Манчевски: Институциите мора да ги регистрираат вработените за да исплатат плати


Скопје, 22 февруари, 2018 - 12:33 (META) 

Јавната администрација нема да може да земе плата, ако државните институции не ги регистрираат своите вработени во информатичкиот систем за управување со човечки ресурси, најави денеска министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски.

Институциите кои не ги внеле податоците за вработените во регистарот, имаат рок од три месеци тоа да го сторат. Законските прописи со кои се предвидува оваа мерка, веќе се поминати во Собрание и според Манчевски, се чека објавата во Службен весник за да стапат во сила.

Тој додаде дека податоците од регистарот се од исклучителна важност за следење на состојбите во повеќе од 1.300 институции.

– Целосното ажурирање на податоците и пополнет регистар ќе дадат јасна слика за моменталната состојба во администрацијата, бројот на слободни работни места, старосната структура, бројот на лица пред пензија и др. За пополнување на слободните работни места ќе може да се најде соодветен кадар кој ќе ги исполнува потребните критериуми и ќе може да се преземе од трансфер листата, онака како што пишува во законот – изјави Манчевски.

Тој потенцираше дека со оваа мерка конечно ќе се добие прецизен одговор, на едно од најчесто поставуваните прашања, колкав е бројот на вработените во јавниот сектор.

– И по две години од воспоставувањето на регистарот, за кој се платени над 2.153.000 евра пари од граѓаните, тој се уште не ги дава потребните информации, за бројот на вработени во јавниот сектор.Тоа е затоа што, системот воопшто не бил дизајниран да го дава бројот на вработени. Тоа не се барало. Во времето кога системот е правен, тоа било државна тајна – додаде Манчевски.

Тој информираше дека, во моментов од 1303 институции, 259 институции немаат внесено податоци, односно 173 немаат побарано воопшто согласност од МИОА и немаат активна систематизација, а 86 и покрај одобрената администрација не внеле податоци за своите вработени во регистарот.

Директорката на Управата за јавни приходи УЈП, апелираше до работодавците од јавниот сектор дека имаат рок од три месеци за да ги регистрираат вработените.

– Доколку работодавачот од јавниот сектор не ја исполнил законската обврска за внес на податоците во регистарот на вработени лица во јавниот сектор, системот за интегрирана наплата во декларацијата за прием ќе пријави грешка со порака дека обврската не е исполнета. Контролата на податоците за вработените во јавниот сектор од страна на УЈП ќе започне да се врши по истекот на три месеци од стапување на сила на законските измени – додаде Лукаревска.


Манчевски: Вработувањата во администрацијата ќе бидат транспарентни


Скопје, 19 декември, 2017 - 11:55 (META) 

Отпуштања од јавната администрација нема да има, а вработувања ќе има согласно потребите и процесот ќе биде транспарентен, одговори на новинарско прашање министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски на промоцијата на проектот „Една точка на услуги“.

Тој додаде дека, веќе има природен одлив од администрацијата, односно намален е бројот на вработени, а точниот број ќе се знае во март, кога министерството законски е обврзано да даде извештај за вкупниот број на вработени од претходната година.

– Немаме доволен број на високо-квалификувани луѓе за да ги преземат раководните места во администрацијата –  истакна Манчевски.

Министерот потенцираше дека во администрацијата недостасуваат инженери, архитекти и правници. Оттука, во првите шест месеци од следната година треба да се вработат електроинженери за да се имплменетира централниот електронски регистар на население.


Владата почнува со изработка регистар на население


Скопје, 26 септември, 2017 - 21:37 (META) 

Владата на Република Македонија на денешната редовна 29. седница, меѓу другите точки на дневниот ред, донела одлуки во врска со планираниот регистар на население, односно била усвоена информација за статусот на спроведување на проектот „Регистар на население“, за кој, како што се вели во владиното соопштение, се очекува во иднина дури и да го замени пописот.

Истовремено, Владата го задолжила Министерство за информатичко општество и администрација да спроведе активности за изработка на решение за регистарот до јули 2018 година.

Исто така, на предлог на Министерството за внатрешни работи, била усвоена информацијата за потребата од формирање меѓуресорска работна група за планот за реализација на препораките на групата високи експерти во врска со следењето на комуникациите.

„Заради вклучување и на научната јавност во конципирањето на идните чекори во спроведување на оваа сеопфатна реформа на законскиот и институционалниот систем за следење на комункациите, предвидена и во планот „3-6-9“, се предлага во сите постапки преземени од меѓуресорската работна група да учествуваат и претставници од научната и од стручната јавност – експерти од областа на кривичната постапка, Народниот правобранител, како и претставници на граѓански организации од оваа област и од областа на човековите права“, се вели во соопштението од Владата.

На денешната седница исто така било договорено до следната седница да се подготви предлог за краткорочни и за долгорочни решенија за фабриката за шински возила „Колска“ во Велес и за исплата на заостанатите плати на вработените во ова друштво во кое удел има и Владата на РМ.

На 29. седница на Владата е разгледана и усвоена и информацијата за финансирање на проектот за изградба на пречистителна станица за отпадни води за Градот Скопје.


Манчевски: Регистарот од 2 милиони евра не го дава точниот број на вработени во јавниот сектор


Скопје, 30 август, 2017 - 10:16 (META) 

Претходната Влада потрошила 2 милиони евра за регистар за вработени во јавниот сектор, кој не ги содржи реалните информации за сите вработени во јавната администрација, вели министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, во интервју за „Дојче веле“.

– МИОА сега нема регистер што ги содржи реалните информации за сите вработени во јавната администрација. Иако за него се одвоени два милиони евра за период од пет години (2014-2018), тој не ја рефлектира реалната состојба со бројот на вработени. Дел од институциите во системот никогаш не ја внеле новата систематизација, дел само ја внеле систематизацијата без никакви податоци за вработените, а дел иницијално ги внеле податоците, но не ги ажурираат редовно. Секако дека има и институции кои ревносно го пополнуваат регистарот. Во Македонија постојат 1.302 институции. Има две категории на институции што не ја исполниле законската обврска да внесуваат податоци за вработените во регистарот. И покрај тоа што добиле согласност за систематизација од МИОА, 150 институции немаат внесено податоци за своите вработени. Втората категорија на институции се тие кои немаат побарано согласност од МИОА и немаат внесено податоци во регистерот. Тоа се 197 институции од различни области – вели Манчевски.

Според Манчевски, МИОА располага со податоци за 115.729 лица вработени во јавната администрација, кои се добиени со вкрстување на податоци од повеќе институции, но нагласува дека оваа бројка не е официјална и не ја претставува реалната слика.

– Дополнително, во оваа бројка не влегуваат вработените во акционерските друштва во државна сопственост, како што се, на пример, ЕЛЕМ, МЕПСО, АД за управување на станбен простор, како и вработените со договор за привремено вработување, односно договор на дело – додава Манчевски.


Нема реална слика колку администрација имаме, регистарот не работи


Скопје, 13 август, 2017 - 14:41 (META) 

Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) нема официјална и веродостојна бројка на вработени во јавната администрација бидејќи регистарот за вработените не функционира, односно во него нема податоци од сите државни институции, а и оние што ги има, постојат сомневања дека голем број од нив не се уредно пополнети.

Ова денеска на прес-конференција го соопшти министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, кој истакна дека дополнителен проблем е и тоа што Министерството, согласно Изборниот законик, мора да достави податок до Државната изборна комисија за бројот на вработени во јавната администрација.

Како што изјави министерот, во Македонија има 1.302 институции, од кои 197 не побарале согласност за систематизација со МИОА и за нив нема никакви податоци.

Според Манчевски, 150 институции имале одобрена систематизација, но таа не била активна, односно овие инстутиции никогаш не внеле податоци.

Поради овие недостатоци, потенцираше министерот, министерството до Државната изборна комисија вчера доставило податоци добиени со вкрстување на базите на податоци од повеќе различни институции и се однесуваат на 115.729 вработени во јавниот сектор.

– Оваа бројка не е официјална и не ја претставува реалната слика. Согласно тоа, МИОА не може да гарантира за целосна веродостојност на податоците, но сметаме дека доставените податоци ќе одговорат на потребите на Државната изборна комисија за распишување на локалните избори – рече Манчевски.

 


Тевдовски: 2017 ќе биде година на пресврт во економијата и за граѓаните


Скопје, 4 јануари, 2017 - 14:37 (META) 

Силно ќе ги поддржиме домашните претпријатија за тие да може да се развиваат, да отвораат пристојни работни места и да даваат повисоки плати, истакна претседателот на комисијата за економија и член на извршниот одбор на СДСМ, Драган Тевдовски.

– Испланиравме 140 милиони евра директна државна поддршка на домашните мали и средни претпријатија (МСП). Ќе им овозможиме поголем пристап до финансии, на пример, преку гаранции за кредити или преку инвестициски фонд за вложување во МСП. Ќе го олесниме пристапот на фирмите до јавните тендери, на пример, преку поделба на големите тендери на лотови или преку преферирање домашни производи и услуги – истакна Тевдовски.

Тој додаде дека ќе поддржат отворање на работни места во домашните фирми со издвојување 22 милиона евра, со што ќе се овозможи директно вработување на 16.000 лица на годишно ниво.

– Она што е клучно за фирмите, ќе ги ослободиме од досегашните притисоци и ќе го олесниме нивното функционирање. Нема да има непотребни инспекциски контроли и нарачани казни од илјадници евра. Ќе воведеме јавен регистар на инспекциските контроли, за да се спречат ваквите злоупотреби – додаде Тевдовски.

Тој, исто така, истакнa дека ќе ги вратат долговите на државата кон домашните фирми, а во првите 100 дена јавно ќе објават план со јасни рокови за нивно плаќање така што државата нема да доцни и да ја нарушува ликвидноста на фирмите.

 


Кривична пријава за полициска службеничка оти не внела во евиденција изгубен телефон


Битола, 22 јуни, 2015 - 13:45 (META) 

Секторот за внатрешни работи Битола поднел кривична пријава против полициски службеничка во локалната полициска станица, која е осомничена за несовесно работење во службата.

Според полицијата, осомничената во април годинава не пријавила и не внела во регистарот на пронајдени и на изгубени предмети мобилен телефон, што во станицата го донел граѓанин на Битола.


Ќе се купи софтвер вреден 270.000 евра за регистер на градежно земјиште


Штип, 11 март, 2015 - 19:01 (META) 

Македонија ќе биде третата европска држава, по Словенија и Швајцарија, што ќе добие регистер на градежно земјиште. Во тек е меѓународен тендер за набавка на софтвер во вредноост од 270.000 евра. Проектот денеска во Штип го промовира директорот на Агенцијата за катастар, Славчо Трпевски, кој рече дека една од предностите на регистерот е што граѓаните по електронски пат ќе може да дојдат до извод од урбанистички планови.

– Со регистерот се скратуваат роковите за донесување урбанистички планови, се дава максимална техничка поддршка за изработка на плановите и нивна усогласеност, а веднаш ќе може да се  издаваат изводите од плановите – рече Трпески. Додека директорот Трпески ги кажуваше предностите на идниот регистер на градежно земјиште, во ходникот трпеливо чекаше штипјанец, кој заедно со своите соседи веќе десет години се обидува да си ја врати уличката што ја узурпирал локален моќник.

– Уличката што постоеше 70 години е одземена и приклучена на еден што гравитира таму. Ние граѓаните бараме да ни се одлободи уличката што е вцртана во урбанистичкиот план. Веќе десет години одиме по катастар, по секторот за урбанизам и немаме одговор. Сите си молчат, а десет куќи се без приод – регираше граѓанинот.

Во Штип се одржа отворен ден на катастарот. Граѓаните брзо ги завршуваа своите потреби на шалтерите, но некои од нив се пожалија на препраќање од служба до служба за да завршат одредена работа. Во одредени случаи тоа бара месеци, па и години. Како што рече еден од присутните граѓани, кој е на работа во Италија, Македонија треба да го следи примерот од развиените земји, каде по електронски пат или на еден шалтер се завршуваат имотн0-правните работи.

В.К.

 


ЕУ ја засилува борбата против перењето пари


Брисел, 18 декември, 2014 - 20:05 (META) 

Европската Унија постигнала договор за новите правила чија цел е искоренување на даночната евазија и спречување на перење пари и финансирање тероризам преку фиктивни фирми, пренесуваат медиумите.

ЕУ со новите правила сака да го спречи искористувањето на фиктивните фирми за финансирање на тероризам, перење пари заработени со криминал и за даночната евазија.

Директивата, четврта по ред, првпат предвидува задолжително воспоставување национални регистри за вистинските сопственици на фирми, трустови и други правни лица, со нивните имиња, месецот и година на раѓање, националност и со државјанство.

Банките, сметководителите, адвокати, трговци со недвижности и казина исто така ќе мораат да внимаваат на трансакциите на своите клиенти.

Слободен пристап до регистрите ќе имаат надлежните национални власти од сите земји-членки на Унијата, додека делумен пристап е предвиден за банките, за да можат да проверуверуваат кои им се клиенти, како и сите други заинтересирани страни, вклучувајќи ги и новинарите, ако ја докажат легитимноста на барањето за увид во регистарот.

Новите мерки треба да стапат на сила во 2017 година, а договорот, кој наредната година треба да добие и формална потврда, оди чекор подалеку од начелата за вистинските сопственици на фирми кои беа прифатени од земјите на Г20.

„Транспаренси интернешенел“ го оценил одговорт на ЕУ како пресвртница, но од организацијата предупредиле дека тоа нема да овозможи целосна транспаретност бидејќи на новинарите и на јавноста им се дозволува само делумен пристап до регистрите.

Деталите за трустовите воопшто нема да бидат јавни, истакнале од „Транспаренси“, и покрај тоа што ќе бидат достапни на националните власти, како што се агенциите за борба против криминалот. Оттаму сметаат дека сите земји-членки на Унијата треба да го следат примерот на Велика Британија, Франција, Данска и на Холандија кои планираат на јавноста да и овозможат целосен пристап до податоците за вистинските сопственици на фирми.

Во светот секоја година се перат пари во вредност од 2 до 5 отсто од светскиот БДП.