!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Законодавната власт во Македонија е под нивото на отвореност во регионот


Скопје, 21 април, 2017 - 13:37 (META) 

Законодавната власт во Македонија е најотворена во споредба со извршната и судската власт, но сепак според нивото на отвореност е под регионалниот просек, покажа истражувањето за степенот на отвореност на институциите во шест земји од регионот, во рамки на проектот „Актион СЕЕ – Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа“, кој го спроведува Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“.

Според резултатите од истражувањето, македонското Собрание исполнува 59 отсто од индикаторите на отвореност, што е под просекот од 63 отсто отвореност на парламентите во регионот.

„И покрај длабоката институционална криза, Собранието сепак е најотворениот прозорец од трите власти, кој редовно ги објавува дневните редови за работа на пленарните сесии и на работните тела, видеозаписите и стенограмските записи од пленарните седници, присуствата и начинот на гласање на пратениците на пленарните сесии, контактите и биографиите на пратениците (но не и нивните плати и средствата кои тие ги побарале за надомест на патните трошоци, а кои секогаш се предмет на интерес и на критика од јавноста и од медиумите), како и редовно објавување на годишните извештаи. Во оваа смисла, Собранието може да претставува пример за отвореност за другите власти, особено за Владата, која не ги објавува ниту дневните редови за работа, ниту записниците и заклучоците од одржаните седници“, се вели во истражувањето.

Надзорот покажува дека собранијата во регионот се главно нетранспарентни кога станува збор за објавување податоци од седници на парламентарни комисии и најчесто не ги задоволуваат ниту минималните меѓународни стандарди на буџетска транспарентност, кои налагаат достапност на финансиските документи за јавноста.


Просечната нето-плата во септември изнесувала 22.191 денар


Скопје, 23 ноември, 2016 - 16:39 (META) 

Просечната месечна нето-плата во септември годинава изнесувала 22.191 денар, а бруто-платата – 32.640 денари, објави Државниот завод за статистика.

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во септември во однос на истиот месец лани е зголемена за 0,8 отсто.

Ваквото зголемување, според ДЗС, се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна нето-плата во секторите градежништво (8,7 проценти), земјоделство, шумарство и рибарство (7,2 проценти) и информации и комуникации (6 проценти).

Во септември, 1,2 отсто од вработените во Македонија не примиле плата.

 


Просечната плата во јули изнесувала 22.334 денари


Скопје, 21 септември, 2016 - 12:00 (META) 

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јули во однос на истиот месец лани е зголемена за 2,2 проценти и изнесува 22.334 денари, објави Државниот завод за статистика.

Ваквото зголемување се должи, пред се, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите градежништво 9 проценти, административни и помошни услужни дејности 6,7 проценти и информации и комуникации 6,2 проценти.

Просечната месечна бруто-плата по вработен во јули изнесува 32.837 денари.

Во јули, 1,6 проценти од вработените не примиле плата.

 


Просечната плата во јуни изнесувала 22.187 денари


Скопје, 23 август, 2016 - 14:22 (META) 

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен изнесувала 22.187 денари, а бруто-платата – 32.637 денари, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Просечната плата во јуни била поголема за 0,7 отсто во однос на истиот месец лани.

Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите градежништво (10,6 проценти), административни и помошни услужни дејности (6,3 проценти) и земјоделство, шумарство и рибарство (6,3 проценти).

Во јуни годинава, 1,6 отсто од вработените не примиле плата.


Јули 2016 година бил најтоплиот месец во последните 137 години


Силвер Спринг, 17 август, 2016 - 20:43 (META) 

Месецот јули,  годинава бил најтоплиот месец во модерната историја, со рекордна температура на копното и на океаните во последните 137 години, соопшти денеска американската Агенција за океани и атмосфера.

„Просечната глобална температура на површината на копното и на океаните во јули 2016 година била највисока, не само за месецот јули, туку и воопшто во однос на информациите за времето од 1880 година досега“, наведуваат од Агенцијата.

Претходниот рекорд бил забележан во јули 2015 година. Инаку месецот јули вообичаено е најтоплиот месец во годината на планетата Земја.

Просечната температура на копното и на океаните во јули, годинава изнесувала 16,67 Целзиусови степени, или за 0,87 степени повеќе од просекот за 20. век. Во јули 2015 година температурата била повисока за 0,06 степени од просечната.


Просечната нето-плата во мај изнесувала 22.324 денари


Скопје, 22 јули, 2016 - 16:22 (META) 

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во мај 2016 годинава, изнесува 22.324 денари и во однос на истиот месец лани е повисока за 1,1 процент, објави Државниот завод за статистика.

Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата во секторите градежништво (8,7 проценти), административни и помошни услужни дејности (7,6 проценти) и земјоделство, шумарство и рибарство (5,7 проценти).

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во мај годинава изнесува 32.776 денари, што е за 1,2 отсто повисока од претходниот месец.

Во мај, 1,5 отсто од вработените во Македонија не примиле плата.


Просечната плата во март изнесувала 22.053 денари


Скопје, 20 мај, 2016 - 14:05 (META) 

Просечната нето-плата по вработен, во март изнесувала 22.053 денари, а бруто-платата 32.392 денари, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Нето-платата е зголемена за три отсто во однос на истиот месец минатата година.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите административни и помошни услужни дејности (16,8 отсто), информации и комуникации (14,6 отсто) и градежништво (12,8 отсто).

Во март, 1,3 отсто од вработените не примиле плата.

 


Просечната нето-плата во ноември изнесувала 21.976 денари


Скопје, 27 јануари, 2016 - 15:52 (META) 

Просечната месечна нето-плата по вработен во ноември 2015 година, изнесува 21.976 денари. Просечната нето-плата во ноември минатата година била повисока за 1,8 проценти во однос на истиот месец во 2014 година.

Ваквото зголемување е резултат, пред сé, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата во секторите други услужни дејности (9,2 отсто), административни и помошни услужни дејности (8,4 отсто), градежништво (7,1 отсто).

Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата, во однос на претходниот месец е забележано во секторите уметност, забава и рекреација (23,5 проценти), рударство и вадење камен (7,4 проценти) и градежништво (2,6 проценти).

Просечната месечна исплатена бруто-плата во ноември 2015 изнесува 32.268 денари. Во ноември минатата година, 1,2 отсто од вработените во Република Македонија не зеле плата.


Конференција во Охрид: Економската миграција продолжува – Балканот старее


Охрид, 21 октомври, 2015 - 17:01 (META) 

Економската миграција продолжува – Балканот забрзано старее, беше речено на Меѓународната конференција за демографските процеси на Балканот што се одржува во Охрид, во организација на „Демобанк“ и Економскиот институт при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

На конференцијата во Охрид учествуваат 60 експерти кои во наредните три дена ќе ги презентираат своите научни трудови од областа на демографијата.

Освен Косово и Албанија, сите други држави на Балканот се соочуваат со стареење на населението, а во речиси сите земји од регионот, без исклучок, има економска миграција.

– Ако се изземат Косово и Албанија, сите други земји од Балканот се соочуваат со намален фертилитет, односно број на новородени деца, како и со економска миграција, која е поизразена во последните пет години. Дополнително, Балканот стана главна рута на мигрантите од Сирија, Ирак и од Авганистан, кои оттука минуваат кон западноевропските земји. Од демографска гледна точка, ситуацијата не е добра, но истовремено треба да се потсети дека Балканот не се разликува многу во однос на ова прашање од земјите во Европа, кои исто така се соочуваат со низок фертилитет и со миграција – истакна Бајрон Коѕаминис, претседател на Балканската демографска асоцијација.

Меѓународниот експерт по демографија, Катерина Костадинова Даскаловска, укажува дека стапката на фертилитет на Балканот изнесува 2,1 отсто, што е најниска граница на проста репродукција.

– Балканските земји веќе се под тој просек. Доколку ваквиот тренд продолжи, а дополнет со миграцијата, земјите од Балканот ќе се соочат со забрзано стареење на населението и со проблеми со работната сила – додава Костадинова Даскаловска.


Просечната нето-плата во мај изнесува 22.071 денар


Скопје, 28 јули, 2015 - 14:30 (META) 

Просечната месечна исплатена нето-плата во мај годинава, изнесува 22.071 денар, а просечната исплатена бруто-плата – 32.393 денари, објави Државниот завод за статистика.

Индексот на просечната месечна исплатена нето-плата во мај 2015 година, во однос на мај 2014 година, изнесува 102,7.

Ваквото зголемување е резултат, пред сé, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата во секторите уметност, забава и рекреација (15,8 проценти), други услужни дејности (7,5 проценти) и дејности на здравствена и социјална заштита (5 проценти).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: стручни, научни и технички дејности (6,1 отсто), уметност, забава и рекреација (5,4 проценти) и информации и комуникации (5 проценти).

Во мај 2015 година, 1,6 отсто од вработените во Република Македонија не добиле плата.