Шилегов: Хаосот на Бит пазар мора да се реши, бесплатни тезги за нелегалните продавачи


Скопје, 16 мај, 2018 - 13:43 (META) 

Град Скопје нема да отстапи во намерата да ги расчисти тротоарите на Бит пазар од сите пречки што го оневозможуваат нормалното одвивање на сообраќајот за пешаците, велосипедистите и возачите, рече денеска на прес-конференција градоначалникот, Петре Шилегов.

Тој нагласи дека со отстранување на нелегалните продавачи на тротоарот на булеварот Крсте Мисирков, кај Бит пазар, ќе се реши хаосот и ги повика продавачите, кои овие неколку дена ги блокираат улиците, да ја прифатат подадената рака и да продолжат да работат во рамките на Бит пазар користејќи ги поволностите кои им се овозможуваат.

– Досега остваривме неколку средби со продавачите на диво поставените тезги кај Бит пазар.Овозможивме бесплатни тезги за два месеца за продавачите што ќе влезат во пазарот и ќе продолжат да работат на тие тезги. Отворено кажувам дека еднакво внимание укажуваме за развој на двете страни на Вардар. Правилата и редот мора да важат насекаде – рече Шилегов.

Тој објасни дека станува збор за не повеќе од 30 продавачи на диво поставени тезги на тротоарот на булеварот Крсте Мисирков, кои имаат поволности да добијат бесплатни тезги на Бит пазар. Во моментов на Бит пазар има 130 слободни тезги кои можат да ги добијат овие продавачи.

– Не сакаме никого да оставиме без работа или да го спречиме да си ја продава стоката. Затоа предвидуваме транзициски период со бенефиции за да може секој да се снајде. Овој чекор го преземаме со цел да ги вратиме купувачите во чаршијата и на пазарот и да овозможиме полесна пристапност до тезгите и до дуќаните. Воведувањето ред на ова место значи и поголема безбедност и пофункционален град. Јас немам обврска да овозможувам бесплатни тезги за пазарџиите, но имам обврска да ги уредам тротоарите, и да им овозможам на граѓаните пристапност до пазарот. Во моментов постојат нефер услови меѓу продавачите на нелегалните тезги на тротоарот и продавачите во пазарот – нагласи Шилегов.


СКМ: Дивите пазарџии се нелојална конкуренција и нанесуваат штета на буџетот


Скопје, 24 јули, 2017 - 12:48 (META) 

Дивите пазарџии кои во камиони продаваат овошје и зеленчук на улиците и околу пазарите се нелојална конкуренција на тие што имаат тезги на пазарите и плаќаат даноци на државата, сметаат од Групацијата на пазари којa функционира во рамките на Стопанска комора на Македонија.

Претседателот на групацијата, Сашо Стаматов, смета дека овие продавачи нанесуваат повеќекратна штета на локалниот и на централениот буџет.

– Нелегалните трговци не се предмет на оданочување, односно не плаќаат данок на промет и персонален данок. Некои од нив се приматели на социјална помош, а остваруваат и приходи за кои не плаќаат даноци. Закупувачите на тезги се регистрирани за вршење дејност и плаќаат персонален данок и данок на приход  – изјави Стаматов.

Александар Јамалов од истата групација смета дека нелегалната трговија, освен преку продажба од камиони, се прави и со поставување тегзи околу пазарите.

– Тоа влијае на намалување на приходите на пазарџиите кои имаат тезги на пазарите, намалување на средствата за инвестиции, отежнување на работата при справувањето со комуналниот отпад – додаде Јамалов.

Најсериозни проблеми со дивите продавачи има во Скопје, Велес, Куманово, Тетово, Гостивар, Охрид, а најмали проблеми има во Штип, Свети Николе и во Битола.

Пазарџиите бараат Министерството за внатрешни работи во соработка со другите институции да ги дислоцираат овие продавачи и истите продажбата да ја вршат во рамките на организираните пазари.

Пазарџиите кои продаваат во организираните пазари, поради оваа нелојална конкуренција, имаат загуба од 20 проценти.

Цената на закуп на тезги е различна за секоја општина и изнесува од 3.000 до 5.500 денари, а за камионите таа е од 9.000 до 12.500 денари.


„Мета“ со мигрантите во Гевгелија: Литар вода евро, килограм банани – четири!


Гевгелија, 19 август, 2015 - 11:54 (META) 

На железничката станица во Гевгелија, стотици мигранти чекаат да ги предадат документите во полициската станица, за да добијат потврда со која им се овозможува 72 часовен престој во Македонија.

Речиси сите сенки под дрвјата се исполнети со бегалци.

Дел од нив полицијата се обидува да ги групира во редови, за да може побрзо и поефективно да добијат потврди.

Еден полициски службеник за „Мета“ изјави дека честопати се прави метеж и тие што се напред се случува да бидат потиснати, но сепак се обидуваат да воведат ред.

На железничката станица можат да се забележат импровизирани тезги на кои се продаваат грицки, вода и овошје.

Шише обична вода чини едно евро.

Килограм банани се продава од две до четири евра.

Околу автобуската станица во Гевгелија, пак, исто така има мигранти, а може да се забележат и такси возила и таксисти кои се пазарат со нив.  Една гевгеличанка се пожали дека ја одбиле да ја возат велејќи и дека од миграните ќе заработат повеќе.


Општина Тетово почна да издава тезги под закуп во центарот на градот


Тетово, 16 јуни, 2015 - 15:24 (META) 

Општина Тетово почна да издава тезги под закуп во централното градско подрачје, откако деновиве спроведе акција за остранување на дивите тезгеџии. Покрај градската библиотека, веќе се поставени шест тезги, а се планира ист број вакви тезги да има и на градскиот плоштад.

– Ја поздравуваме ваквата одлука на Општина Тетово. Сега тезгите каде ја продаваме стоката се регуларни и нема потреба да се плашиме од инспекциските служби, кои претходно ги острануваа тезгите, за кои немавме ниту, пак, имаве можност да извадиме дозвола за нивно поставување – вели еден од закупците.

Од тетовската локална самоуправа велат дека тезгите ќе се издаваат по цена од 80 денари за еден ден.

– Планираме на ниво на цел град да поставиме вакви тезги. На тој начин ќе се ослободат јавните површини низ градот, каде на импровизирани тезги се продава сè и сешто – велат од Општина Тетово.

З.Д.


Искршени тезгите во Охрид


Охрид, 17 декември, 2014 - 9:58 (META) 

Вчеравечер, непознати лица искршиле дел од тезгите што Општина Охрид ги постави на плоштадот, кај старото дрво – Чинарот.

Предходно, од Општината упатија апел до закупците на тезгите да не ги нагрдуваат новопоставените продажни објекти со најлони за да не се нарушува естетиката на централниот дел од градот.