Отфрлен предлогот за стечај на „Балкан енерџи“


Скопје, 18 мај, 2018 - 13:23 (META) 

Основниот суд Скопје 2 на 16 мај донесе решение со кое ја прекина постапката за отворање стечај на компанијата производство на топлина, „Балкан енерџи“.

Во образложението на решението на надлежниот суд стои дека ваквата одлука е донесена откако до судот се доставени докази дека компанијата ги има подмирено сите финансиски обврски и дека нејзините банкарски сметки не се блокирани.

Со ова судот констатира дека престанува работата и на претходно назначениот привремен стечаен управник. На ваквото решение на судот не е предвидена можност за жалба од страна на подносителите на предлогот за отворање стечајна постапка.

„Со ваквиот епилог отстранети се сите формалности, по што производство на топлина „Балкан енерџи“ продолжува со интензивните подготовки и ремонтни активности на постојките за претстојната грејна сезона, за нејзин успешен старт во законски предвидените рокови“, информираат од компанијата.


„Фени“ отиде во стечај


Велес, 29 ноември, 2017 - 17:11 (META) 

Основниот суд Велес денеска го усвои предлогот за стечајна постапка на комбинатот „Фени“ од Кавадарци, кое го поднесоа „Комерцијална банка“, „Стопанска банка“ и „Силк роуд банка“.

Не беше прифатена понудата за купување од бугарската фирма „Енекод“ од 65 милиони евра, од кои 29 милиони евра долг кон банките.

За стечаен управник е назначен Мирослав Анастасиевски од Гостивар.

Трите банки доверители во рок од 15 дена треба да ги достават побарувањата. Тие претходно посочија дека понудата на бугарската фирма е несоодветна.

Вицепремиерот Кочо Анѓушев на седницата за пратенички прашања во петокот посочи дека за компанијата биле заинтересирани швајцарски фонд, француско-израелска корпорација и англиски фонд, а имало и понуди од 30 милиони евра.


Владата ќе ги плаќа рударите од Злетово и од Тораница


Штип, 17 февруари, 2016 - 21:10 (META) 

Премиерот за спроведување на изборите, Емил Димитриев, пред утрешното рочиште на кое ќе се одлучува каков стечај ќе биде отворен за „Индоминерали и метали“, компанијата што управуваше со рудниците Злетово и Тораница, на својот профил на „Фејсбук“ објави дека Владата ќе им помогне на рударите.

 „На денешната седница на Влада донесовме одлука да ги преземеме трошоците за одржувањето на рудниците Злетово од Пробиштип и Тораница од Крива Паланка до нивна продажба. Се одобруваат 60.000 евра сметано од декември 2015 година до јули 2016 година. Во меѓувреме го објавивме и повикот за доделување концесија за минералните суровини, кој треба да заврши на средината на наредниот месец и со тоа да се овозможи рестарт на овие два значајни стопански капацитети. Со ова повторно ќе се овозможи вработување на близу 1.000 луѓе, но овојпат со значителни вложувања во нова опрема, нови наоѓалишта, поквалитетни услови за работа, повисоки плати“, напиша Димитриев.
Рударите веќе неколку месеци се без никакви примања, а Синдикатот објави дека на шеесетина рудари им е исклучена струјата поради неплатени сметки.