Советот за утврдување на факти бара да не биде укинат до Нова година


Скопје, 22 ноември, 2017 - 15:10 (META) 

Советот за утврдување на факти, кој треба да биде укинат со предлог-закон, бара од Собранието и од Министерството за правда престанокот на работа да важи од први јануари 2018 година, а не со денот на објавување на новото законско решение во „Службен весник“.

Од Советот денеска соопштија дека во понеделникот доставиле барање до Собранието и до координаторите на пратеничките групи од Министерството за правда, предлог-законот за укинување на инстутуцијата да биде дополнет со член во кој јасно ќе се наведе дека новото решение ќе почне да се применува од почетокот на следната година.

Оттаму велат дека ако на членовите и на вработените во Советот им престане мандатот, односно работниот однос, со објавувањето на законот во „Службен весник“, не може да биде извршено примопредавање на нивните предмети и архивата во Судскиот совет, бидејќи во предлог-законот „воопшто не е определен разумен рок во кој овие обврски треба да бидат завршени“.

„Освен обврските околу примопредавањето на предметите и архивата, законот со кој се укинува Советот се носи при крај на календарската година, поради што сите вработени и членовите на Советот ќе бидат оштетени при остварувањето на нивните права од Законот за пензиско и инвалидско осигурување, како и статусот на вработените на кои сè уште им трае договорот за вработување“, стои во соопштението од Советот за утврдување на факти и за поведување постапка за утврдување одговорност на судија.


400 електронски алки за домашен затвор ќе профункционираат по изборите


Скопје, 8 ноември, 2016 - 9:45 (META) 

Управата за извршување санкции набавила 400 електронски алки за надзор на осуденици кои ќе издржуваат домашен затвор, бидејќи на 1 ноември, како што беше предвидено, почна примената на Законот за пробација.

Од Управата за извршување санкции за „Мета“ велат дека веќе се набавени уредите за електронски надзор, монитори и софтвер, а обучен е и кадар кој ќе работи со нив и ќе го спроведува куќниот затвор, кој е новина во македонскиот казнен систем.

Сепак, кога ќе биде донесена првата пресуда и кому ќе му биле изречена казна домашен затвор со електронска алка, останува неизвесно, бидејќи сè уште не се завршени организациските работи за да почне целосната примена на законот.

Како што ни изјави директорката на Управата за извршување санкции, Лидија Гавриловска, по стапувањето на сила на примената на законот, управата треба да ја подготви систематизацијата на персоналот, да ја организира пробациската служба, да ги формира локалните канцеларии за пробација (една на ниво на Град Скопје и во Битола, Прилеп, Гостивар, Охрид, Куманово, Велес, Тетово, Кочани, Струмица и во Штип) и да вработи пробациски службеници. Овие активности, според Гавриловска, се во тек, но поради изборите на 11 декември, не одат како што е планирано.

Organizaciska struktura na probaciskata sluzba

Организациска структура на пробациската служба во Македонија, која сè уште е во подготовка. Законот за пробација почна да се применува од 1 ноември 2016 година.

– Сега е невреме со изборите, тогаш никој не очекуваше дека ќе бидат закажани во овој термин – вели Гавриловска.

Покрај издржувањето на домашен затвор со домашен надзор, со Законот за пробација како алтернативни мерки се предвидени и условна осуда со заштитен надзор и општокорисна работа.

Засега, според наши информации, електронската алка нема да се применува за случаите на изречен притвор, бидејќи за такво нешто потребно е да се направат измени во Законот за кривична постапка.

Адвокатот Звонко Давидовиќ за „Мета“ вели дека досега не добиле известување околу почетокот на примената на Законот за пробација. Тој вели оти не очекува наскоро законот да почне да се применува и дека од тоа што е предвидено во него, нема да биде спроведено ништо.

Инаку, со спроведувањето на Законот за пробација треба да се растоварат затворите и да се заштедат пари од буџетот кои сега се трошат во казнено-поправните установи низ земјава.

Проектот за воведување на законот почна во 2010 година и се реализира со пари од ИПА-фондовите на Европската Унија, во износ од 1,8 милиони евра.