Надлежните препорачуваат ограничени движења на отворено поради аерозагадувањето


Скопје, 4 декември, 2018 - 12:08 (META) 

На мерните станици Скопје – Бутел, Центар, Карпош и Ректорат, Кичево, Куманово, Миладиновци, Струмица, Битола 1, Тетово и Кавадарци е надмината вредноста на ПМ10 честичките од 100 микрограми на кубен метар во текот на два последователни дена, при што Министерството за животна средина ги извести Институтот за јавно здравје, Државниот инспекторат за животна средина, Град Скопје и единиците за локална самоуправа.

Од Министерството ги даваат следниве препораки:

  • Да се користи јавниот превоз
  • Возила да не се користат без поголема потреба
  • Повеќе лица да се возат со едно возило во исто време
  • Да не се користи за затоплување на простории прегорено отпадно масло, лакирани или обоени отпадоци од дрво и мебел, стиропор, ПЕТ амбалажа, парчиња гума и било каков синтетички материјал
  •  Правилно да се користат печките за дрва

Министерството за здравство и Институтот за јавно здравје препорачуваат ограничени движења и активности на отворен простор на најранливата популација (деца, стари лица, болни од хронични болести на белодробниот и срцевиот садовен систем, со посебен ризик за болните од бeлодробна астма), но и за лицата кои својот професионален ангажман го обавуваат на отворен простор во загадените зони на градот.


Воздухот почна да нѐ труе, мерните станици отидоа на сервис


Скопје, 29 октомври, 2018 - 13:00 (META) 

Граѓаните со месеци не можат реално да се информираат за нивото на загадување на воздухот во дел од најзагадените подрачја во земјава. Сензорите на повеќето мерни станици кои го прикажуваат најчестиот вид на загадување не испраќаат податоци до Министерството за животна средина.

Во скопските населби Гази Баба и Лисиче мерните станици работат селективно, па така, инструментот за мерење на ПМ10 честички во Гази Баба е исклучен од 14 август оваа година односно 76 дена, а во Лисиче од 5 октомври.

Иако од Министерството за животна средина и просторно планирање, на 26 октомври преку соопштение до јавноста најавија дека инструментите за ПМ10 честички во Гази Баба и Лисиче набрзо ќе бидат вклучени во системот, тие се уште не функционираат.

„Во моментот, од 6 инструменти за РМ10 во Скопје, надвор од функција се два инструменти за РМ10: во Гази Баба и Лисиче поради технички проблеми. По отклонување на проблемот, во најбрз можен рок истите ќе бидат вклучени во системот“, велат од МЖСПП.

„Мета“ контактираше со Горјан Јовановски чија веб-страница и апликација „Мој воздух“, добива податоци од истите мерни станици на Министерството. Јовановски ни ги испрати податоците кои неговата апликација ги има за бројот на исклучени денови за секој параметар кој го мерат станиците.

Најголем број на денови, 586, е исклучена станицата која го мери нивото на сулфур диоксид во скопската населба Центар. По неа следува мерната станица во Карпош од која 451 ден нема податок за нивото на јаглерод моноксид, а канцерогените честички ПМ25 во Гази Баба не се мерат 280 дена.

Граѓаните за нивото на ПМ10 честичките во Бутел не можат да се информираат веќе 229 дена, во Велес 109 дена. Во Гази Баба мерната станица не покажува ПМ10 од 14 август оваа година односно 76 дена, во Лисиче од 5 октомври, а во Битола од 12 октомври од кога станицата не ги мери ни ПМ2,5 честичките.

Пишува: Симона Атанасова


На протестот против загадувањето на воздухот само педесетина луѓе


Скопје, 14 јануари, 2018 - 21:42 (META) 

Од вчера најавените помалку од 600 луѓе на настанот на Фејсбук, денеска пред Владата на Република Македонија се појавија педесетина луѓе за да протестираат против загадувањето на воздухот.

„Вие и вашите деца дишете ли друг водух?“ „Чист воздух – здрави деца“ беа само дел од транспарентите изложени пред владата. Присутните се разочарани од одзивот на протестот и порачаа граѓаните да бидат гласни сите денови, а не само во деновите на преголема загаденост.

Луѓето што протестираа денеска велат дека досегашните владини мерки се само декорации, а не и трајни решенија за борба со ПМ10 и ПМ2,5 честичките.


Во Скопје денеска не се гледа и не се дише од енормно загадување и магла


Скопје, 14 декември, 2017 - 10:03 (META) 

Утринава скопјани се разбудија во густа магла, намалена видливост и големо загадување на амбиенталниот воздух. Мерните станици на Министерството за животна средина, во скопското подрачје покажуваат енормно загадување на воздухот. Многу високо ниво на канцерогените ПМ10-честички и ПМ2,5-честички има во Центар, Карпош, Лисиче, Гази Баба и Ректорат.

Во Миладиновци, Велес, Кавадарци и Куманово нивото на загадување е високо.

Во Карпош утринава канцерогените ПМ10-честички достигнаа 354 микрограми на еден кубен метар што е за седум пати повеќе од дозволените 50 микрограми. Во Центар беа измерени 283, во Лисиче 211, а во Гази Баба 267 микрограми на метар кубен односно шест пати повеќе од дозволеното.

Синоќа мерните станици во Скопје покажуваа и до 10 пати поголема дозволената 50 микрограми на еден кубен метар.

Граѓаните, на социјалните мрежи, повторно апелираа до надлежните институции и до властите да преземат конкретни мерки за да се реши проблемот со загадениот воздух, бидејќи чувствуваат последици по нивното здравје.


„О2“ бара пониски прагови за алармирање за загадувањето на воздухот


Скопје, 14 ноември, 2017 - 16:52 (META) 

Граѓанската иницијатива „О2“ – Коалиција за чист воздух, до Владата доставила предлог за намалување на праговите на информирање и алармирање на канцерогените ПМ10-честичките.

„Неопходно е алармантната состојба да биде прогласена соодветно реалноста и опасностите по здравјето по секој жител, а не соодветно избегнување на бројот на вклучувања на тој аларм. Ако град Скопје не може да донесе сет мерки кои ќе важат во тек на целата грејна сезона, тогаш прагот ќе мора да ја отсликува реалноста на загадувањето со ПМ10, а не да ја избегнува истата“, велат од граѓанската инцијатива.

Од Коалицијата „О2“ бараат прагот на информирање за ПМ10-честичките да биде 50 микрограми на метар кубен, а никако повисок од 75 микрограми на микрограми на метар кубен, два дена последователно. Прагот на алармирање да биде поставен на 70 микрограми на метар кубен, но не повисок од 100 микрограми, два дена последователно.

Од инцијативата бараат никакви други дополнителни услови да не влијаат на надминувањето на праговите.

„Не се согласуваме со предлогот на Министерството за животна средина прагот на информирање да биде 100 микрограми на метар кубен два дена последователно и прагот на алармирање да биде 200 микрограми на метар кубен со намалување до 150 микрограми до 2022 година, два дена последователно“, додаваат од Здружението.

Светската здравствена организација препорачува изложеноста да не е поголема од 20 микрограми на метар кубен годишно со максимално 3 дена годишно над 50 микрограми, без дополнителни услови.


Загаден воздух во сите скопски општини – во Лисиче речиси 10 пати над дозволеното


Скопје, 12 ноември, 2017 - 10:06 (META) 

Нивото на загадување во сите скопски општини во изминатите 24 часа било над дозволеното, покажуваат мерните станици на Министерството за животна средина и просторно планирање. Според мерните станици, најголема загаденост во изминатото деноноќие е забележано во Лисиче, каде вчера во 18 часот биле измерени 486 микрограми на метар кубен ПМ10 честички.

Во општина Центар, вчера во девет часот биле измерени 112,6 микгрограми на метар кубен ПМ10 честички. Во остатокот од денот концентрациите се движеле од 70 до 105 микрограми. Мерните станици во општина покажуваат дека вчера најзагадено било во периодот од 15 до 18 часот, кога станицата регистрирала највисоката вредност од 140 микгрограми.

Нивото на ПМ10 честичките во општина Карпош вчера се движеле од 70 до 168 микрограми. Најзагадено било утрото, кога во осум часот биле регистрирани концентрации од 168 микрограми.
Проблеми со загадувањето вчера се регистрирани и во Битола, Велес, Тетово, Кичево, Куманово и Кочани, каде во 18 часот се измерени 224 микрограми ПМ10 честички.

Според досегашните статистички податоци, најголемо загадување на воздухот се регистрира во текот на месец јануари.


Вечерва многу високо ниво на загадување на воздухот во Карпош и во Лисиче


Скопје, 6 ноември, 2017 - 20:51 (META) 

Мерните станици во скопските општини Карпош и Лисиче вечерва покажуваат многу високо ниво на загадување на воздухот, а се чувстува и смрдеа на запалено. Канцерогените ПМ10-честички во Карпош вечерва достигнаа 222 микрограми на еден кубен метар, а во Лисиче 229 микрограми, што е за речиси пет пати повеќе од дозволените 50 микрограми на еден кубен метар.

Многу високо ниво е измерено и на ПМ2,5-честичките во Карпош, каде достигнаа 180 микрограми на еден кубен метар, што е за 9 пати повеќе од дозволените 20 микрограми. Во Центар нивото на овие честички вечерва достигна 90 микрограми.

Високо ниво на аерозагадување има во Центар каде што се измерени 133 микрограми на еден кубен метар, на мерната станица Ректорат измерени се 113 микрограми, во Битола мерната станица покажува 106 микрограми, во Кичево 151, во Тетово 105 и во Кавадарци 158 микрограми на еден кубен метар.

Средно ниво на загадување има во Гази Баба, каде што се измерени 59 микрограми, и во Куманово каде мерната станица покажува 66 микрограми канцерогени честички на еден кубен метар.


Дождот и ветрот го исчистија воздухот


Скопје, 8 февруари, 2017 - 11:26 (META) 

Сите мерни станици на Министерството за животна средина за квалитетот на воздухот покажуваат драстично намалување на аерозагадувањето во последните неколку дена во споредба со изминатиот викенд.

Поради засилениот ветер и врнежите од дожд, утринава сите мерни станици покажуваат многу ниско или ниско ниво на загадување, освен мерната станица во Лисиче, која покажува средно ниво на аерозагадување.

Мерната станица во Центар утрово покажува 40 микрограми ПМ10-честички на еден кубен метар, што е за 10 микрограми помалку од дозволената граница од 50 микрограми. Во Лисиче измерени се 100 микрограми што е двапати повеќе од дозволената граница, во Карпош мерната станица покажува 30 микрограми, во Гази Баба – 20 микрограми, а мерната станица кај Ректорат утринава измерила 60 микрограми ПМ10-честички на еден кубен метар.

Освен во скопскиот регион, загадувањето е намалено на сите критични точки низ Македонија. ПМ10-честичките во Битола беа на ниско ниво, каде станицата измери 30 микрограми, во Тетово измерени се 20 микрограми, во Велес и во Куманово мерните станици покажуваат вредност од 40 микрограми.

Во саботата во општина Карпош загадувањето беше рекордно и достигна 1.218 ПМ10-честкички на еден кубен метар, односно 24 пати повеќе од дозволеното, а канцерогените честички со големина помала од 2,5 микрометри (ПМ2,5), пак, во воздухот беа присутни во концентрација од 206 микрограми на кубен метар, што е повеќе од 10 пати од пропишаната граница.

Намалувањето на загадувањето се должи, пред сè, на временските услови, односно на ветерот и на врнежите од дожд во изминатите неколку дена.

Град Скопје од вчера воведе бесплатен јавен превоз, но низ градските автобуси не се забележува поголем метеж, па од градската администрација апелираа помасовно да се користи јавниот превоз.

Оттаму соопштија дека доколку дозволат временските услови, улиците ќе се прскаат и со средството калциум магнезиум ацетат, но дека нема да се воведе мерката „пар-непар“.


Високо ниво на загаденост на воздухот кај Ректорат, во Гази Баба и во Лисиче


Скопје, 7 февруари, 2017 - 10:15 (META) 

Средно ниво на загадување со ПМ2,5-честички утрово во 8 часот е регистрирано на мерните станици во Центар и во Карпош, кои се единствените две мерни станици во земјава што го мерат овој загадувач. Според податоците од веб-страницата на Министерството за животна средина и просторно планирање, мерната станица во Центар регистрирала околу 75 микрограми ПМ2,5-честички на еден кубен метар воздух, со тенденција за пораст, а таа во Карпош измерила околу 120 микрограми, со тенденција на пад.

Што се однесува до, исто така, опасните ПМ10-честички, најлоша во 8 часот била состојбата во Лисиче, каде имало околу 200 микрограми на еден кубен метар воздух, односно четирипати повеќе од максимално дозволеното. Мерната станица во Гази Баба, пак, покажала малку помалку од 200 микрограми, а кај Ректорат се измерени 175 микрограми ПМ10-честички на еден кубен метар воздух.

Во Куманово се измерени околу 110 микрограми, a во Тетово 180 микрограми.

Утрово концентрациите на загадувачките честички се најмалку десеткратно помали отколку вчера, што во голема мера се должи на дождот.


Нов пораст на загаденоста на воздухот во Скопје – најмногу ПМ10-честички во Лисиче


Скопје, 5 февруари, 2017 - 19:44 (META) 

Попладнево најзагадена скопска станица е Лисиче. Според податоците на мерните станици на Министерството за животна средина и просторно планирање во 18 часот концентрацијата на ПМ10-честичките во Лисиче била 576,32 микрограми на метар кубен, во Гази Баба 547, кај Ректорат 520,01, во Карпош 379 и во Миладиновци 223,40.

Синоќа мерните станици измерија рекордна загаденост во општина Карпош, каде нивото на ПМ10-честичките било 24 пати над максимално дозволената граница пропишана во Европската Унија, која изнесува 50 милиграми честички на еден кубен метар. Количината на штетните честички во 22 часот во оваа општина била 1218,63 микрограми, 803,97 кај Ректорат во 21 часот, 778,33 микгрограми во Лисиче на полноќ, 719 во Гази Баба во 23 часот и 388 микгрограми во Миладиновци во 06 часот.

Загадување на воздухот има и во Куманово со концентрација од 363,31 микгрограм на метар кубен ПМ10 честички, Тетово со 74,38, Кичево 60,92 и Кавадарци 56,52 микгрограми.

Во рамки на дозволеното се концентрациите во Битола и Кочани.