Пребрзо возење и пијаните возачи се најчестите причини за сообраќајки во Полошко


Тетово, 25 октомври, 2018 - 14:20 (META) 

На поширокото гостиврско подрачје, само во еден ден биле утврдени 35 различни видови сообраќајни прекршоци. Десет од нив биле пребрзо возење, девет возила имале истечена регистрација до и над 30 дена, додека три лица управувале без положен возачки испит. Од Секторот за внатрешни работи (СВР) Тетово информираат дека токму овие прекршоци се најчестите што се откриваат годинава во Полошко, но и најчести причини за сообраќајни несреќи.

Во текот на изминатиот викенд во Тетово, пак, за возење под дејство на алкохол биле тестирани 60 возачи од вкупно опфатени 70, при што е утврдено дека тоа е случај кај петмина, кои веднаш биле исклучени од сообраќај и изготвени им се мандатни платни налози. Во контролата, исто така, откриени се и 14 други видови прекршоци, најмногу управување без положен возачки испит (8), некористење сигурносен појас (2), како и двајца возачи почетници.

На гостиварското подрачје, пак, вкупно контролирани за алкохол биле 60 возачи. Од 23-те алкотестирани, кај пет возачи констатирано е присуство на алкохол повеќе од дозволеното и исклучени се од сообраќај, додека на тројца времено им се одземени возачките дозволи, соопштуваат од СВР Тетово.


УЈП: Граѓаните електронски да се регистрираат на системот за е-персонален данок


Скопје, 12 септември, 2018 - 13:30 (META) 

Сите физички лица кои во текот на 2018 година имаат остварено приход, вклучувајќи и оние што примиле само плата и пензија, треба електронски да се регистрираат во Управата за јавни приходи на системот Е-персонален данок, велат од таму.

УЈП ги повикува граѓаните тоа да го направат поскоро и да не се чека крајниот рок 31 декември 2018 година.

Обврска за регистрација во системот имаат сите физички лица кои оствариле приходи по кој било основ – плата, регрес за годишен одмор, приходи од закуп, добивка од игри на среќа, од странство, пензија и други приходи кои подлежат на оданочување со персоналниот данок на доход заради прием на пополнетата годишна даночна пријава што од 1 јануари 2019 година ќе ја доставува УЈП.

Физичките лица ќе треба електронски да се пријават на системот e-pdd.ujp.gov.mk. Откако електронски ќе се пријават на системот потоа си ги потврдуваат податоците во УЈП.

Пополнетата годишна даночна пријава преку електронскиот систем УЈП треба да ја достави до граѓаните најдоцна до 30 април 2019 година, а граѓаните ќе треба да ги потврдат или коригираат податоците од пополнетата даночна пријава најдоцна до 31 мај 2019 година. Во електронскиот систем досега се регистрирани 13 илјади граѓани.


Николовски: Даночните постапки за земјоделците се поедноставуваат


Скопје, 11 јуни, 2018 - 16:45 (META) 

Со последните измените на Законот за персонален данок на доход, значително се поедноставуваат даночните постапки за земјоделците, порачаа на денешната заедничка прес-конференција министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски и директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска.

Со последните законски измени, се намали прагот за регистрација на овие даночни обврзници. Со измените на законот се зголеми прагот за остварени приходи од продажба на земјоделски производи од претходно 300.000 денари на 1.000.000 денари, за што земјоделците кои немаат дополнителни приходи во текот на годината, ќе имаат право на поврат на данокот на доход.

Николовски посочи дека на овој начин остануваат повеќе пари кај земјоделците, а дополнително ќе бидат ослободени од досегашните административни процедури.

„Кон крајот на годината УЈП ќе ги има сите пресметки за тоа колкава група на земјоделци ќе бидат опфатени и колку пари се враќаат кај земјоделците. Повратот ќе оди директно на земјоделците, а овој данок ќе се задржува од страна на откупувачите“, рече Николовски.

Тој додаде дека земјоделците нема да поднесуваат барање за регистрација како даночни обврзници, нешто што досега се вршеше, нема да плаќаат адмнистративни такси и нема да поднесуваат годишна даночна пријава.

Повратот на платениот данок ќе го врши Управата за јавни приходи и ќе се реализира по службена должност, по истекот на годината во која е остварен приходот, односно откако ќе завршат постапките за утврдување на годишните приходи и данокот за таа година.

Така, граѓаните ќе немаат обврска да доаѓаат во Управата и да поднесуваат барање за поврат и нема да плаќаат административни такси за барањето за поврат и за даночниот управен акт со кој се врши повратот, во вкупен износ од 300 денари.


Трајчевски: Порталите нема потреба да се регулираат, туку само да се регистрираат


Скопје, 22 декември, 2017 - 16:15 (META) 

Невозможно е регулирање на интернет порталите, порача Зоран Трајчевски, директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) на денешниот јавен состанок на кој ги презентираше активностите за четвртото тромесечје со фокус на медиумскиот мониторинг за локалните избори.

– Не станува збор за регулирање, туку најмногу за регистрирање и нотификација. Сметаме дека е невозможно да се спроведе регулирање на овој вид медиуми. Ние како Агенција имаме нарачано истражување во однос на овие нови медиуми за тоа каква е состојбата споредено со другите држави. Требаше да го плати Агенцијата преку јавна набавка меѓутоа добивме одобрение од Советот на Европа и тие ќе го спроведат во еден краток разумен период, можеби до крајот на првото тромесечје од идната година и тогаш ќе имаме објективно, непристрасно мислење од експерти коишто ќе ни понудат не решение, туку ќе ни дадат слика каква е состојбата на ова поле во другите држави – рече Трајчевски на четвртиот и последен јавен состанок за 2017 година на Aгенцијата.

Toј потсети дека и досега наведувале дека ААВМУ не може да спроведе изборен мониторинг на известувањето што го вршат порталите.

Темата за интернет порталите се актуелизираше вчера на дебатата „Утврдување на потребата за можни измени во Законот за медиуми“, која ја организираа Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) и министерот без ресор, задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски.
foom-logo-disklejmer

Текстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


Судот во Стразбур ѝ пресуди 9.500 евра обесштетување на ПОА на Вранишковски


Стразбур, 16 ноември, 2017 - 15:51 (META) 

Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) во Стразбур денеска донел пресуда во полза на Православната охридска архиепископија (ПОА) на Јован Вранишковски, а Република Македонија ќе мора да исплати 9.500 евра обештетување на ПОА, извести Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија.

Со пресудата се констатира дека со одбивањето на надлежните во Македонија да се регистрира ПОА како посебна верска заедница, се прекршени членот 11, за слободата на собирање и на здружување, во врска со членот 9, кој се однесува на слободата на мислата, совеста и на религијата, од Европската конвенција за човекови права.

Со пресудата од Стразбур, Република Македонија како тужена и одговорна држава е задолжена да ѝ исплати на ПОА 4.500 евра како надомест на нематеријалната штета, како и дополнителни 5.000 евра за трошоците и за издатоците направени при оваа постапка пред ЕСЧП.

Хелсиншкиот комитет ја почнал постапката во името на ПОА, наведувајќи дека двете барања за регистрација на ПОА како верско здружение биле одбиени.

„ЕСЧП нагласува дека јавното мислење на државата не треба да биде заштитено на штета на малцинските ставови, така што ниту огромната важност што автокефалноста на МПЦ ја има за нејзините верници и поддржувачи, не може да го оправда преземањето мерки што би го спречиле апликантот сеопфатно и безусловно да почне со каква било религиозна активност. Токму врз таа основа, имајќи ја предвид потребата од одржување на религискиот плурализам, во ситуација на каков било конфликт помеѓу или во рамките на самите верски групи, Судот во Стразбур експлицитно го осуди преземањето превентивни мерки со кои би се сузбила слободата на собирање и на изразување во едно демократско општество“, констатира Хелсиншки комитет.


Партиите во Албанија бараат продложување на рокот за регистрација на коалиции


Тирана, 19 април, 2017 - 16:04 (META) 

Денеска е краен рок за регистрирање на коалиции за претстојните парламентарни избори во Албанија, но ниту една коалиција помеѓу партиите не е регистрирана во Државната изборна комисија на Албанија, јавува дописничката на „Мета“ од Тирана.

Според албанскиот изборен законик, политичките партии требаше да се пријават за учество на изборите до 10 април, но тоа не го сторила ниту една опозициска партија.

Социјалистичката партија и Социјалистичкото движење за интеграција барале да се продолжи рокот за пријавување на политичките партии и на коалициите.

Либра, која е една од подоцна регистрираните партии, ја отфрлила оваа идеја на големите политички партии.


Компаниите преку платформата за тендери на ЕУ имаат пристап до европските пазари


Скопје, 14 февруари, 2017 - 13:09 (META) 

Македонските компании преку системот „Тендерс електроник дејли“ (Tenders Electronic Daily) ТЕД, што е платформа на ЕУ за тендери, имаат можност за слободен пристап за бизнис, со земјите членки на Европската Унија, како и Европската економска област и останатите континенти.

Се работи за единствена онлајн платформа, посветена на јавни набавки, која приватниот и јавниот сектор ја користи за пристап до информации за тендери.

„Преку платформата ТЕД се објавуваат 460.000 повици за тендери на годишно ниво, со вредност од околу 420 милијарди евра. Целта е споделување на информации и користење на системот за информирање за јавни тендери во сите земји. Секој ден, од вторник до сабота повеќе од 1.700 огласи за јавни набавки се објавуваат на оваа платформа и постои можност да се пребаруваат огласите за јавни набавки по држава, регион и бизнис-сектор. Со регистрација на платформата компаниите добиваат персонализиран профил за пребарување и во зависност од нивните потреби – изјави извршниот директор на Сојуз на стопански комори на Македонија, Митко Алексов.

Известувањата се од областа на јавни работи, стоки и услуги, потоа секторски договори (вода, енергија, транспорт и телекомуникации) како и известувања за проекти финансирани од Европската инвестициона банка, Европскиот инвестициски фонд, Европската централна банка, Европската банка за обнова и развој и надворешна помош и Европскиот фонд за развој.

Вкупната вредност на јавните набавки и договори во ЕУ е од 12 до 15 проценти од домашниот бруто-производ на ЕУ.

Три четвртини од повиците се од Германија, Франција, Британија, Шпанија, Италија и Полска.


ОМД упати апел до Македонците од дијаспората да се регистрираат и да гласаат


Вашингтон, 7 ноември, 2016 - 20:34 (META) 

Единствениот начин да ја извлечеме нашата татковина од длабоката политичка криза во која се наоѓа е да излеземе во што поголем број на гласачките места и да го изразиме нашето демократско право на глас, велат од Обединетата македонска дијаспора.

„На 11 декември, Република Македонија ќе се најде пред една од најважните крстосници во своето 25-годишно постоење како независна држава. Единствениот начин да ја извлечеме нашата татковина од длабоката политичка криза во која се наоѓа е да излеземе во што поголем број на гласачките места и да го изразиме нашето демократско право на глас. Во овие специфични времиња, ваквото право е, всушност, морална обврска и должност пред идните генерации Македонци да се врати државата на вистинскиот пат како демократски социоекономски стабилен лидер во Балканот од кој скршна поради кризата. За разлика од претходните избори во мај 2014 година, овојпат мораме да имаме фер натпревар чиј резултат ќе биде недвосмислено признаен и од победникот и од поразениот“, велат од ОМД.

Обединетата македонска дијаспора упати апел до политичките партии да ги почитуваат законските и етичките норми, како во предизборната кампања така и на денот на изборите, а до Македонците од дијаспората да се регистрираат пред 11 ноември.


Катастарот воведе нова услуга со која се скратува времето за регистрација на имот


Скопје, 1 април, 2016 - 14:08 (META) 

Катастарот воведе нова услуга со која се скратува времето и постапката за пренесувањето на недвижност од едно на друго лице и регистрација на имот. Со сегашните измени постапката се извршува во три чекори за шест дена, за разлика од порано кога постапката се извршуваше во седум чекори и траеше 30 дена. Разликата во цената со постоечката постапка е од 3.000 до 6.000 денари.

Според директорот на Агенцијата за катастар на недвижности Славче Трпевски, со воведувањето на дополнителната ВИП постапка, на граѓаните им се овозможува да имаат избор на кој начин сакаат да ја регистрираат недвижноста.

– Со ова постапката за регистрација на имот завршува, а Катастарот по електронски пат целокупната документација ќе ја проследи до надлежната општина која ќе ја провери процената и ќе донесе даночно решение. Ваквата постапка се одвива во три чекори и ќе трае вкупно шест работни дена од започнувањето на процесот – изјави Трпевски.

 


Лоренс Оер: Специјалното обвинителство треба да работи ослободено од притисоци


Вашингтон, 9 март, 2016 - 13:17 (META) 

Специјалното јавно обвинителство е институција основана со закон и треба да може да работи ослободена од притисоци во рамките на судскиот систем, вели француската амбасадорка во земјава, Лоренс Оер, во интервју за „Гласот на Америка на македонски јазик“.

– Граѓаните треба да имаат доверба во правдата, што претставува основен столб на демократијата. Ниту еден демократски систем не е совршен, ниту еден поединец не е над законот и затоа постои поделбата на власта и затоа постојат институции и комисии за контрола – вели Оер, на прашањето како ги коментира опструкциите на повеќе институции на Специјалното јавно обвинителство.

Запрашана дали гледа доволна политичка посветеност од потписниците на Договорот од Пржино за имплементација на обврските, француската амбасадорка вели дека најважни партнери се самите потписници кои решително се заложиле да го спроведат договореното.

– Меѓународната заедница е, исто така, целосно посветена на нивно спроведување. Дали постои алтернатива? Гледате ли вие друг излез? Зад нас се веќе осум месеци напорни активности. Убедена сум дека работата врз избирачкиот список е од суштинско значење, а таа е веќе почната. Државната изборна комисија врши извонредна работа, која ја поздравувам – вели Оер.

Во врска со мигрантската криза, Оер вели дека на грчко-македонската граница „постои една специфична цел: да се спроведе 100 отсто идентификација, проверка и регистрација на лицата“, потоа справување со нелегалната трговија, за што е понудена помош за балканските земји за враќање на состојбата во нормала.

Според француската амбасадорка, решението за кризата мора да биде европско, да се одбрани шенген-системот и надворешните граници на Европска Унија.

– Во тој контекст, оваа седмица од Тулон ќе исплови француски воен брод за да учествува во операциите на Атлантската алијанса (НАТО) против нелегалната трговија во Егејско Море, како зона каде што поминуваат илјадници илегални мигранти – вели амбасадорката.