!На 1 февруари 2017 година, заврши промотивниот период на слободно користење на содржините на „Мета“. Во периодот што претстои го воведуваме новиот систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително

Усеин: Земјите аспиранти за ЕУ да ги прилагодат буџетите за интеграција на Ромите


Скопје, 21 март, 2017 - 16:56 (META) 

Јавното финансирање и распределбата на буџетот за ромското население во земјите од Западен Балкан беше тема на дводневен собир во Скопје, во организација на Регионалниот совет за соработка, меѓувладино тело на земјите членки на Процесот за соработка во Југоисточна Европа.

„Сите земји кои тежнеат кон Европската Унија имаат заедничка одоговорност кон Ромите и треба да преземат конкретни чекори за нивна интграција и еднаквост, а владите тоа го обезбедуваат токму низ своите буџети“ – рече раководителот на проектот „Интеграција на Ромите 2020“, Орхан Усеин, на крајот од дводневната работилница, која се одржа на 20 и на 21 март.

Тој додаде дека е од особена важност тоа што интеграцијата на Ромите е и понатаму еден од клучните приоритети во процесот за проширување, како што е тоа повторено и во најновата проценка на Европската комисија за интеграцијата на Ромите од 2016 година.

„Интеграција на Ромите 2020“ е продолжување на проектот „Декада на Ромите“. Проектот кој беше претставен лани во Брисел, е поддржан од Европската Унија и од Фондацијата „Отворено општество“, а Европската комисија ова прашање го третира како дел од претпристапните услови на земјите кандидати за ЕУ.


Вклученоста на Ромите во образовниот процес е значително подобрена, велат невладините организации


Тетово, 16 март, 2017 - 13:55 (META) 

Состојбата на Ромите и нивното вклучување во образованието етапно се подобрува, како резултат на проектите што ги спроведуваат невладините организации, сметат учесниците на тркалесната маса „Подобрување на состојбата на Ромите во образовните процеси“.

Од невладината „Сонце“ велат дека бројката на Роми што се запишуваат во основно и во средно образование е многу зголемена. Ваквиот став го делат и други невладини организации што учествуваа на денешната тркалезна маса.

– Децата подолго престојуваат во училиште и мошне е подобрена состојбата со завршување и на основно и на средно образование. Со големи напори на невладиниот сектор и на државните институции, сметаме дека од сите сектори каде може да се дејствува во образованието е најмногу постигнато и ние работиме да се зајакнат капацитетите на семејствата и да го поддржуваат образованието кај своите деца – рече Елена Мишиќ, од фондацијата „Чекор по чекор – Македонија“.

На тркалезната маса учествуваа и претставници на невладини организации од Косово, кои нагласија дека Ромите не се прифатени во нивното општество. Најчесто, како што посочија, тие се дискриминирани во процесите на вработување и на образование.

Оттаму се надеваат дека со нивните активности и преку националната стратегија за подобрување на статусот на Ромите, дискриминацијата кон оваа заедница ќе се намали.


Туманоска: Лицата со здравствени проблеми и Ромите се отфрлени од пазарот на трудот


Тетово, 21 февруари, 2017 - 19:14 (META) 

„Секој може и има право да биде вработен“ е насловот на панел-дискусијата што денеска се одржа на Државниот универзитет Тетово. На дискусијата беше презентиран проект наречен социјално менторство. Проектот ќе опфаќа обуки на лица кои се под ризик од социјална исклученост од пазарот на трудот.

– Ова категорија граѓани ќе бидат под надзор на центрите за вработување и за социјална работа. Ќе им се врши обука како да дојдат полесно до работа, преку воспоставување контакти со работодавците, но и со обуки за бизнис-планови – вели Деспина Туманоска од Институт за истражување и креирање политики.

Туманоска додаде дека во Македонија голем дел од невработените се лица кои општеството ги отфрла од пазарот на трудот. Најчесто во оваа категорија граѓани спаѓаат луѓето со здравствени проблеми и Ромите. Овој проект, според неа, кој е подржан од Европската Унија и Министерството за труд и социјална политика, ќе им помогне на лицата од оваа маргинализирана група да се вработат.

На денешната презентација на проектот, беа присутни и неколку невработени лица, меѓу кои и Јосиф Мицевски од гостиварско Тимчевиште, кој боледува од ретка кожна болест. Тој го поздрави проектот, кој, како што рече, ќе влијае кај работодавците, при вработување кај кандидатите да ја гледаат само професионалноста, а не нивната вера, нација или здравствена состојба.

– Јас сум бил повеќе од петнаесет пати на интервју кај работодавци, видоа дека боледувам од кожна болест и веднаш ме одбија. Сега, со овој проект, мислам дека нивната свест при вработување малку ќе се смени – изјави Мицевски.

Проектот ќе се спроведува во цела Македонија, а приоритет ќе имаат лицата од градовите каде има висока невработеност.


Свилановиќ: Интеграцијата на Ромите е услов за проширување на ЕУ


Виена, 13 декември, 2016 - 11:21 (META) 

Прашањето за позицијата и за интеграцијата на Ромите во државите од Западен Балкан и во Турција е услов на Европската Унија за проширувањето и е важно прашање за сите земји од регионот, изјави генералниот секретар на Регионалниот совет за соработка (РСС), Горан Свилановиќ, во Виена.

Зборувајќи на отворањето на дводневниот регионален собир на претставници на националните контакт-центри за Ромите и на различни министерства од владите на земјите на Југоисточна Европа (ЈИЕ), меѓу кои и од Македонија, Свилановиќ укажа дека Ромите сочинуваат 5,5 отсто од населението во регионот и дека токму неизвесноста на нивната позиција било причина ЕУ да го постави ова прашање високо на својата агенда.

„Европските институции, земјите членки на ЕУ како и земјите кои тежнеат кон приклучување во ЕУ имаат заедничка одговорност да го унапредат животот на своите сограѓани Роми. За да се следи напредокот и остварувањето на целите на интеграцијата на Ромите до 2020 година, потребни се точни и ажурирани информации“, изјави Свилановиќ.

На собирот, кој е всушност работилница за претставниците на владите на земјите членки од ЈИЕ кои тежнеат кон приклучување во ЕУ, се претставува начинот и технологијата која треба да ја применува секоја земја одделно, а која е многу слична со образецот што се применуваше при реализација на Декадата на Ромите 2005-2015 година.

Целта на проектот за интеграција на Ромите до 2020 (IR 2020), е националните влади да интегрираат посебни мерки поврзани со Ромите во главните социо-економски политики, како и во процесот на планирање на националните буџети и постапките за давање услуги во оваа област, соопшти РСС.

Проектот е почнат во јуни 2016 година од Европската комисија, Фондацијата „Отворено општество“ и Регионалниот совет за соработка, меѓувладино тело на земјите членки на Процесот за соработка во ЈИЕ (SEECP), чиј основач и полноправна членка е и Република Македонија.


За Ромите во Македонија правдата е научна фантастика


Скопје, 14 ноември, 2016 - 16:38 (META) 

Отсега неправдите и прекршувањето на основните човекови права врз ромската популација во Македонија ќе можат да се пријават на веб-платформата „Ромамап“, која денеска ја промовираше Хелсиншкиот комитет за човекови права. Проектот е финансиран од Амбасадата на Германија во Македонија, а во проектот се вклучени и неколку граѓански здруженија, кои работат на проблемите со кои се соочуваат Ромите кај нас.

– Поразителен е фактот што по толку години, Ромите во Македонија се соочуваат со прекршување на нивните фундаментални човекови права – изјави извршната директорка на Хелсиншкиот комитет, Уранија Пировска, и притоа додаде дека сè уште има случаи каде Ромите не можат да обезбедат матичната евиденција, не можат да ги легализираат своите живеалишта и не уживаат соодветна здравствена сигурност.

Пировска ги обвини надлежните државни институции дека немаат политичка волја да ја подобрат состојбата на Ромите и дека трудот на граѓанските организации е залуден поради неактивноста на надлежните институции.

– За Ромите во Македонија правдата е научна фантастика. Случаи на неправда кон Ромите кои беа медиумски проследени сè уште немаат судска одлука и покрај тоа што тие траат и по неколку години. Таков е случајот со тригодишната Ана од Прилеп, која, наводно, почина од труење со храна, а медицинскиот извештај сè уште не е соопштен. Неправедна е и одлуката на судот што му одреди на лекарот-анестезиолог условна казна, а тој беше одговорен за смртта на 24-годишна родилка – рече Несиме Селиоска од невладината „Рома СОС“.

Зекир Абдулов од невладината организација „Кхам“ од Делчево, која е активна во Источна Македонија, напомена дека за многу кратко време активистите од организацијата забележале 61 случај на неправда кон Ромите.

– Имаме случаи каде се сомневаме дека малолетни Роми се тепани од вработени служители во училиште, нарушено им е здравјето при укажување лекарска помош, како и случаи на забрана за излез од земјата, што претставува ограничување на нивното движење – истакна Абдулов.

Според Љатифа Шиковска, која е граѓански активист за правата на Ромите, во Македонија има голем број Роми без лична документација иако официјалните информации прикажуваат дека има од 500 до 700 вакви случаи.

– Постапката на матично регистрирање и на вадење лични документи за идентификација е толку бавна што имаме два случаи во кои деца починале пред да бидат регистрирани во матичната книга на родени – истакна Шиковска.

На крајот на презентацијата на платформата „Ромамап“, активистка од едно граѓанско здружение се пожали зашто во текот на целата презентација не можеше да се обрати на мајчиниот ромски јазик и што платформата не е достапна на ромски јазик.


Шведската влада им плати надомест на 11 Роми поради дискриминација


Стокхолм, 11 јуни, 2016 - 10:34 (META) 

Шведскиот суд ѝ наложи на владата да исплати 3.200 евра како надомест за 11 Роми, кои покренале тужби за дискриминација затоа што полицијата собирала информации за нив.

Шведскиот весник „Дагенс нихетер“ објави дека полицијата на југот на Шведска собирала информации за илјадници Роми, иако многу од нив не биле осомничени за сторен криминал.

Полицијата негирала дека правела база на податоци на основа на етничка припадност, но признала дека било погрешно што во баззата вклучила далечни роднини на луѓе осомничени за кривични дела.

Окружниот суд во Стокхолм утврдил дека полицијата регистрирала 11 лица исклучиво врз основа на нивната етничка припадност.


Конкретен напредок во инклузијата на Ромите, услов за влез во ЕУ


Брисел, 9 јуни, 2016 - 14:41 (META) 

Земјите аспиранти за влез во ЕУ, пред да станат дел од клубот, ќе мораат да докажат конкретен напредок во инклузијата на Ромите во своите општества, изјави денеска во Брисел еврокомесарот Јоханес Хан.

Изјавата на Хан е дадена на промоцијата на иницијативата „Интеграцијата на Ромите 2020“, поведена од Европската комисија, Советот за регионална соработка (РСС, интервладино тело на Процесот за соработка во Југоисточна Европа- SEECP) и од Фондацијата „Отворено општество“.

– Пред да пристапат, земјите ќе мора да покажат остварување на конкретен напредок во областите на образованието, вработувањето, здравството, домувањето и на личните документи на Ромите – посочи Хан.

Генералниот секретар на РСС, Горан Свилановиќ, изјави дека станува збор за тешки времиња за сите и во Југоисточна Европа, и дека тие тие тешки времиња и сиромаштија, најмногу се одразуваат на Ромите.

– Овој регион мора да оди кон ЕУ со сите свои луѓе и Ромите не смеат повторно да бидат изоставени. Проектот „Интеграција на Ромите 2020 година“ води кон инклузија – изјави Свилановиќ, додавајќи дека „ќе се стори сè од страна на РСС да се намали јазот меѓу ромскатата и неромската популација во земјите од Западен Балкан и во Турција“.

Според претседателот на Фондацијата „Отворено општество“, Џорџ Сорос, Ромите мора да останат приоритет за ЕУ и надвор од неа, а додаде дека неговата фондација сторила многу за инклузија на Ромите и била клучна за ставањето на агендата за Ромите на дневен ред на националните влади.

Проектот „Интеграција на Ромите 2020“ се реализира во Република Македонија и во другите земји од Западен Балкан и во Турција. Таа се темели на продолжување на постигнатото со проектот „Декада на Ромите 2005-2015 година“.

Денешната промоција на иницијативата, како што соопшти РСС, беше проследена со состанок меѓу именуваните претставници за ова прашање од националните влади, претставници на ромската популација и претставници на Европската комисија.


Ликовнa изложба на уметници Роми од Унгарија


Охрид, 9 мај, 2016 - 10:09 (META) 

Денеска, со почеток од 14 часот, во ликовниот салон на Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид, свечено ќе биде отворена изложба на ликовни уметници Роми од Унгарија.

Организатори на настанот се Општина Охрид и Амбасадата на Унгарија во Република Македонија.

На изложбата ќе бидат поставени 28 слики од 19 ликовни уметници.

Најавено е на отворањето да присуствуваат и да се обратат Неждет Мустафа, министер без ресор во Владата на Република Македонија, Јозеф Бенце, унгарски амбасадор во Република Македонија, Никола Бакрачески, градоначалникот на Охрид, и Горан Стојаноски, директор на Центарот за култура.


Изгоре привремениот дом за бездомници во Штип


Штип, 1 јануари, 2016 - 15:30 (META) 

Педесетина Роми, од кои повеќе од половината се деца, првиот ден од новата година го поминуваат на отворено откако рано изутрината, пред 5 часот, пламна зградата на поранешното невро-психијатриско одделение на Клиничката болница во Штип, во која привремено живеат.

Огнот пламнал од покривот и од влезната врата кога станарите спиеле, а 14 семејства брзо излегле надвор. Но, според нивното сведочење, огнот бил толку силен што брзо ги зафатил сите делови на зградата.

– Спиевме кога почна пожарот, истрчавме, повикавме пожарникари, ја исклучивме струјата. Пожарникарите дојдоа бргу, сега очекуваме од градоначалникот и од пратениците да ни помогнат. Немаме ништо, сè ни изгоре – рече Ербихан Демиров, еден од станарите.

Кога разговаравме со луѓето што останаа на улица, температурата беше два Целзиусови степени под нулата. Децата беа само во чевли, без чорапи. Имаше и жена во поодмината бременост, како и повеќе возрасни лица. Станарите се сомневаат дека пожарот е подметнат со бензин.

– Имаме проблеми со едно лице, со кое сме на суд за тепачка и тој е познат на полицијата. Тој нè маваше со камења и се закнуваше дека еден ден ќе нè запали. Еднаш нè нападна, ние му вративме во самоодбрана и сега сме на суд – рече Демиров.

Советничката Енисе Демирова беше единствената што ги посети и ги евидентираше семејствата што останаа без покрив над главата.

– На овие семејства како интервентна помош им требаат храна, облека и ќебиња. Ќе се обратиме до Црвениот крст и до сите што можат да им помогнат на овие луѓе, бидејќи оставени се на милост и на немилост. Педесет лица се надвор под ведро небо – рече Демирова.

Во една од опожарените простории, во ситен пламен догоруваше дел од мебелот. Пожарникарите само што завршиле со работа и си заминале. Еден од нив паднал на мразот и е пренесен во болница со скршени ребра.

Целиот комплекс каде се сместени Ромите, некогашни бездомници, е без струја и без огрев. Жителите апелираат што побргу да им се пушти струјата. Упатија апел за брзо привремено сместување.

Општината за нив планира изградба на социјална зграда во населбата Черења, за што е одредена локација, но од Министерството за транспорт и врски, според советничката Енисе Демирова, проектот не е прифатен.


Прославен Меѓународниот ден на човековите права во Тетово


Тетово, 8 декември, 2015 - 15:27 (META) 

Со настапи на музички групи и со уметнички перфоманси, во Тетово беше одбележан Меѓународниот ден на човековите права.

Организатори на настанот, кој се одбележа на градскиот плоштад, беа „ЛГБТ јунајтед“ од Тетово и ромската организација „Романо авази“, кои како најдискриминирани заедници, одлучија јавно да проговорат за проблемите со кои се соочуваат.

– Боли сè уште што имаме активни кланови, говор на омраза, расизам, омраза кон жените, дискриминација кон нашите заедници – изјави Берхан Билали од организацијата „Романо авази“.

Денешниот настан беше подржан од холандската амбасада во Македонија.

– Многу сум среќен што сум денеска овде, на овој важен настан. За Амбасадата на Холандија претставува чест што ги подржува настаните за човекови права – изјави амбасадорот на Холандија во Македонија, Воутер Пломп.

На 10 декември 1948 година, Генералното собрание на Обединетите нации ја донесе првата Универзална декларација за правата на луѓето.