!На 1 февруари 2017 година, заврши промотивниот период на слободно користење на содржините на „Мета“. Во периодот што претстои го воведуваме новиот систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително

СДСМ: Миноски да не помисли да ги задолжи граѓаните повеќе од доспеаните обврски


Скопје, 21 март, 2017 - 10:08 (META) 

„Го предупредуваме Кирил Миноски, кој во моментов извршува техничка функција како министер за финансии и е во заминување, да не ги задолжува граѓаните на Македонија повеќе од потребниот износ за враќање на доспеаните долгови за оваа недела“, се вели во соопштението на СДСМ.

Во него се додава дека обврските што стасуваат за наплата оваа недела изнесуваат 88 милиони евра и дека Миноски треба во рамките на овој износ да го планира денешното задолжување на домашниот пазар.

„Истовремено укажуваме дека во буџетот има доволно средства за исплата на тековните обврски на државата кон граѓаните, за што потврдa има и од надлежното министерство. Неконтролираното темпо на задолжување на граѓаните што досегашната власт го правеше нетранспарентно и за непродуктивни трошења, го издигна јавниот долг на историски највиско ниво од 50,1 проценти од домашниот бруто-производ“, се додава во соопштението.


СДСМ: Новата влада ќе преиспита за што биле потрошени 34,7 милиони евра во јануари


Скопје, 1 март, 2017 - 14:31 (META) 

Новата одговорна влада ќе ги преиспита сите нетранспарентни трошења на парите на граѓаните од буџетот, вклучувајќи ги трошењата на власта во заминување во јануари годинава, за време на нејзиното техничко функционирање, се вели во соопштението на СДСМ.

Од партијата велат дека „според, извештајот за извршување на буџетот за јануари 2017 година, владата во заминување потрошила 34,7 милиони евра повеќе од приходите што ги собрала тој месец“.

– Реализирани се 34,7 милиони евра од предвидените 302 милиони евра буџетски дефицит за цела година. Тоа е за 38 проценти повисока реализација од планираната месечна реализација на буџетскиот дефицит. Овој извештај покажува дека реализацијата на капитални инвестиции во јануари е на многу ниско ниво од само 4,8 проценти од предвиденото – велат од СДСМ.

Од партијата прашуваат „ако се земе предвид колку малку пари се реализирале за капитални инвестиции, тогаш за што владата со технички овластувања потрошила 34,7 милиони евра повеќе од собраните приходи“.

– Ваквите нетранспарентни трошења на народните пари ќе завршат со формирањето на новата одговорна влада, која ќе ги стави на увид на граѓаните сите буџетски намени – додаваат од СДСМ.


Банките го намалија кредитирањето, а ја зголемија ликвидноста во јануари


Скопје, 15 февруари, 2017 - 16:21 (META) 

Народна банка нотираше намалување на вкупните кредити во јануари како резултат на пониското ниво на кредити на претпријатијата, при умерен раст на кредитирањето на населението.

– На годишна основа, според првичните податоци, кредитната активност во јануари расте со солидно темпо, што е блиску до проектираниот раст за првиот квартал на 2017 година, согласно со октомвриската проекција – велат од Народна банка.

Во истиот период, ликвидноста на банките се зголемила како резултат на пониската побарувачка на готовина во економијата по новогодишните и божиќните празници.

– Во такви околности, дел од вишокот денарски ликвидни средства на почетокот на годината беше повлечен преку основниот инструмент – благајничките записи. Краткорочните промени кај ликвидноста банките ги усогласуваа преку пласирање средства во расположливите депозити кај Народната банка, чијашто состојба се задржа на релативно високо ниво – додаваат Народна банка.


На земјите од Западен Балкан, ЕУ ќе им додели 50 милиони евра за енергетски проекти


Скопје, 9 февруари, 2017 - 15:59 (META) 

Педесет милиони евра за финансирање енергетски проекти ќе добијат земјите од Западен Балкан од Европската Унија преку Програмата за регионална енергетска ефикасност и Фондот за зелен раст.

Договорите за финансиите ги потпишаа претставници од Европската банка за обнова и развој (ЕБРД), Европската инвестициона банка (ЕИБ) и банкарскиот концерн KfW, во рамките на Програмата за регионална енергетска ефикасност (РЕЕП) и Фондот за зелен раст (GGF – Green for Growth Fund ), во рамките на денешниот министерски состанок на земјите од Западен Балкан.

Според еврокомесарот Јоханес Хан, предвидените финансии треба значително да му помогнат на јавниот и на приватниот енергетски сектор во шесте држави и да придонесат за заштеда на енергија и за намалување на емисиите на штетни гасови.

Хан истакна дека со овие дополнителни средства земјите од Западен Балкан ќе можат да постигнат 1,6 терават-часови електрична енергија годишно.


СДСМ: 10.000 евра неповратни пари за младите со добра бизнис-идеја


Скопје, 24 јануари, 2017 - 11:05 (META) 

Предвидуваме по 10.000 евра неповратни пари за млади луѓе со добра бизнис-идеја. Младите луѓе ќе добијат шанса во центрите за иновативни бизниси каде новоотворени компании ќе добијат бесплатен деловен простор, се вели со соопштението на СДСМ.

Во него се додава дека ќе се овозможи отворање на фирма со само едно евро влог и ќе се обезбедат поволни кредити до 15.000 евра со само еден процент камата за отворање микробизнис.

– Најмалку 626.312 луѓе, меѓу нив најголем број млади, се иселија од Македонија поради тоа што не ја гледаа својата иднина во Македонија. Младите беа првите што јасно го кренаа својот глас против уништувачките политики на досегашната власт. Тие си ја бараат својата шанса за живот во родната земја – се додава во соопштението на СДСМ.


ВМРО-ДПМНЕ: Поради пропагандата на СДСМ, зедовме помалку средства со повисока камата


Скопје, 9 јануари, 2017 - 13:04 (META) 

СДСМ со својата шпекулативна политика и со манипулирањето со јавниот долг, не направи ништо друго освен што ја зголеми каматата на еврообврзницата, што македонските граѓани ги чинеше 30 милиони евра, се вели во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ на соопштението на СДСМ за утрешното задолжување.

– Тоа се 300 локални патишта, стотина градинки или 38 училишта, кои отидоа во ветер затоа што СДСМ не ги гледаше државните интереси, туку тераше партиска пропаганда со еврообврзницата. Единствено што СДСМ успеа да го направи пишувајќи писма до странските инвеститори за еврообврзницата е да ја зголеми цената на капиталот – каматата. Така, народски кажано, поради политичка пропаганда на СДСМ, земавме помалку средства, но по повисока цена – се додава во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ.


И Скопје ќе ги донира средствата планирани за дочек на Нова година


Скопје, 22 декември, 2016 - 10:50 (META) 

Градот Скопје се откажува од дочекот на Нова година што требаше да се одржи на плоштадот Македонија. Со оваа одлука, по Велес, Скопје е втор град во земјава што се откажува од прослава на Нова година.

– Средствата што беа планирани за организирање на дочекот и се во износ од околу 2 милиона денари, ќе ги донираме во социјални цели. Одлуката каде ќе бидат донирани средствата ќе ја донесе Советот на Град Скопје. Градот Скопје веќе 10 години наназад троши минимални средства за организирање на дочекот на Новата година затоа што забавата за граѓаните ја финасираа мибилните оператори во земјава, а годинава спонзор на забавата требаше да биде „Македонски телеком“ – се вели во соопштението на Град Скопје.

Иницијативата за откажување на новогодишните прослави на градските плоштади за парите да се пренаменат за хуманитарни цели, почна во Србија.

Под влијание на апелите на македонските твитерџии на социјалните мрежи ваквата практика да се примени и кај нас, општините почнаа да размислуваат да ги пренаменат планираните средства за прослава во хуманитарни цели.

Вчера и Општина Центар информираше дека прават анализа дали воопшто и колку од буџетот може да се заштеди и реално да се пренамени и ќе соопштат дали ќе се откажат од новогодишна прослава.


Компаниите ќе можат да користат финансии од ЕИБ за иновативни бизниси


Скопје, 30 ноември, 2016 - 13:17 (META) 

Македонските компании ќе можат да ги искористат најновите финансиски инструменти за поддршка на иновативни бизниси на Европската инвестициона банка (ЕИБ), во делот на поддршка на мали и средни претпријатија (МСП), наменет за земјите од Западен Балкан.

– Утврдени се и категоризирани неколку сегменти за финансирање банки и финансиски посредници, средни и големи иновативни бизниси, како и големи истражувачки и иновациски проекти кои произлегуваат од универзитетите и од истражувачките организации. Исто така, финансиски средства се издвоени и за пилот-проекти во областа на обновливите извори на енергија, проекти за вакцини, лекови, медицински и дијагностички уреди. Понудени се и советодавни услуги за компаниите кои инвестираат во иновации за да можат да бидат подобро подготвени за пристап до финансирање од ЕИБ – изјави Митко Алексов, извршен директор на Сојуз на стопански комори на Македонија

Од страна на ЕИБ директното финансирање ќе се однесува само за поголеми проекти кои се со вредност помеѓу 15 и 20 милиони евра.

– Финансирањето на мали и средни компании или обезбедување на потребни гаранции од страна на ЕИБ ќе се одвива преку финансиските институции, поточно банките. Така, во следниот период банките треба да планираат и да се концентрираат на иновативни компаниии и проекти. Доколку постои дилема дали одредена компанија е мала или голема, можат да се обратат до ЕИБ и да се направи евалуација – изјави Алексов.

Станува збор за финансии на ЕУ за иноваторите „Инов фин“ (InnovFin), заедничка иницијатива лансирана од европската група на инвестициони банки (ЕИБ и ЕИФ) во соработка со Европската комисија преку програмата „Хоризонт 2020 година“.


Потрошувачката кошница во септември изнесувала околу 500 евра


Скопје, 7 ноември, 2016 - 13:59 (META) 

Потрошувачката кошница во септември изнесувала 32.263 денари за едно четиричлено семејство, пресмета Сојузот на синдикати на Македонија.

Најмногу од парите или 13.345 денари се трошат за храна и за пијалоци, потоа за комуналии и опрема за домот и за одржување, за кои се издвојуваат 10.468 денари.

За хигиена се потребни 2.272 денари, за превоз 2.339 денари, а за обувки и за облека 2.087 денари.

Од вкупните средства во потрошувачката кошница за културни активности се трошат 1.070 денари, а за одржување на здравјето – 678 денари.

Потрошувачката кошница во септември е повисока за 0,32 отсто во однос на август, а во споредба со септември лани е повисока за 0,09 отсто.

Според податоците на Државниот завод за статистика, просечната нето-плата во август изнесувала 22.294 денари.


Наумов: Државата да се откаже од сите задолжувања


Скопје, 13 септември, 2016 - 14:05 (META) 

Денешното соопштение од Министерството за финансии дека, наводно, се откажале од ново задолжување, е срамен и неуспешен обид да се прикаже наводна грижа за стопанството. Вистината е дека денешната аукција на државни хартии не е откажана, туку во наредниот период од седум дена до наредната предвидена аукција не доспеваат долгови за враќање кон домашните кредитори“, се вели во реакцијата на дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов.

Во соопштението од кабинетот на Наумов се додава дека во септември врз основа на домашно задолжување долгови за враќање доспеваат на 7, 21 и на 29 септември, а предвидени се уште аукции за задолжување на 20 и на 27 септември.

„Долгот што доспеваше на 7 септември во месецот се врати со средствата од аукцијата одржана еден ден претходно, со која дополнително јавниот долг се зголеми за нови пет милиони евра. Повторно се прави обид за манипулација со наводно намалување на домашно задолжување кон нула. Во согласност со официјалните податоци, домашното задолжување заклучно со месец август изнесува повеќе од 79 милијарди денари,“ се вели во соопштението на Наумов.

Од кабинетот на дополнителниот заменик-министер за финанасии, исто така, велат дека „вистински потег и грижа за стопанството и за економијата е да не се одржат аукциите предвидени во календарот заклучно со 31 октомври.

„На тој начин долгот кон домашните кредитори ќе се намали за 114 милиони евра, средства што вистински ќе можат да се искористат за придвижување на македонската економија и за подобрување на нејзината ликвидност,“ се додава во соопштението.