоено личните трошоци на министерот од кумулираните трошоци во рамки на Министерството за култура – рече Алаѓозовски.

Тој појасни дека трошоците биле направени генерално за кафиња и вода а не, како што рече, „за тајни сметки во ексклузивни ресторани и во хотели во странство“.

Поради ова недоразбирање во јавноста, рече Алаѓозовски, во Министерството за култура ќе воведат построг правилник за користење на безалкохолните пијалаци со цел и износот на таа фактура да биде понизок.