Алоѓозовски ги разреши Жугиќ и Димитров од директорските места


Скопје, 14 јули, 2017 - 16:17 (META) 

Министерот за култура, Роберт Алаѓозовски, денеска донел решение за разрешување на директорот на Театарот за деца и младинци, Братислав Димитров, како и на директорката на Театар „Комедија“, Јелена Жугиќ. Како вршителка на должноста директор во Театарот за деца и младинци е именувана Катарина Илиевска-Силјановска, додека за вршителка на должноста директор во Театар „Комедија“ е именувана Мирјана Поповска-Ристов.

„Единствена цел на назначувањето в.д. директори е итно да се ослободат клучните институции, кои беа заробени од кадри што се под целосна контрола на Никола Груевски, кадри врз основа на кои се штимале систематизацијата и критериумите. Воедно, ве известуваме дека во најскоро време ќе биде предложена измена на Законот за државни службеници, за да се одблокираат институциите и да се обезбеди демократски трансфер на власта во сите ресори“, велат од Министерството за култура.

Оттаму додаваат дека кога ќе се исполнат законските услови, низ отворен и транспарентен процес, ќе распише конкурси и ќе спроведе постапки за избор и за именување на нови директори.


СДСМ: Дали некои високообразовни институции се претворени во вистинска работилница за дипломи?


Скопје, 12 декември, 2014 - 14:39 (META) 

Имаме сознанија за нерегуларности, клиентелизам, непотизам и за конфликт на интереси при вработувања театарски работници во театрите низ Македонија, истакна Роберт Алаѓозовски, претседател на комисијата за култура на СДСМ.

– Бараме одговор: Дали некои високообразовни институции се претворени во вистинска работилница за дипломи? Според нашите информации, студенти на овие факултети, од завршните години, набрзина дипломираат, испити се одржуваат во неиспитна сезона и уверенија се штанцаат надвор од законските рамки и процедури? Дали ова се прави за нивно експресно вработување во театрите? Дали по овој принцип е во постапка вработување на дваесетина актери, режисери и драматурзи во театрите во Скопје и во земјава? Дали е точно дека при вработувањата не се зема предвид рејтингот на образовните институции или класата на којашто студентите дипломирале, не се зема предвид успехот на кандидатите, ниту нивното портфолио, туку единствен критериум е близината до власта? – истакна Алаѓозовски.

Тој истакна дека СДСМ има сознанија дека при аудициите за вработување, некои факултети се фаворизираат надвор од објективно кредитираниот рејтинг на сметка на други. Дел од професорите ангажирани на одредени катедри, рече Алаѓозовски, имаат конфликт на интереси зашто тие ќе треба да ги примаат на работа студентите што претходно ги дипломирале.

– Поради сето ова, овие огласи се обжалени, но правдата не е истерана до крај, губејќи се во лавиринтите на зависното судство. Го повикуваме државниот просветен инспекторат да го испита скандалот со штанцањето дипломи. Го повикуваме трудовиот инспекторат да ги провери досегашните огласи и вработувањата со непотизам и по непринципиелни основи – рече Алаѓозовски.