!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Таравари подготвува нови смени на директори и извод за роденчињата уште во болница


Скопје, 16 јули, 2017 - 17:02 (META) 

Хигиената во болниците останува главен проблем и во следните пет-шест месеци еден од моите главни фокуси ќе биде хигиената во сите болници, рече министерот за здравство, Арбен Таравари, по денешното чистење на слободниот простор меѓу клиниките во скопскиот Клинички центар. Тој истовремено најави дека наскоро ќе бидат обелоденети и наодите на инспекциите во некои болници, а тогаш ќе има и казни.

– Ќе има казни за менаџери, за вработени, но тоа ќе биде како што ќе каже инспекторатот. Лошо е во Клиниката за гинекологија, а ни во штипската болница не е подобро, најдени се некои работи што не треба да ги има во болница – рече Таравари.

Тој додаде дека постои можност наскоро да се ангажира приватна фирма за чистење на болниците, за да се сузбијат интрахоспиталните инфекции.

-Веќе размислуваме за решенија и како да го поправиме тоа. Можеби ќе ангажираме надворешни фирми, прво експериментално во две болници. Во клиниката во Гостивар и на Клиниката за гинекологија ќе почне една фирма што бесплатно ќе работи и според тоа како ќе бидат задоволни пациентите и лекарите и дали интрахоспитални инфекции ќе бидат намалени, ќе одлучиме дали тоа ќе го спроведеме на уште неколку клиники каде можеме финансиски – изјави Таравари.

Министерот во однос на ревизиите на досегашното работење и именувањата на нови директори на здравствените установи и клиниките рече дека ќе има смени и оваа и следните недели.

– Засега е направена ревизија само на Министерството за здравство, а ќе направиме ревизии на клиниките кога ќе именуваме нови директори. Именувања ќе правиме и оваа недела, но полека, не брзаме, 70-80 отсто од клиниките во наредните недели ќе имаат нови директори – рече Таравари.

Тој најави дека наскоро ќе се промовира измена во системот „Мој термин“, односно новороденчињата ќе бидат заведени во матичната книга на родени уште истиот ден по раѓањето и веднаш ќе добијат извод, како и календар на вакцини со препораки за мајката за следните неколку месеци.

– Се работи за една новост, кога ќе се роди детето, да не се оди никаде туку во болница да се дава извод од матичната книга на родени и препораки за мајките за следните неколку месеци… – рече министерот, најавувајќи повеќе детали за следната недела.

 


Бектеши: Еднакви услови за домашните и за странските компании


Скопје, 7 јуни, 2017 - 15:07 (META) 

Министерот за економија, Крешник Бектеши, денеска одржа работна средба со Пинто Рикардо, кој е тим-лидер на проектот за ревизија на индустриската политика 2009-2020 година во Македонија.

На средбата министерот Бектеши беше информиран за анализата со која ќе бидат идентификувани индустриските сектори што имаат потенцијал за економски развој и за зголемување на извозот, а ќе биде изработена во рамки на проектот, во соработка со Министерството за економија.

Министерот Бектеши на Рикардо и на неговиот тим им понуди целосна поддршка за периодот од 12 месеци, колку што ќе трае проектот.

Проектот, во соработка со Министерството за економија, до септември ќе излезе со извештај кој ќе произлезе од спроведените анализи за активностите на индустрискиот сектор, а ќе содржи предложени мерки за забрзување на неговиот развој.

Проектот за ревизија на индустриските политики 2009-2020 е поддржан од Европската Унија со буџет од 250.000 евра, кои ќе се користат за анализа на работата на индустриските сектори во земјата.


Државна ревизија: СДСМ нема тапии за дел од имотот, членарината плаќана на трансакциска


Скопје, 23 мај, 2017 - 16:43 (META) 

Во 2015 година општинските организации на СДСМ ги уплатувале директно на трансакциска сметка на партијата собраните пари за месечна членарина, без да се наведат поединечно собраните суми, а партијата за дел од градежните објекти што ги наследиле од претходникот, уште не го решила сопственичкиот статус.

Тоа се двете главни напомени од ревизијата на  финансиските извештаи на СДСМ за 2015 година што ја извршил Државниот завод за ревизија.

Исто така била утврдена и слабост при евидентирањето на приходите и расходите, образецот на партијата за Годишен финансиски извештај не е усогласен со Законот за финансирање на политичките партии, односно не е регулиран начинот на плаќање, уплата и евидентирање на членарината како извор на финансирање, а не е регулиран ни начинот за пренос на средствата од членарина од редовната сметка на сметката за изборна кампања.

Државниот завод за ревизија порачува дека партијата треба да преземе мерки за да ги отстрани слабостите и информира дека не добил реакција од партијата.

Покрај погоре наведените забелешки, другите активности, финансиски трансакции и информации наведени во финансиските извештаи на партијата биле во согласност за законите и востановените политики.

СДСМ во 2015 година имала приходи од 42,36 милиони денари, односно 688.000 евра, а расходи од 41,87 милиони денари, односно 679.750 евра.


Државна ревизија: ВМРО-ДПМНЕ во 2015 заработила 2,4 милиони евра


Скопје, 23 мај, 2017 - 15:09 (META) 

Во 2015 година, партијата ВМРО-ДПМНЕ исплатила аванс за кој на државната ревизија не и доставила документација од која може да се утврди по која основ е исплатен, а тој аванс не бил опфатен ниту во извршениот попис за 2015 година, утврдил Државниот завод за ревизија. Станува збор за сума од 1,54 милиони денари, односно 25.000 евра. Иако во поголем дел од ревизорскиот извештај всушност се зборува за „аванси“, сепак станува збор за една исплата на аванс, како што може да се види од одговорот на Државната ревизија на забелешката на   ВМРО-ДПМНЕ, кои се исто во извештајот.

Во конечниот извештај за ревизијата на финансиските извештаи на ВМРО-ДПМНЕ за сметката за редовно работење за 2015 година се вели и дека партијата за „ситен инвентар“ не располагала со соодветна документација и не направила попис на ситниот инвентар.

ВМРО-ДПМНЕ во 2015 година имала вкупно 148.648.000 денари (2,4 милиони евра) приходи, а 145.655.000 денари (2,364 милиони евра) расходи.

Исто така биле утврдени и слабости при евидентирањето на приходите и расходите, образецот на партијата за годишен финансиски извештај не е усогласен со Законот за финансирање на политичките партии, односно не е регулиран начинот на плаќање, уплата и евидентирање на членарината како извор на финансирање, а не е регулиран ни начинот за пренос на средствата од членарина од редовната сметка на сметката за изборна кампања.

 

СЈО вчера покрена случај „Талир“ за незаконско финансирање на ВМРО-ДПМНЕ, со кој ја опфаќа и 2015 година, за која е новообјавениот извештај на државната ревизија.


СДСМ: Пред 11 години долгот изнесуваше 1,8, а денес повеќе од 5 милијарди евра


Скопје, 19 мај, 2017 - 17:07 (META) 

„Следува период во кој новата влада ќе ги преиспита сите задолжувања што ги направи досегашната власт изминативе години на крајно нетранспарентен начин,“ велат од СДСМ.

Од партијата најавуваат дека ќе биде спроведена и темелна ревизија на сите нетранспарентни трошења на пари на граѓаните од буџетот на државата.

„Никола Груевски и неговите соработници заминуваат од власт оставајќи јавен долг во висина од речиси пет милијарди евра. Пред 11 години, во 2006 година јавниот долг изнесуваше 1,8 милијарди евра. На девизната депозитна сметка Груевски затекна над 250 милиони евра. За сите злоупотреби на пари на граѓаните ќе следува одговорност. Новата и одговорна влада ќе ја подигне економијата и транспарентно и отчетно ќе раководи со јавните финансии“, стои во соопштението на СДСМ.


Долгот на „Агрокор“ изнесува 5,4 милијарди евра


Загреб, 11 мај, 2017 - 17:42 (META) 

Хрватската компанија „Агрокор“ денеска испратила соопштение во кое се наведува дека актуелниот долг на фирмата, заклучно со 31 март 2017 година, изнесува околу 5,4 милијарди евра, пренесува балканскиот сервис на „Радио Слободна Европа“.

Наведената сума на долгови, по доспеани камати, други позајмици, одложено плаќање на даночни обврски и друго, како што било посочено, не ги прикажува долговите на целата групација, туку само тие на најголемите 19 друштва во рамките на „Агрокор“.

Во оваа сума не е прикажан ниту заемот од 80 милиони евра што компанијата го подигна на 13 април оваа година.

Од фирмата навеле дека и понатаму ги проверуваат потенцијалните неправилности во финансиските извештаи и според тоа, можна е ревизија и на овие податоци.

Инаку, на почетокот на април хрватското собрание донесе посебен закон за спасување на „Агрокор“.


СДСМ: Ќе има одговорност за палмите од 500.000 евра што завршија на депонија


Скопје, 25 април, 2017 - 16:16 (META) 

Ќе има ревизија и одговорност за набавките на скапите палми од 500.000 евра што завршија во депонија, порачаа денеска од СДСМ.

„Исушените палми од 500.000 евра што се најдоа на депонија, се класичен доказ дека Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ во сè, па и во палмите, гледаат тендери за лично збогатување, и тоа во услови кога ја предизвикаа најголемата сиромаштија кај повеќе од 500.000 граѓани во Македонија“, стои во соопштението на СДСМ.

Оттаму додаваат дека и покрај противењето на целата јавност на идејата да се садат палми, кои сега овенати завршија на депонија, „за Груевски и за градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски, најважно беше како да се дограбат до пари од граѓаните“.

Како што пренесуваат денеска медиумите, околу 140 палми кои беа засадени во Скопје, ќе завршат на депонија, бидејќи се исушиле поради големиот студ зимава, а на нивно место ќе бидат засадени јавори.

Од Градот Скопје претходно денеска реагираа дека палмите во Скопје, засадани во 2015 година, не биле проект на Градот, туку дел од проектот кој го реализира Јавното претпирјатие „Македонски шуми“.


Вучиќ: Зад барањето за ревизија на пресудата за Сребреница не стои добра намера


Белград, 20 февруари, 2017 - 15:52 (META) 

Премиерот на Србија, Александар Вучиќ, денеска изјави дека зад неодамнешното барање за ревизија на пресудата на Меѓународниот суд за правда во Хаг по тужбата на Босна и Херцеговина против Србија за геноцид, „не стои добра намера“ и најави дека најдоцна до среда за тоа ќе разговара со претставниците на власта и на опозицијата во Република Српска.

– Очигледно е дека пред нас се турбулентни политички времиња во регионот за кои не сме ни најмалку одговорни. Важно е со сите трезвено да разговараме, треба да ја спуштиме топката – изјави Вучиќ пред новинарите во Врбас.

Тој рече дека целата ситуација ги враќа Србија и БИХ во минатото и ги оддалечува од помирување и од подобро разбирање.

Барањето за ревизија на пресудата ја најави босанскиот член на Претседателството на БИХ, Бакир Изетбеговиќ, но со тоа не се согласија српскиот и хрватскиот член на претседателството.

Меѓународниот суд на правдата на 26 февруари 2007 година пресуди дека Србија не може да биде сметана за одговорна за геноцидот во Сребреница од страна на Република Српска, но дека ја прекршила Конвенцијата за геноцид со тоа што не направила сè што било во нејзина моќ да го спречи геноцидот, а потоа не казнила ниту предала ниту еден злосторник на Хашкиот трибунал.

Рокот за поднесување барање за ревизија е 10 години.


Не бараме 63 пратеници, туку поддршка за реформска влада, порача Заев од Битола


Битола, 3 декември, 2016 - 22:22 (META) 

Не барам 63 пратеници, туку подобар живот за 1,5 милиони граѓани во Македонија и за сите што си заминаа од државата, истакна лидерот на СДСМ и носител на листа во четвртата изборна едница, Зоран Заев, на вечерашниот митинг на партијата и на Коалицијата за живот во Македонија во Битола.

Тој истакна дека по проектот „Скопје 2014“, „најголемиот криминал што го направила власта на Никола Груевски е во РЕК Битола“.

„Македонија стана модерно робовладетелско општество… По „Скопје 2014“ најголемиот криминал што власта го направи е во РЕК Битола. Затоа ви давам збор дека ќе ги вратиме сите украдени пари и ова ќе заврши… Давам збор дека режимот ќе падне, но тоа не е доволно бидејќи вие очекувате чесни политичари, со одговорност. Знам дека ќе победиме на 11 декември, но ми треба поддршка од вас за реформска влада за да носиме решителни одлуки. Да оставиме печат и да покажеме дека Македонија може да биде земја за почит – рече Заев.

Кандидатот за пратеник во петтата изборна едница, Александар Кирацовски, најави ревизија не само на тендерите во РЕК Битола, туку и на приватизацијата на „Стопанска банка АД Битола“ и на земјоделскиот комбинат „Пелагонија“.

– Кажете им „не“ на Груевски, на Сашо Мијалков и на Владимир Талески. Ќе ги вратиме сите пари што ги украдоа од Битола и од државата – рече Кирацовски.

Заменик-претседателката на СДСМ и ностител на листа во петтата изборна единица, Радмила Шекеринска, истакна дека Груевски самиот си признал дека најмногу се плаши од истрагите на Специјалното јавно обвинителство (СЈО).

– Груевски си призна што најмногу го боли и зошто лаже низ целата кампања. Призна дека се плаши од истрагите на СЈО. Ако тој се прашува, СЈО од утре ќе престане да работи. Бараат власт за да избегаат од затворски казни. Гласот за Груевски е глас за амнестија на најкорумпираните политичари, градоначалници и криминалци – истакна Шекеринска.


СДСМ најавува целосна ревизија на акцијата „Ден на дрвото“


Скопје, 30 ноември, 2016 - 15:44 (META) 

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија денеска соопшти дека ако дојде на власт, по изборите на 11 декември ќе спроведе целосна ревизија на спроведувањето на акцијата „Ден на дрвото“.

„Како што предвидовме во нашиот „План за живот во Македонија“, ќе направиме комплетна ревизија на спроведување на акцијата „Ден на дрвото“ од стручен и финансиски аспект. Ќе утврдиме на кои површини се спроведуваше акцијата, колку средства се потрошени и колкав е ефектот од пошумувањето“, изјави денеска претседателот на комисијата за животна средина и просторно планирање на СДСМ, Пеце Мирчевски.

Мирчевски истакна дека актуелната власт потрошила милионски суми за проектот „Ден на дрвото“, кој не дал резултати.

„Според „Македонски шуми“, досега биле платени повеќе од 64 милиони садници кои чинеле повеќе од 10 милиони евра, а на терен нема никакви резултати. И покрај целата акција, и покрај потрошените пари, Скопје, Тетово, Битола и Кичево сè уште се едни од најзагадените градови во Европа. Единствената придобивка од оваа акција е што Никола Груевски може да се слика со лопата в рака додека безмилосно ги троши парите на граѓаните“, рече Мирчевски.