!На 1 февруари 2017 година, завршува промотивниот период на слободно користење, без регистрација и без претплата, на содржините на „Мета“, кое беше воведено за да им овозможиме полесен пристап на корисниците до навремени и проверени вести. За начинот на пристап и за претплата, од 1 февруари 2017 година ќе информираме дополнително. При пренесувањето и преземањето на содржините од „Мета“, задолжително е атрибуирање и линкување.

Меркел ќе бара од Трамп договори за прашања поврзани со трговијата и со воените трошоци


Берлин, 21 јануари, 2017 - 17:17 (META) 

Германската канцеларка Ангела Меркел изјави дека од новиот претседател на САД, Доналд Трамп, ќе бара да бидат постигнати договори поврзани со прашања за трговијата и за воените трошоци, додавајќи дека ќе работи на зачувување на врските меѓу Европската Унија и САД, кои се многу важни, јавуваат светските агенции.

Меркел рекла дека Доналд Трамп јасно ги истакнал своите уверувања во својот инаугуративен говор, во кој вети дека ќе ја стави „Америка на прво место“.

„Во врска со неговото обраќање ќе кажам две работи. Првата е дека цврсто верувам дека најдобро решение за сите нас е доколку нашата работа биде темелена на правила, заеднички вредности, како и на заеднички акции во меѓународниот трговски систем, но и во придоносот на воените сојузници. Другата работа е трансатлантската врска која нема да биде ништо помалку важна од тоа што беше во претходните години. Јас ќе работам на тоа и покрај различните мислења. Договорите, како и решенијата можат да бидат остварени само доколку со почит ги разменуваме нашите идеи“, изјавила Меркел.


ЕЛЕМ: Трошењето струја е зголемено за 30 проценти во однос на последните пет години


Скопје, 10 јануари, 2017 - 12:33 (META) 

Поради екстремно ниската температура, регистрирана е 30 проценти поголема потрошувачка на електрична енергија во однос на истиот период за последните пет години, се вели во соопштение на АД ЕЛЕМ.

–  Сите расположливи капацитети за производство на електрична енергија на АД ЕЛЕМ се ставени во погон. Дел од количествата се обезбедуваат на слободниот пазар во согласност со постојните правила и процедури усвоени од Регулаторната комисија за енергетика – посочуваат од компанијата.

Оттаму додаваат дека за дополнување на потребите во периоди од денот со најголема потрошувачка, вчера се набавиле 3.600 мегават-часа електрична енергија преку лиценцираните компании за трговија со електрична енергија.

– Набавката што ја изврши АД ЕЛЕМ е по просечна цена од 101,43 евра за мегават-час и е поевтина во однос енергијата што се продаваше на берзите во регионот. Временските услови од кои се погодени земјите од Југоисточна и од Централна Европа, директно влијаат и на цените на тој енергент. Во текот на вчерашниот ден, на берзата во Унгарија мегават-час електрична енергија во периоди на зголемена потрошувачка се продаваше за 126,3 евра, на берзата во Бугарија чинеше 123 евра, додека на берзата во Србија за истиот период се нудеше по цена од 140,3 евра – објаснуваат од ЕЛЕМ.

Од компанијата нагласуваат дека набавката на електрична енергија, што се врши во овој период, нема да влијае врз цената на електричната енергија за домаќинствата и за малото стопанство.

Термоелектраната „Битола 3“ очекуваат да проработи следните 72 часа.


ССК: Приватниот сектор во фокусот на „Недела на ЦЕФТА“


Подгорица, 7 декември, 2016 - 13:00 (META) 

Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) е панелист на конференцијата „Недела на ЦЕФТА“, која годинава се одржува во Подгорица, по повод 10-годишнината од формирањето и од потпишувањето на Централноевропскиот договор за слободна трговија (ЦЕФТА).

Главни негови цели се усогласување на економските односи меѓу државите преку развој на трговијата, комерцијалните активности, зголемувањето на животниот стандард и обезбедување на подобри можности за вработување, како и зголемување на продуктивноста заради постигнување финансиска стабилност.

„Во насока на зголемување на трговската размена, потребно е поголемо вклучување на приватниот сектор во активностите и во мерките за елиминирање на одредени нетрговски бариери, а вклучувањето на градежните услуги, дистрибутивните, потоа услуги за животна средина, како и рекреативни, културни и спортски услуги, ќе значи дополнителен стимул и можност за зголемување на трговијата и економската соработка помеѓу земјите членки на ЦЕФТА“, истакна извршниот директор на ССК, Митко Алексов.

Годинава размената на Македонија со земјите членки на ЦЕФТА е на ниво од 10,7 проценти од вкупната надворешно-трговска размена.

Договорот ЦЕФТА е потпишан на 19 декември 2006 година, од страна на Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Македонија, Молдавија, Црна Гора, Романија, Србија и Косово.

По приклучувањето кон ЕУ, Романија, Бугарија и Хрватска се повлекоа од ЦЕФТА.


ЕУ на чекор од потпишување на договорот за слободна трговија со Канада


Брисел, 27 октомври, 2016 - 15:02 (META) 

Сојузната влада на Белгија доби согласнот од сите регионални влади за потпишување на договорот за слободна трговија (ЦЕТА) меѓу Европската Унија и Канада, потврди белгискиот премиер Шарл Мишел.

Белгиската сојузна влада мора да добие согласнот од сите регионални влади за потпишување на овој договор за кој Канада и ЕУ преговараат седум години.

Премиерот Мишел изјави дека лидерите на белгискиот регион и јазични заедници изработиле заеднички документ кој треба да ја ублажи загриженоста во поглед на увозот на земјоделски производи и контроверзниот систем за решавање спорови.

Во исчекување Белгија да добие поддршка за овој клучен договор за трансатлантска трговија меѓу ЕУ и Канада, откажан е денешниот планиран самит во Брисел.

Веќе неколку дена белгиската сојузна влада се обидува да ја убеди Валонија, која го блокира белгиското потпишување на ЦЕТА.


Азески: Сè додека има мито и корупција, нема олеснување на трговијата


Скопје, 6 октомври, 2016 - 14:43 (META) 

„Олеснување на трговијата нема да има сè додека не се елиминираат митото и корупцијата. Институциите мора да се заложат за откривање на причините на ваквата појава и за нејзино целосно искоренување“, истакна претседателот на Стопанска комора, Бранко Азески, на регионалната конференција „Поедноставување и хармонизација на царинските постапки во регионот“, која денеска се одржа во Скопје.

Во таа насока се и четирите барања што ги испорача денеска Стопанската комора на Македонија за поедноставување на царинските постапки. Станува збор за поширока примена на поедноставните царински постапки од страна на бизнис-заедницата на ниво на регионот, заживување на електронското, наспроти хартиеното работење во трговијата, користење на добивките од новиот компјутеризиран транзитен систем, како и поголема соработка со комитетот за олеснување на трговијата во рамките на ЦЕФТА.

Според министерот за економија, Дритон Кучи, Македонија има усогласена царинска законска регулатива со царинските прописи во Европската Унија и е меѓу првите членки на Светската трговска организација што ја ратификуваше Спогодбата за олеснување на трговијата.


Одбележани 10 години од потпишувањето на договорот за слободна трговија ЦЕФТА


Скопје, 5 октомври, 2016 - 14:45 (META) 

Во рамките на Централноевропскиот договор за слободна трговија (ЦЕФТА) досега е постигната целосна либерализација во трговијата со земјоделски производи, се финализира процесот на преговори за олеснувања во трговијата, а во завршна фаза се преговорите за поширока либерализација на трговијата со услуги.

Ова денеска го истакна министерот за економија, Дритон Кучи, на одбележување на десетгодишнината од ЦЕФТА.

Основата на договорот е олеснување на процесите за пристапување на земјите потписнички на ЦЕФТА кон Европската Унија, нивно успешно интегрирање, како и интензивирање на трговијата на пазарите со земјите на ЕУ.


Домашниот економски пораст забавува


Скопје, 30 август, 2016 - 12:04 (META) 

Во првото тримесечје домашниот бруто-производ оствари реален годишен пораст од 2 проценти, додека на квартална основа е забележан пад од 0,8 отсто, објави Народна банка во кварталниот извештај.

Од аспект на структурата на порастот, носечки сектори во првиот квартал се градежништвото, чиј пораст главно се поврзува со активностите во доменот на патната инфраструктура, и секторите трговија, угостителство и транспорт и сообраќај.

– Трет квартал по ред, градежништвото е помеѓу носечките сектори на економскиот пораст. Сепак, споредено со движењата во претходниот квартал, во првиот квартал на 2016 година се забележува позначајно забавување на годишниот пораст, додека на квартална основа е регистриран пад на додадената вредност во овој сектор – се вели во извештајот на Народна банка.


Во Црна Гора една третина од странските компании се со руска сопственост


Подгорица, 15 август, 2016 - 12:22 (META) 

Во Црна Гора минатата година имало 4.190 активни странски компании, соопшти црногорскиот завод за статистика Монстат.

Најголем дел од странските сопственици биле со потекло од Русија 32 проценти, Србија 18,7 проценти и Босна и Херцеговина 4,9 проценти.

Најголем дел од странските компании се наоѓаат во Подгорица, Будва и Бар и се занимаваат со трговија на големо и мало, градежништво, научни и технички дејности и работа со недвижнини.


Министерот Дритон Кучи се сретна со директорот на УСАИД, Џејмс Стајн


Скопје, 28 јуни, 2016 - 15:39 (META) 

Mинистерот за економија, Дритон Кучи, денеска се сретна со директорот на УСАИД во Македонија, Џејмс Стајн.

На средбата, која се одржала на барање на Стајн, се разговарало за досегашната успешна соработка што УСАИД ја има со Министерството за економија.

Министерот Кучи ја потврдил својата безрезервна поддршка за продолжување на соработката во иднина и му се заблагодарил на директорот Стајн за поддршката што владата на САД и пријателскиот американски народ ја даваат на Министерството за економија и на нашата земја од 1991 година.

Кучи и Стајн се согласиле досегашната успешна соработка меѓу Министерството за економија и УСАИД да продолжи со реализација на повеќе проекти во корист на компаниите и на граѓаните во областа на енергетиката, туризмот и олеснување на трговијата.

Министерот Кучи, за време на средбата ја искористил можноста на Стајн да му го честита Денот на независноста на САД, 4 јули, кога ќе се одбележи 240-годишнината од независноста.


Кучи на конференција за економска соработка меѓу земјите што немаат излез на море


Женева, 23 јуни, 2016 - 13:57 (META) 

Министерот за економија, Дритон Кучи, денеска и утре престојува во Женева, каде учествува на Петтата седница на министрите за трговија на земјите во развој без излез на море.

Настанот се организира по повод новата Спогодба за олеснување на трговијата на Светска трговска организација (СТО), а меѓународните организации ќе понудат концепт на соработка со овие земји.

– Како континентална земја со отворена пазарна економија, Македонија е многу ранлива на ефикасноста на движење на стоките преку граници, поради што земјата се фокусира на развој на концепт за олеснување на трговијата, олеснување на царинските формалности и документи, кои претставуваат пречка во трговијата, едношалтерски систем, издавање лиценци и дозволи, системот за електронско плаќање и влијанието на трговијата следено од бизнис-секторот – истакнал Кучи на конференцијата.

Учеството на земјите без излез на море во регионалниот и во глобалниот синџир на набавки, кој треба да биде двигател за намалување на трошоците во трговијата, и влијанието на новата Спогодба за олеснување на трговијата беа дел од темите на кои се задржа министерот во своето обраќање.