ГРЕКО: Македонија не напреднала во спречувањето корупција на пратениците и судиите


Стразбур, 9 август, 2018 - 12:07 (META) 

Во својот втор извештај за усогласеност, објавен денеска, ГРЕКО (Група на земји против корупцијата), организација што функционира во рамките на Советот на Европа порача дека „Поранешна југословенска република Македонија не направила суштински напредок во спроведување на препораките за спречување корупција меѓу пратениците, судиите и обвинителите.“

Извештајот за усогласеност е направен според Ситуацискиот извештај со дополнителни информации за спроведувањето на 19-те препораки доставен од македонските власти на 31 јануари годинава.

Нарекувајќи го постигнатото во оваа фаза „навистина разочарувачки“, антикорупциската група на Советот на Европа ги повикува властите да преземат порешителни и пофокусирани активности за спроведување на препораките издадени уште пред четири и пол години. ГРЕКО  констатира дека има многу ниска усогласено со препораките, односно нивото е „генерално незадоволнително“.

Поточно, само шест од вкупно 19 препораки се спроведени на задоволително ниво. Од останатите, шест се делумно спроведени, а пет останале неспроведени.

Во однос на пратениците, ниту една од препорачаните измени не е спроведена ниту делумно, со исклучок на донесувањето на Кодексот на однесување на пратениците, кое претходно беше во блокада од крајот на 2016 година.

Во однос на спречувањето корупција меѓу судиите и обвинителите, вториот извештај за усогласеност посочува дека е направен ограничен прогрес, посочувајќи на измените на Законот за Судскиот совет, донесени во декември минатата година и во мај годинава.

ГРЕКО напоменува дека се креираат нови советодавни и надзорни тела за судиите и обвинителите, како нивна поддршка во примената на правилата на постапување. Сепак, на ова антикорупциската група на Советот на Европа поподробно ќе се осврне откако ќе добие повеќе сознанија.

Што се однесува до анкетните листови, односно пријавувањето на имотот и конфликтите на интереси, ГРЕКО со жалење констатира дека не е направен значителен напредок за засилување на контролната функција, како и на политички понезависен пристап на Државната комисија за спречување на корупцијата.

Антикорупционерите од Советот на Европа го посочуваат и случајот поради кој речиси сите членови на Антикорупциска си поднесоа оставки.

Следниот извештај се очекува на 30 јуни 2019 година.


Собранието со благ пад во отвореноста и отчетноста во однос на минатата година


Скопје, 27 јули, 2018 - 12:45 (META) 

Во поглед на нивото на транспарентност, односно отвореност кон јавноста, како и на отчетност, Собранието на Република Македонија според новата проценка во рамки на студијата на регионалната мрежа на граѓански организации „ACTION SEE“ годинава стои полошо отколку при претходното мерење.

Отвореноста на Собранието е проценета на 58 отсто од индикаторите за отвореност, што е за еден отсто помалку отколку во 2017 година, се вели во анализата на „ACTION SEE“, чија членка е и Фондацијата „Метаморфозис“.

Со тоа, резултатите му се исти како и со другите парламенти од земјите на Западен Балкан, односно сите забележале пад на отвореноста и отчетноста, со исклучок на Албанија. Секаде индексот е помал отколку при анализите за 2017 година, а заедничкиот индекс на сите е 61 отсто, со што македонскиот парламент котира полошо и од општиот просек. Албанскиот парламент пак е на 75 отсто исполнетост на индикаторите за отвореност и отчетност.

Како што напоменуваат авторите на студијата, и покрај целосна промена на односот на силите во македонскиот законодавен дом, нема помрднување напред во поглед на активната отвореност.

„Резултатите за 2018 покажуваат дека променетиот собраниски состав на македонското Собрание и новото владејачко мнозинство сè уште не покажува видливи резултати во поглед на активната транспарентност на оваа институција. И покрај демонстрираниот интерес да се работи на поголема отвореност, блокирањето на Собранието од страна на опозицијата има влијание врз ваквите намери. Сепак, непостоење на консензус за најголем дел од прашањата доведе до само делумен успех на процесот“, се вели во анализата.

Иако се одбележуваат добрите практики на отвореност преку редовно објавување на дневните редови за пленарните седници и за комисиските седници, како и видео и стенограмските записи од пленарните седници и резултатите од гласањата на нив, како и фактот дека се објавени контакт податоци за пратениците, во студијата се посочува како негативност тоа што не се објавуваат платите на пратениците и парите што ги добиваат за патните трошоци.

Главната забелешка за македонското Собрание е што не се објавува кој учествувал на комисиските седници, нема стенограмски и видеозаписи од овие седници, ниту резултати од гласањата на нив. Кога има видеозаписи, тие се емитуваат со задоцнување од неколку дена на Собранискиот канал, но ги нема на веб-сајтот на Собранието.

Сепак, не е се така црно, велат од  „ACTION SEE“. Односно, иако нема обврска за тоа, експерти и претставници на граѓанските организации може да учествуваат во седниците на комисиите. Но поинаку е при носењето на законите – само за 50 отсто од законите и другите акти комисиите побарале мислење од јавноста.

Во анализата се посочува дека и за разлика од 2016 година, кога од 366 донесени закони, дури 238 биле во скратена постапка, во 2017 година од 42 донесени закони, 24 биле во скратена постапка.

Собранието добро котира во поглед на неговиот надзор врз извршната власт, односно ги исполнува 83% од критериумите, што е полошо само од Црна Гора (93%) и Албанија (88%). Собраниската контрола е преку пратеничките прашања, интерпелацијата, надозорните расправи и други.

Анализите се спроведени од декември 2017 до март 2018 година, и поради тоа не е земено предвид усвојувањето на Етичкиот кодекс на пратениците, кое се случи на 11 јуни годинава.


Собранието ќе чека да заврши лидерската за да премине на Изборниот законик


Скопје, 23 јули, 2018 - 13:09 (META) 

Собранието на Република Македонија во рамки на денешното продолжение на 53-тата седница едногласно со 78 гласа „за“ одлучи Предлог законот за изменување на Изборниот законик, по скратена постапка, да се разгледува по завршување на лидерската средба која е во тек во Клубот на пратениците.

Претходно едногласно, со 61 глас „за“ и без присуство на опозицијата Собранието ги разреши од функцијата претседателот и членовите на Државната  комисија за одлучување во управна постапка и постапка во работен однос во втор степен.

Едногласно и без расправа, но во присуство на опозицијата пратенците ја донесоа и завршната сметка на Буџетот на Република Македонија за 2017 година.

Беа донесени и Законот за изменување и дополнување на Законот за превоз во патниот сообраќај, Законот за работно време на мобилните работници во патниот сообраќај и уредите за запишување во патниот сообраќај со кој, исто така, се врши усогласување со европската легислатива, како и Законот за изменување на Законот за безбедност на производите, на Законот за контрола на предметите од скапоцени метали, на Законот за заштита на потрошувачите,  и на Законот за пратениците, поднесен од пратеници од владеачкото мнозинство.


Измените на Изборниот законик на дневен ред во Собрание


Скопје, 23 јули, 2018 - 9:21 (META) 

Измените на Изборниот законик дeнеска ќе се дискутираат на 53. седница на Собранието.

Седницата треба да продолжи со Предлогот за разрешување на претседателот и членовите на Државната комисија за одлучување во управна постапка и постапка од работен однос во втор степен, што започна во четвртокот, завршната сметка на Буџетот за 2017, дополнет предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за превоз во патниот сообраќај, во второ читање и други.

На предлог на владејачкото мнозинство на седницата на дневен ред се и измените на Законот за заштита на потрошувачите, во второ читање, но и дополнет предлог на закон за изменување на Законот за пратениците, во второ читање, извештаи и други закони.


Заев лидерската ја закажа во Клубот на пратеници, утре во 18 часот


Скопје, 17 јули, 2018 - 16:31 (META) 

Претседателот на Владата и претседател на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, Зоран Заев, закажа лидерска средба за утре во Клуб на пратеници во 18 часот, информираат од Владата.

„Заради исклучителниот политички момент кој наложува проширување на институционалната рамка на лидерските состаноци, на оваа средба во формат 1+1 (лидерот на партијата плус уште еден претставник на политичката партија), се поканети партиите со повеќе од еден пратеник во Собранието“, се вели во соопштението на Влада.


Костадинов: ВМРО-ДПМНЕ да престане да го блокира референдумот


Скопје, 9 јули, 2018 - 15:11 (META) 

ВМРО-ДПМНЕ измислува нови барања, техничка Влада, амнестија и слично и сака да прикаже вештачка криза, само за да ги спасат криминалците од одговорност. Тоа е единственото нешто за кое што се бори Мицкоски, порача Костадин Костадинов, пратеник од СДСМ и коалицијата, велејќи дека напорите на опозициската партија не се насочени кон интересите на државата и граѓаните, туку „за нив единствено важна е одбраната на криминалот и судбината на Никола Груевски и фамилијата“.

– Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ последниов период намерно блокира неколку собраниски комисии, на коишто се расправа за реформски закони. ВМРО-ДПМНЕ ја блокира и постапката за  формирање на Државна изборна комисија (ДИК), со што го доведува во прашање одржувањето на референдум за иднината на државата – рече Костадинов.

Тој повика ВМРО-ДПМНЕ веднаш да престане да ја блокира работата на Комисијата за избори и именувања, за да се избере новата ДИК.

– Ако тоа не го направат, значи дека ВМРО-ДПМНЕ не сакаат референдум и бегаат од избори. Очигледно е, ВМРО-ДПМНЕ се плаши од волјата на граѓаните. Македонија забрзано чекори напред и враќање назад нема. Македонија да биде заложник на криминалот на ВМРО-ДПМНЕ. Мнозинството како и секогаш до сега ќе ја превземе одговорноста за државата, наспроти неодговорната опозиција која секојдневно сака да ни ги затвори вратите за ЕУ и НАТО – изјави Костадинов.

Тој порача дека Изборниот законик и Законот за финансирање на политички партии се одамна усогласени и владејачкото мнозинство е подготвено веднаш да ги поддржи во Собранието.


Јанушев: Очекуваме Иванов да не го потпише Договорот


Скопје, 5 јули, 2018 - 13:05 (META) 

Со тоа што се прибегнува кон груба злоупотреба на прописите, злоупотреба на европското знаменце само за овој штетен договор со Грција да се донесе, е јасен показател дека власта, парламентарното мнозинство и премиерот Заев се свесни за неговата штетност и деструктивност, но и покрај тоа сакаат да го донесат овој договор, порача генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ, Игор Јанушев пред Собранието, каде заедно со пратениците од партијата објавија дека нема да присуствуваат на седницата.

– ВМРО-ДПМНЕ и нашата пратеничка група одлучија да не присуствуваат на денешната седница каде се носи незаконски и неуставен договор кој преставува деградирање на македонските граѓани и е во спротивност со највисоките државни и национални интереси, рече Јанушев и порача дека партијата очекува претседателот Ѓорге Иванов да не го потпише законот за ратификација на договорот.

– Воедно очекуваме овој противуставен акт да не биде потпишан од страна на претседателот на државата бидејќи негова прва должност е заштита на државните интереси и заштита на Уставот на Република Македонија. Предупредуваме дека објавувањето на овој договор без потпис на претседателот е кривично дело кое не застарува и за кое се одговара – рече Јанушев.


Конечно на дневен ред дојде кратењето на патните трошоци на пратениците


Скопје, 4 јули, 2018 - 9:55 (META) 

На седницата на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците, по повеќе од три и пол месеци откако беше пуштен во второ читање, денеска конечно ќе се разгледува предлог-законот за изменување на законот за пратениците, со кои се предвидува одредено намалување на надоместокот за патните трошоци на пратениците.

Собранието на 32-та седница, одржана на 14 март годинава, со 59 гласа за, без ниту еден против или воздржан ги пушти измените на овој закон во второ читање.

Со нив, се предвидува наместо 30 отсто од продажната цена на еден литар гориво, според изминат километар на возилото кое се користи, пратениците да добиваат надомест од 20 отсто.

Сумите што пратениците ги добиваат за патни трошоци со децении ја иритираа јавноста, а со формирањето на новата владина коалиција во јуни минатата година, критиките особено се заострија, по што пратеничката група на СДСМ, на 12 јануари годинава, конечно го поднесe предлог-законот.


Пратениците на 5 јули повторно ќе гласаат за Договорот со Грција


Скопје, 2 јули, 2018 - 12:02 (META) 

Собраниската седница на која повторно ќе гласа за Законот за ратификација на Договорот за спорот за името ќе се одржи на 5 јули, договориле на денешната координативна средба претседателот на Собранието, Талат Џафери, и координаторите на пратеничките групи.

Собранието на Република Македонија го ратификуваше Договорот за решението за спорот за името на 20 јуни со 69 гласа „за“ и 40 „против“, а истиот ден тој беше потпишан од страна на Џафери и испратен до Кабинетот на Иванов, кој како што најави го врати законот во предвидениот рок без да го потпише Указот.

Минатата недела во Собранието беше доставена одлуката на претседателот на државата Ѓорге Иванов со која тој информира дека нема да го потпише Указот.

За да го изгласа законот за ратификација на Собранието му е потребно мнозинство од 61 глас „за“. Доколку повторно се изгласа, договорот во тој случај повторно се испраќа до претседателот, кој според Уставот е обврзан да го потпише.


Седница за пратенички прашања денеска


Скопје, 2 јули, 2018 - 9:18 (META) 

Собранието денеска ќе одржи седница за пратенички прашања, на која ќе пратениците ќе им поставуваат прашања на премиерот и на министрите. По правило седницата се одржува секој последен четврток во месецот, но редовниот термин минатата седмица беше поместен за денеска, поради патувањето на премиерот Зоран Заев во Брисел.

Претседателот на Собранието, Талат Џафери, денеска треба да одржи и редовна средба со координаторите на пратеничките групи, за да се утврди дали в четврток или в петок ќе има седница на која повторно треба да се гласа законот за ратификација на Договорот со Грција за спорот за името.

Исто така, денеска на седница на собраниската Комисија за европски прашања, австриската амбасадорка Ренате Коблер ќе ги претстави Програмата и приоритетите за работата на австриското претседателството со Советот на ЕУ.