!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

ЗНМ: Менаџментот на МПМ, наместо да ја реши кризата, се пресметува со новинарите


Скопје, 21 април, 2017 - 13:10 (META) 

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) денеска изрази загриженост поради опасноста „Медиа принт Македонија“ (МПМ), која поседува четири весници, еден магазин и еден интернет-портал, да оди под стечај.

ОД ЗНМ велат дека намерата на сопствениците и на менаџерите на МПМ не е да ја решат кризата во компанијата, туку полека да ги згаснат весниците преку постојано отпуштање на новинарите, што, како што нагласуваат од Здружението, не претставува само кршење на работничките права на новинарите, туку е и удар врз слободата на медиумите.

„Обидите за преземање на дел од вработените во новата сестринска фирма преку огласи, претставуваат понижување за новинарите и опасност за отпушање на неподобните. Менаџментот нема храброст да признае дека неуспехот на компанијата е негов неуспех. Наместо да ги отстранат причините што ја произведоа кризата, тие брутално се пресметуваат со новинарите“, стои во соопштението на ЗНМ.

Оттаму велат дека драстичното намалување на тиражите на весниците и на приходите од огласи се случило поради „погрешните политики на менаџментот на компанијата, кои преку послушни уредници некритички ги поддржуваа политиките на владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ“.

„Тивкото пропаѓање на МПМ е најдобар пример дека партискиот печат во Македонија нема иднина. Само слободното и професионалното новинарство може да создаде самоодржливи медиуми, кои одговорно ќе ја одиграат својата улога во демократијата, да ги информираат граѓаните и да ја контролираат власта“, нагласуваат од ЗНМ.

Здружението се солидаризира со Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) во неговите барања да се почне дијалог помеѓу синдикатот и менаџментот на МПМ заради наоѓање одржливо решение во интерес на сите.


ССНМ: Правосудните и истражните органи да ги испитаат случувањата во МПМ


Скопје, 20 април, 2017 - 19:06 (META) 

Шпекулациите за стечај на „Медиа принт Македонија“ (МПМ), проследени со конкурси за вработување на новинари во фирма со слично име во сопственост на еден од директорите на МПМ, се последниот чин од драматичното пропаѓање на оваа медимска куќа, која уште еднаш потврди дека нема чесни намери кон своите вработени, велат од Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ).

Оттаму велат дека доказ за тоа се промените што се случуваат тајно, без информирање на Синдикатот и тоа што бројот на работните позиции, според огласот, е драматично помал од актуелниот бројот на вработени во МПМ.

„Во клучни моменти во кои се решава судбината на вработените, тие се ставени пред избор ’земи или остави’, додека сопствениците се зафатени или се на пат. Условите за вработување се на определено време, со што новите работници ќе бидат лесно уценувани со губење на работата доколку на каков и да е начин бидат оценети како неподобни“, стои во соопштението на Синдикатот.

Од ССНМ ги повикуваат институциите, пред сè Министерството за труд и социјална политика, но и правосудните и истражните органи да се „позанимаваат со случајот во кој е очигледно дека законските прописи се користат на начин на кој единствени губитници од лошото менаџирање ќе бидат тие што се и најмалку одговорни – вработените“.

„На колегите од ’Медиа принт Македонија’, ССНМ јавно им порачува да не потпишуваат однапред никакви спогодбени откази затоа што така ќе ги загубат можностите да ги наплатат своите побарувања (неисплатените плати), како и поддршката што им следува од Агенцијата за вработување во случај на стечај“, нагласуваат од Синдикатот.


Изградбата на ски-центарот на Кожуф пропадна, компанијата оди под стечај


Скопје, 23 ноември, 2016 - 14:44 (META) 

За компанијата „Ски Кожуф“, која е требаше да го гради ски-центарот на Кожуф во Основниот суд Велес е отворена стечајна постапка, јавува порталот „Дума“.

За стечаен управник е именуван Богољуб Макревски, а испитното рочиште и извештајното собрание се закажани за 11 јануари 2017 година.

Изградбара на ски-центарот на Кожуф почна во 2000 година, а во него се инвестирани околу 20 милиони евра.

Овој центар, исто така, не проработе бидејќи патот од страната на Кавадарци и на Демир Капија никогаш не се изгради, а патот од Гевгелија не се одржуваше и не се чистеше зиме.


Кривична пријава за шест директори на бившиот концесионер на „Злетово“ и „Тораница“


Пробиштип, 26 мај, 2016 - 13:53 (META) 

Пробиштипската полиција поднела кривична пријава против шестмина директори на индиската компанија „Индоминелари и метали“, која до неодамна беше концесионер на рудниците „Злетово“ и „Тораница“, кои се товарат за злоупотреба на службената положба и овластување и предизвикување на стечај со несовесно работење, оштетување или повластување на доверители, информира денеска МВР.

Првосомничен е индискиот државјанин П.А.М. (70), а меѓу осомничените се и управители на фирмите „Марко Б.В. Денхаг“, „ИММ Експлорејшн“ и „ИММ Глобал Лоџистик“ кои се капитално поврзани со „Индоминерали и метали“.

„Во периодот од 2007 до 2015 година, пријавените во својство на управители во ДПТУ ‘Индоминералс Метал’ ДООЕЛ Пробиштип, побарувањата на паричните средства кои што ‘Индоминералс Метал’ Пробиштип ги имала кон правно лице со седиште во Даглас, по основ на разни трансфери и позајмици, ги насочиле кон сметките на правните субјекти ДПТУ ‘ИММ Експлорејшн’ ДОО Пробиштип и ДПТУ ‘ИММ Глобал Лоџистик’ ДОО (фирми основани и капитално поврзани со ДПТУ ‘Индоминералс Метал’ ДООЕЛ), оштетувајќи ја ДПТУ ‘Индоминералс Метал’ Пробиштип за износ од 1.092.718.362 денари (околу 18 милиони евра н.з.). Исто така, во период од мај 2008 до октомври 2015 година, пријавените лица склучиле договор за купопродажба на минерали односно купопродажба на целокупното производство на рудниците ‘Злетово’ и ‘Тораница’ со правното лице ‘ИММ Интернешнл ЛТД’ ДООЕЛ со седиште во Даглас. Притоа пропуштиле да го остварат побарувањето по основ на претходно склучен договор за купопродажба на минерали предизвикувајќи стечај на ДПТУ ‘Индоминералс Метал’. Во 2014 година пријавените лица склучиле договор за обезбедување на парично побарување со засновање на заложно право над недвижниот имот и невладетелски залог врз подвижните предмети на ДПТУ ‘Индоминерал Метал’ ДООЕЛ како должник и заложен должник со правното лице „Марков Лимитед“ во Лондон (фирма капитално поврзана со ДПТУ ‘Индоминералс Метал’ и фирмата ‘ИММ Интернешнл ЛТД’ во Даглас), со која што веќе имале воспоставено доверителни односи врз основа на претходно склучен купопродажен договор. На овој начин пријавените предизвикале материјална штета во висина од 1.330.620.353 денари (21,6 милиони евра н.з.) на штета на ‘Индоминералс Метал’ ДООЕЛ Пробиштип“ стои во информацијата на МВР за кривичната пријава.

Кон крајот на февруари беше прогласен стечај со ликвидација за „Злетово“ и „Тораница“, поради што 1.000 рудари остаа без работа.


Имотот на „Злетово“ и „Тораница“ под хипотека, „Минстрој“ не може да работи


Штип, 28 март, 2016 - 16:45 (META) 

Новиот концесионер на рудниците „Злетово“ и „Тораница“, бугарската компанија „Минстрој“, нема да може да го користи погонот за флотација, без кој не е можен производствениот процес.  Тој нема да може да го користи и останатиот имот на досегашниот концесионер „Индоминерали и метали“, затоа што е ставен под хипотека.

Основниот суд во Штип треба да одлучи што со хипотеката, откако Собранието на доверители и стечајниот управник побарале нејзино поништување. Оваа постапка е итна и одлуката треба да се донесе наскоро, по што ќе се очекуваат жалби до повисокиот суд.

Собранието на доверители донесе одлука за продажба на имотот на рудниците, проценет на 7,8 милиони евра. Меѓутоа, продажбата не е можна додека судот не го реши прашањето со хипотеката. Потоа ќе следи јавна електронска лицитација.

Новиот концесионер „Минстрој“, на минатонеделната прес-конференција во Скопје, веќе се изјасни дека е подготвен да плати близу 8 милиони евра за овој имот.

Додека се одвива правниот процес околу хипотеката, веднаш по официјалното добивање на концесијата, „Минстрој“ би можел веднаш да влезе во рудниците. Стечајната управничка Владица Ивановска вели дека објектите може да им се дадат под закуп за месечна закупнина.

„Минстрој“ веќе најави дека следниот месец планира да го рестартира производството во „Злетово“, додека во „Тораница“ дури во текот на летото поради запуштеноста на рудникот.

Таму ќе бидат потребни дополнителни подготвителни работи на обезбедување на рудникот.

Сопственикот, Николај Волканов рече дека во „Тораница“ има геолошки проблеми и е во лоша состојба, за што се потребни дополнителни инвестиции. Волканов, исто така кажа дека до сега во рудниците се користела застарена опрема и механизација, поради што најави набавка на нова опрема и побезбедни услови за работа.

Во меѓувреме тече и жалбената постапка по електронското јавно наддавање за концесијата.

Две компании кои беа дисквалификувани пред почетокот на наддавањето се сомневаат во манипулација со документи, по што вложија жалба.

Пред да биде завршена оваа постапка, владата на минатонеделната седница ја одобри концесијата на бугарски „Минстрој“, кој потоа на прес-конференција ги објави своите инвестициски проекти.


Прогласен стечај со ликвидација во рудниците Злетово и Тораница


Штип, 26 февруари, 2016 - 17:07 (META) 

Претесна беше судницата на судиjката Маја Џорлева во Основниот суд во Штип, за да ги прими сите доверители, претставници на синдикатот, адвокати и заинтересните концесионери на стечајното рочиште за рудниците Тораница и Злетово.

Претседателот на Синдикатот за индустрија, енергетика и за рударство, Пеце Ристевски, истакна дека е одлучено да се покрене стечај по пат на ликвидација, што било заедничка иницијатива на државните органи и на ЕВН како најголеми доверители, а што, според него, е најлоша варијанта за рударите.

– Без работниците да овластат кого било, тука се претставија двајца адвокати дека ги застапуваат, а немаат полномошно од ниеден работник. Втор проблем е што тие претставници што гласаа во име на работниците, воопшто не побараа став од вработените како да се произнесат денеска, а гласаа за ликвидација – изјави Ристевски.

Побарувањата на доверителите се во износ од 7,5 милиони евра, меѓу кои и неисплатените плати и придонеси на рударите. Заинтересираниот инвеститор, компанијата „Лајфстон“, има конкретна понуда да даде 10 милиони евра и дел на доверителите веднаш да се исплатат, а друг дел од побарувањата е да се исплатат одложено во следните две години.

Компанијата предлага стечај по пат на реорганизација, со што постапката би била многу пократка. Претставник на компанијата, кој присуствуваше на рочиштето, за „Мета“ изјави дека симптоматично е здружувањето на државните фондови во брањето на тип на стечај кој би траел најмалку една година, кога сè може многу побргу да се заврши.

За оваа компанија, која пред неполна година рестартирала рудник за бакар, злато и за сребро во Србија, чудно е и што стечајот се покренува, додека во тек е конкурс за концесија за двата рудника, кој трае до 14 март.

Од друга страна, претседателот на Одборот на доверители, градоначалникот на Пробиштип, Тони Тоневски, вели дека одбрана е најдобрата варијанта.

– Ова е најдобрата, најбрзата и најтранспарентната постапка со која ќе бидат регулирани и побарувањата на доверителите, но најважно од сè е што тоа е најбрзиот начин за да може да се рестартираат рудниците – изјави Тоневски. Рудниците, со кои управуваше компанијата „Индоминерали и метали“ на индискиот милијардер Бинани, престанаа со работа во август минатата година. Околу 1.000 рудари ја прекинаа работата поради неисплатени плати и придонеси и поради лошите услови на работа, по што на компанијата ѝ беше одземена концесијата.


СДСМ: По ножиците на Груевски, скратени егзистенции


Скопје, 26 јануари, 2016 - 15:50 (META) 

Додека Груевски секој ден зборува за виртуелни инвестиции, во реалноста секој ден работници остануваат на улица без работа или без плати, обвинуваат од СДСМ.

Од партијата велат дека според последните информации, вработените во руската фармацевтска компанија „Продис“ десет месеци немаат земено плата, а компанијата имала и огромни долгови кон голем број домашни компании.

„Директорот на комапнијата се пожали на лоша финансиска состојба, запрено производството, магацини полни со неизвезени чаеви и хомеопатски лекови. Од исечените ленти и од најавената милионска инвестиција во Бунарџик на Груевски и на Пешевски, од нивните ветувања за стотина вработени, реалност се само работниците без плата и милионските долгови што ги направила компанијата. Денес, кога Груевски се шета каде ќе стигне и ветува што ќе стигне, како што самиот најави дека ќе си го поминува слободното време, би било добро повторно да се појави пред „Продис“ и овојпат да им каже на работниците и на јавноста што се случи и со оваа негова виртуелна инвестиција. Граѓаните знаат колку вакви проекции на Груевски видоа и знаат дека по сите црвени ленти и ножици на Груевски, исечена е единствено нивната егзистенција“, пишува во соопштението на СДСМ.

Од опозицијата велат дека откако индиската компанија „Индо минерали и метали“ прогласи стечај и си замина од рудниците Тораница и Добрево, 1.000 рудари останаа на улица, како и 50 вработени од турската компанија „Улак амбалаж“.


Рудниците Добрево и Тораница отидоа под стечај


Пробиштип, 19 ноември, 2015 - 16:42 (META) 

Основен суд Штип денеска донесе одлука рудниците Добрево и Тораница, кои беа сопственост на индиската фирма „Индоминерали и метали“, да заминат во стечај.

Со ова, 1.000 рудари од Пробиштип и од Крива Паланка останаа без работа.

Стечајот го покрена скопска фирма „Автотехна“ ДОО Скопје, а подоцна се приклучија и уште тројца доверители.

Сидникатите на рудниците Добрево и Тораница сметаа дека брзото завршување на предстечајната постапка и прогласувањето стечај е најдоброто решение за нив, по повеќе од два месеци штрајк.

Дополнително ќе се утврдуваат долговите на индиската кон македонските компании, општината и кон вработените.


Рударите бараат стечај за рудниците Добрево и Тораница


Штип, 7 ноември, 2015 - 15:20 (META) 

Сидникатите на рудниците Добрево и Тораница сметаат дека брзото завршување на предстечајната постапка и прогласувањето стечај е најдоброто решение за нив, по повеќе од два месеци штрајк. Рударите во тој случај ќе добијат шестмесечен надомест со здравствено осигурување.

Вработените веќе три месеци немаат земено плата, а засега нема никаков одговор од раководството на „Индоминерали и метали“. Рударите велат дека извршителите им тропаат на врата и дека повеќе не можат да ги плаќаат ратите за кредитите. Со прогласувањето стечај, тие велат дека барем привремено ќе бидат обезбедени.

Во Основниот суд во Штип веќе се води предстечајна постапка за „Индоминерали и метали“. Скопска фирма која ја одржуваше опремата и механизацијата на рудниците, минатиот месец побара преку стечај да си ги наплати побарувањата.

Во меѓувреме, дел од рударите заминаа на печалба во рудниците во соседните земји. Некои се во Косово, други во Србија, а неколку помлади рудари, според синдикатот, среќата ја побараа и во Босна и Херцеговина.


Детроит излезе од стечај


Детроит, 11 декември, 2014 - 13:39 (META) 

Градот Детроит излезе од стечај по банкротирањето во 2013 година. Градските и државните власти постигнаа спогодба за отпишување на седум милијарди долари од вкупниот долг од 18 милијарди долари.

Планот вклучува и инвестиции вредни 1,4 милијарда долари, што ќе ја подобрат градската инфраструктура.

Банкротот е предизвикан со смалување на бројот на жители, а во периодот меѓу 2000 и 2010 година Детроит загуби 250.000 жители. Сега во него живеат повеќе од 700.000 луѓе.