Министерство за финансии: Ќе се почитуваат законите за исплата на платите во јавниот сектор


Скопје, 10 октомври, 2017 - 14:43 (META) 

Министерството за финансии реагира на пишувањата во дел од медиумите, во кои се вели дека нема пари за исплата на минимална плата, и истакнува дека во однос на исплатата на платите во јавниот сектор ќе ги почитува законите и прописите.

„Во однос на минималната плата, исплатите се вршат во согласност со законските решенија и со доставените барања од буџетските корисници.Кај дел од институциите веќе се префрлени средства за минимална плата и тие истата ја исплаќаат во согласност со законот. Би сакале да истакнеме дека законите еднакво важат за сите и тие во целост се почитуваат од страна на Министерството за финансии“, се вели во соопштението на министерството.


Рокот за дебата за прописите на ЕНЕР ќе се зголеми за 20 дена


Скопје, 17 август, 2017 - 15:20 (META) 

Владата на последната седница одлучи рокот за консултации за прописите објавени на Единствениот национален електронски регистар (ЕНЕР) пред нивното донесување се зголеми од 10 на 20 дена,министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски.

– Со оваа одлука на Владата се придонесува за поголема транспарентност, отвореност, навременост и одговорност при подготовката на предлог-законите од страна на Владата. Зголемувањето на рокот за консултации има за цел да поттикне поголемо учество на пошироката јавност и граѓаните при подготовка на прописите. На тој начин креаторите на политиките ќе носат одлуки засновани на аргументи и во консултација со сите засегнати страни. Со оваа одлука се придонесува и кон тоа најголемиот дел од предлог законите, пред да се достават на разгледување во владина постапка, задолжително да се објавуваат на ЕНЕР. Тука, во период од 20 дена јавните корисници ќе може да ги испраќаат своите коментари и на тој начин да се вклучат во креирањето на новите предлог закони преку дискусија и давање предлози, со цел квалитативно да влијаат врз донесувањето на новите законски решенија – објасни Манчевски.


Унгарија ги заостри прописите за азил


Будимпешта, 11 мај, 2016 - 10:19 (META) 

Унгарскиот парламент одобри поостри прописи за азиланти, вклучувајќи и скратување на дозволениот престој во прифатните центри од 60 на 30 дена и постепено намалување на социјалните бенефиции и субвенции.

Организациите за човекови права соопштија дека целта на мерките е да се обесхрабрат бегалците да бараат азил во Унгарија.

Јулија Иван, адвокат при унгарскиот Хелсиншки комитет, соопшти дека „Унгарија ги доведува бегалците во сè полоша и неприфатлива состојба“.

Според податоците на Канцеларијата за миграција и националност, 197 лица добиле азил или некој друг вид меѓународна заштита во периодот од јануари до април
годинава.


Мемети: Институциите немаат волја за спроведување на прописите


Скопје, 29 ноември, 2015 - 11:21 (META) 

Институциите во Македонија немаат волја да ги спроведат прописите и законите, да се справат со предизвиците, да ги решaваат проблемите и тоа е главниот проблем, вели народниот правобранител, Иџет Мемети, во неделното интервју за „Радио Слободна Европа“.

„Ние во Република Македонија, во парламентарна демократија формиравме посебно јавно обвинителство, тоа доволно говори на кое ниво сме. Тоа доволно говори колкава е волјата на институциите да се справат со предизвиците и со проблемите и да ги решaваат. Ние дозволивме како општество да доаѓаат однадвор и да ни зацртуваат како треба да постапуваме, што е исклучително лош знак или лоша состојба за општество наречено парламентарна демократија“, вели Мемети.

Во врска со бегалската криза и so новите мерки за селекција и за профилирање на мигрантите, омбудсманот смета дека од самиот почеток на мигрантската криза во Македонија, земјава ги прекршува принципите на Меѓународната декларација за бегалци за недискриминација, неказнивост и за невраќање.

На прашање дали конкретно мисли на одлуката на Македонија да ги пропушта само бегалците од Сирија, Ирак и од Авганистан, но не и тие што доаѓаат од земји кои не се зафатени со војни, Мемети вели дека не знае дали формално е донесена таква одлука, но ако постои, вели дека таа треба „многу дебело да се образложи“.

„Затоа што со таква одлука прекршуваш одредби на конвенцијата, треба и апелирам не на национална дискриминација на лицата кои или се бегалци или се мигранти. Според конвенцијата сме должни да им дадеме привремена заштита. Македонија е должна да им даде шанса ним да влезат во процедура, ако не исполнуваат услови, тогаш во согласност со процедурата, да се протеруваат, а не да се протеруваат без никаква процедура“, вели народниот правобранител.

За постапката што Народниот правобранител ја отвори во врска со незаконското прислушување, уште во март годинава, Мемети вели дека „тој предмет сè уште е отворен“, но засега нема никаква соработка од надлежните институции.

„Јас не знам како на друг начин да го затворам освен со законито постапување и инсистирам на одговор од Владата и од Министерството за внатрешни работи за сите тие клучни прашања што ги поставив уште тогаш, затоа што тие се должни тоа да го направат. Не е во ред да игнорираат“, вели Мемети во интервјуто.