Поништен конкурсот за откуп на класични композиции за 2017 година


Скопје, 29 март, 2018 - 16:54 (META) 

Министерството за култура соопшти дека конкурсот за откуп на класични композиции за 2017 година, објавен на 6 април минатата година, се поништува поради административни пропусти во неговото спроведување. Конкурсот ќе биде повторен.

Министерството ќе поведе соодветни дисциплински постапки за службите задолжени за спроведување на конкурсот, за да се утврди одговорноста за направените пропусти.

Според соопштението, објавените резултати на 18 јануари годинава на официјалната веб-страница не биле тоа, туку само предлози на комисијата, кои не биле одобрени од министерот.


ЛП: Законот за јазиците е неважечки


Скопје, 16 март, 2018 - 13:18 (META) 

Либерална партија (ЛП) смета дека Законот за употреба на јазиците е донесен вон процедура и дека не е важечки, образложувајќи дека ситуацијата е таква поради прекршувањето  на процедурата.

Од партијата велат дека откако претседателот на Република Македонија не го потпиша указот при првото изгласување, Собранието имало рок од 30 дена за да ги усвои амандманите и да го изгласа или да не го изгласа законот.

„По истекот на рокот, секаква процедура и активност врзана за текстот што бил оспорен од претседателот е надвор од нашиот правен систем. Со истекот на 30-те дена процедурата по тој закон престанува и тој натаму не може ниту да се разгледува, ниту да се гласа по него, бидејќи веќе е надвор од процедурата. Доколку Уставниот суд сака да го штити уставниот и правниот поредок на земјата, треба да констатира дека Законот за употреба на јазиците е донесен вон процедура и дека не е важечки“, порачува партијата.

ЛП смета дека постои потреба од изменување и дополнување Закон за употреба на јазиците, но по поништувањето од страна на Уставниот суд, „со смирени нерви, поголем степен на толеранција и широк консензус, Собранието треба да донесе нов закон кој ќе биде во согласност со процедурата и ќе ги одрази сите сугестии и предупредувања и од опозицијата, и од Венецијанската комисија, и од Советот на Европа, а ќе биде основа за компактно и одржливо, наместо поделено општество“.


Димовски ќе бара од Уставниот суд да го поништи Законот за јазиците


Скопје, 16 јануари, 2018 - 12:35 (META) 

Пратеникот Илија Димовски денеска најави дека ќе поднесе иницијатива до Уставниот суд за поништување на Законот за употреба на јазиците.

Тој преку својот фејсбук-профил апелераше до претседателот на државата, Ѓорге Иванов да не го потпишува указот за прогласување на законот, а до неговите колеги во Собранието да не гласаат за овој закон кога тој повторно ќе се врати на седница во законодавниот дом.

„Доколку и покрај укажувањата на целокупната јавност пратениците на СДСМ повторно одлучат да гласаат за овој закон, најавувам дека ќе поведам иницијатива пред Уставниот суд на Република Македонија за поништување на овој закон“, напиша Димовски на „Фејсбук“.

Според него Законот за употреба на јазиците или како што го нарекува „Законот за двојазичност“ е штетен, дезинтегрирачки, дискриминирачки и целосно неуставен документ.

„Овој закон е донесен како плод на партиски пазарења помеѓу партиите, а не како плод на суштинска, длабока и сеопфатна анализа на реалните потреби на нашите сограѓани од помалубројните етнички заедници (Албанците, но и сите други помали заедници). Процедурата за донесување на овој закон во Собранието на Република Македонија беше целосно неделовничка и спротивна на основните демократски стандарди. Овој закон е донесен на сила. Овој закон ја загрозува позицијата на македонскиот јазик во Република Македонија, но и ја загрозува унитарноста и иднината на нашата држава“, пишува Димовски.


ЛДП бара поништување на „скандалозниот“ договор за изградба на нов клинички центар


Скопје, 19 мај, 2017 - 19:26 (META) 

Никола Тодоров, Никола Груевски и Емил Димитриев денеска потпишаа и поддржаа скандалозен и бескруполозен договор за изградба на нов клинички центар во Скопје, свесно произведувајќи нови линии на поделба и беззаконие во Рeпублика Македонија, обвинуваат од Либерално-демократската партија (ЛДП).

Оттаму велат дека потпишувањето на ваков договор од страна на лице „кое не е ништо друго, освен пратеник во новиот собраниски состав“, е класично кршење на Уставот и на законите во државата.

„Прашуваме во кое својство Никола Тодоров потпишува милионски договори со поддршка на техничка Влада, која патем нема друга функција освен организирање избори. Или можеби провизиите се поважни од почитувањето на законите и владеењето на правото? ЛДП, како дел од новата влада, ќе го преиспита договорот и за истиот ќе има одговорност“, стои во соопштението на ЛДП.

Од партијата ги повикуваат надлежните институции да го поништат договорот, кој, како што велат од ЛДП, претставува преседан во секој поглед.

„И компаниите потписници на договорот би требало да знаат дека оваа техничка влада ниту имала, ниту има легитимитет да потпишува проекти, уште повеќе што се работи за изградба на клинички центар, кој е од голем национален интерес“, додаваат од ЛДП.


Поништени одлуките за изградба на панорамско тркало и на шпански скали


Скопје, 22 март, 2017 - 22:28 (META) 

Општина Центар денеска ги поништила одлуките за изградба на панорамско тркало, шпански скали и на катна гаража кај зградата Аутомакедонија, информираше директорот на „Паркинзи на Општина Центар“, Саша Богдановиќ.

– На просторот на Аутомакедонија нема да се гради спорната катна гаража, односно спречивме да се узурпира јавниот простор на жителите во овој дел на Центар. Тоа го носат измените на четирите детални урбанистички планови, кои Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ сакаа да ги запрат со каменување на Општина Центар и со нарачаното насилство врз градоначалникот на општината, Андреј Жерновски, за што веќе има обвинение против експремерот Никола Груевски – рече Богдановиќ.

Тој на прес-конференција информираше дека денеска биле усвоени урбанистичките планови.

– Општинската инспекција има рок од седум дена од објавување на одлуката во Службен весник и во тој период е должна да достави предлог до градоначалникот Жерновски за поништување на издадените одобренија по поранешните детални урбанистички планови – додаде Богдановиќ.


Амбасадата на САД во Тирана им укина визи на судии и на обвинители поради корупција


Тирана, 27 јануари, 2017 - 10:04 (META) 

Амбасадата на САД во Тирана издаде соопштение во кое се вели дека ќе бидат повлечени неимигрантските визи за неколку албански судии и обвинители. Во соопштението се вели дека тие ја донеле оваа одлука откако утврдиле дека службениците не се квалификувани за визи.

„Амбасадата на САД ја презеде оваа акција пред претстојниот процес на проверка низ кој ќе се оцени дали одредени службени лица се поврзани со корупција, како и поради тоа што имаше флагрантна злоупотреба на службената виза од страна на висок обвинител и на неговиот брачен другар, што доведе до поништување на нивните визи. Амбасадата на САД сериозно ги зема предвид наводите за корупција и ќе продолжи да ги проверува визите на судските службеници и апликациите за виза со дополнителна контрола. Стејт департментот има широки овластувања да одбие или да повлече визи врз основа на информации кои укажуваат дека на носителот на виза може да не му биде дозволен влез во САД и ќе продолжи да го користи овој орган за да ги унапреди своите напори за борбата против корупцијата во Албанија“, се вели во соопштението на Амбасадата.


Уставниот суд образложи: Одложено распуштање на Собранието не е исто со одложено дејство на законите


Скопје, 1 јуни, 2016 - 10:35 (META) 

Уставниот суд официјално го објави образложението на одлуката за поништување на одлуките за одложено распуштање на Собранието од 18 јануари и 23 февруари, оваа година, која судот ја донесе во средата, минатата недела, по разгледувањето на иницијативата, поднесена од Демократската унија за интеграција (ДУИ).

Со одлуката на Уставните судии дефинитивно беа запрени сите активности околу предвремените парламентарни избори, кои беа закажани на 5 јуни.

Според Уставниот суд, одложеното распуштање на Собранието не може да се поистоветува или споредува со одложеното дејство на законите или други акти.

Во образложенито, исто така, се наведува дека „одлуката за распуштање на Собранието има карактер на пропис, бидејќи ваков вид на одлука има универзално дејство и посредно се однесува на сите граѓани кои на непосредни избори го даваат својот глас за одреден пратеник на Собранието, односно ним им го пренесуваат мандатот, но и суверенитетот за Собранието да решава, односно одлучува во нивно име, од каде произлегува дека оспорената одлука е подобна за уставно судска оцена“.

„Во Уставот на Република Македонија не е експлицитно уредено прашањето за одложното важење на Одлуката за распуштање на Собранието. Отсуството на конкретна регулатива за ваков случај не може да се толкува дека ваквото решение е допуштено со одлука на Собранието, како во случајов, а особено имајќи ја предвид сериозноста и можните последици. Со Уставот не е утврдено мандатот на пратениците во Собранието да продолжи во случај на распуштање на Собранието, ниту е предвидено во таков случај тие да продолжат со должноста. Според тоа не може да постои било какво одлагање на распуштање на Собранието, а со тоа и одложено губење на мандатот на пратениците. Спротивно на изнесеното, Собранието продолжи да работи во својот полн капацитет во периодот од 19 јануари 2016 година кога е донесена првата Одлука за самораспуштање со одложно дејство, па се до 07 април 2016 година кога Собранието фактички се самораспушти. Одложеното дејство на оспорената одлука, односно одложеното дејство на распуштањето на Собранието, како највисоко избрано претставничко тело на државата кое има законодавна надлежност, не може да се поистоветува или компарира со одложеното дејство на законите или други нормативни акти…Ваквата состојба доведува и до правна несигурност и повреда на владеењето на правото како темелна вредност на уставниот поредок утврдена во членот 8 став 1 алинеја 3 и членот 51 од Уставот, бидејќи Собранието на Република Македонија е должно да ги почитува Уставот и законите, што овде не е случај“, стои во образложениот на Уставниот суд.

Уставните судии во февруари разгледуваа иницијатива поднесена од пратеникот Павле Трајанов, со која исто така беше оспорено рапуштањето на Собранието, но тогаш, судот не ја прифати и се прогласи за ненадлежен по ова прашање.

Прифаќањето на иницијативата и носењето на времената мерка за замрзнување на сите активности околу изборите, што и претоходеа на конечната одлука на Уставниот суд, отвори можност за повторно свикување на Собранието, што спикерот Трајко Вељаноски го направи на 18 мај. На седницата пратениците едногласно го избришаа од Изборниот законик 5 јуни, како ден на кој треба да се одржат предвремените парламентарни избори. Нов датум за одржување на изборите не е предвиден.


Димитриев: Поништувањето на аболицијата за политичарите е можност за смирување на страстите


Скопје, 30 мај, 2016 - 15:57 (META) 

Со поништувањето на аболицијата за политичарите се отвора простор за смирување на страстите, изјави денеска премиерот, Емил Димитриев по координативниот работен состанок во Владата на тема „Акциски план за реализација на итните реформски приоритети“.

Според Димитриев, Иванов имал добри намери кога ја донел одлуката за аболиција, но поради политичкиот контекст, таа морало да биде повлечена.

– По носењето на аболицијата целиот предмет се стави во политички контекст при што главен акцент се даде на политичарите кои беа дел од овој акт. Со поништувањето на аболицијата за политичарите сметам дека има простор за смирување на страстите, а за останатите постои законско решение со кое по нивно барање може да биде повлечена аболицијата. Од функционален аспект не гледам проблем целосно да профункционира поништувањето на аболицијата и сметам дека втората одлука е добро правно осмислена за на некој начин секој да може да се откаже од аболицијата – изјави Димитриев.

Прашан за коментар за одложувањето на изборите, Димитриев вели дека сите обврски за спроведување на изборите и на 24 април и на 5 јуни биле исполнети и дека нивното одложување значи пролонгирање на кризата, што негативно се одразува на функционирањето на државата.

– Новата реалност во ситуацијата е да се посветиме силно на реализација на програмата на Владата, на реформите и на крупните проекти од различни области – инфраструктура, земјоделство, здравство и паралелно со тоа да течат политичките разговори меѓу политичките партии за да се утврди нов термин за одржување на избори – изјави премиерот Димитриев.


Селективната аболиција не поминува кај меѓународната заедница


Скопје, 30 мај, 2016 - 10:38 (META) 

Претседателот, Ѓорге Иванов во петокот, минатата недела, реши да ги поништи помилувањата на 22 политичари од вкупно 56 аболирани лица, одлука која наиде на жестоки критики од претставниците на меѓународната заедница.

Денеска, според најавите, Специјалното јавно обвинителство (СЈО) треба да излезе со официјален коментар за поништувањето на аболицијата за 22 лица. Во кабинетот на специјалната обвинителка Катица Јанева ги чекаат комплетните материјали за лицата за кои е поништена аболицијата и за кои кривични дела се однесува таа.

Од СЈО во петокот за „Мета“ неофицијално рекоа дека дека одлуката за поништување на помилувањата треба да се спроведе за сите лица, а не едни да бидат опфатени, а други не.

– Наш став е дека не постои оправдување за селективен пристап кога станува збор за реализација на владеењето на правото и спроведувањето на правдата – ни изјави портпаролката на СЈО, обинителката Ленче Ристоска.

Еврокомесарот за проширување и соседска политика, Јоханес Хан, истиот ден, ја критикуваше одлуката на претседателот Ѓорге Иванов за повлекување на аболицијата за само 22 лица.

„Одлуката на претседателот Иванов да ја поништи аболиција на одреден број луѓе не е доволно. Како што ЕУ истакна во повеќе наврати, сеопфатно решение е клучот за да се избегне селективната правда“, напиша Хан на „Твитер“.

Од амбасадата на САД во земјава, со идентичен тон посочија дека „парцијалните или селективни поништувања на помилувањата само ќе допринесат кон растечкото чуство за неказнивост во земјата“.

„Како што рековме минатата недела, делумното или селективното повлекување на помилувањето ќе придонесе за пораст на чувството на неказнивост во земјата и ќе ја попречи Македонија да направи прогрес кон најважните цели, вклучувајќи го и прогресот кон НАТО и ЕУ. Македонија мора сеопфатно да се справи со овој проблем“, стои во реакцијата на амбасадата на САД, по денешната одлука на претседателот Ѓорге Иванов да ја поништи аболицијата за 22 лица кои се политички експонирани.

Вчера амбасадорот на Велика Британија во земјава, Чарлс Гарет на својот официјален твитер-профил напиша дека за да бидат сите еднакви пред законот, потребно е поништување на аболицијата за сите 56 лица.

„За еднаквост пред законот, потребно е 56/56“ напиша Гарет.


ЛДП: Селективните аболиции ја погазуваат правната држава и владеењето на правото


Скопје, 29 мај, 2016 - 12:08 (META) 

Целосно повлекување на аболицијата и оставка на Ѓорѓе Иванов од функцијата претседател се главните заклучоци на Централниот одбор на Либерално-демократската партија (ЛДП), по синоќешниот состанок на кој се анализираше актуелната политичка состојба во државата.

– Масовната аболиција од 12 април, а сега и селективната аболиција, потпишана од Иванов ја втурна Македонија во уште потешка и подраматична политичка, економска и морална криза. Селективните аболиции на политичари се несвојствени за демократските општества и длабоко ја погазуваат правната држава и принципите на владеење на правото – се вели во соопштението на ЛДП.

Оттаму, Централниот одбор на партијата смета дека поделбата на граѓаните, на тие за кои важи селективната правда и на оние за кои не важи правдата е недопустливо и надвор од разумот.