Нема во продажба картички „Скопска“ за градските автобуси


Скопје, 26 декември, 2018 - 17:19 (META) 

Ако сте ја загубиле картичката „Скопска“ и треба да купите нова, тоа не можете да го направите уште од 10 декември во центрите „Скопска“ на Бит Пазар, во Транспортен центар и во центарот на Скопје, пишува „Порталб.мк“.

Во ЈСП велат дека нови картички ќе бидат пуштени на продажните места во првите денови на новата година.

Граѓаните бурно реагираат на недостигот и кажуваат дека во ЈСП на Бит пазар им рекле дека картички „нема да добијат до 10 јануари“.

Од ЈСП го негираат ова.

„Лицето одговорно за овој сектор е на одмор и на работа ќе дојде во првите денови на јануари“ гласи одговорот од Јавното сообраќајно претпријатие.


Медицинските сестри немаат сигурно работно место дури ни во Итна помош


Скопје, 20 декември, 2018 - 11:45 (META) 

Освен физички напади, персоналот на службата за Итна медицинска помош во Македонија се соочува и со уцени, со проблемот на недостиг на униформи и имаат низок бенефициран стаж. Сите овие случаи, според една медицинска сестра вработена во Здравствен дом – Скопје, чиј идентитет е познат на редакцијата на „Порталб“, се резултат на незадоволство на граѓаните спрема службата од една страна, а од друга страна, недостиг на соодветно почитување и вреднување на нивната работа.

Физичкиот напад врз лекарката во Волково не е единствен случај на напад врз здравствените работници при давање услуги од службата за итна помош. Знаеме и за случајот кога беше нападнат лекар во Тетово, беа нападнати лекар и медицински сестри во Чаир, како и напад врз персоналот во скопска Кисела Вода.

-Да, случајот со тепањето на лекарката не е прв што ни се случува како вработени во оваа служба. Се случувало и пред тоа. Тоа доаѓа како последица на тоа што граѓаните не ја добиваат посакуваната услуга. Често пати доцниме, а ова ее поради расипување на возилата кои се стари – вели за „Порталб“ медицинска сестра вработена во Здравствен дом – Скопје.

Таа вели дека имаат несоодветни униформи, а пак возилата честопати немаат ниту функционални клима уреди, ниту средства за дезинфекција.

– Недостигаат услови, почнувајќи од униформа за терен, која треба да не штити. Услови во внатрешноста на возилото не се соодветни. Во текот на летото и зимата недостасуваат клима уреди, и често се случува ампулите да смрзнат, ја менуваат физичка состојба. Недостасуваат дури и средства за ракавици, маски – продолжува медицинската сестра.

Како илустрација, Хрватска, која исто така е држава на Балканот, но членка на Европската Унија, има возила и униформи какви што ги посакуваат и вработените во службите за Итна помош во Македонија.

Медицинската сестра вели нивниот стаж треба да биде ист како и на лекарите во другите служби, каде 12 месеци работата се вреднуваат како 15 месеци, бидејќи опасноста на работа и стресот што го доживуваат, влијае врз нивната здравствена состојба.

Според податоците на Министерството за труд и социјална политика, Деловникот предвидува:

– На лекар во Итна медицинска помош 12 месеци му се пресметуваат како 15 месеци:

– На медицински техничар (сестра,  техничар, главна сестра), кои и помагаат на сестрата при давање итна медицинска помош, 12 месеци работа им се вреднуваат како 14 месеци стаж.

– На возач 12 месеци на работа му се вреднуваат како 14 месеци стаж.

Иако министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска вети дека ќе се формира комисија за верификација на бенефицираниот стаж, сепак такво нешто не се случило.

„Ќе се формира Комисија за утврдување на бенефицираниот стаж, која според законот требало да се формира во 2012 година. Целта е да се заштитат правата на работниците, кои согласно постојните законски одлуки спаѓаат во опасни професии, но не можеле  да го реализираат тоа“, изјави министерката Царовска во јули 2017 година.

Медицинската сестра со која зборуваше новинарот на „Порталб“ е скептична дека новите возила за Итна помош ќе влезат во функција пред да се реализираат вработувањата за кои министерот за здравство Венко Филипче изјави ќе се реализираат кон средината на 2019 година. Вработувањата според медицинската сестра, се ветуваат веќе 5 години.

Инаку, за зајакнување на услугите на Итна помош, министерот за здравство Венко Филипче најави набавка на 12 амбулантни возила, од кои 6 од се планирани да бидат дистрибуирани во Скопје, а другите 6 во други градови, но тоа се прави врз основа на критериум што не постои.

Да потсетиме, службата за Итна помош се очекува да подлежи на физибилити анализа за наоѓање на подобар начин на функционирање. Анализата се изведува од страна на еден оператор, од три колку што се пријавиле на повикот на Министерството, но имињата не се откриваат.

Во меѓувреме, Итната медицинска помош во Македонија функционира со стари и амортизирани возила, а пак нивниот број не кореспондира со бројот на жители во некои градови. Имало случаи кога во нив сме имале и губење на човечки животи. За да се избегнат овие ситуации, Министерството за здравство вети замена на амбулантните возила врз основа на километражата.

Но, со ова не се согласуваат автомеханичарите, бидејќи тие бараат замена на возилата не само врз основните километражата, туку и врз основа на тоа колку се искористени и амортизирани овие возила генерално и  во пократки односи.


Општина Тетово ги сруши нелегалните туристички бунгалови во Шипковица


Тетово, 14 декември, 2018 - 10:28 (META) 

Срушени се непрописно изградените туристички бунгалови во Шипковица, откако Општинскиот инспекторат на Општина Тетово постапил според одлуката на Државна комисија за одлучување во втор степен во областа на инспекцискиот надзор и прекршочната постапка, јави „Порталб“.

Државната комисија ја одби жалбата на инвеститорот, Хрватот Томислав Тишка, кој ги изградил бунгаловите во Шипковица и на Јелак.

Дозволата за градење била издадена од Јавното претпријатие за стопанисување со пасишта, но потоа била поништена, откако некои жители реагирале и поднеле жалби во Општина Тетово за уривање на бунгаловите.

Тишка бил недостапен вчера за разговор со новинарот на „Порталб“.

Пред две седмици хрватскиот инвеститор појасни дека не извадил дозвола од општината бидејќи веќе имал дозвола од ЈП Пасишта.

– Имаме важечка одлука од Јавното претпријатие за стопанисување со пасишта, а земјиштето припаѓа на Република Македонија и со него управува претпријатието. Ние немаме проблем со жителите на Шипковица, туку само со некои поединци – изјави тој за „Порталб“.


Општина Тетово една година не одговара на „Мајка и дете” за Локалниот акциски еколошки план


Тетово, 11 декември, 2018 - 14:51 (META) 

Невладината организација „Мајка и дете“ преку правото овозможено со Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер, речиси цела година бара од Општина Тетово увид во Локалниот акциски еколошки план (ЛЕАП) на општината. Но и покрај ветувањето на градоначалничката Теута Арифи дека ќе биде транспарентна, општината испратила само површен одговор а не тоа што е побарано од невладината организација, известува „Порталб“.

Барањето на „Мајка и дете“ било поднесено на 3 ноември минатата година, а од Општина Тетово  одговориле на 28 декември истата година, и тоа, како што велат, со цитат од општинскиот сајт, со таксативно набројување мерки.

Потоа, на 20 јануари годинава, претставници на  здружението „Мајка и дете“ имале средба со претставници од канцеларијата за животна средина кои им ветиле дека општината ќе објави нов ЛЕАП кој ќе биде посоодветен за Тетово. Иако се поминати 11 месеци од оваа средба, постојаните барања од „Мајка и дете“ до Општина Тетово се без одговор, пишува „Порталб“.

Елмедина Абдулаху од здружението вели дека од Општина Тетово воопшто не одговараат ниту на редовните пријави во „Е-репорт“.

– Постојано поднесуваме пријави во Е-репорт но во ниеден случај не видовме резултат. Исто е и со јавувањата на телефонските броеви – сме се обраќала, но состојбата и понатаму е иста – вели Абдулаху.

Слично искуство со Општина Тетово имал и „Порталб“, кога побарале обемна информација за Општинскиот инспекторат, но Општината одговорило кусо, на само многу мал дел од прашањата.


Општина Тетово сокрива податоци за Општинскиот инспекторат


Тетово, 4 декември, 2018 - 14:05 (META) 

Општина Тетово одбива да разоткрие детали за работата, структурата и за вработените во Општинскиот инспекторат, непочитувајќи го своето ветување дека ќе биде транспарентна, пишува „Порталб“, посочувајќи дека овие податоци треба да бидат јавни, бидејќи вработените се плаќаат од народни пари.

Редакцијата пред повеќе од еден месец, врз основа на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер, поднела барање од Општина Тетово за доставување информации за работата и вработените на Општинскиот инспекторат.

„Но, она што ги добивме како одговор не е воопшто задоволително“, пишува „Порталб“.

Од Општина Тетово било побарано да достави информации за:
• Бројот на вработени во инспекцискиот оддел на Општинскиот инспекторат во Тетово.
• Бројот на вработени кои ја имаат позицијата „инспектор“ (со име, презиме и телефон за контакт).
• Бројот на други вработени, освен инспектори, и описот на нивните работни места.
• Бројот на возила што се на располагање на Општинскиот инспекторат.
• Платите на вработените и дали им се исплаќа надоместок за прекувремена работа.
• Распоредот на работа на инспекторите (во часови).
• Дали има некој вработен којшто постојано работи вон работното време, односно има ли дежурен во вечерните часови?

На тие прашања, од Општина Тетово одговориле со куса информација за вкупниот број вработени и бројот на инспектори.

„Врз основа на табеларната контрола на работните места во општинската администрација се вработени 42 лица, од кои 24 се општински инспектори; 19 се референти или или професионални официјални административни асистенти“, одговориле од општината.

„Порталб“, незадоволен што најголемиот дел од прашањата не се одговорени, поднел жалба до Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер.

„Нашата редакција никако нема да престане да бара одговори и транспарентност од општина Тетово за нашите граѓани, а ние ќе ја вршиме нашата работа. Потсетуваме дека во последното интервју за „Порталб.мк“ и „Вистиномер.мк“, градоначалничката на Тетово, Теута Арифи вети дека ќе биде транспарентна и нејзиниот тим за односи со јавноста ќе го стори истото.
Истото го вети и претходно во дебатата Животот во Македонија, како и во претходниот. Оваа општина не е на листата на најтранспарентни општини во Македонија“, порачуваат од  „Порталб“.

Во Тетово постојано се случува палење на ѓубрето, но сторителите ретко или никогаш не се откриваат.

„Ова се должи на ненавременото делување на органите на редот и Општинскиот инспекторат. Последниот случај беше на 11 октомври оваа година, кога некои луѓе запалија отпад на неформална депонија во ромската населба, односно во коритото на реката Пена. Порталб.мк, го пријави случајот до општинските власти, но сторителите не беа фатени. На 20 септември оваа година, за време на утринските часови жителите во некои тетовски населби пријавиле дека чувствуваат лош мирис, што веројатно потекнувал од горењето отпадоци.  Сепак, инспекторите задоцниле премногу и не успеале да ги фатат загадувачите. Случај што треба да се спомене е и случајот на масовно горење на депонијата на влезот на Тетово – и по една година, органите на редот и прогонот сè уште не успеале да ги најдат сторителите и да ги изнесат пред лицето на правдата“, пишува „Порталб“.


Општина Тетово ќе урива бунгалови на Шара оти странскиот инвеститор ги изградил од камен


Тетово, 28 ноември, 2018 - 17:03 (META) 

Општина Тетово треба да урива туристички бунгалови изградени во селото Шипковица од странски инвеститор, бидејќи не се изградени од лесен материјал, како што е назначено во дозволата, туку биле изградени од камен и малтер, јави „Порталб“.

Ваквата одлука ја донела Државна комисија за одлучување во втор степен во областа на инспекцискиот надзор и прекршочната постапка, неприфаќајќи ја жалбата на Хрватот Томислав Тишка, кој ги изградил бунгаловите во Шипковица и на Јелак.

Сега Општина Тетово е обврзана да ги урне, а од таму појаснуваат дека одлуката на државната второстепена комисија стасала во општинскиот инспекторат и тие ќе мора да се урнат, но не прецизираат кога тоа ќе се случи.

Дозволата за градење била издадена од Јавното претпријатие за стопанисување со пасишта, но потоа била поништена, откако некои жители реагирале и поднеле жалби во Општина Тетово за уривање на бунгаловите.

– Одлуката за градба беше донесена од претпријатието и затоа ја предадовме сета документација на Општина Тетово, која треба да ги урне градбите – вели директорот на ЈП Пасишта, Љуљзим Фејзулаху.

Инвеститорот Томислав Тишка појаснува дека не извадил дозвола од општината бидејќи веќе имал дозвола од ЈП Пасишта.

– Имаме важечка одлука од Јавното претпријатие за стопанисување со пасишта, а земјиштето припаѓа на Република Македонија и со него управува претпријатието. Ние немаме проблем со жителите на Шипковица, туку само со некои поединци – вели тој за „Порталб“.


Распука мозаикот на плоштадот „Скендербег“


Скопје, 28 ноември, 2018 - 12:33 (META) 

Една година по официјалното отворање на плоштадот „Скендербег“ во Скопје, мозаикот  распукува, јави „Порталб“.

Покрај мозаикот на фотографијата, има и бројни други пукнатини по ѕидовите на издигнатиот плоштад.

Од сајтот се обратиле во Општина Чаир, чија инвестиција беше плоштадот, а од таму добиле одговор дека нема оштетувања на мозаикот.

„Секторот за урбанизам во Општина Чаир постојано се грижи за одржувањето на плоштадот ,Скендербег’ преку поставување на потребната урбана опрема, засадување цвеќиња и редовно чистење. Комисијата ангажирана од овој сектор при последната теренска проверка откри оштетувања на плочките и на скалилата, коишто ќе бидат поправени наскоро. Во однос на тврдењето за оштетување на мозаикот, споменатата комисија, составена од архитекти и инженери, не откри оштетувања што бараат естетски интервенции“, одговориле од Општина Чаир.


Македонија со трипати помалку тимови за Итна помош од Хрватска, а со повеќе работа


Скопје, 26 ноември, 2018 - 11:19 (META) 

Службата за итна помош за два милиони жители на Македонија функционира со 290 тимови, според одлука на Владата. Хрватска пак, со четири милиони жители има 914 тимови, што е над три пати повеќе, пишува Порталб.мк.

За илустрација за тоа во какви услови работат екипите за Итна помош во Македонија, порталот прави споредба со Хрватска, земја на Балканот, која како и Македонија беше дел од Југославија, но сега е дел од ЕУ.

Македонија се разликува од Хрватска и според системот на функционирање на Итната медицинска помош – таа таму е раководена од Институтот за итна помош, додека во Македонија службата функционира и се управува од Домовите за јавно здравје.

Хрватска се разликува и според бројот и според различните видови тимови. Тамошната Итна помош има 709 тимови Т1 кои вклучуваат: специјалист за Итна помош, една медицинска сестра или медицински техничар и возач, и 205 тимови Т2 кои вклучуваат: една медицинска сестра или медицински техничар и возач, или пак лекар и техничар.

Во Македонија постои само еден вид тим – лекар, медицинска сестра и возач.

Иако Македонија има трипати помалку тимови од Хрватска, нашата Итна помош има повеќе повици.

Според статистиките изнесени во емисијата „360 степени“, во периодот 1-10 октомври 2018 година имало 903 интервенции само на територијата на Скопје, така што испаѓа дека само во Скопје за еден месец има 2.709 интервенции, додека во Хрватска има 2.213  интервенции месечно на државно ниво.

Бидејќи Хрватска има територија од 56.594 квадратни километри, произлегува дека на секои 61 км² има по еден тим на Итна помош, а пак Македонија, со површина од 25.713 км², има по еден тим во секои 88 км².

Инаку, промената на функционирањето на системот на Итна медицинска помош во Хрватска беше направена во 2009 година, како дел од пакетот на реформите на здравствената заштита иницирани од Владата на Хрватска. Целта на реформите беше службата за Итна помош да ја покрива целата територија на Хрватска.


ОУ „Исмаил Ќемали” e преоптоварено со ученици и со недостиг на простор


Скопје, 21 ноември, 2018 - 11:48 (META) 

Основните училишта „Имри Елези” и „Петар Здравковски-Пенко“ во скопските општини Чаир и Бутел не се единствените што имаат проблем со преголемиот број на ученици.

Уште еден случај на прекршување на законот откри редакцијата на „Порталб“ во основното училиште „Исмаил Ќемали“ во населбата Топанско Поле. Во ова училиште речиси сите паралелки се многу блиску до законски утврдената граница за дозволен број на ученици по паралелка, а тоа е 34, додека неколку од нив дури и го надминуваат овој број.

Директорката на ова училиште, Бурбуќе Имери, вели дека најоптоварени паралелки се тие од петто одделение, каде бројот на ученици во секоја паралелка е над 34.

– Речиси сите паралелки се преполни, но најголемиот проблем е со петтите одделенија и дневниот престој, во кои има по 39 и 40 ученици – изјави Имери за „Порталб“.

Таа рече дека општина Чаир е запознаена со состојбата во ова училиште.

– Разговаравме со општината и ни ветија дека ќе ни помогнат и дека ќе бидеме нивни приоритет. Но дури и да се отворат паралелки и да се вработат наставници, немаме каде да ги носиме, бидејќи имаме недостиг на простории. Ќе треба да се изградат најмалку 7 училници за да се реши еднаш засекогаш нашиот проблем. Или да се изгради ново училиште во овој регион – изјави Имери.

Наставниците велат дека е прилично тешко да се работи со толку голем број ученици во една паралелка.

Дополнително и родителите бараат нов училиштен објект и соодветни услови за образование на нивните деца.

– Како што гледате и самите, ова училиште има премногу ученици, би било добро општината да преземе мерки и да изгради ново училиште и еднаш засекогаш да го реши проблемот во ова училиште – велат некои од родителите.


МОН знае за состојбата во „Имри Елези“, барањето е испратено во Финансии


Скопје, 19 ноември, 2018 - 15:50 (META) 

Министерството за образование и наука (МОН) потврдува дека знае за моменталната состојба со прекршувањето на законите во врска со првоодделенците во основното училиште „Имри Елези“ во општина Чаир и вели дека се во очекување на позитивен одговор од страна на Министерството за финансии.

Во ова училиште во населбата Дижонска годинава се запишани 108 првоодделенци, кои се поделени во три паралелки, и сите три го надминуваат максималниот број од 34 ученици во една паралелка. Вработувањето на еден наставник за нова паралелка ќе ја чини државата приближно 250.000 денари или околу 4.000 евра годишно, пишува „Порталб“.

– По анализите што се направени во МОН во врска со барањето за финансирање на ново работно место за одделенски наставник во Општинското основно училиште ,Имри Елези’ во Чаир, МОН барањето го препрати до Министерството за финансии, од каде се надеваме да добиеме согласност за финансирање нова паралелка во ова училиште, во што пократок временски период – вели Лаура Папранику од МОН.

На прашањето на „Порталб“ како ќе се постапи доколку Министерството за финансии не одобри ново вработување на наставник, од МОН без јасен одговор.

Ако не се добие согласноста, која во случајот со училиштето „Имри Елези“, како МОН мислиме дека Министерството за финансии треба да ја даде, училиштето во соработка со општината под која што спаѓа, дејствуваат врз основа на предусловите предвидени со закон. Финансирањето на паралелката значи финансирање на работното место за наставникот  – додава Папранику, без да прецизира  што се подразбира со „врз основа на предусловите предвидени со закон“.

Директорката на училиштето, Мерита Коџаџику,  вели дека во текот на оваа година бројот на запишани ученици бил поголем од претходните години и така се надминал законски дозволениот број.

-Во овој момент запишани се 108 ученици во прво одделение, коишто се поделени во три паралелки, кои го надминуваат бројот утврден со законот за образование. Така, за да се реши овој проблем треба да се отвори уште една паралелка за прво одделение, која е повеќе од потребна – вели Коџаџику.

Родителите бараат повеќе да не се одолговлекува решавањето на проблемот, бидејќи се работи за нивните деца и условите во кои тие ќе ја следат наставата понатаму.

Според Законот за Министерството за образование и наука, минималниот број ученици во една паралелка е 24, а максималниот 34, но паралелка може да се формира и со помал број, ако се исполнат условите.