Општина Прилеп ќе ги субвенционира сметките за вода на социјално загрозените


Прилеп, 8 февруари, 2019 - 11:07 (META) 

За да им се олесни социјалниот статус на над 500 домаќинства корисници на постојана парична помош, Советот на општина Прилеп, на предлог на градоначалникот Илија Јованоски вчера одлучи 1,5 милион денари (24.400 евра) од буџетот за 2019 година, да бидат наменети за субвенционирање на нивните сметки за вода.

– Целна група се социјално ранливи категории кои се евидентирани во Меѓуопштинскиот центар за социјални работи од Прилеп, како корисници на постојана парична помош. Ќе се субвенционираат 5 кубни метри потрошена вода во текот на еден месец. Спореда сегашните процени, се работи за околу 500 домаќинства кои ќе бидат опфатени со оваа мерка, а за таа намена се предвидени 1,5 милиони денари од буџетот на Општина Прилеп – рече Миле Талевски, претседател на Советот на општина Прилеп.


Град Скопје распиша јавен повик за субвенции за инвертер клима уреди


Скопје, 7 февруари, 2019 - 13:40 (META) 

Град Скопје распишa јавен повик за субвенционирање на инвертер клима уреди и други современи уреди за затоплување на домаќинствата, како уште една од мерките за борба против аерозагадувањето.
За оваа намена во буџетот на Градот се предвидени 20 милиони денари.

За секој купен инвертер клима уред, секој граѓанин којшто ќе ги исполни условите за субвенционирање ќе има можност да добие половина од вкупната вредност на уредот, но не повеќе од 15.000 денари.

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, на денешната прес-конфренција рече дека со оваа мерка повеќе од 1.300 домаќинства од годинава ќе добијат можност евтино да ги затоплуваат своите домови водејќи грижа за намалување на аерозагадувањето.

-Анализите на Град Скопје покажаа дека интересот кај граѓаните за набавка на посовремени уреди за затоплување е голем и заради тоа е донесена одлука со субвенционирање на овие уреди да се намалат трошоците на оние што ќе одлучат да го одберат овој начин на затоплување. Субвенциите за инвертер клима уредите заедно со субвенциите за печките на пелети се од големо значење до спроведувањето на процесот на гасификацијата кој бара време за да стигне до крајните корисници – вели Шилегов.

Субвенцијата има за цел да ги мотивира граѓаните кои ги загреваат своите домови со печки кои користат огревно дрво, нафта и други скапи и нееколошки енергенси да ги заменат со далеку поевтините и поеколошките инвертер клима уреди или други современи системи за затоплување.

Од Град Скопје велат дека инвертер клима уредите трошат околу 30 отсто помалку електрична енергија од обичните клима уреди, а повеќе од 50 отсто ги намалуваат трошоците во однос на греењето со огревно дрво.


Повторно ќе се делат субвенции за печки на пелети во Скопје


Скопје, 21 јануари, 2019 - 12:17 (META) 

Градот Скопје денеска објави нов јавен повик за надоместување дел од трошоците на граѓаните на подрачјето на град Скопје за набавка на печки на пелети. Вакви повици за субвенции имаше неколку во последните неколку години.

Ваквиот потег е со цел да се стимулираат граѓаните да користат почисто гориво и поквалитетни печки за затоплување, за да се намали загадувањето на воздухот.

Сите граѓани што купиле печки на пелети од 7 ноември минатата година до денот на затворањето на повикот ќе добијат надомест, односно субвенција од 70 отсто од цената, но најмногу 30.000 денари по домаќинство, со вклучен персонален данок на доход.

Овој повик ќе се реализира по принципот „прв дојден, прв услужен“, а ќе трае до 30 ноември годинава или до исцрпување на сите предвидени пари за субвенции.

Сите информации може да се видат тука.


Наумовски: Превозниците незаинтересирани за субвенциите за плински уреди во возилата


Скопје, 16 јануари, 2019 - 14:42 (META) 

Во буџетите на Град Скопје за 2018 и за 2019 година се предвидени пари за субвенции за вградување на плински уреди со цел намалување на штетните издувни гасови, наменети за приватните автобуски превозници, но овие средства минатата година останаа неискористени, поради тоа што превозниците не пројавија интерес да ги искористат, изјави за „Мета“ Никола Наумовски од кабинетот на градоначалникот на Скопје.

Според Наумовски, ниту годинава, барем засега, автобуските превозници не се заинтересирани да ги користат субвенциите, иако на неколкуте средби со нив од Град Скопје им било укажувано дека со тоа не само што ќе придонесат за намалување на загадувањето низ скопските улици, туку и ќе ги намалат трошоците за гориво.

Што се однесува до автобусите на ЈСП, според Наумовски, Градот смета дека е најдобро да се инвестира во нови автобуси, како што се најавените 40 автобуси на гас, кои годинава треба да станат дел од возниот парк на градското сообраќајно претпријатие.


Сугарески и „Визер“ денеска ќе потпишат договор за субвенции


Скопје, 14 јануари, 2019 - 9:43 (META) 

Министерот за транспорт Горан Сугарески и претставници на нискобуџетната авиокомпанија „Визер” денеска ќе потпишат Договор за финансиска поддршка за евтини авиолинии.

Тоа е трет Договор за субвенции за авиолинии меѓу македонската Влада и „Визер“. Во наредните три години на авиокомпанијата треба да ѝ бидат исплатени пет милиони евра.

Субвенционираните летови од аеродромите во Скопје и во Охрид треба да ги опслужува од март годинава.
Договорот следи по третиот повик што го објави Владата за доделување финансиска поддршка по двата неуспешни огласи. На сите три повици понуда достави само „Визер“ која опслужува евтини авиолинии од македонските аеродроми во изминатите шест години.


Град Скопје продолжува со доделувањето субвенции за чистење оџаци


Скопје, 3 декември, 2018 - 12:17 (META) 

Град Скопје го продолжува  доделувањето субвенции на домаќинствата и на други субјекти за чистење оџаци, како една од мерките за намалување на последиците од загадувањето на воздухот.

Со оваа мерка Градот Скопје ќе надомести дел од трошоците на домаќинства и на други субјекти за чистење на оџаците, во износ од 1.000 денари, а за субвенции можат да достават барање физички и правни лица чие живеалиште, односно седиште е на подрачјето на Град Скопје.

Досега за субвенции за чистење на оџаците се доставени околу 230 барања од граѓаните.

Исплатата на средствата ќе се врши сукцесивно, според редот на пристигнати пријави, по донесување на решенијата за усвојување на барањата од градоначалникот на Град Скопје.

Барателите на субвенција до Град Скопје треба да достават пополнето барање за надоместок. Образецот може да се земе од архивата на Град Скопје или да се обезбеди од веб-страницата на градот.

Како доказ за жителство во Скопје треба да се приложи фотокопија од лична карта или пасош, а за правните субјекти, треба да се достави тековна состојба не постара од 6 месеци.

Следно што е потребно е Потврда за исчистен оџак, потпишана од стручното лице што го исчистило оџакот, како и фискална сметка од фирма регистрирана за дејност чистење оџаци.

Се поднесува и фотокопија од трансакциска сметка/жиро-сметка, и сите овие документи, заедно со барањето во затворен плик се доставуваат до Град Скопје бул.Илинден бр.82, во архивата на Град Скопје, секој работен ден од 8:30 до 15 часот.


Стартуваше вториот јавен повик за субвенционирање печки на пелети


Скопје, 26 ноември, 2018 - 14:55 (META) 

Министерот за економија Крешник Бектеши на прес конференција соопшти дека од денеска стартува вториот јавен повик за надомест на дел од трошоците за купување на печки на пелети, со кои домаќинствата  ќе ги заменат старите печки на јаглен, дрва, нафта или мазут.

Парите, седум милиони денари (речиси 114.000 евра), се обезбедени со ребалансот на државниот буџет.

– Со ова ќе придонесеме за подигање на јавната свест, за заштеди на енергијата која е скап ресурс и за заштита на животната средина, чија загаденост во есенско-зимската сезона во последниве години создава големи потешкотии. Оваа мерка е и во согласност со владиниот План за чист воздух – рече Бектеши.

Право на учество на овој оглас имаат купувачите кои имаат купено печки на пелети во своите домови во периодот од 1 септември до 12 декември 2018 година и кои ќе поднесат барање за искористување на правото на надоместок.  Министерството за економија на оние кои ќе ги исполнат условите од огласот ќе им обезбеди поврат на средства во висина од 50 отсто, но не повеќе од 500 евра во денарска противвредност, сѐ до искористување на предвидените средства.

Услов е купувачите досега да не користеле средства од државниот буџет за купување печки на пелети во својот дом.

Според проекциите на Министерството за економија, доколку сите апликанти што ќе ги исполнат условите добијат максимален износ на субвенцијата, со оваа мерка ќе се субвенционираат околу 220-230 домаќинства.
Во првиот јавен повик субвенции добиле 453 домаќинства.

Бектеши посочи дека средства за промоција на обновливи извори на енергија и поттикнување на енергетска ефикасност се предвидени и во новиот буџет за 2019 година, а со новата програма на мерки треба да се стартува во почетокот на идната година.


Владата се изјасни негативно за предлог-амнестијата за настаните на 27 април


Скопје, 21 ноември, 2018 - 10:24 (META) 

На вчерашната 104. седница, Владата донела одлука да му додели кредит на металуршкиот комбинат „Југохром“ од Јегуновце за набавка на филтри.

Владата донела и негативно мислење за Предлог-закон за амнестија на лицата осомничени, обвинети и осудени за собраниските настани од 27 Април 2017 година, кој беше доставен од група пратеници во Собранието.

Македонската банка за поддршка на развојот (МБПР) од Посебниот кредитен фонд (ПКФ) ќе додели кредит на Друштвото за производство, трговија и услуги ЈУГОХРОМ АЛЗАР ДООЕЛ увоз-извоз Јегуновце, во износ од 92,24 милиони денари (1,5 милиони евра) за изградба на филтри кои би го спречувале загадувањето.

Откако филтрите ќе бидат вградени, „Југохром“ ќе може по подолго време да продолжи со работа и вработените да се вратат на своите работни места.

Владиниот кабинет вчера ја зголемил и вкупната сума субвенции за купени печки на пелети, од 14 милиони денари (227.640 евра) на 21 милион денари (341.460 евра), а разликата ќе се подели експресно. Министерството за економија ќе треба да објави втор Јавен оглас за вакви субвенции, на кој право на аплицирање ќе имаaт сите домаќинства кои купилее печки на пелети во периодот  од 1 септември  до 12 декември 2018 година.

Исто така, бил одобрен Предлог-Законот за данокот на личен доход како дел од даночната реформа за воведување на праведен данок и пензиската реформа за обезбедување на стабилен пензиски систем, и тој треба да биде испратен во Собранието.

Владата го задолжила Министерството за внатрешни работи во соработка со надлежните органи на државната управа и други институции да ги координира сите активности кои произлегуваат од реформата на безбедносно-разузнавачкиот систем.

Дополнително, решено е Министерството за правда да го достави Предлог-законот за измени и дополнувања на Законот за судовите до Венециската комисија, од која се очекува да даде мислење за предложените измени и дополнувања.

Усвоена била и информација за изградба на Дом на спортови, по што Акционерското друштво за изградба и стопанисување со станбен простор и со деловен простор од значење за Републиката, во соработка со Агенцијата за млади и спорт да почне подготовка за проектот и да рапортира на владата во рок од шест месеци.


Владата ќе ги олесни критериумите во третиот јавен повик за нискобуџетна авиокомпанија


Скопје, 7 ноември, 2018 - 13:29 (META) 

Владата на вчерашната седница одлучила да биде објавен трет јавен повик за субвенции за нискобуџетни авиокомпании со олеснети критериуми, по неуспешните два огласи.

-Да, ова е трет јавен повик за избор на авиокомпанија која ќе добие финансиска поддршка. Овој пат ги олеснивме условите, така што авиокомпанијата треба да воспостави две нови авиолинии од Скопскиот и две од Охридскиот аеродром до 26 март 2019 година. Претходниот рок беше 10 јануари. Првите два повика беа неуспешни поради неисполнување на условите од тендерската постапка. Очекуваме овој трет повикот да биде успешен во интерес на граѓаните и тие ќе можат целосно да ги користат бенефитите од нискобуџетните летови – информираше владиниот портпарол Миле Бошњаковски.

Останува непроменет условот субвенционираната авиокомпанија да воведе уште два нови лета од Охридскиот аеродром во рок од една година од потпишување на договорот.

Од Министерството за транспорт и врски најавуваат дека јавниот повик ќе биде објавен наредната недела.

Новата тригодишна помош ќе изнесува пет милиони евра. Унгарскиот авиопревозник „Виз ер“, во два циклуса од по три години, доби финансиска помош од 9,5 милиони евра и воспостави 30 линии до 14 земји.


МАНУ за загадувањето: Да се забрани увоз на возила постари од осум години


Скопје, 6 ноември, 2018 - 15:11 (META) 

Да се забрани увоз на возила постари од осум години во земјава, да се спроведуваат постојани контроли на издувните гасови на возилата и воведување казни за оние кои ги извадиле катализаторите од возилата. Постојано да се зголемува и акцизата на дизел горивото за неговата цена да се изедначи со цената на акцизата на дизелот.

Тоа се дел од препораките за намалување на загадувањето на животната средина, пред сè на воздухот, изнесени во новата студија на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), „Транспорт во Скопје реалност и предизвици – Патека кон зелен транспорт“, која беше презентирана на минатонеделната конференција „Загадувањето на градовите во Република Македонија: кои се решенијата?“, која се одржа во МАНУ.

Истражувачкиот центар за енергетика и одржлив развој (ИЦЕОР) на МАНУ, составен од академик Глигор Каневче, проф. д-р Наташа Марковска, д-р Александар Дединец, м-р Верица Тасеска-Ѓоргиевска и доц. Д-р Александра Дединец, препорачува на централната власт да се стимулира купување нови возила преку нови методологии за пресметување на еколошките такси и при увоз и при регистрација, како и да се зголеми еколошката такса.

Препораката на научниците да се зголемува акцизата за дизелот, за неговата цена до 2025 година да се изедначи со таа на бензинот, носи и предупредување зголемувањето да биде придружено од акциски план за да се спречи појава на инфлација.

Се препорачува и мерка за зголемување на продорот на електричните возила, кои воопшто не загадуваат, но и за хибридните возила. Научниот тим на МАНУ и препорачува на Владата да се доделува субвенција од 5.000 евра за електрични возила со акумулатори, а по 2.000 евра субвенција за хибридни возила.

„Ако се субвенционираат сите возила во сценариото „Движење во вистинска насока“ (5.200 електрични, 3.500 „Plug-in“ хибридни електрични возила и 27.000 хибридни електрични возила потребно е да се издвојат околу 10 милиони евра за директни субвенции на годишно ниво во периодот до 2025 година“, се вели во препораките до Владата од МАНУ.

Во поглед на градската власт на Скопје, за да се намали енормното загадување на воздухот, македонските научници препорачуваат да се преземат мерки сегашните такси автомобили да се заменат со строго електрични (60 отсто од вкупниот број такси возила) или со хибридни кои може да се полнат и на електричната мрежа (40 отсто).

„Електричните возила се исплатливи кога се поминуваат повеќе од 40,000 km што значи дека за оваа категорија на возила се потребни многу мали субвенции за да се овозможи реализација на предложената мерка. Овие субвенции би биле пред сè од град Скопје. Покрај ова, град Скопје би можел дополнително да ги подржи такси превозниците кои ќе ги заменат своите возила со тоа што во центарот на градот ќе може да се движат само „Зелени“ такси возила, ќе инвестира во брзи полначи и ќе има бесплатен паркинг на местата каде што ќе има места за полнење на такси возилата“, препорачува студијата на МАНУ изработена под раководство на Павлина Здравева.

Следни мерки што би требало да ги презема Град Скопје се продолжување на давање субвенции за купени велосипеди, како и придружување на европскиот тренд за намалено користење на дизел возилата во градски средини велат авторите на студијата на МАНУ, која е изработена со финансиска и техничка поддршка од Град Скопје и Глобалниот фонд за животна средина и Програмата за развој на ОН (УНДП).