Од околу 1.000 дронови во Македонија, регистрирани се само 52 летала


Скопје, 17 август, 2018 - 15:43 (META) 

Во Македонија од цивилни лица и фирми се користат околу 1.000 воздухоплови без екипаж, а од нив до 15 август кај нас се регистрирани само 52, објаснува Драги Стојаноски, раководител на Секторот за безбедност на воздушен сообраќај и воздухопловна навигација во Агенцијата за цивилно воздухопловство (АЦВ).

Казните за неовластено користење, се од 300 евра, ако се плати истиот ден, до 600 евра за плаќање подоцна.

– Се надеваме дека сопствениците на леталата ќе сфатат дека и оваа дејност мора да биде регулирана и ќе си ги извршат обврските да се регистрираат според Уредбата за воздухоплови без екипаж – вели Стојаноски.

Тој вели дека е проблем и тоа што кај осигурителните куќи уште нема слух да изготват понуди за осигурување на овие летала, со што би им се овозможило некакво олеснување и помош и на сопствениците на воздухопловите без екипаж и на луѓето што ќе претрпат некакви повреди или штета од овие летала.

Уредбата, како и потребните формулари за регистрирање на  воздухоплови без екипаж може да се најдат во одделот за воздухоплови без екипаж на веб-страницата на АЦВ.

Регистрираните дронови добиваат маркичка со регистерски број и со QR-код, а сопствениците се задолжени 24 часа пред летањето да пријават со електронско писмо каде планираат да летаат со својот дрон и во кој временски период. Од следната седмица тоа ќе се прави директно на веб-страницата на Агенцијата, каде корисниците ќе се логираат и ќе ги оставаат своите податоци.

– Проверуваме и со МВР и со Министерството за одбрана, оти, на пример, иако за некој објект го знаеме ограничувањето, министерствата може во некои случаи, односно во некои денови, да наложат многу поголема оддалеченост од објектите. Од почетокот на месецот до 15 август имавме 63 пријавени настани и сите можеа да се следат на картата на нашата веб-страница – објаснува Момироски.

Од 63-те лета, по околу една четвртина отпаѓа на Скопје и Охрид, а потоа следуваат Куманово со 17 отсто од летовите, Тетово со 7 отсто, како и Струмица и Македонски Брод со по 5%.

Од Агенцијата апелираат сите сопственици на дронови со долет поголем од 15 метри и максимална височина над 15 метри или тежина при полетување од половина килограм да ги регистрираат овие летала, за да избегнат проблеми со законот.


Курц: На ЕУ ѝ се потребни помалку правила, но тие треба да се јасни и да се почитуваат


Вахау, 10 јуни, 2017 - 17:01 (META) 

Австрискиот министер за надворешни работи, Себастијан Курц, изјави дека на Европската Унија ѝ се потребни помалку правила, но дека тие треба да бидат јасни и да се почитуваат.

„Денес мора да признаеме дека сме во критична фаза, но добрата вест е дека иако сме во Европската Унија, нам ни останува да осигураме дека таа се развива во добар правец. Правилата кои сами ги создадовме, мора да ги почитуваме“, изјавил Курц на Европскиот форум во Вахау.

Во однос на безбедноста, тој кажал дека Европа треба да соработува со партнерите, но мора да биде во состојба сама да ги штити надворешните граници.

„За решавање на мигрантската криза, потребна е соработка со соседите, но не и зависност од нив. Не смееме да дозволиме да нè уценуваат“, изјавил тој.


Трајчевски: Нема критериуми за избалансирано известување, ад хок телото ќе одлучува според сопствено убедување


Скопје, 11 септември, 2016 - 14:43 (META) 

Членовите на ад хок телото за следење на медиумите во предизборниот период по сопствено убедување ќе одлучуваат дали известувањето на медиумите ќе биде избалансирано во овие 80 дена до почетокот на изборната кампања, вели директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, Зоран Трајчевски, во неделното интервју на „Радио Слободна Европа“.

Трајчевски вели дека разликата меѓу методологијата донесена на 26 август, која потоа беше укината, и онаа од јануари, која беше вратена на сила со договорот меѓу политичките партии потписнички на Договорот во Пржино, е во тоа што во актуелната методологија нема дефинирано критериуми за тоа што значи избалансирано известување 80 дена пред избори и „дали некој медиум ќе известува изблансирано или не се остава на волја на членовите на ад хок комисијата“.

„Не е возможно да има надзор без квантитативна и квалитативна анализа, ние ќе правиме и квалитативна анализа, но како што кажав, за овие 80 дена пред почетокот на изборната кампања, параметрите за тоа што значи, односно правилата за тоа што значи избалансирано известување не се дефинирани ниту во законот, ниту во оваа методологија, бидејќи партиите сакаа да биде така и како што кажав – дали известувањето на медиумите ќе биде избалансирано ќе одлучуваат по свое сопствено убедување членовите на ад хок телото“, вели Трајчевски.

Според него, оваа ситуација во „малку незавидна“ положба ги става медиумите.

„Тоа ги става во малку незавидна положба медиумите, бидејќи не постојат правила, коишто, за жал, во претходната методологија, која партите бараа да ја укинеме, беа дефинирани. Медиумите имаа јасна претстава, ги знаеја правилата и знаеја како треба да се однесуваат. Со ваквиот договор во најтешка положба се ставени медиумите бидејќи за овие 80 дена во делот на избалансираноста не постојат критериуми. За време на изборната кампања принципот за избалансираност е законски утврден и во тој период ниту агенцијата, ниту ад хок телото нема да има проблем да дефинира кои медиуми известувале, односно не известувале избалансирано“, појаснува директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги.

Ад хок телото за следење на медиумите пред три дена ја донесе својата прва одлука, односно поднесе предлог за изрекување прекршочна казна за Првиот програмски сервис на Македонската радиотелевизија (МРТ 1), поради емитување на владини реклами.


Штајнмаер: Брексит ќе има долгорочни последици


Берлин, 30 август, 2016 - 11:22 (META) 

Министерот за надворешни работи на Германија, Франк-Валтер Штајнмаер, денеска изјави дека одлуката на Велика Британија да ја напушти Европската Унија ќе има долгорочни последици кои тешко ќе можат да се проценат, порачувајќи дека и на двете страни ќе им бидат потребни нови праведни и обврзувачки правила за нивните идни односи, јавува „Ројтерс“.

Шефот на германската дипломатија во обраќањето на собирот пред повеќе од 1.000 германски дипломати и бизнисмени во министерството за надворешни работи изјави дека во интерес на Велика Британија е набргу да почне со процесот на излегување, имајќи ги предвид економските ефекти од нејзината одлука, кои, како што истакна, стануваат очигледни.

Британскиот референдум за понатамошно членство во ЕУ се одржа на 23 јуни, кога најголем дел од Британците се одлучија за излегување од Европска Унија. Но, премиерката Тереза Меј нема намера до крајот на годината да го активира членот 50 со кој ќе се почне процедурата за излегување, за да има време да ја подготви излезната стратегија.


ЕУ: Само 11 членки ги усвоија правилата за забрана на пушењето


Брисел, 20 мај, 2016 - 20:20 (META) 

Европската унија соопшти дека само 11 од 28 нејзини членки потполно ги усвоиле мерките за забрана на пушењето, во предвидениот рок од две години кој истекува денеска.

Државите членки имаа обврска, во рок од две години на национално ниво, да усвојат правила кои вклучуваат истакнување на предупредување за штетното влијание на пушењето врз здравјето, што подразбира и истакнување на слики од расипани заби и бели дробови зафатени со рак на пакувањата на цигарите.

Европската комисија нема веднаш да преземе мерки против земји кои се уште не ги имплементирале правилата. Имено, 11 држави во потполност ги исполниле обврските додека други „значително напредувале“.

Останатите 17 држави имаат рок до два месеци, сериозно да пристапат кон тоа прашање.


РСБСП: Правила за возење велосипед низ град


Скопје, 27 мај, 2015 - 13:37 (META) 

Од Републички совет за безбедност на сообраќајот на патиштата (РСБС) на патиштата посочуваат дека велосипед на пат може да управува лице кое наполнило 10 години возраст, а во случај кога нема изградена велосипедска патека, велосипедистот е должен да се движи што поблиску до десниот раб на коловозот, а ако постои велосипедска патека, тогаш тој е должен да се движи по велосипедската патека односно лента. Ова се дел од препораките на Републички совет за безбедност на сообраќајот на патиштата.

Кога велосипедистите се движат по велосипедска патека, односно лента, тогаш тие не смеат да се движат со брзина поголема од 25 километри на час.

Велосипедистот е должен да го управува велосипедот на начин на кој не се намалува стабилноста на велосипедот и не се попречуваат другите учесници во сообраќајот, а особено не смее да ги симнува рацете од управувачот, да се придржува за друго возило, да превезува, влече или турка предмети што можат да го попречуваат во управувањето со возилото или да ги загрозуваат другите учесници во сообраќајот.

Велосипедистот може да превезува други лица само ако на возилото постојат посебни седишта.

Деца до 14-годишна возраст не смеат на велосипед да превезуваат други лица.

Велосипедистот за време додека управува со велосипедот не смее да води животни.

Велосипедистот не смее на велосипедот да превезува лице кое е под дејство на алкохол.

Велосипед не смее да се вози по автопат, освен за време на организирани настани, со соодветна придружба.

Велосипедистот и лицата што се превезуваат со велосипед не се обврзани да носат заштитен шлем на главата за време на возењето на патот. Но, гледано од аспект на пасивна безбедност, препорачливо е за време на возењето да се носи заштитен шлем.

„Никогаш немојте да заборавите дека во случај на судир со друго возило, вие немате еден тон метал да ве заштити, ниту заштитен појас, воздушни перничиња… Затоа возете интелигентно, посветено и концетрирано. Тоа е најдобар начин да избегнете ситуации што би го загрозиле вашето здравје и живот“, велат од Републички Совет за безбедност на сообраќајот на патиштата.


ЕК: Важно е уставните измени да се донесат со широк консензус


Брисел, 20 јануари, 2015 - 12:36 (META) 

И Венецијанската комисија и Европската комисија истакнаа дека е многу важно уставните измени да се донесат со најширок можен политички и општествен консензус, реагираат од Европската комисија.

„Иако имаше процес на консултација, вклучително и со меѓународни тела, што е позитивно, забележуваме дека овие уставни измени поминуваат низ собраниска процедура во време кога најголемата опозициска партија го бојкотира парламентот. Меѓутоа ,важно е овие уставни измени да бидат резултат на широка и на содржајна дебата помеѓу сите политички сили“, велат од Европската комисија.

Загриженоста на Комисијата во овој поглед е дека секоја промена мора да ги има предвид меѓународните правила.

 


ЗНМ: Владата против препораките на ЕУ за рекламирањето во медиумите


Скопје, 7 ноември, 2014 - 14:07 (META) 

Скандалозни се измените и дополнувањата на Законот за јавни набавки, во кои јавните институции немаат обврска да распишуваат тендери за рекламирање во медиумите, регираат од Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ). Според нив, тоа е во спротивност со препораките на Европската комисија и дополнително ќе ја зголеми нетранспарентноста на трошењето јавни пари, но претставува и обид да се купува наклонетоста на медиумите, порачува здружението.

„Ваквите измени се дрско однесување на Владата кон препораките на европскиот извештај за оваа година и кон заложбите на новинарските и медиумските организации. Наместо Владата да ги следи европските препораки и да воспостави критериуми за распределба на јавни пари во медиумите, со ова решение се отвора можност за уште понетранспаретно трошење на јавни пари во медиумите. Станува јасно дека Владата нема намера да воспостави ред во огласувањето во медиумите, туку да го зголеми притисокот врз нив и да ја купи нивната наклонетост“, стои во соопштението од ЗНМ.

Оттаму  бараат Владата да ги повлече овие измени „и низ отворена дебата да се изнајдат решенија за забелешките на Европска Унија и на новинарските и медиумските организации“.

ЗНМ појаснува дека во постојниот закон, јавните институции немаат обврска да објавуваат тендери за купување рекламен простор во телевизиите и во радијата, додека со измените, ваквата практика ќе се применува и врз печатените медиуми и кај електронските портали.