!На 1 февруари 2017 година, заврши промотивниот период на слободно користење на содржините на „Мета“. Во периодот што претстои го воведуваме новиот систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително

Вклученоста на Ромите во образовниот процес е значително подобрена, велат невладините организации


Тетово, 16 март, 2017 - 13:55 (META) 

Состојбата на Ромите и нивното вклучување во образованието етапно се подобрува, како резултат на проектите што ги спроведуваат невладините организации, сметат учесниците на тркалесната маса „Подобрување на состојбата на Ромите во образовните процеси“.

Од невладината „Сонце“ велат дека бројката на Роми што се запишуваат во основно и во средно образование е многу зголемена. Ваквиот став го делат и други невладини организации што учествуваа на денешната тркалезна маса.

– Децата подолго престојуваат во училиште и мошне е подобрена состојбата со завршување и на основно и на средно образование. Со големи напори на невладиниот сектор и на државните институции, сметаме дека од сите сектори каде може да се дејствува во образованието е најмногу постигнато и ние работиме да се зајакнат капацитетите на семејствата и да го поддржуваат образованието кај своите деца – рече Елена Мишиќ, од фондацијата „Чекор по чекор – Македонија“.

На тркалезната маса учествуваа и претставници на невладини организации од Косово, кои нагласија дека Ромите не се прифатени во нивното општество. Најчесто, како што посочија, тие се дискриминирани во процесите на вработување и на образование.

Оттаму се надеваат дека со нивните активности и преку националната стратегија за подобрување на статусот на Ромите, дискриминацијата кон оваа заедница ќе се намали.


„Гугл плус“ автоматски ги подобрува видеозаписите


Маунтин вју, 22 декември, 2014 - 14:59 (META) 

Социјалната мрежа „Гугл плус“ доби нова функционалност, која се надградува на веќе постојната функција за подобрување на фотографиите. Станува збор за автоматско унапредување на видеоснимките во однос на светлина, контраст и на можни пречки.

Откако ќе се закачи видеозаписот, „Гугл плус“ одредува можности за поправки, кои можат да се изведат, кои подоцна се испраќаат на одобрување кај корисникот за дозвола дали да се применат.

Корисникот добива екран поделен на два дела – на едниот се гледа оригиналниот видеозапис, додека на другиот се гледа видеозаписот со направените поправки. Корисникот треба да избере дали ќе ги прифати измените или не.

Промените во видеоматеријал, освен на опишаниот автоматски начин, можат да се изведат и рачно. Новата опција е достапна во рамките на мрежата „Гугл плус“ за „виндоус“ и за „мек“ преку „хром ОС“.