Собранието му ја укина пратеничката плата на Груевски


Скопје, 30 јануари, 2019 - 14:40 (META) 

Со 53 гласа „за“ и 3 „воздржани“ се изгласа дополнувањето на Законот за пратеници со кој се предвидува пратениците кои ќе имаат казна затвор од 6 месеци, да го изгубат правото на пратеничка плата, надоместоци, патни трошоци, како и сите останати бенефиции.

Претседателот на Собранието, Талат Џафери, гласаше воздржано.

-Не сум убеден во решението на Законот и затоа сум воздржан, но должен сум да ги почитувам процедурите на Собранието – рече Џафери.

Подносители на предлогот беа Снежана Калеска Ванчева, Горан Мисовски, Мухамед Зеќири, Соња Мираковска, Реџеп Мемеди и Реџаил Исмаили.

Поранешниот премиер Никола Груевски, според новите законски измени, ќе ја загуби пратеничката плата, бидејќи е правосилно осуден на две години затвор за набавката на луксузниот блиндиран мерцедес во предметот на СЈО „Тенк“. Груевски веќе неколку месеци е во Унгарија, каде доби азил.


МТСП: Поголеми плати за кадарот во градинките со Законот за детска заштита


Скопје, 25 јануари, 2019 - 13:36 (META) 

Покачувањето на платите на вработените во градинките продолжува и во 2019 година, информираат од Министерство за труд и социјална политика (МТСП).

Од таму додаваат дека со измените на Законот за детска заштита кои што се во собраниска процедура и треба да се најдат на гласање пред пратениците е предвидено покачување на платите на кадарот во градинките.

„Со истите измени за прв пат се предвидува и кариерен развој во секторот детска заштита, со што се враќа достоинството на вработените во градинките. Зголемувањето на платите, но и започнатите реформи беше тема на денешниот состанок на министерката за труд и социјална политика Мила Царовска со директорите на градинките од цела Македонија. Процесот на јакнење на детската заштита продолжува и годинава со зголемување за 300 отсто на буџетот за капитални инвестиции во градинки. Со дополнителни 15 милиони евра од Светска банка се обезбедува простор за околу 7.000 нови деца во градинките, но истовремено работиме и на јакнење на кадрите“, се вели во соопштението.


Просечната нето-плата во ноември изнесувала 24.548 денари


Скопје, 22 јануари, 2019 - 15:44 (META) 

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во ноември 2018 година изнесувала 24.548 денари, а бруто-платата 36.017 денари и е зголемена за 5,8 проценти во однос на истиот месец 2017 година, објави Државниот завод за статистика.

Ваквото зголемување пред сè се должи на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите информации и комуникации (19,2 проценти), рударство и вадење на камен (18,6 проценти) и дејности на здравствена и социјална заштита (10,2 проценти).

Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите рударство и вадење на камен (5,6 проценти), други услужни дејности (5,5 проценти) и финансиски дејности и дејности на осигурување (3,5 проценти).


Исплатата на К-15 е задолжителна и не помала од 40 отсто од платата, потсетува Хелсиншки


Скопје, 24 декември, 2018 - 14:41 (META) 

Исплатата на регресот за годишен одмор е задолжителнa и не постои можност работодавачот да не исплати регрес за годишен одмор поради потешкотии во работењето. Работниците имаат право на регрес за годишен одмор во висина од најмалку 40 отсто од основицата, под услов работникот да работел најмалку 6 месеци во календарската година кај ист работодавач, наведува македонскиот Хелсиншки комитет за човекови права во својот денешен апел.

„Во изминатите две години Хелсиншкиот комитет за човекови права регистрираше голем број случаи во кои работодавачите на своите вработени не им исплатија или пак им исплатија многу низок износ на регрес за годишен одмор (К-15). Најчесто стануваше збор за исплата на регрес за годишен одмор во висина од 500 и 1.000 денари, а голем број на работнички кои користеле породилно отсуство беа лишени од правото на регрес за годишен одмор и истиот не им беше исплатен, спротивно на одредбите од Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството“, нагласува Хелсиншкиот комитет .

Во апелот се наведува дека регрес во помал износ од утврдениот може да се одреди само кај работодавачите кај кои настанале тешкотии во работењето, ценејќи ја економско финансиската состојба на работодавачот, по задолжителна претходна консултација на ниво на гранка односно оддел, со спогодба потпишана од работодавачот и репрезентативната синдикална организација.

Организацијата потсетува и дека К-15 се исплаќа до крајот на календарската година на сите работници кои 6 месеци работеле кај ист работодавач, но не е задолжително тој период да бил непрекинат.
Право на регрес за годишен одмор имаат и работничките кои користеле породилно отсуство, нагласува Комитетот.

„Поради трендот на исплата на регрес за годишен одмор во многу мал и незначителен износ, апелираме дека ќе ја следиме ситуацијата со исплата на регрес за годишен одмор особено кај оние работодавачи кои сега ќе се обидат да исплатат регрес за годишен одмор во мал и незначителен износ поради тешкотии во работењето, ценејќи ја економско финансиската состојба на работодавачот ќе бараме од сите надлежни институции да извршат надзор со цел за да се утврди дали работодавачот навистина се соочува со финансиски во работењето, односно дали е возможно работодавачот континуирано да има зголемен обем на работа, а истовремено да се соочува со финансиски потешкотии, па како резултат на тоа да исплаќа регрес за годишен одмор во износ помал од утврдената основица“, наведува Хелсиншкиот комитет и ги повикува сите синдикални организации будно да ја следат состојбата, а Државниот инспекторат за труд да врши засилен мониторинг.


Просечната нето-плата во октомври изнесувала 24.817 денари


Скопје, 21 декември, 2018 - 15:41 (META) 

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во октомври изнесувала 24.817 денари и во однос на истиот месец лани е зголемена за 6,3 проценти објави Државниот завод за статистика.

Бруто-платата изнесува 36.488 денари и има зголемување за 6,5 проценти во однос на октомври лани.

Ваквото зголемување се должи, пред се на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите рударство и вадење на камен (22,2 проценти), информации и комуникации (18,7 проценти) и преработувачка индустрија (11 проценти).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите рударство и вадење на камен (5,1  проценти), административни и помошни услужни дејности (3,9 проценти) и други услужни дејности (3,8 проценти).


Просечната месечна исплатена нето-плата во септември изнесува 24.355 денари


Скопје, 20 ноември, 2018 - 13:08 (META) 

Просечната месечна исплатена нето-плата во септември изнесува 24.355 денари, а бруто-платата 35. 794 денари, објави Државниот завод за статистика.

Порастот на септемвриската нето-плата во однос на истиот период лани е 4,8 процнети.

Ваквото зголемување се должи, пред сé, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите рударство и вадење на камен 21,9 проценти, информации и комуникации 15,2 проценти и дејности на здравствена и социјална заштита 11,1 проценти.

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите дејности на здравствена и социјална заштита 4 проценти, образование 2,4 проценти и Други услужни дејности 1,5 проценти.


Собранието за шест месеци ќе одлучува за одземање на мандатот на Груевски


Скопје, 14 ноември, 2018 - 13:16 (META) 

На координацијата кај претседателот на Собранието, Талат Џафери бил донесен заклучок дека пратеникот Никола Груевски, од денешниот ден се смета за неоправдано отсутен, поради неговото бегство во Унгарија.

Според Деловникот, на пратеникот кој отсуствува најмалку трипати едно по друго на седниците на Собранието, а за тоа не го известил претседателот, му се одзема 5 проценти од платата за секој ден отсуство, за што акт донесува Комисијата за прашања на избори и именувања. Од денеска овој член ќе важи за неоправданото отсуство на пратеникот Никола Груевски.

„За пратеникот Никола Груевски, Собранието не донесе одлука за одземање на мандатот, бидејќи не се изјасни минимумот од 80 пратеници. Според ова, по овој основ и за оваа казна затвор, на пратеникот не може да му биде одземен мандатот. Во Деловникот во член 59 е пропишано дека за пратеник кој неоправдано отсуствува од седниците повеќе од шест месеци, претседателот на Собранието ја известува Комисијата за деловнички и мандатно-имунитетни прашања, а одлуката за одземање на мандатот по овој основ се носи на седница на Собранието“, велат од собраниските служби.

На денешната координација, иако бил извеатен, не присуствувал координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, но бил информиран за заклучоците од координацијата.


Владата ќе менува закон за да ги утврди платите на вицепремиерите


Скопје, 30 октомври, 2018 - 13:49 (META) 

Министерство за труд и социјална политика подготвува измени на Законот за плата и надоместоци на избраните и именуваните лица во Република Македонија за да може да утврди плата за вицепремиерите Кочо Анѓушев, Радмила Шекеринска, Оливер Спасовски, Бујар Османи и Хазби Лика.

„Со донесување на Одлука У.бр.87/2017 на Уставниот суд на седницата одржана на 21 февруари 2018 година се укина членот 14 содржан во Закон за плата и надоместоци на избраните и именуваните лица во Република Македонија во делот на ‘потпретседател на Владата’. Со укинување на овој дел од членот 14 од Законот се појави правна празнина за утврдување на платите на замениците на претседателот на Владата на РМ“, се вели во образложението на Министерството за труд и социјална политика објавено на ЕНЕР.

Се додава дека предлог на Законот за изменување на Законот за плата и надоместоци на избраните и именуваните лица во Република Македонија се менува членот 14 со кој се дава можност за утврдување на платите на замениците на претседателот на Владата на Република Македонија.

Според досегашната регулатива, вицепремиерите земаа плата од 91.712 денари со оглед на тоа што основица за пресметување на платата е просечната исплатена месечна плата по вработен во Републиката за претходната година, која според податоците на Државниот завод за статистика изнесувала 22.928 денари помножено со коефициент 4 колку што во спорниот член 14 беше предвидено за функцијата потпретседател на Владата.

Коефициентот за пресметка за член на Владата односно министер е помал и изнесува до 3,70.

Инаку, Уставниот суд на Република Македонија во февруари, годинава укина дел од членот 14 од Законот за плата и другите надоместоци на пратениците и утврди дека функцијата потпретседател на влада не постои во правниот промет на Република Македонија и со тоа не може да се пресметува посебен коефициент на плата за таа функција.

Во одлуката на Уставниот суд, меѓу другото, е наведено дека од анализата на Законот за плата и другите надоместоци на пратениците во Собранието на Република Македонија и другите избрани и именувани лица во Републиката произлегува дека законодавецот определил коефициент за утврдување плата на претседателот на Владата, на потпретседателот на Владата и на членовите на Владата.

„Меѓутоа од одредбите на Уставот и Законот за Владата произлегува дека Владата ја сочинуваат претседателот на Владата и министрите и дека не постои функција потпретседател на Влада. Оттука произлегува дека со Законот за плата и другите надоместоци на пратениците во Собранието на Република Македонија и другите избрани и именувани лица во Републиката им се утврдува коефициент за утврдување плата за функција што не постои во Република Македонија“, пишува во одлуката.


Ејуп Рустеми е нов директор на Македонски пошти


Скопје, 22 август, 2018 - 16:43 (META) 

Владата на денешната седница одлучи да го именува Ејуп Рустеми за нов директор на Македонски пошти.
Досегашниот директор на Македонски пошти Фадис Реџепи е разрешен од оваа должност заради завршување на неговиот мандат, информира владината прес-служба.

Владата ја разгледа и усвои и Информацијата за склучување на Спогодба за утврдување на вредноста на бодот за најниската плата за најнизок степен на сложеност и за начинот на пресметување и исплата на платите во здравствената дејност, и ќе изнесува 13.286 денари.

Од владината служба за информирање соопштија дека со оваа корекција вредноста на бодот во здравството се зголемува за пет отсто, а пресметувањето на најниската плата ќе отпочне да се применува со исплатата за септември, и согласно колективниот договор нема да изнесува помалку од 15.770 денари.


Царовска: Работодавците што ќе ја зголемат минималната плата ќе добијат државна помош


Кочани, 1 август, 2018 - 15:32 (META) 

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска денеска се сретна со менаџментот и вработените на текстилната фабрика „Голден текст“ во Кочани за да ги запознае со најновите мерки кои ги обезбеди државата за раст на платите.

„Со законските измени се предвидува работодавците што ќе им ја покачат минималната плата на вработените да добијат државна помош за зголемувањето на платите. Финансиската поддршка по работник изнесува 30 отсто од разликата помеѓу бруто платата на работникот во тековниот месец и просечната бруто плата на работникот исплатена во месеците октомври, ноември и декември лани, а најмногу до 1.200 денари по работник месечно“, изјави Царовска по средбата во фабриката.

Оваа мерка освен што обезбедува повисоки плати за работниците, истовремено е и одговор на барањето на работодавците за адресираниот проблем за т.н. уравниловка. Според работодавците има потреба од раст и на преостанатите плати блиски со минималната плата, за да не ги изгубат или демотивираат попродуктивните работници.

Средствата за исплата на финансиската поддршка се обезбедуваат од буџетот и ќе се исплаќа за периодот јули 2018 година-декември 2019 година.